Afvallen en besparen gaat prima samen (7 tips)
Afgelopen week las ik een aantal TIPS om geld te besparen. Het viel me op dat je met veel van die TIPS niet alleen geld bespaart, maar dat ze ook werken om helpende keuzes te maken in je eetgedrag.
Een helpende gewoonte
Veel van de tips zijn voor mij in de loop der tijd al helpende gewoontes geworden. Ze helpen me om bewuste keuzes te maken. Waardoor ik al zo lang op een ontspannen manier met eten omga en al jaren op gewicht blijf.
Roerige tijden
Het zijn op dit moment roerige tijden. De wereld lijkt wel in brand te staan. We rollen van de ene crisis in de andere. En als je de krant open slaat of het journaal kijkt, komt er vooral veel negatief nieuws op ons af.
Fit, gezond en vitaal
Juist in een tijd dat veel onzeker is, is het fijn om je gezond, fit en vitaal te voelen. Omdat je simpelweg beter bestand bent tegen tegenslag als je lekker in je vel zit.
Je gaat dan anders met dingen om. Tegenslag voelt minder groot en je ziet sneller mogelijkheden in plaats van problemen als je je goed voelt 😊.
Het is op dit moment daarom extra belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te blijven zorgen. Je hebt niet altijd invloed op de situatie waarin je zit. Maar gelukkig heb je altijd invloed op de manier waarop je met die situatie omgaat 😇.
En ik help je graag om die invloed op een positieve manier te gebruiken 😊.
Daarom heb ik de 7 meest praktische TIPS om je te helpen met afvallen en besparen voor je op rij gezet. Ik hoop hiermee een stukje positiviteit met je te delen en je boost te geven om goed voor jezelf te blijven zorgen 🤗.
7 praktische TIPS die helpen bij afvallen en om te besparen
Tip 1 Varieer met voeding en koop groente en fruit van eigen bodem in het seizoen
Als je groente en fruit koopt die lokaal wordt gekweekt, draag je bij aan een gezonder milieu. De goederen komen niet van ver, dus je spaart de belasting van het transport op het milieu uit.
Daarnaast is het gezond om groente en fruit van eigen bodem te eten. Omdat je dan vaker kiest voor groente en fruit van het seizoen. En dat is fijn voor de portemonnee en goed voor je lijf. Op die manier zorg je ervoor dat je gedurende het jaar verschillende soorten groenten en fruit eet en krijg je ook alle vitaminen en mineralen binnen die daarbij horen. Dat is een feest voor je lichaam, omdat je op die manier voorkomt dat je door eenzijdige eetkeuzes bepaalde stoffen tekort komt.
Het is niet alleen gezond, want variatie in groente en fruit draagt ook bij aan het lekker blijven vinden van je maaltijden. Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘Verandering van spijs doet eten’ 😉.
Tip 2 Kook meer zelf en ga minder uit eten
Deze tip zal je misschien niet meteen heel erg aanspreken. Bijna iedereen vindt uit eten gaan leuk. Maar het is wel heel effectief voor lichaam en portemonnee om dat iets minder te doen 😉.
Kies er bijvoorbeeld eens voor om in het weekend zelf een lekker nieuw recept met seizoensprodukten op tafel te zetten. Dat hoeft helemaal niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn.
Hier vind je op mijn site veel lekkere gemakkelijke gerechten. En ook op de site van mindyourfeed vind je heerlijke eenvoudige recepten. Ik haal hier zelf ook regelmatig inspiratie vandaan 😉.
Tip 3 Kook een grote portie en vries wat overblijft in
Bepaalde gerechten zoals soepen, sauzen of hachee hebben best even tijd nodig om te garen. Maak deze gerechten daarom in grote porties en vries ze in.
Je bespaart geld, omdat je in 1x meer inkoopt en dus gebruik kan maken van schaalvoordeel. 1 kg vlees is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan 3x 300 gram.
Je bespaart tijd en energie, want een portie uit de vriezer is vaak snel opgewarmd en heeft dus minder bereidingstijd nodig.
En het helpt je bij afvallen, omdat je op drukke dagen altijd wat uit de vriezer kan pakken waarmee je snel een gezonde maaltijd op tafel zet en dus niet in de verleiding komt om iets af te halen, omdat je geen tijd of zin hebt om te koken 😉.
Tip 4 Maak een maaltijdplanning en een boodschappenlijstje
Dit is wat mij betreft echt een gouden tip als je grip wil houden op je eetgedrag en je portemonnee 💎💎.
Door vooraf even tijd te maken om te bedenken wat je wanneer gaat eten en hiervan meteen een boodschappenlijstje te maken, bespaar je tijdens het boodschappen doen tijd en geld.
Tips om maaltijdplan en boodschappenlijstje te maken:
- Bereid je voor door papier, pen, eventuele boodschappenkrantjes, agenda of gezinsplanner en een kookboekje bij de hand te hebben. Zelf pak ik ook de buienradar er nog bij, omdat ik qua eetkeuzes gevoelig ben voor het weer 😉.
- Blader de krantjes even door om te zien welke producten in de aanbieding zijn, zodat je hier gebruik van kan maken.
- Pas de maaltijden die je plant aan op je agenda. Een drukke dag? Zorg dan voor een snelle gemakkelijke maaltijd.
- Hou bij het plannen rekening met de houdbaarheid van producten. Verse spinazie blijft niet zo lang houdbaar, dus plan dat eerder in de week dan bijv. zuurkool wat wel lang houdbaar blijft.
- Plan eerst je maaltijden in en noteer ze in je agenda of op de planner. Maak vervolgens je boodschappenlijstje en vul dit aan met alle overige producten die je nog nodig hebt. Zet bij tussendoortjes ook neer hoeveel je wil nemen. Eén zak chips op het lijstje is echt iets anders dan lekkers voor het weekend 😉.
- Zorg ervoor dat je het lijstje en een pen meeneemt als je boodschappen doet. En doe nooit boodschappen op een lege maag 😉. Want als je honger hebt, kom je gegarandeerd thuis met allerlei dingen die niet op je lijstje stonden.
Door vooraf op een rustig moment al te bedenken wat je gaat kopen en eten voorkom je dat je valt voor alle verleidingen die je in de supermarkt tegenkomt. Het is echt gemakkelijker om je aan je plan te houden als je hier op een rustig moment vooraf over nagedacht hebt.
En als je alles voor een aantal dagen in huis hebt, voorkom je dat je op een drukke dag nog moet gaan bedenken wat je wil gaan eten en er dan ook nog eens op het moment dat je moe bent en honger hebt op uit moet naar de supermarkt. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat dit laatste zal doen met je koop- en eetgedrag 😉.
Tip 5 Eet eens een dag geen vlees
Vlees is duur en bevat relatief veel calorieën. Door wat minder vlees te eten bespaar je dus in de portemonnee en op je energie inname. Vlees kan je goed vervangen door bijv. peulvruchten, ei of kaas.
Er zijn heel veel lekkere vegetarische maaltijden waar je het vlees absoluut niet bij mist. Op mijn site vind je een aantal vega recepten, maar ook op andere plekken op het internet en in de krantjes van de supermarkt kan je heel veel inspiratie opdoen. Vega is hot op dit moment, dus je hoeft niet ver te zoeken om wat lekkere inspiratie op te doen 😊.
Tip 6 Drink vooral water, thee en koffie
Bij een gezonde relatie met eten is het belangrijk dat je ook voldoende drinkt. Goed drinken zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen snel kan afvoeren. Daarnaast hebben ook vezels voldoende vocht nodig om hun werk goed te doen. En daar komt bij dat we honger nog wel eens verwarren met dorst.
Water, thee en koffie zijn per glas/kopje relatie goedkoop. Water bevat geen calorieën en als je kiest voor koffie en thee zonder melk of suiker dan zijn deze ook nagenoeg calorievrij.
Pas wel op dat je niet teveel koffie drinkt. Zo’n 3 tot 4 kopjes per dag is ok. Vul de rest lekker aan met water of thee.
Tip 7 Herontdek de gevulde maaltijdsoep
Soepen zijn ideaal als je gezond wil eten en op je gewicht wil letten. Soepen die je zelf maakt, bevatten vaak veel groente en weinig calorieën en zijn lekker voedzaam. Bovendien kan een soepje altijd. Zowel als lunch, tussendoortje of avondmaaltijd. En ik ken zelfs mensen die graag ontbijten met soep.
Soepen zijn ook ideaal om groente die overblijft in te verwerken. Een voorbeeld van een lekkere gevulde maaltijdsoep is minestronesoep of verse snert. Op mijn site vind je heel veel recepten voor gemakkelijke verse soepen.
Ook als je wil besparen, zijn soepen vaak een slimme keuze. Soep is relatief goedkoop, snel klaar en ideaal om in te vriezen.
Zoals ik zei, maak ik zelf gebruik van al deze tips. En hoop ik jou te inspireren om er ook mee aan de slag te gaan. Want afvallen en bezuinigen gaan prima samen 😊.
Ben je enthousiast over deze blog? Deel ‘m dan gerust.
Hoe meer mensen ik mag inspireren, hoe gelukkiger ik ervan word 💖.
Groetjes,
Karin