Rust in je hoofd, dankzij 3 simpele gewoontes
Hoe zou het voelen om eindelijk rust te hebben in je hoofd en vol vertrouwen met eten om te gaan? Geen calorieën tellen, geen verboden lijstjes, maar gewoon leven zonder dat eten de hele dag door je gedachten beheerst.
Het kan! Drie simpele gewoontes vormen de basis.
In deze blog deel ik 3 gewoontes die je helpen om je lichaam te voeden, buikhonger te voorkomen en bewuste keuzes te maken. Zo krijg je niet alleen rust in je hoofd, maar werk je ook op een gezonde en ontspannen manier aan je gewicht.
Tip 1 Geef je lichaam wat het nodig heeft
De basis van een gezonde relatie met eten begint bij het goed voeden van je lichaam.
Dit betekent: stoppen met diëten en starten met luisteren naar wat je lichaam echt nodig heeft.
Vergelijk je lichaam met een fabriek waar jij de leiding over hebt: als je een mooi eindproduct wil maken (zoals energie, rust, gezonde ontlasting), heb je de juiste grondstoffen nodig. Je voeding is de grondstof. En buikhonger is het signaal dat je fabriek grondstof nodig heeft.
Stop daarom vandaag nog met diëten en begin je lichaam de brandstof te geven die het écht nodig heeft.
3 voedzame maaltijden per dag
Door het eten van 3 gezonde voedzame maaltijden per dag geef je jezelf de structuur om jouw ‘fabriek’ goed te laten draaien en buikhonger te verminderen.
✅ Ontbijt : Start jouw productieproces met een voedzaam ontbijt, zoals havermout met fruit of volkorenbrood met hartig beleg.
✅ Lunch : Vul tekorten aan met een maaltijd vol vezels en eiwitten, zoals bijvoorbeeld een broodmaaltijd met soep of groene salade.
✅ Avondeten : Sluit je dag af met een uitgebalanceerde maaltijd die je lichaam ‘s nachts helpt herstellen. Denk aan een bord met groente, een stukje vis of vlees, en een portie langzame koolhydraten zoals volkorenrijst, pasta of aardappelen.
Streef ernaar om iedere maaltijd te vullen met de belangrijkste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft: langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
Honger lijden is nergens voor nodig. Het zorgt alleen maar voor onrust. Wil je een gezond lichaam en een gezond gewicht? Geef je lichaam dan de bouwstoffen die het nodig heeft.
Meer tips over gezonde en voedzame maaltijden vind je hier.
Ben jij onzeker over jouw eetkeuzes of de porties die je nodig hebt? Of vind je het lastig om je lichaam de leiding te geven bij de eetkeuzes die je maakt? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je hier graag bij.
Tip 2 Herken echte honger
Een van de belangrijkste gewoontes die je helpt om rust in je hoofd en lijf te krijgen, is het leren voelen van het verschil tussen buik- en hoofdhonger.
✅ Buikhonger ontstaat meestal 2 à 3 uur na je laatste maaltijd. Je herkent het aan een knorrende maag of een leeg of weeig gevoel in je maagstreek. Dit is je lichaam dat om brandstof vraagt.
Heb je buikhonger? Kijk dan op je horloge. Ga je binnen 1 uur eten, dan kan je het best even verdragen en zal je al snel de maaltijd gaan klaarmaken. Duurt het langer dan een uur voordat je gaat eten? Geef je lichaam dan brandstof, zoals bijv. een cracker, boterham of stukje fruit.
De hele dag honger leiden, is dus niet nodig en niet helpend om je eetgedrag en gewicht te reguleren. 😉
✅ Hoofdhonger heeft niets met brandstof te maken. Het onstaat letterlijk in je hoofd en wordt getriggerd door iets van buitenaf. Bij hoofdhonger heb je meestal vooral zin in snoep of snacks. Hoofdhonger gaat niet over eten, maar over jou.
Heb jij veel last van hoofdhonger? Download dan één van mijn gratis e-books hierover.
Tip 3 Bewuste keuzes maken
Om je lichaam de juiste brandstof te geven, is het belangrijk om te weten wát je kiest. Hierbij helpt het om voeding niet in ‘goed’ of ‘fout’ in te delen, maar onderscheid te maken tussen voeding en snoep.
✅ Voeding is brandstof: het levert energie en bouwstoffen die je lichaam helpen goed te functioneren. Denk aan groente, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, en eiwitten.
✅ Snoep is afval: het geeft weinig voedingsstoffen en bevat veel suiker, zout en transvetten. Af en toe een snoepje of snack kan geen kwaad (elk productieproces heeft immers afval! 😉). Maar het is geen brandstof voor je lichaam.
Vind je het lastig om bewuste keuzes te maken? De schijf van 5 biedt een algemene richtlijn voor voeding. Maar ook met boerenverstand kom je al heel ver 😉.
Het belangrijkste is wat mij betreft, dat je weet waarom je bepaalde keuzes maakt.
- Waarom zou je kiezen voor volkorenbrood in plaats van wit brood?
- Waarom is ontbijtkoek geen voeding?
- Maakt het uit of je ontbijt met yoghurt met granola of 2 boterhammen kaas?
Om zelfstandig en vrij bewuste keuzes te maken, heb je de kennis nodig om dit soort vragen te kunnen beantwoorden.
Lukt jou dat nu nog niet, maar wil je dit wel graag leren? Tijdens mijn coaching ontdek je hoe je zelf een lekker en eenvoudig eetpatroon ontwikkelt, zonder strikte regels, waar jij en jouw fabriek zich goed bij voelen. 😊 En eens per jaar geef ik hier de speciale workshop ‘normaal eten’ over.
Gratis E-book
Door het toepassen van deze 3 gewoontes reken je af met ‘angst voor honger’ of ‘onrust’ als je niet weet wat er precies op tafel komt.
Er zijn immers geen verboden voedingsmiddelen waardoor je vrij bent om altijd en overal zelf te bepalen wat je wel of niet eet. En doordat je alles kan eten en geen buikhonger meer zal hebben, zal je ook veel minder overeten.
Heb je jezelf deze gewoontes eigen gemaakt, maar heb je toch nog regelmatig last van hoofdhonger? En wil je leren hoe je daarmee omgaat?
Download dan mijn gratis e-book “Hoofdhonger en de invloed van ons oerbrein” . In dit e-book leer je niet alleen hoe je hoofdhonger herkent. Het zit ook boordevol praktische tips die je meteen kunt toepassen. Je kunt het nu meteen downloaden!
Ik wens je veel eetrust.
Groetjes,
Karin