Afvallen leuk maken (5 TIPS)
Zie jij het veranderen van je relatie met eten als een leuke uitdaging waarbinnen je volop kan experimenteren met nieuw gedrag? Of voelt het veranderen van je eet- en leefstijl voor jou op dit moment als een ‘moetje’ 🙄? Heb je het gevoel dat je hard moet werken om je doel te bereiken?
Wil je wel heel graag andere gewoontes hebben, maar kost het je nog heel veel moeite om oude patronen te doorbreken? Voelt het regelmatig als een gevecht met eten en jezelf in plaats van een fijne ontspannen manier van leven?
Dan word je vast blij van deze 5 tips !
Strafkamp
Vroeger zag ik afvallen vooral als:
Afzien
Honger lijden
Falen
Strijd met eten en jezelf
Veel moeten en veel niet mogen
Herken je dat ?
Starten met afvallen voelde ongeveer hetzelfde als mezelf aanmelden voor een strafkamp. Het werd een zware tijd waarin ik moest afzien, niet mocht falen en mijn doel snel moest bereiken. (Zodat ik daarna weer lekker mezelf kon zijn en normaal kon doen 🙈.)
Ik wilde er zo snel mogelijk vanaf. Maar als ik mijn doel dan bereikt had, kwam de worsteling om het bereikte resultaat te behouden. Want ik moest er niet aan denken om weer opnieuw te moeten beginnen 🙄. En uiteindelijk lukte dat helaas nooit. En zo worstelde ik mezelf jarenlang van het ene dieet naar het andere. Totdat ik mijn focus ging verleggen en het veranderen van mijn eet- en leefstijl anders ging aanpakken 😅.
De focus verleggen WAT je eet naar WAAROM je (over)eet
Blijvend slank worden en een gezonde relatie met eten ontwikkelen, gaat niet zozeer over WAT je eet. Het gaat vooral over WAAROM je (vaak teveel) eet. Dat WAAROM gaat over de manier waarop je naar jezelf en naar eten kijkt. Om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, heb je een gezonde relatie met jezelf nodig 😉. Je hebt het nodig om jezelf beter te leren kennen. Om in te zien wat maakt dat je bepaald gedrag vertoont. En als je regelmatig andere keuzes maakt dan je wil, hoe het dan komt dat je niet doet wat je eigenlijk zou willen doen 🤔.
Je bent namelijk niet op zoek naar een tijdelijke oplossing, maar naar een ‘nieuw normaal’. Als je na een periode van afvallen en het aanpassen van je eet- en leefstijl weer gaat doen wat je voorheen deed, bereik je weer hetzelfde oude resultaat. Kort gezegd: “Als je nu zwaarder bent dan je wil zijn, is je huidige normaal niet slank genoeg“. Je hebt dus een nieuw normaal nodig om af te vallen en op het door jou gewenste gewicht te blijven.
Blijvende gewoontes
Voor dit nieuwe normaal, heb je nieuwe blijvende gewoontes nodig. En als je iets wil blijven doen, is het belangrijk dat je gedrag kiest dat bij je past. Waar jij je goed bij voelt en waarbij je je ook vrij voelt om je zo te gedragen.
Zelf ben ik ook pas echt blijvend slank geworden, toen ik mijn focus ging verleggen van eten naar mezelf en afvallen leuk ging maken. Het werd een ontdekkingsreis naar mezelf in plaats van een gevecht tussen wat wel en niet goed zou zijn om te eten. Ik dacht hierbij niet in ‘falen’, ‘presteren’, ‘perfectie’ of ‘zo snel mogelijk afvallen’, maar ‘experimenteren’, ‘ontdekken’ en ‘bijschaven’ totdat het goed voelde voor mij en ik het resultaat behaalde wat ik wilde.
Daardoor werd het een uitdaging en een leuk experiment waarmee ik geleidelijk afviel en na 17 jaar nog steeds opgewicht ben .
Om jou ook te helpen om afvallen leuk te maken en de focus te verleggen van eten naar jezelf, deel ik graag mijn 5 beste tips met je.
5 TIPS om afvallen leuk te maken
Tip 1: Doel en subdoelen
Doel
Als je je eet- en leefstijl wil veranderen, is het belangrijk dat je weet wat dit zo belangrijk voor je maakt.
- Wil je je vrijer voelen in de paskamer
- De kleding kunnen dragen waar je al tijden van droomt
- Meer energie
- Genieten van lekkers zonder dat alles meteen op moet
- Niet meer heel de dag met eten bezig zijn
- Anders omgaan met tegenslagen?
- …..
Schrijf op wat jij graag wil bereiken en waarom dit zo belangrijk voor je is. Wie wil je zijn? En hoe gedraagt die persoon zich?
Gedrag
Als je je doel nu nog niet hebt bereikt, gedraag je je nog niet zoals je graag zou willen. Bekijk daarom eens welke gewoontes je nu hebt die maken dat je zwaarder bent dan je wil zijn. Welke gewoontes wil je graag veranderen? En wat maakt het zo lastig voor je om dit te veranderen?
En hoe kan je het veranderen van die gewoonte omzetten in en concrete actie? Door je aandacht te richten op het veranderen van je gedrag blijf je gemotiveerd. Op je eigen gedrag heb je altijd invloed. Je kan altijd iets doen!
Hou het hierbij wel klein 💎. Gedragsverandering is niet eenvoudig en kost tijd. Als je het zo gemakkelijk vond om nieuw gedrag te vertonen, had je dat al gedaan. Dus overvraag jezelf niet 😊.
Subdoelen
Deel het veranderen van dit gedrag op in subdoelen. Bijvoorbeeld:
✅ Ik wil ‘s avonds 1x opscheppen.
✅ Ik ga iedere dag even naar buiten.
✅ In plaats van 4 tussendoortjes ga ik mezelf aanleren om 2 tussendoortjes per dag te nemen.
Tip 2: Zo blijf je gemotieerd
Bedenk wat jou motiveert. Word je blij van een leuk kookboek met nieuwe recepten? Word je blij van het eten van iets nieuws? Vind je het fijn om je voortgang te delen met anderen? Helpt het je om dagelijks af te vinken of gedaan hebt wat je wilde? Word je blij van wekelijkse inspiratie tips? (Meld je in dat laatste geval gerust aan voor mijn wekelijkse inspiratie tip onder aan deze blog. Dan ontvang je iedere week gratis een e-mail met tips in je mailbox .)
Onderzoek waar je enthousiast van wordt en kijk eens hoe je hier dagelijks een momentje vrij voor kan maken.
Tip 3: Experimenteer en daag jezelf uit
Om dingen te veranderen, is het noodzakelijk dat je expermenteert met nieuw gedrag. Als je blijft doen wat je al deed, krijg je het resultaat dat je al had. En dat wil je juist niet .
Spannend
Nieuw gedrag voelt vaak best spannend. Je hebt het nog niet vaker gedaan. Je weet dus ook niet precies wat het je zal brengen. En het liefst wil je het allemaal meteen goed doen.
Ons brein komt daarom direct met allerlei bezwaren. “Kan ik het wel?” “Straks lukt het niet?” “Wat nu als ik door dit experiment niet afval deze week?”. Het is belangrijk dat je niet naar deze gedachten luistert. Ze mogen er wel zijn, maar geloof ze niet. Want dan kom je niet verder. Je hebt het nodig om te experimenteren en te onderzoeken wat bij jou past.
Je hoeft het niet meteen te kunnen. Het gaat erom dat je het DOET.
Als je gaat oefenen met nieuw gedrag hoort een beetje spanning er juist bij. Je hebt het nodig om uit je comfortzone te stappen. Pas buiten je comfortzone kan je jezelf ontwikkelen. En een beetje spanning kan je best verdragen hoor 😉. Zeker als je weet dat het erbij hoort!
Dus daag jezelf uit. Ga komende week eens iets doen wat je nog niet eerder gedaan hebt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je komend weekend geen afhaal haalt, maar zelf een lekkere healthy maaltijd maakt of dat je de komende week iedere avond 1 hapje laat liggen op je bord. Je zal ontdekken dat je veel meer kan dan je denkt .
Tip 4: Meten is weten
Om resultaat te bereiken, is het belangrijk dat je echt in actie komt. Alles in je hoofd blijven bedenken, helpt je niet verder. Sterker nog: door te blijven malen in je hoofd, maak je alle hobbels waar je tegenop ziet groter.
Maak daarom een actieplan op papier en hou je voortgang bij. Het is heel motiverend om te zien welke stappen je al gezet hebt.
Dus pak iedere dag een kort momentje om te evalueren. Wat is je doel deze week? Heb je de acties die je hierbij bedacht hebt uitgevoerd? Welk cijfer geef jij jezelf vandaag voor je gedrag?
In de Denkslank actiekalender kan deze voorgang mooi bijhouden. Je kan hem hier gratis downloaden.
Tip 5: Beloon jezelf
Beloon jezelf voor het veranderen van je gedrag. Stop bijv. iedere dag € 0,20 in een pot voor de actie die je die je die dag gedaan hebt. Of beloon jezelf eind van de week als je jezelf een 8 of hoger geeft voor je gedrag.
Het is belangrijk om de beloning te koppelen aan gedrag en niet aan de weegschaal. Te veel gefixeerd zijn op de weegschaal gaat je niet helpen. Daarmee verleg je de focus namelijk van wat je te doen hebt naar het resultaat dat je wil bereiken. En wees eerlijk, als je het gedrag vertoont dat je te doen hebt, dan gaat de weegschaal vanzelf naar beneden. Maar als je blijft staren naar de weegschaal en je gedrag niet aanpast, verandert er uiteindelijk niets .
Het is belangrijk om de beloning los te koppelen van eten. Er zijn zoveel andere leuke en helpende manieren om jezelf te belonen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuk boek of tijdschrift, een mooie bos bloemen of die heerlijke douchegel?
Ik hoop je hiermee te inspireren om het aanpakken van je gedrag niet uit te stellen. Zie het niet als strafkamp, maar maak het leuk!
Je hebt zelf vast nog veel meer goede ideëen om afvallen leuk te maken.
Ik vind het super leuk als je die met me deelt en ik wens je veel suc6 !
Groetjes,
Karin