Afvallen slim kiezen 3 TIPS
Heb jij de eetrelatie waar je oud mee wil worden al gevonden? Bestaat jouw eetpatroon uit een combinatie van gezonde en ‘ongezonde’ dingen? Geniet je ook van lekkere dingen zonder schuldgevoel?
Of heb je die ontspanning nog niet gevonden? En ben je nog steeds op zoek naar die fijne relatie met eten?
✅ Worstel je nog met het vinden van jouw juiste balans?
✅ Heb je nog steeds de gedachte dat je moet diëten als je wil afvallen?
✅ Maak je nog regelmatig extreme keuzes? Bijv. alleen maar gezond eten? Of helemaal niet meer snoepen? Of brood, aardappelen, pasta en rijst schrappen uit je eetpatroon?
Dan valt er nog heel veel winst te behalen. Slank worden en blijven lukt alleen als je balans vindt. Zowel in je eetpatroon als ook in alle andere dingen waar je je verantwoordelijk voor voelt 😉.
3 TIPS om balans te vinden in je eetpatroon door slim te kiezen
In deze blog help ik je graag op weg om balans te vinden in je eetpatroon door slim te kiezen. Want afvallen zonder honger en genieten van lekkers gaat gelukkig prima samen! Als je maar slim kiest 😉.
Compenseren = slim kiezen
Als je veel gedieet hebt, kleeft er misschien een nasmaak aan het woord compenseren voor je. Je denkt misschien direct aan extra streng zijn na een dagje uit. Of aan een balans dag. Maar je kan compenseren ook heel anders bekijken hoor. Ik zie compenseren meer als een synoniem voor ‘slim kiezen’ 😊.
Dit helpt je om slim te kiezen
- Plan wat je plannen kan
- Blijf normaal eten
- Kies voor voedzame voeding met relatief weinig calorieën als je wat extra wil snoepen.
Zo hou je slim kiezen leuk! Zowel in verwachte als onverwachte situaties 😉.
Tip 1: Plan wat je plannen kan
Als je weet dat je een uitje hebt, is het helpend om vooraf een plan en afspraak met jezelf te maken. Zet die afspraak met jezelf op papier. Een afspraak op papier neemt ons brein namelijk veel meer serieus dan iets wat we in ons hoofd hebben bedacht 😉.
In het plan geef je aan wanneer jij na het uitje tevreden bent.
- Hoeveel mag je van jezelf eten?
- Waar kies je voor?
- Welke dingen zijn voor jou echt een 9 of een 10?
- Wat laat je gemakkelijk staan?
Verjaardag
Bij een verjaardag kan je bijvoorbeeld vooraf bepalen of je liever gebak hebt of hapjes. Ook kan je afspraken met jezelf maken over hoeveel wijntjes je neemt.
Etentje
Als je uit eten gaat, helpt het om vooraf even op de kaart te kijken. Vaak staan die kaarten tegenwoordig op de website. Als je weet wat er te kiezen valt, kan je jouw plan hierop afstemmen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om 2 voorgerechten te nemen en een nagerecht. Of alleen een hoofdgerecht met koffie of thee na. Ook kan je vooraf nadenken over wat je gaat drinken. Een glas wijn bevat al snel 150 calorieën. 4 glazen wijn is dus al bijna 600 calorieën. Dat is net zoveel als een gemiddelde avondmaaltijd. Is het je dat waard 🤔?
Het belangrijkste is dat je voorbereid bent en dat je kiest wat bij jou en jouw doel past.
Tip 2: compenseren bij onverwacht lekkers
Soms ben je niet voorbereid, omdat je geen bijzondere situatie verwacht. Je denkt dat het qua eten een gewone dag gaat worden, maar het loopt anders.
Vaak is de eerste gedachte die dan opkomt: ‘Wat kan het vandaag ook schelen. Ik heb er nu geen invloed op. De dag is qua eten toch al verpest’.
Je kunt niet altijd voorkomen dat die gedachte bij je opkomt, maar je hebt wel een keuze of je naar deze gedachten luistert. Gedachten zijn namelijk lang niet altijd de waarheid 😉. Dus onderzoek je gedachten. Is dat wat je denkt daadwerkelijk een feit? Of is het misschien een excuus van je brein dat vooral altijd kiest voor genot en gemak en resultaat op de korte termijn 🤔?
Ook in onverwachte situaties kan je nog steeds zelf een keuze maken 😉.
Regie pakken betekent niet dat je altijd alles perfect moet doen. Het betekent voor mij dat je altijd het beste maakt van de situatie voor jou op dat moment 💎
Compenseren als het anders loopt? Zo doe ik het.
Laatst ging ik wandelen met een vriendin in het bos. Ik had me deels voorbereid, want ik wist dat ik ‘s middags moe thuis zou komen van de wandeling. Dan heb ik weinig zin om lang in de keuken te staan. Daarom had ik de avondmaaltijd vast voorbereid. Zodat ik kon voorkomen dat ik op zo’n moment naar afhaal zou grijpen, omdat ik geen zin zou hebben om te koken. Ik had verse spaghetti saus uit de vriezer gehaald. En ik hoefde dit ‘s avonds alleen maar op te warmen en spaghetti te koken. Ook had ik normaal ontbeten. Ben je nieuwsgierig wat voor ontbijtjes ik zelf zoal eet? Lees dan ook ‘Waarom ontbijten helpt als je wil afvallen’. Hierin vind je 6 heerlijke ontbijttips die ik zelf gebruik 😊.
We kwamen rond 10:30 uur aan in het bos en hadden zin in koffie. Ik had een thermoskan koffie bij me en 2 bekertjes. Normaal gesproken, neem ik daar ‘s morgens niets bij. Ik had ook helemaal nog geen honger, want ik had net een heerlijke bak havermout met appel en kaneel achter de kiezen. Maar….je voelt ‘m al aankomen 😉. Mijn vriendin had 2 heerlijke verse appelflappen gekocht en meegenomen. Dat hadden we niet afgesproken. Maar ik had er ineens wel heeeeel veel zin in. Dus ik besloot mezelf te trakteren op zo’n heerlijke appelflap.
Sla geen maaltijd over
Na zo’n uitspatting is misschien de eerste gedachte die bij je opkomt: “Skip de lunch”. Toch is het niet verstandig om een maaltijd over te slaan als je onverwacht iets extra’s genomen hebt. Als je dat wel doet, dan haalt dat je later op de dag vaak in. Als je dan om 21:00 uur op de bank zit, krijg je honger en trek tegelijk. Je bent dan vaak nog moe ook. Dus daarmee maak je het jezelf alleen maar onnodig moeilijk. En is de kans groot dat je gaat snaaien.
‘s Middags besloot ik daarom slim te kiezen en te lunchen met een verse kop tomatensoep zonder stokbrood. Daarnaast nam ik een beker magere yoghurt met 2 mandarijntjes erin. Allemaal wel voedzaam, maar niet calorisch rijk.
Omdat ik gevoed was en dus geen honger had, heb ik verder geen tussendoortjes meer genomen. En omdat ik op de avondmaaltijd al voorbereid was, heb ik ‘s avonds heerlijk een normaal portie spaghetti met verse saus gegeten. Mijn lichaam was daarmee verzadigd en mijn brein tevreden 😉.
Tip 3: Compenseer vooraf
De laatste tip die ik mee wil geven over slim kiezen is om vooraf te compenseren als je weet dat je iets extra’s hebt op de dag.
Achteraf compenseren voelt vaak als straf. Uit eten gaan met de gedachte in je hoofd dat je de volgende dag extra streng moet zijn om alle ‘schade’ weer in te lopen, voelt niet fijn. Je voelt je dan al bekneld en ongemerkt wakker je de rebellie in jezelf aan. En hou die rebel in jezelf dan maar eens in toom. Want vaak is zo’n gedachte alleen al een trigger voor strijd met jezelf en met eten.
Dus probeer dat gevoel te voorkomen. Want je brein houdt niet van restrictie en moeilijk. Je brein vindt het daarentegen prima om vooraf te compenseren, omdat er dan nog een verwennerij op je wacht. Je brein zal je dan helpen en daarmee maak je het jezelf een stuk gemakkelijk 😊.
Hoe?
Ga je ‘s avonds uit eten? Kies dan bijvoorbeeld voor een normaal ontbijt en een normale lunch met calorisch minder rijke keuzes. Doe het wat rustiger aan met de tussendoortjes en eet bijv. nog een kom groentensoep voordat je uit eten gaat.
Het is namelijk niet verstandig om met een lege maag in een restaurant aan de komen. Omdat alle verleidingen dan veel moeilijker te weerstaan zijn dan wanneer je geen honger hebt.
Ik hoop dat ik je met deze 3 tips heb kunnen inspireren om compenseren niet als straf te zien, maar als een manier om slim te kiezen voor jezelf en het doel dat jij wil bereiken 😊.
Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Ontdek hier dan nog veel meer tips over afvallen zonder dieet of neem contact met me op voor meer persoonlijke begeleiding. Ik help je graag 🤗.
Groetjes,
Karin