Waarom je het niet doet (ook al wil je het zo graag)
En wat je wél nodig hebt om dat patroon te doorbreken
✅ Je wilt het echt.
✅ Je wéét ook wat je zou moeten doen om af te vallen en je fitter te voelen: gezonder eten, meer bewegen, beter voor jezelf zorgen.
En toch… doe je het niet.
Waarom niet? Waarom blijf je toch hangen in dat oude gedrag? Waarom blijf je vechten met dat bekende dieet waarvan je weet dat het uiteindelijk niet werkt?
Waarom je steeds vastloopt
Omdat je verstrikt zit in oude patronen. Iedereen heeft ze: patronen die ooit handig of comfortabel leken, maar die je nu vooral tegenhouden. Vaak zie je zo’n patroon op meerdere vlakken in je leven terugkomen.
Een patroon gaat namelijk niet over wat je eet, maar over wat je doét en waaróm je iets wel of niet doet.
Misschien herken je wel één van deze patronen.
1. Uitstellen
“Vandaag lukt het niet. Morgen begin ik écht.” Herkenbaar?
Je bent moe, druk, of er speelt van alles. Dus nu even niet. Dat klinkt logisch toch? Maar morgen ziet er vaak hetzelfde uit als vandaag. Er gebeurt iedere dag wel iets.
Ook dán is er gedoe, ook dán heb je weinig energie.
Uitstellen gaat zelden écht over gebrek aan tijd. Het gaat vooral over gevoel: twijfel, frustratie, onzekerheid. Je schuift alles een beetje vooruit, zodat je er nú even niets mee hoeft. Maar juist door te blijven wachten, versterk je dat vervelende gevoel waar je zo graag vanaf wilt. Ons gevoel bepaalt ons gedrag. Maar andersom stuurt ons gedrag ook ons gevoel.
Als je blijft hangen in een gevoel van twijfel of frustratie en daardoor de actie die je te doen hebt om af te vallen of je vitaler te voelen steeds voor je uit schuift, versterk je jouw gevoel van twijfel en frustratie. Je blijft te zwaar en je blijft je vermoeid voelen.
Wil je meer energie, minder frustratie of meer vertrouwen in jezelf? Dan is het belangrijk dat je deze cirkel doorbreekt. En dat je juist ondanks je gevoel een kleine eerste stap zet die verandering in gang zet.
2. Goedpraten
“Het is nu gewoon niet het juiste moment.”
“Ik heb zoveel aan mijn hoofd.”
“Het kost allemaal zoveel moeite om af te vallen zonder dieet.”
Allemaal bekende smoesjes van ons brein dat houdt van “oud en vertrouwd” en niet op verandering zit te wachten.
Ons brein houdt van gemak en comfort. Het zoekt daarom altijd naar redenen om vooral niets te hoeven veranderen. Maar hoe meer je de situatie goedpraat, hoe meer je jezelf gevangen houdt in dat oude patroon. Niets doen lijkt wel comfortabel, maar is het vaak niet. Want zeg eens eerlijk, hoe comfortabel voel jij je nu écht als je nu niet tevreden bent en jezelf de hele dag aan het overtuigen bent dat je nu echt niets kunt veranderen, terwijl je er wél mee zit?
3. Wachten op zin
En dit herken je misschien ook wel: wachten tot je motivatie voelt. Tot je zín hebt om te sporten, om gezond te koken, om ‘het nu écht anders te gaan doen’.
Maar geloof me: die zin komt meestal niet vanzelf.
Want als je je futloos voelt, baalt van jezelf, en hoopt dat het morgen anders voelt, hou je jezelf voor de gek. Dan kun je wachten tot je een ons weegt.
Het mooie is: je hebt helemaal geen zin nodig om te starten.
Sta er maar eens bij stil hoeveel dingen je iedere dag automatisch doet zonder dat je er zin in hebt. Ik kan wel een lijstje bedenken: tanden poetsen, flossen, vaatwasser uitruimen, vroeg opstaan… Ga zo maar door. 😉
Ook zonder zin kun je wandelen, koken, de zak chips wegleggen. En wedden dat je je daarna meteen beter voelt? 💖
Patronen doorbreken doe je zó (ook zonder zin)
Verandering ontstaat niet omdat je je ineens fantastisch voelt.
Het ontstaat omdat je besluit iets anders te gaan doén. Ook als je nog geen vertrouwen hebt, ook als het ongemakkelijk is, ook als je geen zin hebt.
🧠 Gedachten zoals:
- “Ik kan het toch niet”
- “Ik hou dit toch nooit vol”
- “Het kost teveel moeite”
…geven je een rotgevoel én houden je klein. Je plaatst jezelf daarmee in een slachtofferrol. En geloof me, dat is de laatste plek waar je wilt zitten, omdat je daarmee al je invloed uit handen geeft.
Want zolang je op basis van die gedachten blijft handelen, blijf je dat gevoel aan jezelf bevestigen.
- Je krijgt nog minder vertrouwen.
- Je doet het niet, dus bewijs je aan jezelf dat je het niet volhoudt.
- En vechten in je hoofd zonder iets te doen, zal de onvrede over jezelf versterken.
Wil je je anders voelen? Dan is er maar één weg: je anders gedragen. Daar heb je geen zin voor nodig, maar vooral moed.
Dus blijf niet wachten op motivatie. Maar begin, ondanks alles. Niet door je hele leven overhoop te gooien. Maar gewoon met kleine stapjes. Want een klein stapje kan altijd! En veel kleine stapjes samen, geven een groot resultaat.
Hoe je je nu voelt, is het gevolg van wat je doet
Als jij je nu futloos, te zwaar of gefrustreerd voelt, is dat het gevolg van je gedrag van de afgelopen tijd. En zolang je dat gedrag niet verandert, verandert je gevoel ook niet.
💛 Verandering begint niet met een goed gevoel. Het begint met de keuze om niet te blijven waar je nu bent. En op weg te gaan naar het gevoel waar je naar verlangt.
Dus stop met wachten. Begin met kiezen.
Want veranderen is niet altijd gemakkelijk. Maar blijven hangen in oude patronen voelt pas écht waardeloos.
De eerste stap? Die zet je niet omdat je er zin in hebt. Die zet je omdat je klaar bent met hoe het nu gaat.
En dat begint vandaag.
🎯 Wil je grip krijgen op je eetgedrag én de onderliggende patronen?
In mijn coaching help ik je om stap voor stap je eetgedrag én gedragspatronen duurzaam te veranderen.
👉 Plan hier je gratis kennismakingsgesprek
❓Veelgestelde vragen
Hoe kan ik oude patronen doorbreken?
Door niet te wachten op motivatie of zin, maar te starten met nieuw gedrag. Kleine stappen helpen je om vertrouwen op te bouwen en het patroon te doorbreken.
Waarom stel ik gezond leven steeds uit?
Omdat je hoofd vol zit met twijfels, excuses en zelfkritiek. Deze gedachten zorgen ervoor dat je in dezelfde cirkel blijft draaien. Coaching helpt je om dat patroon te herkennen en te doorbreken.
Wat als ik geen zin heb om gezond te eten of te bewegen?
Verandering begint niet met zin, maar met doen. Door je gedrag te veranderen, verandert je gevoel vanzelf mee. Wacht niet tot je er klaar voor bent. Begin klein en wees mild voor jezelf.