Afvallen zonder dieet: Waarom diëten en eetregels niet werken
Vraag jij jezelf ook wel eens af waarom je:
✅ Heel de dag ‘goed bezig bent’, maar ’s avonds snaaidrang krijgt?
✅ Het door de week ‘best goed’ gaat, maar het je in het weekend niet lukt?
✅ Je eigenlijk helemaal geen zin hebt in chocolade, maar het toch neemt, omdat je ‘het verdiend’ hebt?
Als je jezelf dit soort vragen stelt, komt dat waarschijnlijk doordat je een dieetbril op hebt of eetregels voor jezelf hebt.
In deze blog leg ik je graag uit waarom diëten en eetregels niet helpen als je een gezonde relatie met eten en je lichaam wil ontwikkelen. Je leest hoe dit soort regels je tegenwerkt en wat wel werkt als je een gezonde relatie met eten en je lijf wil krijgen 😊.
Een oordeel over eten
Als je bovenstaande vragen nog eens doorleest, dan ontdek je waarschijnlijk in iedere vraag een oordeel, over jou of over eten. Deze oordelen ontstaan als je eten in vakjes plaatst. Iets is goed of fout (waarde). Een appel is gezond en dus goed. Chocolade is fout en dus verkeerd (oordeel).
Helaas wakkeren veel diëten deze gedachten aan. ‘Koolhydraten zijn slecht (oordeel) . Snoepen is verkeerd (oordeel)’.
En dat helpt je juist helemaal niet als je een gezonde relatie met eten en jezelf wil krijgen. Want doordat je op deze manier eten beoordeelt, beoordeel je vaak ook de eetkeuze die je maakt en dus je eigen gedrag 😏.
Een oordeel over jezelf
‘Als ik een appel eet, ben ik goed bezig.’ ‘Als ik chocolade eet, dan ben ik fout bezig of zondig ik.’
Voel je wat er gebeurd 😉?
Je kijkt niet meer neutraal naar eten en jezelf. Maar je kijkt door een zwart-wit bril. Eten is goed of fout en jij doet het goed of fout.
En als je het gevoel hebt dat je het vaak verkeerd doet, krijg je het idee dat je het niet kan. En dat geeft je een onprettig en misschien zelfs machteloos gevoel. Heel vaak hoor ik cliënten ook spreken over ‘falen’. ‘Het lukt me niet, dus ik faal’. Waarop ik overigens altijd uitleg dat je bij afvallen zonder dieet niet kan falen. Je mag het moeilijk vinden. Je doet soms niet wat je zou willen doen, maar je kan alleen maar dingen ontdekken.
Eetregels
Ook voor eetregels geldt dat ze je juist niet helpen. Vaak hebben we het gevoel dat eetregels ons houvast geven. Maar als je je brein wat beter leert kennen, zal je ontdekken ze je juist tegenwerken. Omdat ze bijdragen aan het gevecht met eten en jezelf waar je nu net zo graag vanaf wil komen.
Want als jij van jezelf niet mag snoepen door de week en je doet het toch, dan voelt dat ook vaak verkeerd. ‘Je hebt je immers niet aan je eigen regels gehouden’. En daarmee heb je weer een oordeel over je eigen gedrag wat een rot gevoel geeft. Achteraf baal je dat je toch gesnoept hebt. En dit is weer zo’n zaadje dat je relatie met eten verstoort en aanwakkert dat je niet meer van lekkers kan genieten.
Het gevecht met eten en met jezelf is geboren 😥.
Verleidingen
Door eten te categoriseren in goed of fout creëer je voor jezelf verleidingen. Een verleiding is iets waar je een oordeel over hebt, maar wat je ook iets oplevert.
Bijvoorbeeld: Chocolade is verkeerd (oordeel), maar je vindt het wel heel erg lekker (genot). Daarmee wordt chocolade dus een verleiding. En verleidingen vinden we heel moeilijk om te weerstaan. Ze hebben juist een enorme aantrekkingskracht op ons.
Als kind word je al aangetrokken door iets wat eigenlijk niet mag. Want het levert kriebels op in je buik (spannend) en ergens voelt die tinteling fijn (genot). Ons brein is simpelweg gevoelig voor dit soort sensaties. Tel daarbij op dat ons brein ook gevoelig is voor gemak en snel genot. Chocolade wordt op deze manier iets wat je eigenlijk niet meer kan weerstaan.
Als je een gezonde relatie met eten en je lijf wil ontwikkelen, is het noodzakelijk om te stoppen met het oordelen over eten en het creëren van eetregels voor jezelf.
Zoals je heb kunnen lezen, werken ze op termijn echt niet.
Ons brein
Voor ons brein zijn de 2 belangrijkste doelen in ons leven: overleven en genot. Ons brein wil dat we gelukkig zijn. En zal alles in het werk stellen om je aan te zetten tot gedrag dat je gelukkig maakt en waardoor je overleeft.
Als jij dan iets gegeten hebt, wat voor je gevoel ‘verkeerd’ is en je baalt daarvan, dan zit je brein met een ongelukkige jij. En dat wil je brein niet. Dus zal je brein je het signaal geven om alle regels die knellen los te laten en lekker nog wat meer te snoepen. Want daar voel je je op korte termijn beter bij.
Zelfzorg
Een gezonde relatie met eten draait niet om eetregels. Het gaat erom dat je goed voor jezelf leert zorgen. Zodat je ontdekt waar je blij van wordt en hoe je wil omgaan met eten en jezelf. Wist je dat we in 99% van de gevallen niet eten, omdat we fysiek honger hebben, maar omdat we mentaal niet verzadigd zijn 😉?
Om zowel fysiek als mentaal verzadigd te zijn, heb je het nodig om te ontdekken wat voor jou belangrijk is in de omgang met eten en in je leven.
Eetregels en eetwaarden
Je hebt dus geen eetregels nodig. Maar je hebt het nodig om te ontdekken wat je eetwaarden zijn. Wat is nu het verschil tussen eetregels en eetwaarden 🤔?
Eetregels draaien om regels. En die zal je vroeg of laat een keer verbreken. Het verbreken van één eetregel leidt er vaak toe dat je de rest ook maar los te laat. ‘De dag is toch al verpest. Vandaag wordt het toch niets meer’. Je herkent deze gedachten misschien wel. Ze leiden vaak tot het bekende ‘Ik begin maandag wel weer’😉.
Eetwaarden draaien om jou. Ze zorgen ervoor dat je kiest voor wat voor jou belangrijk is. Je verlangt ernaar om de keuzes te maken die passen bij je waarden. Als je een keer niet naar je waarden kan kiezen, is dat geen probleem. Maar je zal er automatisch alles aan doen om dit het volgende moment wel weer te kiezen wat je graag wil en waar je blij van wordt.
Voorbeeld eetregels
Stel je hebt de eetregel om door de week niet te snoepen. Het is maandag en je begint weer vol goede moed weer met afvallen. Je bent net een uurtje op je werk en een collega trakteert. Het blijkt jouw favoriete taart te zijn. En voordat je het weet, heb je het gepakt en er je tanden in gezet. Het smaakt heerlijk, maar zodra je het op hebt, voel je je rot.
‘Oh, nee vandaag gaat het weer niet lukken. Waarom hou ik me toch nooit aan de afspraken met mezelf’. Teleurgesteld in jezelf laat je de rest van je goede voornemens die dag ook maar waaien. Je gaat niet meer sporten. Je ploft ‘s avonds op de bank en knaagt nog een reep chocolade weg. ‘Vandaag gaat het ‘m toch niet meer worden.’ Teleurgesteld en met een deuk in je zelfvertrouwen beloof je jezelf dat je je morgen echt aan je eigen regels zal houden 😏.
Voorbeeld eetwaarden
Een voorbeeld van een eetwaarde uit mijn eigen leven is, dat ik heel graag veel groente eet. Liefst heb ik ‘s avonds minimaal de helft van mijn bord bedekt met groente.
De reden dat ik zo graag veel groente eet, is dat ik het belangrijk vind om mezelf te voeden met zoveel mogelijk voedsel dat bijdraagt aan mijn gezondheid. Ik weet dat je niet altijd kan voorkomen dat je ziek wordt. Daar heb je niet altijd invloed op. Maar op hoe ik mijn lijf verzorg, heb ik wel 100% invloed. En die invloed pak ik graag 😊.
Ik eet ik ’s avonds dus altijd veel groente. Maar ook bij mij komt het wel eens voor dat het anders loopt. Dat ik ergens een frietje eet of pizza. Als dat zo is, is dat prima. Ik heb dan niet de gedachte dat ik ‘verkeerd bezig’ ben. Na het frietje heb ik geen schuldgevoel. En ook laat ik alle andere dingen waar ik graag voor kies niet los. Het frietje is gewoon een frietje en dat is dan ok.
Maar de volgende dag zal ik meteen weer streven naar veel groente. Niet omdat het moet, maar omdat ik er blij van word en me er goed bij voel. Ik word dus automatisch weer aangetrokken naar mijn eetwaarden.
Dat is geen opgave. Daar word ik blij van.
Stoppen met diëten en eetregels is dus essentieel als je een ontspannen relatie met eten wil creëren.
Ga dus op zoek naar jouw eetwaarden. En ontdek voor jezelf welke eetregels of dieetregels jij nog hebt, die je juist niet helpen.
Dit kan best lastig voor je zijn. Zeker als je lang en veel gedieet hebt.
Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in van iemand met kennis van de psychologie achter eetgedrag in je omgeving. Ook bij mij ben je van harte welkom. Ik help je hier graag verder mee 🤗.
Eetdrang
Als je die ontspannen relatie met eten en je lijf hebt gevonden, heb je dan nooit meer eetdrang? Het kan zijn dat je, ondanks dat je een ontspannen relatie met eten hebt, toch nog last hebt van eetdrang. Eetdrang heeft niets te maken met eten, maar altijd met onszelf. Ook hiermee kan je anders om leren gaan. In mijn gratis e-book ‘7 TIPS tegen eetdrang’ vind je meer informatie hierover.
Ik ben ervan overtuigd dat als je stopt met diëten en als je ontdekt waar eventuele eetdrang bij jou nog vandaan komt. En je daar anders mee om leert gaan, je echt op een ontspannen manier op het gewicht komt dat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
Wil jij dit ook leren 😃?
Meld je dan gerust aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ontdekken of ik en mijn werkwijze bij je passen. Zo’n gratis kennismakingsgesprek verplicht je tot niets.
Ik wens je een hele ontspannen relatie met eten en je gewicht.
Groetjes,
Karin