Hoe voorkom je een eetbui?
Heb jij ook wel eens last van een eetbui? Snap je maar niet waarom je soms de kast in blijft duiken? Wil je hier ook heel graag vanaf? Lees dan even verder.
Veel mensen hebben regelmatig last van eetbuien. Deze eetbuien zijn vaak een belangrijke oorzaak van overgewicht.
Wat is een eetbui?
Een eetbui is een onbedwingbare drang om te eten. Het maakt je op dat moment niet eens zoveel uit wat je eet. Als je maar kan eten. Als je lekkers in huis hebt, zoals chocolade, chips, worst of kaas, dan zijn dit vaak de dingen die het eerst worden gepakt. Maar er zijn ook mensen die deze verleidingen niet in huis hebben en soms zo’n eetdrang krijgen dat ze bijvoorbeeld de pot pindakaas leeg eten.
De oorzaak van een eetbui
Heel vaak ontstaat een eetbui als je onrust voelt. Het kan zijn dat je moe bent. Dat je een naar gesprek gehad hebt. Dat je je down voelt of alleen. De oorzaak van de onrust is bij iedereen en iedere keer anders.
Deze onrust willen we niet voelen en als je aan het eten bent, dan verdwijnt die onrust vaak ook wel even. Maar helaas ook echt maar even. Na de eetbui komt alle onrust vaak in volle hevigheid terug met daarbij ook nog eens schuldgevoel of gevoel van falen, omdat je bent gaan eten. Geen fijne situatie om in te zitten.
Signalen waaraan je een eetbui kan herkennen
Vaak kan je een eetbui al een tijd van te voren aan voelen komen. Je voelt je bijvoorbeeld al een tijdje vermoeid of prikkelbaar. Je hebt niet zo’n zin meer in sociale contacten en sporten kan je al helemaal niet opbrengen. Je trekt het liefst wat gemakkelijke kleding aan en hebt niet meer zoveel zin om je op te tutten.
Dit zijn eigenlijk allemaal signalen dat je aan jouw emotionele behoeften voorbij gaat. Als je dat een tijdje blijft doen, dan loopt je emmer vanzelf over. Je voelt je rot en onrustig en de eetbui is ‘geboren’.
Hoe voorkom je een eetbui?
In 95% van de gevallen kan je een eetbui voorkomen door goed voor jezelf te zorgen en stil te staan bij jouw eigen behoeftes. Daarvoor is het nodig dat je luistert naar jezelf en naar jouw lichaam.
Als je moe bent, ben je dan lichamelijk moe of ben je geestelijk moe? Als je down bent, wat maakt dan dat je niet lekker in je vel zit? Als je boos bent, wat maakt je dan zo boos? Kan je ook iets aan jouw gemoedstoestand veranderen? Zo ja, ga daar dan mee aan de slag. Ben je lichamelijk moe? Neem rust. Ga in bad, pak een boek, ga slapen. Kies datgene wat je nodig hebt.
Ben je boos? Wat kan je met die boosheid doen? Kan je het uitpraten? Van je afschrijven? Helpt het je om jouw frustratie van je af te boksen? Als je aan de slag gaat met de oorzaak van jouw onrust, dan heb je het eten niet nodig om je gevoelens te onderdrukken.
Uit de praktijk weet ik dat het moeite kost om deze gewoonte te veranderen. Toch zijn veel cliënten onder mijn begeleiding van de eetbuien afgekomen.
Nooit meer een eetbui?
Als je met jouw gevoelens om leert gaan en je echt goed voor jezelf gaat zorgen, zal je merken dat jouw eetdrang veel minder gaat worden. Je hebt het eten immers niet meer nodig om je emoties te onderdrukken en jezelf staande te houden. Zal je dan nooit meer een eetbui hebben?
Uit ervaring weet ik, dat ook wanneer je echt gaat zorgen voor jezelf je best nog wel eens een eetbui zal hebben. Dat is geen ramp. Iedere week 1 of 2 eetbuien is een patroon dan maakt dat je te zwaar wordt. Eens in de 2 maanden een eetbui is een incident. Te zwaar word je van patronen, niet van incidenten.
Dus wanhoop niet. Ga met jezelf aan de slag! Ga zorgen voor jezelf. Sta stil bij wat je nodig hebt. En bedenk: ‘Als eten niet de oorzaak is van jouw probleem, is het zeker niet de oplossing 😉’.
Kan jij wel wat meer ondersteuning gebruiken bij het verminderen van jouw eetbuien? Ga dan eens aan de slag met mijn online training eetbuien & emotie eten of maak een vrijblijvende afspraak met me.
Ik denk graag met je mee.
Groetjes,
Karin