De kracht van deze 6 slanke gewoontes
Ken je die posts op Insta met ‘What I eat in a day’?
Ik zie ze regelmatig voorbij komen en vind er echt wat van 🙄.
Want, veel van die posts staan vol met dingen als:
- Eiwitpoeder
- Eiwitshakes
- Speciale koolhydraadarme recepten
- Smoothies met bepaalde poeders en vitaminen
- Speciale repen als tussendoortje
- Proteïnebrood
- Light siroop om je water te zoeten.
En heel veel mensen volgen dit en zien dit soort tips als inspiratie. Maar ondanks dat de intentie van de mensen die dit delen, echt wel goed zal zijn, ben ik ervan overtuigd dat ze juist niet helpen.
Want als je blijvend resultaat wil hebben van al het werk dat je erin steekt om af te vallen of gezonder en fitter te worden, is de enige oplossing dat je nieuwe gewoontes gaat trainen.
En wie wil er nu zijn hele leven proteïnbrood of speciale repen als tussendoortje blijven eten? Er komt toch altijd weer een moment dat je verlangt naar een lekkere pistolet of stroopwafel?
En dat kan gewoon. Echt waar!!
Daar heb je gelukkig al die producten helemaal niet voor nodig.
Wat je wel nodig hebt, zijn slanke gewoontes
In de jaren 70 waren we veel minder zwaar dan nu. En toen zaten mensen niet aan de eiwitpoeder en proteïnebrood omdat ze anders teveel honger hadden 🙄. We hadden toen wel andere gewoontes. En die gewoontes maakten bij elkaar dat we minder energie binnenkregen en meer verbranden.
Het is daarom heel effectief om een aantal van die gewoontes ook nu in te bouwen in je dagelijks leven.
Het voordeel van gewoontes
Wist je dat we 99% van alles wat we doen, onbewust doen? Slechts 1% doen we bewust. De rest doen we allemaal op de automatische piloot. Anders gezegd, de meeste keuzes die we maken, maken we uit gewoonte.
Vervang daarom de gewoontes die je nu te zwaar maken, door slankere gewoontes. En maak het jezelf hierbij niet te moeilijk.
Als je blijvend je gewicht wil reguleren heb je gewoontes nodig die bij jou passen en waar je je goed bij voelt. Hoe beter een nieuwe gewoonte bij je past, hoe sneller het ook een gewoonte wordt.
Afvallen en op gewicht blijven
Afvallen en op gewicht blijven heeft te maken met energiebalans. Dat is de balans tussen hoeveel je inneemt (calorieën) en verbrandt.
Als je meer inneemt dan je verbrandt, word je zwaarder. Neem je minder in dan val je af. En is er precies balans, dan blijf je op gewicht.
Als je je gewicht wil beheersen, kan je dus niet alles eten wat er voorbij komt. Maar dat wil niet zeggen dat je honger moet lijden, eiwitshakes nodig hebt of alleen maar ‘gezond’ kan eten. Het gaat om balans, voeden, keuzes maken en gewoontes.
Graag deel ik 6 effectieve slanke gewoontes met je
1️⃣ Eet wat je grootmoeder nog herkent
Vroeger was voedsel veel minder bewerkt dan nu. Hoe minder bewerkt voedsel is, hoe blijer jouw lijf ervan wordt. Daarom is de gewoonte om vooral te kiezen voor voeding dat je grootmoeder nog herkent, een hele handige gewoonte 😉. Onbewerkt voedsel heeft een minder groot dooreet gehalte.
Wist je dat fabrikanten van snacks en snoep hele teams hebben die ervoor moeten zorgen dat je ervan blijft eten? Ze zijn continue op zoek naar de juiste combinatie van vet, suiker en zout zodat jouw brein blijft verlangen naar meer.
Je helpt jezelf daarom enorm om vooral te kiezen voor producten die onbewerkt zijn. Als je zelf iets klaarmaakt, kan je zelf bepalen wat je toevoegt.
Wist je dat verse pasta saus niet alleen meer verzadigt door alle groente die het bevat, maar ook nog eens 40% minder calorieën bevat dan een pot saus?
2️⃣ Eet 3 voedzame én lekkere maaltijden op een dag
Honger lijden om af te vallen, is echt niet nodig. Als je alle verleidingen waar je tegenwoordig de hele dag aan blootgesteld wordt beter wil kunnen weerstaan, is het juist belangrijk dat je voldoende gevoed bent en lekker eet. Honger houdt niemand vol. Dus verwacht niet dat jij dit wel kan.
Lekker eten is net zo belangrijk als voedzaam eten. Want als je mentaal ontevreden bent over wat je eet, krijg je hoofdhonger. Wil je meer lezen over hoofdhonger? Download dan mijn gratis e-book ‘Hoofdhonger en het oerbrein’.
Sla dus geen maaltijd over om ‘s middags een gebakje te eten. Een gebakje bevat geen voedingsstoffen waar je lijf iets aan heeft. Dus de kans dat je later op de dag buikhonger krijgt, is dan heel groot. Wil je besparen op de hoeveelheid calorieën binnen een maaltijd, maak dan slimme keuzes. Soep is bijvoorbeeld zo’n slimme keuze. Soep is vaak slank en voedzaam.
3️⃣ De helft van je bord groente
Een helpende slanke gewoonte is om veel groente te eten. Groentes zijn niet alleen heel gezond. Ze bevatten ook veel vezels. En vezels zorgen voor een ‘vol’ gevoel. Daarnaast bevatten ze nauwelijks calorieën. Dus je kan er echt nooit teveel van eten. Kies je dan ook nog voor een groente waar je op moet kauwen, dan heb je dubbel winst. Want iets waar je op moet kauwen zorgt voor meer verzadiging dan iets wat je zo doorslikt. Denk maar aan het verschil tussen een glas verse juice d’orange of 3 sinaasappels. Je krijgt hetzelfde binnen, maar na 3 sinaasappels zit je voorlopig echt wel vol. Na dat glas verse juice lust je er vaak nog wel één.
Als je de helft van je bord vult met groente, dan heb je nog 1/4 over voor rijst, pasta of aardappelen en 1/4 voor vlees, vis of vleesvervanger.
Dagelijks 250 gram groente helpt je om slank en gezond te blijven. Vind je het lastig om bij de avondmaaltijd 250 gram groente te eten? Voeg dan wat tomaatjes, wortelen of komkommer toe bij de lunch. Zelf eet ik al jaren 2 wortelen bij de lunch.
4️⃣ Beweeg dagelijks
Vier keer per week naar de sportschool gaan, klinkt natuurlijk heel mooi. Maar voor de meeste mensen is dat niet haalbaar voor het leven. Bij afvallen wordt het resultaat dat je bereikt voor 95% bepaald door wat je eet en 5% door beweging. Je hebt altijd invloed op wat je eet. En je hebt niet altijd invloed op hoeveel je beweegt. We zijn allemaal wel eens ziek of zo druk dat het niet past.
Maar bewegen is wel belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een actieve leefstijl gemakkelijker op gewicht blijven. Een actieve leefstijl betekent echt niet dat je naar de sportschool hoeft te gaan.
Wandelen en fietsen is net zo goed bewegen. En dit kan je gemakkelijk inpassen in je dagelijks leven. Mijn persoonlijke gewoontes qua bewegen zijn:
- Ik start iedere dag met een korte wandeling (vaak tussen de 20 en 30 minuten) voordat ik ga werken.
- Ik neem de trap i.p.v. de lift.
- Ik tennis 1 tot 3 keer per week (afhankelijk van het seizoen).
- Kleine boodschappen doe ik lopend.
- Ik poets mijn eigen huis.
5️⃣ Leer water drinken
Niet iedereen is dol op water. Water is iets wat je misschien wel moet leren drinken. Net zoals we onze eerste kop koffie of glas wijn vaak ook niet zo lekker vinden 😉. Toch is water drinken een hele fijne slanke gewoonte.
Het voordeel van veel water drinken is:
- Je hebt het nodig om de vezels goed hun werk te laten doen. Vezels zetten uit in je maag. Hierdoor geven ze een vol gevoel. Maar dat kunnen ze alleen doen als je er ook voldoende bij drinkt.
- Water bevat geen calorieën, dus je kan er zoveel van drinken als je wil.
- Jouw lijf bestaat voor 70% uit vocht. Je hebt dus voldoende water nodig om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt.
- Water helpt je om je lichaamstemperatuur en bloedvolume op peil te houden.
- Water zorgt voor de opname van de juiste voedingsstoffen in je darmen.
- Door voldoende te drinken, voorkom je dat je honger verwart met dorst.
Het lijkt misschien slim om een light siroop toe te voegen als je niet zo van water houdt, maar is geen helpende gewoonte. Want light siroop bevat zoetstoffen en ons lichaam kan zoetstoffen niet goed verwerken. Daardoor zal ook zoetstof jouw bloedsuikerspiegel triggeren. Waardoor je meer behoefte krijgt om te eten terwijl je dit fysiek niet nodig hebt.
Dus ben je nog niet zo dol op water, train jezelf dan om dit meer te drinken. Een simpele manier om meer water te drinken is om bijvoorbeeld bij iedere kop koffie of iedere maaltijd een glaasje water te nemen. Als je dit doet, dan drink je al snel tussen de 450 en 750 ml. water extra per dag. Reken maar uit hoeveel dat in een week of maand is 😉.
6️⃣ Minder suiker
Deze laatste gewoonte helpt enorm. Als je minder bewerkt voedsel eet, zet je hierin al een mooie stap. Suiker is niet alleen een smaakmaker, maar wordt ook veel gebruikt als conserveringsmiddel. Dus zelfs als je een plakje ham eet, zit hier tegenwoordig suiker in. Je hoeft daarom ook niet suikervrij te eten.
Minder suiker aan je eetpatroon toevoegen, geeft je lijf rust. Hierdoor zal je minder de behoefte voelen om te eten.
Fijne gewoontes om minder suiker toe te voegen zijn:
- Minder zoet broodbeleg
- Thee en koffie zonder suiker of zoetje
- Yoghurt of kwark zoeten met vers fruit
- Minder tussendoortjes eten
- Water drinken zonder toevoegingen
Veel mensen vinden het lastig om minder suiker te eten. Suikerverslaving is echter vooral mentaal. Het effect op de bloedsuikerspiegel stopt vrij snel nadat jij stopt met het toevoegen van veel snelle suikers.
Een gezonde leefstijl begint met een gezonde mindset
Zoals je ziet, gaan deze gewoontes niet over speciale soorten brood of shakes. Het gaat over gedrag en keuzes maken. Als je deze gewoontes gaat trainen, zet je echt een hele mooie stap naar een gezonde, fitte, slanke en vitale leefstijl.
Als gedragscoach besef ik des te meer dat het trainen van gewoontes lang niet altijd gemakkelijk is. Voor een gezonde, fitte leefstijl heb je een gezonde mindset nodig. Dat gaat niet over eten. Dat gaat over de manier waarop je naar jezelf, gewoontes en leefstijl kijkt.
Als je denkt dat je iets niet kan, gaat het je ook niet lukken.
Een gezonde mindset is een vaardigheid die je kan leren én een hele fijne helpende gewoonte.
Wil jij je gewoontes wel veranderen, maar lukt het je niet? Heb jij behoefte aan een andere mindset en kan je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken?
Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag 💖.