Afvallen lukt niet: 10 oorzaken waardoor je blijft jojo-en
Herken je deze gedachte? “Ik weet het wel, maar ik doe het niet 😉?”
Heb je het idee dat je echt wel weet wat je zou moeten doen, maar val je niet af? Blijf je jojo-en en word je alleen maar zwaarder en zwaarder?
Mijn ervaring is dat je vaak DENKT dat je weet wat je moet doen, maar dat dit in de praktijk toch niet helemaal klopt 😉.
Als je denkt dat je wel weet wat je te doen hebt, maar het niet doet, is het goed om eens te onderzoeken:
✅ wat je volgens jezelf nu precies zou moeten doen?
✅ en dat maakt dat je het zo lastig vindt om dit te doen.
Ik heb de 10 meest voorkomende oorzaken waarom we niet doen wat we denken te moeten doen, om af te vallen en op gewicht te blijven, voor je op een rijtje gezet. Misschien herken je jezelf wel in één van deze oorzaken 😉.
10 oorzaken
1. Het jezelf veel te moeilijk maken.
Als je jezelf overvraagt, kan je niet aan je eigen verwachtingen voldoen. Dingen lukken vaker niet dan wel. Dat knaagt aan je zelfvertrouwen. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk. Bouw je leven niet om je eet- en leefstijl heen. Maar creeer een eet- en leefstijl voor jezelf die past in jouw leven.
2. Een methode kiezen die niet bij jou of je leven past.
Dit sluit heel mooi aan bij de eerste oorzaak. Als je een methode kiest waar je eigenlijk niet in gelooft of waar je je niet goed bij voelt, maar kiest omdat het zo goed werkt voor je vriendin of de buurvouw, dan sta je al 1-0 achter. Een methode die dingen van je vraagt die je niet waar kan maken, omdat het niet binnen je leven past of omdat je er eigenlijk niet in gelooft, ga je niet volhouden. Dus kies een methode waar jij in gelooft, die bij jou past en die je ook gemakkelijk kan inpassen in je leven.
3. De lat voor jezelf veel te hoog leggen.
Als je de lat voor jezelf te hoog legt, zal je zeer regelmatig teleurgesteld zijn in jezelf. Die teleurstelling moedigt je niet aan om vol te houden, maar zal er juist voor zorgen dat je het vertrouwen in jezelf kwijt raakt. Gedragsverandering gaat in kleine stapjes. Voordat je kon lezen en schrijven ben je ook begonnen met letters leren, daarna kleine woordjes, toen wat moeilijkere woordjes en uiteindelijk zinnen.
4. Alleen maar bezig zijn met eten en niet met jezelf.
Om af te vallen en blijvend op een gewicht te komen waar je je goed bij voelt, heb je een gezonde relatie met eten nodig. Een gezonde relatie met eten ontwikkelen, gaat niet over eten. Het gaat over een gezonde relatie met jezelf. De vraag ‘Waarom eet ik nu’ is dus veel belangrijker dan ‘Wat eet ik nu’.
5. Jezelf structureel voorbij lopen op andere vlakken in je leven.
Veel mensen die zwaarder zijn dan ze willen zijn, hebben last van eetdrang. Eetdrang is een enorme behoefte om teveel te eten of snoepen op bepaalde momenten. De drang naar teveel eten wordt veelal niet veroorzaakt door je lichaam. De oorzaak achter eetdrang is vaak mentaal. Je voelt onvrede, onrust, vermoeidheid. En omdat je dat gevoel wil onderdrukken, krijg je de drang om op die momenten te eten. Om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, is het nodig dat je leert zorgen voor jezelf. Zodat je zowel fysiek als mentaal verzadigd bent. Je hebt het dus nodig dat je om leert gaan met ‘lastige gevoelens en lastige situaties’. In gratis e-book ‘7 TIPS tegen eetdrang‘ lees je meer over eetdrang en wat je hier tegen kan doen.
6. Je aandacht richten op randverschijnselen in plaats van aanpakken wat je echt nodig hebt.
Je maakt je bijv. druk om bepaalde voedingsmiddelen die je niet zou mogen eten van jezelf omdat ze te kcal rijk zouden zijn. Terwijl de werkelijke reden dat je te zwaar bent niet is dat je zoveel van dat voedingsmiddel eet, maar dat je iedere keer gaat snaaien als je oververmoeid bent of stress hebt op je werk. Snaaien of snoepen lijkt dan een quick fix om je EVEN beter te voelen. Maar achteraf is het helemaal geen oplossing. Vraag jezelf dus af wat nu precies maakt dat je zwaarder bent dan je wil zijn en ga daarmee aan het werk.
7. Geen keuze maken in de methode die je volgt en zo van alles een beetje doen.
Dit gebeurt vaak bij mensen die al veel gedieet hebben in hun leven. Je weet eigenlijk niet meer hoe je het moet aanpakken en doet van alles een beetje, maar zonder resultaat. Je leest van alles op internet en gaat te rade bij familie of vrienden. Overal haal je een beetje informatie vandaan en dat gooi je op één hoop. Dit zorgt er vaak voor dat je geen resultaat bereikt en alleen maar onzekerder wordt over de aanpak die voor jou kan gaan werken.
In mijn praktijk zie ik vaak mensen die een tijdje koolhydraatarm gegeten hebben. Dit koolhydraatarme dieet hielden ze niet vol. Vaak om 1 van bovenstaande redenen 😉. Maar wat ze er dan bijvoorbeeld wel in gehouden hebben, is veel noten, avocado en Griekse yoghurt eten. Wat mij betreft, zijn er geen verboden voedingsmiddelen als je wil afvallen. Maar je zal in totaal wel minder moeten innemen dan je verbrandt om af te vallen. En in een koolhydraatarm dieet worden de koolhydraten vervangen door vetten. Dus als je die extra vetten nog steeds op je menu zet en daarnaast ‘normaal’ gaat eten en weer koolhydraten toevoegt, krijg je vaak echt teveel binnen. En val je dus niet af. Kies daarom voor één methode waar jij je goed bij voelt.
8. Teveel in te korte tijd willen veranderen.
Op een gezonde manier afvallen met blijvend resultaat kost tijd. Het veranderen van je gedrag kost ook tijd. Als je jezelf die tijd niet gunt en heel veel in korte tijd wil veranderen, kan ik je beloven dat je heel veel kilo’s afvalt die je ook weer aankomt. Mensen die te grote stappen willen zetten, vallen vaak snel veel af en komen dat gewicht met diezelfde snelheid ook weer aan. Dus dan krijg je – 3kg in maand 1 en + 3 of + 4 kg in maand 2. Daarmee zal je je doel nooit bereiken, omdat je je nieuwe gedrag niet volhoudt. Volhouden is belangrijker dan grote stappen zetten. Maak het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk. Zet kleine stapjes en gun jezelf de tijd. Focus jezelf op de stappen die je zet in plaats van op de weegschaal.
9. Er half voor gaan en dus geen commitment naar jezelf hebben.
Als je graag je eet- en leefstijl wil veranderen en jezelf voorneemt om dit te gaan proberen, dan is succes uitgesloten. Het veranderen van gedrag en afvallen schuurt altijd. En juist op die momenten dat het schuurt komt het erop aan. Als je dan geen commitment naar jezelf hebt, kiest je brein voor de gemakkelijke weg. Die weg betekent vaak extra eten, snoepen of niet sporten op korte termijn. Maar brengt je op de langere termijn niet dichter bij je doel. Dus wil jij echt je eet- en leefstijl veranderen? Vraag jezelf dan eens af of je jezelf hebt voorgenomen om af te vallen? Of dat je jezelf echt beloofd hebt om er een succes van te maken. Alleen als je er echt 100% voor gaat, zal je je doel behalen.
10. Vasthouden aan belemmerende overtuigingen waardoor je niet echt kiest voor je wat je wil.
Deze laatste oorzaak waarom je het niet doet, komt regelmatig voor. Dit heeft vaak te maken met de manier waarop je opgegroeid bent. En de manier waarop je naar eten en naar jezelf kijkt. Als je graag wil afvallen, maar wel persé je bord moet leegeten, ook als je verzadigd bent, dan heb je al een extra hindernis. Als je de overtuiging hebt dat je niet kan weigeren als iemand je iets aanbiedt, dan zal je waarschijnlijk veel extra dingen eten die je misschien helemaal niet wil. Als je de overtuiging hebt dat je geen eten mag weggooien, dan zal je ook vaak extra dingen opeten terwijl je al verzadigd bent. En zo zijn er nog veel meer overtuigingen die je in de weg kunnen zitten om je doel te bereiken.
Inzicht in je overtuigingen is dus noodzakelijk om stappen te kunnen zetten. Welke overtuigingen zijn echt van jou en wil je behouden? Welke overtuigingen heb je overgenomen van iemand anders, maar zijn eigenlijk niet van jou?
Heb jij het gevoel dat je blijft worstelen met eten, afvallen en jezelf? Onderzoek dan eens of één van bovenstaande redenen wellicht ook op jou van toepassing is.
Zo ja? Welke stap kan jij vandaag nog zetten om hier anders mee om te gaan?
Vind je dat nog niet zo gemakkelijk? Wie of wat kan je hierbij helpen?
Gratis coachgesprek
Een mooie manier om eens wat meer naar je eigen hobbels te kijken, is een gratis coachgesprek. Je mag je hiervoor altijd aanmelden. Iedere maand kies ik uit alle aanmeldingen 2 mensen uit voor zo’n gratis gesprek. Dit coachgesprek is geen verkoopgesprek. Jij mag bepalen wat je graag wil bespreken en samen zoeken we de tools die jij kan inzetten om een stapje verder te komen.
Wie weet spreken we elkaar binnenkort?
Groetjes,
Karin