Afvallen en barbecuen (7 TIPS en 2 bonustips)
Gaat afvallen en barbecuen wel samen?
Misschien vraag jij je dat ook wel af. Wees gerust. Want wat mij betreft hoeft barbecuen helemaal geen belemmering te zijn als je wil afvallen.
Als je een gezonde relatie met eten hebt, wil je vooral zelf de baas zijn over wat je eet. Je maakt bewuste keuzes en over eet niet.
Dat betekent niet dat je je perfect aan een eetplan houdt. Het betekent vooral dat je flexibel omgaat met verschillende (eet-)situaties en zelf de baas blijft over de keuzes die je maakt.
Dat kan ook prima tijdens een bbq als je het een beetje slim aanpakt.
Met deze 7 praktische tips help ik je graag op weg
Tip 1
Hou er vooraf rekening mee dat je ‘s avonds een bbq hebt waardoor je misschien wat meer eet of drinkt dan gewoonlijk. En compenseer vooraf op een slimme manier. Zodat je wat extra ruimte over hebt.
Vooraf compenseren voelt heel anders dan achteraf compenseren. En ons gevoel is een belangrijke trigger voor ons gedrag 😉. Wil je meer weten over slim compenseren? Lees hier dan verder.
Tip 2
Kies je vlees bewust. Kip, kalkoen en biefstuk zijn een slankere keuze dan hamburgers, spek en worstjes.
Tip 3
Zorg voor kleine stukjes vlees en maak zelf je marinade. Hierdoor kan je meer kiezen en langer mee doen. En persoonlijk vind ik het vaak nog lekkerder ook 😉. Vul spiezen bijvoorbeeld aan met extra ui, paprika, courget of champignons.
Tip 4
Zorg voor voldoende rauwkost en eventueel fruit. Ook geroosterde groente kan erg lekker zijn op de bbq. Een eetlepel huzaren- of kartoffelsalade is echt geen punt, maar schep er niet je hele bord mee vol. Dus maak bijvoorbeeld een heerlijke groene salade met sla, komkommer, tomaat, radijs en augurk. En serveer er bijvoorbeeld stukjes watermeloen bij.
Of denk ook eens aan een gepofte aardappel op de bbq. Dat is een mooi alternatief voor stokbrood met kruidenboter of pindasaus.
Tip 5
Doe het rustig aan met stokbrood, kruidenboter en sausjes. Maak sausjes eventueel ook zelf. Er zijn heerlijke sausjes die je zelf kan maken op basis van yoghurt. Ook marinades kan je prima zelf maken. Als je sausjes en marinades zelf maakt, bespaar je vaak veel caloriëen doordat ze minder vet en suiker bevatten.
Inspiratie nodig? Vraag Chatgpt om een aantal suggesties of zoek even op internet via google.
Tip 6
Wees matig met alcohol. Een glas wijn of een blikje bier bevat al snel 150 calorieën. Drink daarom zoveel mogelijk water bij de bbq. Of wissel een glas alcohol af met een glas water.
Tip 7
Tijdens de bbq heb je vaak echt al voldoende gegeten. Een toetje is in principe dus niet nodig. Wil je de maaltijd toch graag afsluiten met een toetje, dan is een waterijsje of kopje koffie een meer helpende keuze dan roomijs.
2 bonus tips voor een gezonde mindset
Bonustip 1 jij bepaalt de prijs die je betaalt
Vaak barbecuen we in groter gezelschap. Je zit misschien aan tafel met meerdere vrienden of familieleden. Het kan dan best ongemakkelijk voelen om andere keuzes te maken dan de rest van de groep. Om iets af te slaan als je iets aangeboden krijgt. Of om te stoppen met eten als je verzadigd bent, terwijl de anderen nog dooreten.
Weet dan dat ongemak bij ons leven hoort. Bij iedere keuze die je maakt, win je iets en betaal je ook altijd een prijs. Het ongemak om iets af te slaan of te stoppen met eten terwijl anderen nog dooreten, is echt kleiner dan het ongemak dat je achteraf zal voelen als je eten de baas laat zijn.
Bij een gezonde relatie met eten hoort een gezonde mindset. Dus laat je niet verleiden door gemak op korte termijn dat je op lange termijn juist meer ongemak oplevert😉.
Bonustip 2 oordeel niet, maar onderzoek
Ben je achteraf niet tevreden? Heb je toch meer gegeten dat je wilde? Wordt dan vooral niet boos op jezelf. En praat jezelf geen schuldgevoel aan. Dat helpt je niet verder. Ga ook de volgende dag niet extreem weinig eten om te compenseren. Dat werkt op de lange termijn echt niet.
Onderzoek vooral waar je niet tevreden over bent. Wat doe je een volgende keer graag anders? En hoe kan je jezelf helpen om daar ook invulling aan te geven? En pak de draad het eerstvolgende eetmoment gewoon weer op.
‘Fouten’ maken mag. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk weer opstaat. Hoe milder en daadkrachtiger je hiermee omgaat, hoe sneller je blijvend resultaat zal boeken 😉.
Welke tip spreekt je het meest aan 😀?