Afvallen lukt niet? Deze 3 misverstanden zitten je in de weg.
Geloof jij dat afvallen vooral draait om doorzettingsvermogen, honger lijden en jezelf van alles ontzeggen?
Geen wonder dat het dan als een enorm project voelt.
Ben je veel bezig met eten en je gewicht zonder écht resultaat?
Dan zit je waarschijnlijk vast in een vicieuze cirkel van denken zonder doen. Veel denken over je eetgedrag en gewicht zonder dat je echt iets bereikt, maakt je moedeloos en leidt vaak tot frustratie, schuldgevoel of zelfs opgeven.
Gedachten als “Ik moet honger lijden” of “Ik mag niets meer snoepen anders heeft het geen zin” zijn niet waar, maar kunnen je wel tegenhouden om in actie te komen.
Wil je uit die spiraal stappen?
Begin dan met het loslaten van 3 veelvoorkomende misverstanden over afvallen. Ze maken het veel moeilijker dan nodig is. Ontdek hoe het wél werkt. Zonder streng dieet of gedoe.
3 belangrijke misverstanden over afvallen
1. Afzien
Het eerste misverstand is dat je moet afzien en buikhonger moet lijden om af te vallen. Dit helpt juist niet.
Afzien houdt namelijk niemand vol.
Zodra het resultaat tegenvalt of het leven er tussendoor komt (omdat het nu even niet uitkomt, omdat de weegschaal tegenvalt, of omdat je niet zo lekker in je vel zit), kom je in opstand en kap je ermee.
Niemand houdt het vol om zijn leven lang in een keurslijf te lopen of op de rem te staan.
Van ffzien wordt je relatie met eten slechter in plaats van beter. Eetkeuzes maken wordt een gevecht.
Hierdoor zal je uiteindelijk juist steeds zwaarder worden in plaats van slank. Omdat je ‘normaal eten’ helemaal verleert.
Trap dus niet in de valkuil dat je moet afzien om af te vallen💎.
Ga jezelf voeden en leer luisteren naar je lichaam. Zodat je kan ontdekken hoeveel en welke voeding goed bij jou past.
Je lijf geven wat het nodig heeft, geeft rust in je hoofd en in je lijf. Tussendoortjes krijgen hierdoor een andere plek in je eetpatroon.
En dat is belangrijk. Want de meeste mensen worden niet te zwaar van hun maaltijden maar van alle extraatjes die ze eten.
Voel jij je onzeker over eetkeuzes? Vind je het nog lastig om te voelen wat buikhonger is en wanneer je voldoende gevoed bent? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag.
2. De hele de dag met eten bezig zijn
Het tweede misverstand is dat je de hele dag met eten bezig moet zijn als je wilt afvallen. Dat is echt niet waar!
Zelf heb ik vroeger jarenlang gedieet. Tijdens zo’n dieet leefde ik van eetmoment naar eetmoment. Ik was heel de dag met eten bezig in mijn hoofd. Dit mocht ik wel. Dat mocht ik niet. Dit was goed. Dit was fout. Alles wat fout was, vond ik lekker. Ga zo maar door 😅.
Een dieet draait om eetregels waar je je aan moet houden. Daardoor wordt eten vaak een heel groot ding en ga je steeds minder met een neutrale blik naar eten kijken. Je verliest het contact met je lijf en bent vooral in je hoofd met eten bezig. En daardoor krijgt eten heel veel aandacht.
Op de momenten dat je niet mag eten, heb je het gevoel dat je honger hebt, omdat je er zoveel mee bezig bent.
Je bent niet bezig met buikhonger of jouw lijf voeden. Maar vooral met de weegschaal en met wat en wanneer je mag eten.
Dus of je nu mag eten of niet. De hele dag denk je aan eten. Hierdoor krijg je naast fysieke honger heel veel last van hoofdhonger. Terwijl je nu juist niet zoveel met eten bezig wil zijn.
Als je een gezonde eetrelatie hebt, ben je juist niét heel de dag met eten bezig.
Je maakt onderscheid tussen buik- en hoofdhonger en luistert vooral naar je lijf. Hoofdhonger heeft niets met eten of fysieke honger te maken. Het ontstaat letterlijk in je hoofd. Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan mijn e-book over hoofdhonger en eetdrang.
Een gezonde eetrelatie gaat dus juist over minder met eten bezig zijn. Eten krijgt niet meer de hoofdrol in je leven, maar een bijrol. De hoofdrol speel jij 😉.
3. Ik kan het niet
Het grootste misverstand is misschien wel dat jij denkt: “Ik kan het gewoon niet.”
Die gedachte houdt je klein en blokkeert je om écht stappen te zetten in je persoonlijke groei.
Wil je leren hoe je zelf regie krijgt over jouw eetkeuzes? Dan is het cruciaal om te stoppen met jezelf te vertellen dat het je niet lukt. Wat je jezelf vertelt, ga je namelijk geloven en daardoor ook vaak waarmaken.
Die twijfel is begrijpelijk. Na alle diëten die je geprobeerd hebt, waarbij het soms even lukte maar je toch weer terugviel in oude gewoontes, kan het voelen alsof jij tekortschiet.
Maar dat is absoluut niet zo.
Het ligt niet aan jou dat het niet blijvend lukt, maar aan het feit dat diëten nu eenmaal niet bedoeld zijn om voor altijd te werken.
Een tijdje terug las ik een onderzoek waaruit bleek dat de meeste mensen hun eerste dieetpoging gemiddeld zo’n zes weken volhouden.
De tweede keer lukt dat vaak nog zo’n vier weken, maar de ervaring van de vorige keer zit al in het achterhoofd. Dit beïnvloedt je gevoel en handelen meer dan je misschien denkt.
De derde poging om te diëten strandt meestal al na één of twee weken.
Het is dus helemaal niet raar dat het jou niet gelukt is om blijvend slank te worden met een dieet.
Wil je nu wél echt resultaat dat blijft? Dan is het belangrijk om te stoppen met diëten én te stoppen met jezelf te vertellen dat je het niet kunt.
Neem het besluit om je gewoontes stap voor stap te veranderen. Op een manier die bij jou past. Dat geeft je de ruimte om kleine stapjes te zetten waar jij je goed bij voelt.
Grip op eetgedrag gaat niet over perfectie maar over flexibiliteit
Een gezond eetpatroon, heeft echt niets te maken met diëten, maar met het creëren van een nieuw slanker normaal. Een manier van eten en leven die écht bij jou past. Waar je je goed, blij, fit en vitaal bij voelt.
En dit begint met een gezonde mindset. Zodat je met een nieuwsgierige blik gaat onderzoeken wat werkt voor jou.
Dat gaat niet over het perfect opvolgen van allerlei eetregels.
Maar over flexibel om kunnen gaan met eten en andere uitdagingen in het leven. Er gebeurt iedere dag wel iets waar je niet op gerekend hebt. Het is enorm bevrijdend als je daar flexibel mee om kunt gaan.
Een gezonde leefstijl gaat niet over eetregels. Het draait om flexibiltiteit, vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en de kunst van bewust kiezen.
Petra is een van de vrouwen die ik heb begeleid bij het ontwikkelen van die leefstijl. Dit is wat zij er zelf over zegt:
Petra Wijgerse
‘“Wat een waardevolle tijd heb ik bij Karin gehad! Ik dacht dat ik me bezig zou gaan houden met eten, maar dat bleek slechts een klein deel van het verhaal. Ik ben Karin dankbaar voor alle inzichten die ik met vallen en opstaan mocht ontdekken. Met alle geduld van de wereld bleef ze me aanmoedigen om mijn eigen weg te ontdekken en om stappen te zetten. Ik heb mogen leren om goed voor mezelf te zorgen, om het lef te hebben om voor mezelf te kiezen. En dan blijkt eten helemaal niet meer zo’n issue te zijn … Als je een gezonde relatie met eten wilt hebben, zul je dieper moeten dan een weekmenu opstellen. Karin kan het klankbord en de spiegel zijn tijdens die reis. Aanbevolen!”
Wil jij ook loskomen van die eindeloze strijd met eten?
En de vrijheid ervaren om op jouw manier gezonder, lichter en bewuster te leven?
Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder.
Een gezonde leefstijl is geen dieet, maar een reis van persoonlijke ontwikkeling 💖!
PS: Benieuwd hoe zo’n traject eruitziet?
Lees hier meer over mijn coachtraject voor iedereen die grip wil opzijn of haar eetgedrag of wil afvallen zonder dieet.