3 belangrijke misverstanden over afvallen
Weet je dat er 3 belangrijke misverstanden over afvallen zijn die ervoor zorgen dat afvallen vooral een groot project in je hoofd blijft. Zonder dat er daadwerkelijk iets verandert?
Ik leg je graag uit hoe dit zit.
Ben je veel bezig met eten en je gewicht zonder echt resultaat?
Dan zit je waarschijnlijk vast in een vicieuze cirkel van denken zonder doen. Veel denken over je eetgedrag en gewicht zonder dat je echt iets bereikt, maakt je moedeloos.
Het leidt tot negatieve gevoelens over eten en afvallen. Waardoor je het steeds moeilijker vindt om verandering in je keuzes aan te brengen.
Gedachten als “Ik moet honger lijden” of “Ik mag niets meer snoepen” zijn niet waar, maar kunnen je wel tegenhouden om in actie te komen.
Wil je deze negatieve spiraal doorbreken?
Begin dan met het ontwikkelen van een gezonde mindset over eten en jezelf. Laat 3 belangrijke misverstanden over afvallen los en zet echte stappen richting een gezonder en fitter leven.
3 belangrijke misverstanden over afvallen
1. Afzien
Het eerste misverstand is dat je moet afzien en buikhonger moet lijden om af te vallen. Dit helpt juist helemaal niet.
Afzien houdt namelijk niemand vol.
Zodra het resultaat tegenvalt of het leven er tussendoor komt (omdat het nu even niet uitkomt, omdat de weegschaal tegenvalt, of omdat je niet zo lekker in je vel zit), kom je in opstand en kap je ermee.
Afzien maakt ons rebels, omdat het knelt. Niemand houdt het vol om zijn leven lang in een keurslijf te lopen of op de rem te staan.
Afzien zorgt er juist voor dat je relatie met eten verslechtert in plaats van gezond wordt. Eetkeuzes maken wordt een gevecht.
Hierdoor zal je uiteindelijk juist steeds zwaarder worden in plaats van slank. Omdat je ‘normaal eten’ helemaal verleert.
Trap dus niet in de valkuil dat je moet afzien om af te vallen💎.
Ga jezelf voeden en leer luisteren naar je lichaam. Zodat je kan ontdekken hoeveel voeding jij nodig hebt.
Als je je lichaam de voeding geeft die het nodig heeft, krijg je rust in je hoofd en in je lijf. Hierdoor zullen tussendoortjes een hele andere plek in je eetpatroon krijgen.
En dat is belangrijk. Want de meeste mensen worden niet te zwaar van hun maaltijden maar van alle extraatjes die ze eten.
Voel jij je onzeker over eetkeuzes? Vind je het nog lastig om te voelen wat buikhonger is en wanneer je voldoende gevoed bent? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag.
2. De hele de dag met eten bezig zijn
Het tweede misverstand is dat je de hele dag met eten bezig moet zijn als je wil afvallen. Dat is echt niet waar!
Zelf heb ik vroeger jarenlang gedieet. Tijdens zo’n dieet leefde ik van eetmoment naar eetmoment. Ik was heel de dag met eten bezig in mijn hoofd. Dit mocht ik wel. Dat mocht ik niet. Dit was goed. Dit was fout. Alles wat fout was, vond ik lekker. Ga zo maar door 😅.
Een dieet draait om eetregels waar je je aan moet houden. Daardoor wordt eten vaak een heel groot ding. Je verliest het contact met je lijf en bent vooral in je hoofd met eten bezig. Daardoor krijgt eten heel veel aandacht.
Vaak zie je dan dat je op de momenten dat je niet mag eten, voor je gevoel honger hebt, doordat je er zoveel mee bezig bent.
Je bent niet bezig met buikhonger of jouw lijf voeden. Maar vooral met de weegschaal en met wat en wanneer je mag eten.
Dus of je nu mag eten of niet. De hele dag denk je aan eten. Hierdoor krijg je naast fysieke honger heel veel last van hoofdhonger. Terwijl je nu juist niet zoveel met eten bezig wil zijn.
Bij een gezonde relatie met eten, ben je juist niet heel de dag met eten bezig.
Je maakt dan onderscheid tussen buik- en hoofdhonger en luistert vooral naar je lijf. Hoofdhonger heeft niets met eten of fysieke honger te maken. Het ontstaat letterlijk in je hoofd.
Een gezonde eetrelatie draait dus juist over minder met eten bezig. Je creëert dan eetrust voor jezelf. Eten krijgt niet meer de hoofdrol in je leven, maar een bijrol. De hoofdrol speel jij 😉.
3. Ik kan het niet
Het laatste grote misverstand is de gedachte dat jij het niet kan. Want deze gedachte houdt je klein. En belemmert je om jezelf te ontwikkelen.
Als je jouw eigen eetkeuzes wil leren beheersen, is het belangrijk dat je stopt met jezelf te vertellen dat jij het niet kan. Want wat je jezelf vertelt ga je waarmaken en geloven.
De gedachte dat jij het niet kan, is vaak ontstaan door alle ‘lijnpogingen’ die je achter de rug hebt. Alle diëten die je gedaan hebt, werkten ongetwijfeld even. Maar zodra je stopte met het dieet, viel je weer terug in je oude gedrag. Waardoor je misschien het gevoel gekregen hebt, dat jij het niet kan.
Gelukkig is dat onzin. Dat je niet zelf de baas bent geworden over je eetgedrag, ligt niet aan jou. Maar komt doordat diëten niet blijvend werken.
Dit is het gevolg van een dieet voor je zelfvertrouwen
Een tijdje geleden las ik een onderzoek waarin stond dat de meeste mensen een eerste lijnpoging gemiddeld 6 weken volhouden.
De tweede poging houden ze vaak nog 4 weken vol. Er zit immers al in het achterhoofd dat het de vorige keer ook niet lukte. En die gedachte doet veel meer met je gevoel en gedrag dan je misschien beseft.
De 3de keer dat iemand gaat diëten strandt de poging vaak al binnen 1 of 2 weken.
Je bent dus niet raar als het jou niet gelukt is om blijvend slank te worden door het volgen van een dieet.
Als je nu dus wel blijvend resultaat wil boeken, is het essentieel om te stoppen met diëten en te stoppen om jezelf te vertellen dat jij het niet kan.
Neem het besluit dat je jezelf gaat leren om je gewoontes in kleine stapjes te veranderen. Zodat je een resultaat gaat boeken waar je je beter bij voelt.
Regie draait om flexibiliteit
Een gezond eetpatroon, heeft echt niets met diëten te maken. Dat gaat over een nieuw slanker normaal met bijbehorende gewoontes. Een normaal dat goed voelt voor jou. Dat past bij jouw leven en waar jij je blij, fit en vitaal bij voelt.
En dit begint met een gezonde mindset. Zodat je met een nieuwsgierige blik gaat onderzoeken wat werkt voor jou.
Dat gaat niet over het perfect opvolgen van allerlei eetregels.
Maar over het flexibel om kunnen gaan met eten en andere uitdagingen in het leven. Het leven is geen vastomlijnde weg. Er gebeurt iedere dag wel iets waar je niet op gerekend hebt. Het is enorm bevrijdend als je daar flexibel mee om kunt gaan.
Een gezonde leefstijl gaat niet over eetregels. Het draait om flexibiltiteit, vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en de kunst om te kiezen.
Petra is een van de cliënten die ik heb begeleid om deze gezonde leefstijl te ontwikkelen. Dit is wat zij hier zelf over schrijft.
Petra Wijgerse
‘“Wat een waardevolle tijd heb ik bij Karin gehad! Ik dacht dat ik me bezig zou gaan houden met eten, maar dat bleek slechts een klein deel van het verhaal. Ik ben Karin dankbaar voor alle inzichten die ik met vallen en opstaan mocht ontdekken. Met alle geduld van de wereld bleef ze me aanmoedigen om mijn eigen weg te ontdekken en om stappen te zetten. Ik heb mogen leren om goed voor mezelf te zorgen, om het lef te hebben om voor mezelf te kiezen. En dan blijkt eten helemaal niet meer zo’n issue te zijn … Als je een gezonde relatie met eten wilt hebben, zul je dieper moeten dan een weekmenu opstellen. Karin kan het klankbord en de spiegel zijn tijdens die reis. Aanbevolen!”
Wil jij ook graag die gezonde vrije mindset ontwikkelen. Waarmee je zelf de baas wordt over de (eet-) keuzes die je maakt en je gewicht gaat beheersen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder.
Een gezonde leefstijl is wat mij betreft geen dieet, maar een traject van persoonlijke ontwikkeling 💖!