De baas blijven over je eetgedrag als het anders loopt
Herken je dit? Dat je het gevoel hebt dat je geen energie meer hebt om eetkeuzes te maken, omdat je het al zo druk hebt. Of dat je geen invloed hebt op de keuzes die je maakt, omdat het anders loopt?
Dit gevoel van gebrek aan regie als het anders loopt, is heel herkenbaar. En toch ben ik ervan overtuigd dat je kan leren om altijd zelf de baas te blijven over je eetgedrag. Ook als het anders loopt 😉.
Hiervoor heb je vooral 3 vaardigheden nodig. In deze blog lees je welke vaardigheden dit zijn. En hoe je jezelf hierin kan trainen.
1. Normaal eten
De eerste vaardigheid die je nodig hebt om blijvend zelf de baas te zijn over wat je eet en wat je weegt, is mij betreft normaal eten. Want normaal eten, is het enige dat altijd kan en wat vol te houden is.
Dit betekent dus dat je echt stopt met diëten. Want een dieet heeft een negatieve invloed op je fysieke en mentale welzijn en verzadiging. En daardoor zal het jouw gedrag uiteindelijk op een negatieve manier beïnvloeden. Door te weinig te eten of eten in te delen in goed of fout ontstaat er onrust in je lijf en in je hoofd. Normaal eten geeft juist rust in je lijf en in je hoofd. Waardoor het een positief effect heeft op je gedrag.
Dit versta ik onder normaal eten
Normaal eten betekent wat mij betreft dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft. En dat je gedoseerd geniet van wat lekkers, zonder dat je overeet.
Dat betekent:
✅ Je kan alles eten wat je wil. Er zijn geen verboden voedingsmiddelen.
✅ Je bepaalt zelf wat je eet en neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt.
✅ Je lichaam is leidend bij de keuzes die je maakt. Want door goed naar je lichaam te luisteren, word je je bewust van wat je nodig hebt. Hierdoor leer je wat voor jou geschikte porties en eetkeuzes zijn. En word je je bewust van alle momenten waarop je eten pakt, terwijl je het fysiek niet nodig hebt.
✅ Je maakt onderscheid tussen voeding en snoep in plaats van tussen fout en goed.
Het helpt je als je 80% kiest voor voeding en 20% ruimte laat voor snoep. Want als je 80% kiest voor voeding geef je je lichaam de brandstof die het nodig heeft om gezond, fit en vitaal te blijven.
Om mentaal tevreden en ontspannen te blijven, heb je ook ruimte nodig voor extraatjes. Daar vallen naast wijn, snoep en snacks ook pizza, pannekoeken en afhaal onder wat mij betreft 😉.
Hou het simpel
Normaal eten, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft geen uren in de keuken te staan, apart te koken, koolhydraten of vetten te vermijden en iedere avond een nieuw recept op tafel te zetten.
Dat laatste maakt het zo nu en dan misschien wel leuk, maar kan nooit een excuus zijn waarom je niet normaal zou kunnen eten 😊.
Ook diepvries en gesneden groenten zijn prima en overal te koop. Dus tijdsgebrek kan nooit de echte reden zijn om niet normaal te eten.
Als je zelf bepaalt wat je op tafel zet, vinden veel mensen normaal eten nog wel te doen. De uitdaging wordt groter als je uit eten gaat of bij iemand anders eet.
Gelukkig kan je ook als je niet zelf je eten bereidt altijd normaal eten. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf leert kiezen.
2. Verantwoordelijkheid nemen voor jouw keuze
Het zal regelmatig voorkomen dat je niet weet wat er precies op tafel komt. De meesten van ons hebben een druk sociaal leven. Uitjes en feestjes horen erbij. Dat maakt ons leven vaak juist leuk.
En ook dan kan jij gewoon de baas blijven over je eetgedrag. Het belangrijkste is dat je steeds zelf kiest wat je wel of niet op eet.
Je bent niet op dieet. Je eet normaal. Dus er zijn geen verboden voedingsmiddelen. Je hebt de categorie voeding en snoep. En daarbinnen maak jij zelf keuzes.
Ook meedoen met de uitzondering als het toevallig pizza of een andere snack wordt, is dus geen probleem. Je kan ook stoppen na ¾ pizza als je genoeg hebt of kiezen voor friet zonder snack. Het gaat erom dat je zelf de keuze maakt waar jij je het beste bij voelt. En dat je ook de consequenties van die keuze omarmt. Dat betekent verantwoordelijkheid nemen.
Het belangrijkste is dat je niet overeet. En dat je na het uitje meteen weer normaal doet. Blijf dus niet hangen in onvrede over de keuze die je gemaakt hebt. Dat helpt je niet verder.
Jij bent verantwoordelijk en jij kiest. Dat maakt je sterk.
3. Een gezonde mindset
Normaal eten en zelf kiezen kan dus altijd. Het klinkt misschien ook best eenvoudig. Toch maken we het onszelf vaak moeilijk. Als je zelf kiezen en normaal eten moeilijk vindt, heb je waarschijnlijk nog geen gezonde mindset.
Je herkent wellicht gedachten als:
- Als ik wil afvallen mag ik geen…..
- Ik moet wel super gezond eten, anders val ik niet af.
- Het heeft geen zin meer om vandaag bewust eetkeuzes te maken als ik niet weet wat er precies in zit. Want dan heb ik toch geen invloed.
- Ik heb echt geen tijd om te koken, dus laten we maar friet/pizza/…. halen.
Dit soort gedachten is vaak ontstaan door diëten die je in het verleden hebt gevolgd of doordat je veel informatie over allerlei diëten verzameld hebt. Hierdoor heb je geen gezonde mindset meer, maar een dieetmindset gekregen.
Om weer een gezonde mindset te krijgen, is het belangrijk dat je je bewust wordt van de gedachten die je hebt. En ze onderzoekt. Is de gedachte waar? Klopt het wel wat je denkt? En zo ja, waarom is het dan zo?
Je zal dan ontdekken dat heel veel gedachten die automatisch oppoppen helemaal niet kloppen 😊.
Want wees eerlijk? Wat staat er sneller op tafel? Een lekker gerecht met roerbakgroente en mihoen of een gehaalde bak friet 😉?
En moet je altijd gezond eten om slank te zijn? Noten zijn heel gezond, maar niet slank. Dus ook zo’n gedachte waar je je vraagtekens bij kan zetten 😉.
Balans
Uiteindelijk gaat gezond, fit en vitaal blijven over balans. Dat betekent dat je balans vindt tussen voeding en snoep. En balans tussen wat je inneemt en wat je verbrandt. Balans gaat niet alleen over voeding. Maar ook over inspanning en ontspanning en geven en nemen. Een gezonde mindset gaat dus ook over de manier waarop je met jezelf omgaat.
Als het niet lukt
Normaal eten kan dus altijd en gaat vooral over keuzes maken en balans houden.
Zelf vond ik het heel moeilijk om na jaren van diëten weer normaal te eten. Ik was normaal eten eigenlijk verleerd en had ook geen gezonde mindset. Ik was zo gewend om voeding in te delen in goed en fout. En honger te lijden om af te vallen, dat ik onzeker werd van zelf eetkeuzes maken. Ook had ik mijn lijf heel lang verwaarloosd. Ik moest vooral heel veel van mezelf. Waardoor de balans tussen inspanning en rust weg was.
Omdat het me zelf niet lukte om dit te veranderen, heb toen (inmiddels 18 jaar geleden) hulp gezocht. Zodat ik mijn relatie met eten en mezelf kon herstellen. Want ik wilde rust in mijn hoofd en mijn lijf. En het is de beste keuze geweest die ik ooit in mijn leven gemaakt heb.
Dus mocht jij het lastig vinden om normaal te eten of balans te vinden in je dagelijks leven, dan is hulp zoeken om dit weer te leren het beste advies dat ik jou kan geven.
Want een gezonde relatie met eten en jezelf levert je zoveel op
💎 Ontspanning, geen stress meer bij eetkeuzes, in de paskamer of op het strand.
💎 Gezondheid
💎 Vitaliteit
💎 Fitheid zowel fysiek als mentaal
💎 Een geweldig goed gevoel, omdat je zelf bepaalt welke keuzes je maakt.
💎 Een sterk, mooi en gezond lichaam waar je trots op kan zijn
‘Voor je lichaam zorgen is een investering. Je krijgt er iets voor terug wat onbetaalbaar is.’
Ik help je graag
Je hebt niet altijd invloed op de situatie en wat je overkomt in je leven. Maar gelukkig heb je ALTIJD invloed op de manier waarop je hiermee omgaat. Want ondanks de situatie toch doen wat je graag wil, geeft je een heel sterk gevoel. Een gevoel van regie en vrijheid! En niets smaakt zo lekker als regie 😉!
Wil jij ook graag leren om zelf het heft in handen te nemen? Om jezelf geen ‘slachtoffer’ van de situatie te maken, maar ‘baas in eigen buik te zijn😊’?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op. Ik help je hier graag bij!
Eerst eens wat ervaringen van anderen doornemen? Hier vind je een aantal recensies van dames die al geleerd hebben hoe je zelf altijd de baas blijft over eten.
Groetjes,
Karin