Hoofdhonger: Minder snoepen en snaaien 7 TIPS
Herken je dit? Je wil graag afvallen en let op je eetgedrag. Je zorgt dat je maaltijden gezonder zijn en kiest bewust je tussendoortjes uit die je mee neemt naar je werk.
Je neemt je iedere dag voor om er echt voor te gaan. Toch merk je dat je het heel lastig vindt om tussendoor niet extra te snoepen.
’s Morgens gaat het best wel goed, maar in de loop van de dag duik je toch telkens weer de dropjespot in.
Hoofdhonger
‘Onbewust’ de behoefte hebben om tussendoor te snoepen en te snaaien noemen we hoofdhonger. Fysiek heb je op die momenten helemaal geen eten nodig. Maar je ervaart wel een behoefte om te eten.
Hoofdhonger heeft dus niets met fysieke honger te maken. Hoofdhonger wordt eigenlijk altijd getriggerd door iets van buitenaf. Dat kunnen hele verschillende triggers zijn zoals:
- Iemand anders iets zien eten.
- Eten zien staan.
- Eten ruiken.
- Dooreten na een maaltijd, omdat je het zo lekker vindt.
- Ergens gaan zitten waar je altijd iets eet.
- Een tijdstip waarop je gewend bent om iets te eten.
- Een liedje horen dat je herinnert aan een fijn eetmoment.
- Een uitje, als je gewend bent om op uitjes altijd extra te snoepen.
- Onrust
- Vermoeidheid
En zo zijn er nog veel meer triggers die hoofdhonger aan kunnen wakkeren.
De belangrijkste oorzaak dat we zwaarder zijn dan we graag willen zijn, is vaak dat we, iedere keer dat hoofdhonger getriggerd wordt, gaan snoepen, snaaien of overeten.
Als je graag wil afvallen en daarna ook op gewicht wil blijven, is het noodzakelijk om hoofdhonger te leren herkennen en er anders om mee te leren gaan.
Onbewust
Herken je dat? Je hebt al iets in je mond voordat je er erg in hebt. Je was je er helemaal niet bewust van toen je het pakte, maar achteraf baal je ervan. Omdat het niet je bedoeling was.
Dat dit je overkomt, is niet raar. Als je niet getraind bent om hoofdhonger te herkennen, dan gaat snaaien ook vaak echt onbewust. Het is een impulsreactie gestuurd vanuit ons reptielenbrein dat binnen 3/100 van een seconde de beslissing al genomen heeft. Dus even met je ogen knipperen en het zit al in je mond 😉.
Het eerste wat je te doen hebt om anders met hoofdhonger om te leren gaan, is dus opmerken wanneer je hoofdhonger hebt. En de triggers voor hoofdhonger bij jou leren kennen.
In mijn blog ‘Oude gewoontes vervangen door nieuwe gewoontes’ vind je een mooie oefening die je kan doen om dit inzicht voor jezelf te krijgen. Bovendien lees je daarin ook waarom het zo belangrijk is om andere gewoontes aan te leren om hoofdhonger te verminderen.
Beïnvloed je omgeving
Als je je eenmaal bewust bent van hoofdhonger. En je weet van jezelf dat je de neiging hebt om hier aan toe te geven, dan helpt het om je omgeving zo in te richten dat je minder verleid wordt.
Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.
Tip 1: Eet bewust
Als je een tussendoortje of maaltijd eet, eet dan bewust. Ga even achter je computer vandaan en ga lekker zitten met je tussendoortje of maaltijd. Zorg ervoor dat je alleen eet en niets anders doet op dat moment, zodat je brein ook echt het signaal krijgt dat je iets gegeten hebt.
Tip 2: Zet de snoeppot uit het zicht
Dit lijkt misschien een open deur, maar het is wel heel effectief. Zet de snoeppot uit het zicht en op een andere plaats, zodat je er niet automatisch langs loopt. Als de pot op een andere plaats staat, moet je er bewust over nadenken om erheen te lopen. Je hebt dan nog alle tijd om te bedenken waar je naar op weg bent. En om jezelf af te vragen of je echt nog wel een handje wil pakken.
Tip 3: Creëer eetvrije zones
Creëer eetvrije zones in huis of op je werk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen beneden eet en niet boven. Of dat je niet eet als je aan het werk bent.
Tip 4: Eet alleen nog zittend
Dit voorkomt dat je tijdens het klaarmaken van eten bijvoorbeeld ‘ongemerkt’ wat blokjes kaas of worst opeet. En het voorkomt ook dat je aan de chips gaat tijdens het koken.
Tip 5: Koop kleine verpakkingen
Er zijn tegenwoordig heel veel mini verpakkingen. Hiermee voorkom je dat je direct een reep chocolade of een zak chips leeg eet.
Denk bijv. aan:
- Een klein verpakt stukje ontbijtkoek
- Een klein stukje verpakte chocolade
- Een mini zakje chips
- Een mini zakje dropjes
- Een mini mars, bounty of een andere candy bar
Tip 6: Koop het allerlekkerst per stuk
Haal bijv. één warme stroopwafel in huis. Of kies dat lekkere gebakje waar je zo van houdt. Haal een klein zakje van de pinda’s waar je zo dol op bent. Zelf doe ik dat ook. Ik haal geen grootverpakking bij de supermarkt, maar kies zo nu en dan voor een lekkere verse koek van de markt of bakker.
Tip 7: Zie een tussendoortje ook echt als een extraatje
Je helpt jezelf enorm door ervoor te zorgen dat je maaltijden voedzaam en gezond zijn en om een tussendoortje ook echt als extraatje te zien. Als je 80% van je energie inname aan evenwichtige maaltijden besteedt, heb je nog 20% over om te besteden aan dingen die niet perse gezond zijn, maar die je wel heel lekker vindt 😁. Deze verhouding zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je het nieuwe eetpatroon ook volhoudt. Verbieden van lekkers is wat mij betreft geen helpende gewoonte. Daarmee creëer je voor jezelf namelijk een verleiding. En verleidingen zijn veel moeilijker te weerstaan dan dingen die altijd mogen.
Bespaar niet op maaltijden. Want als je bespaart op je maaltijden, dan zal je dit later op de dag vaak dubbel en dwars terugbetalen, doordat je dan meer snaaidrang krijgt. Je hebt dan vaak niet alleen hoofdhonger, maar ook buikhonger. Dus eet lekker. Maak tijd voor je maaltijden en tussendoortjes. En besteed aandacht aan de keuzes die je maakt.
Daarmee doe je jezelf echt een plezier 😊.
Wil jij meer weten over hoofdhonger en snaaidrang? Neem dan gerustl contact met me op. Of ga zelf aan de slag met mijn online training ‘Eetdrang en emotie eten’. Zodat je op een leuke en ontspannen manier leert om hier anders mee om te gaan.
Groetjes,
Karin