Snaaibuien voorkomen (Herken deze 5 signalen)
Eetbuien & emo eten gaat niet over eten
Snaaien is een vorm van eetdrang. En eetdrang heeft niets met eten te maken. Maar alles met jou.
Als ik aan cliënten vraag of zij wel eens last hebben van eetdrang, dan krijg ik vaak de volgende reacties:
📍 Ik heb geen eetbuien. Ik eet en snoep de hele dag door.
📍 Ik hou het overdag goed vol, maar ‘s avonds lukt het me niet meer.
📍 Ik hou me best netjes aan mijn eetplan, maar zodra de kinderen op bed liggen, loop ik naar de snoeplade.
📍 Als ik alleen thuis ben, ga ik snaaien.
📍 Als ik uit mijn werk kom, rij ik altijd even langs de supermarkt of het tankstation.
📍 Als ik ‘s avond ga Netflixen krijg ik altijd zin om te snaaien. Ik ben dan de hele avond in gevecht met mezelf.
Misschien herken je dit wel.
Doorzetten en maat houden
Heel vaak komt daar ook nog de opmerking achteraan. ‘Ja… ik ben nu eenmaal geen doorzetter‘ of ‘Ik kan gewoon geen maat houden‘.
En dat is helemaal niet waar! Deze dames zetten op veel vlakken in hun leven wel door. Ze hebben vaak al diëten achter de rug die ik niet vol zou houden. Dus met wilskracht of doorzettingvermogen heeft dit niets te maken.
Balans en zorgen voor jezelf
Eetdrang gaat niet over wilskracht, eten of volhouden. Je kan het zien als een signaal dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Er is disbalans tussen geven en nemen, inspanning en ontspanning of actie en rust. Als je begint om die balans meer te herstellen, zal je merken dat je eetdrang zal verminderen.
De oplossing voor eetdrang is vooral ‘beter zorgen voor balans en jezelf’.
Dit is waarom balans zo belangrijk is
Als je jezelf niet geeft wat je nodig hebt, dan raak je uit balans. En als je uit balans bent, voelt alles veel zwaarder en moeilijker. Regie pakken op je eetgedrag is dan ook echt veel minder gemakkelijk. Omdat je oerbrein bij ongemak in opstand komt en je gaat tegenwerken.
Wil je meer weten over de invloed van je oerbrein op je gedrag? Lees dan ook mijn blog ‘Blijvend gedrag veranderen’.
Eetdrang komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Eetdrang bouwt zich op. Als je bijvoorbeeld minder aandacht besteedt aan je maaltijden. Vaker een snack pakt. Of regelmatig je hand in de droppot steekt. Zijn dit al kleine veranderingen in je eetgedrag die je kunnen waarschuwen. Vaak is dit gedrag een signaal dat je wat minder lekker in je vel zit of dat je onrust of stress ervaart.
5 signalen
Naast deze subtiele verandering, zijn er nog 5 andere belangrijke signalen die eetdrang kunnen aankondigen. Als je deze signalen herkent en er iets mee doet, kan je veel eetdrang voorkomen.
Deze 5 signalen zijn:
✅ Je voelt je knorrig/kriegelig.
✅ Je voelt je moe. Je hebt geen zin in beweging en blijft bankhangen.
✅ Je voelt weinig of geen tijd of ruimte voor jezelf.
✅ Je hebt geen zin in sociale contacten.
✅ Je hebt geen zin om iets aan je persoonlijke verzorging te doen.
Als je deze signalen herkent, is het tijd om in te grijpen.
Het belangrijkste dat je te doen hebt, is meer ruimte maken voor jezelf. En stilstaan bij de behoeftes die je wél hebt, maar die je niet invult.
Besteed je al een tijdje geen aandacht meer aan je uiterlijk? Maak jezelf dan weer eens lekker op of ga naar de kapper. Je zal merken dat als je jezelf meer verzorgt je je meteen beter voelt.
Heb je al even niet meer gesport? Maak dan eens een wandeling. Je zal merken dat het buiten zijn en even bewegen je een veel beter gevoel geeft dan bankhangen.
En zo zijn er nog veel meer dingen die je kan doen om weer meer in balans te komen. Het belangrijkste is dat je de negatieve cirkel van zelfverwaarlozing doorbreekt en een eerste stapje zet op weg naar een beter gevoel.
Daarom is die eerste stap zo belangrijk
Begin met een kleine stap. Dat maakt de drempel om in beweging te komen klein. En als je eenmaal begint om weer beter voor jezelf te zorgen, zal je merken dat dit een sneeuwbal effect heeft.
Als je haar weer lekker zit, trek je ook gemakkelijker weer iets leuks aan. En als je jezelf aan de buitenkant verzorgt, ga je automatisch vaak ook beter voor de binnenkant zorgen.
Het is dus noodzakelijk om de negatieve cirkel van disbalans te doorbreken als eetdrang wil stoppen.
Geen zin?
Natuurlijk kan het best zijn dat je niet direct zin hebt om hiermee te starten. Je oerbrein laat alles het liefst zoals het is. Dus dat is op zich niet raar.
Maar zin hebben, hoeft ook niet. Voor jezelf zorgen betekent ook dat je dingen doet, die goed voor je zijn zonder dat je er zin in hebt. Ik ga bijvoorbeeld 2x per jaar naar de tandarts. Dat doe ik niet, omdat ik het daar zo fijn vind. Maar het is wel een onderdeel van zelfzorg.
En zo zijn er heel veel dingen die je dagelijks doet, waar je geen zin in hebt. Denk maar aan tanden poetsen of de vaatwasser uitruimen.
Die eerste stap
Het belangrijkste is dat je die eerste stap zet.
En dat je je aandacht richt op het goede gevoel dat het je oplevert als je de cirkel doorbreekt in plaats van op de kleine hobbel die je daarvoor over moet.
Want wees eerlijk. Je hebt misschien geen zin om te gaan wandelen. Maar na zo’n wandeling voel je je verfrist, fitter en trots. En hoe voel je je als je op de bank bent blijven hangen en hebt zitten snaaien? Vast een stuk minder goed.
Richt je dus vooral op die eerste kleine stap die je altijd kan zetten. Want alle stappen daarna zullen steeds gemakkelijker worden. De eerste stap om naar de keuken te gaan om te gaan koken, is vaak groter dan doorgaan als je al bezig bent.
Snaaien gaat niet over eten
Snaai- en eetdrang gaat niet over eten. Het ontstaat in je hoofd en gaat over hoe je je voelt. En zodra jij je beter voelt, neemt eetdrang af. Stop dus met vechten met eten en jezelf. Want dat verlies je altijd. En start met het zorgen voor jezelf. Ook als je er even geen zin in hebt. Waarom vechten met jezelf niet werkt, lees je hier.
Online video training eetbuien & emotie eten
Het herkennen van deze signalen en anders omgaan met eetdrang, is een onderwerp dat aan bod komt in mijn 3 daagse online videotraining eetbuien & emo eten.
De oplossing voor het verminderen van eetdrang ligt niet bij eten. De oplossing zit in beter leren zorgen voor jezelf.
Worstel jij met eetdrang? En vind je het niet zo gemakkelijk om jezelf hierbij te begeleiden? Ga dan aan de slag met mijn online videotraining of neem vrijblijvend contact met me op om te onderzoeken of ik je hierbij kan helpen.