Ontspannen afvallen (5 TIPS)
Krijg jij ook stress van afvallen?
Weet dat je niet de enige bent. Ik spreek regelmatig mensen die stress hebben van afvallen.
Stress die vaak veroorzaakt wordt door ervaringen uit het verleden en de gedachte die je daardoor bij afvallen hebt. Misschien herken je dat zelf ook wel. Je hebt al zoveel geprobeerd, maar telkens kom je weer aan. Hierdoor ben je het vertrouwen in jezelf onderweg verloren.
Je ziet alle opgedane inzichten van voorgaande pogingen niet als waardevolle informatie, maar als falen. “Jij kan het blijkbaar niet”. En hierdoor is afvallen een enorm ‘ding’ voor je geworden. Het is een heel groot project voor je geworden. In plaats van studie naar jezelf, waarbij je opzoek gaat naar jouw relatie met eten. Is afvallen vooral een strafkamp van veel ‘moeten’ en ‘niet mogen’ geworden. Met daarbij een onderliggende ‘angst om weer te falen’.
Je hoofd zit vol met belemmerende gedachten als:
✅ Als ik wil afvallen, moet ik weer honger gaan lijden. Daar heb ik eigenlijk zo geen zin in.
✅ Ik moet deze keer niet zo slap zijn en eens een keertje doorzetten.
✅ Help een ander gaat sneller! Wat doe ik toch verkeerd?
✅ Help ik hou het niet vol. Kan ik het wel?
✅ Nee!!!! Maar een halve kilo eraf deze week. Ik moet vast strenger zijn!
En voel je de stress bij jezelf al groeien als je dit zo leest?
Ook ik heb ontspannen afvallen moeten leren
Vroeger ging het bij mij heel vaak zo. Ik liet me leiden door al deze gedachten, omdat ik niet wist hoe mijn brein werkte 💎. Ik kreeg stress van afvallen en slank zijn werd een soort obsessie voor me. Ik voelde me een mislukkeling. Waarom lukt het me toch niet. Waarom nam ik toch weer die koekjes die ik niet zou nemen. Waarom hield ik het niet vol. Paniek in mijn hoofd!!
Gelukkig trap ik daar nu niet meer in. Want ik weet nu hoe ons brein werkt en wat maakt dat ik bepaalde gedachten soms heb. En ik heb geleerd dat onze gedachten lang niet altijd waarheid zijn 😊.
Dat heb ik niet bereikt door me alleen maar te verdiepen in eten. Daarvoor heb ik echt gedachtenwerk moeten doen. Leren begrijpen hoe mijn relatie met eten eruit zag. Ontdekken wat maakte dat ik op sommige momenten zo’n behoefte had om te snaaien. Leren inzien dat ik ook op een andere manier met ‘lastige gevoelens’om kan gaan. En dat ik die niet meer weg hoef te eten, omdat er veel fijnere en effectievere manieren zijn om met die gevoelens om te gaan. Ik heb geleerd om echt voor mezelf te zorgen en mezelf niet voorbij te lopen.
En ik gun jou ook die ontspannen relatie met eten en jezelf. Daarom heb ik 5 van mijn beste tips voor je op rij gezet.
Tip 1 Wacht niet op het juiste moment
Want dat komt namelijk nooit. Door je startmoment uit te stellen, wordt het alleen maar moeilijker om die eerste stap te zetten.
Ontspannen afvallen kost tijd, is niet ingewikkeld en heeft geen enorme inpact op jouw leven. Je kan er dus altijd mee beginnen.
Luister daarom niet langer naar al die excuses waarom het nu de juiste tijd nog niet is. Het leven is een aaneenschakeling van vakanties, werkstress, feestjes, weekenden, vakanties, kerst, oud- en nieuw, carnaval, drukte, stress, etc… En ook op al die bijzondere momenten kan je altijd iets doen dat jou helpt om af te vallen of slank te blijven 😉.
Tip 2 Ga voor kleine aanpassingen
Je hebt de tijd om jouw relatie met eten en jezelf te veranderen, dus gun jezelf dat ook. De meesten van ons zijn niet in 1 maand 10 kg aangekomen. Verwacht dan ook niet dat je in 1 maand op een ontspannen en gezonde manier 10 kg afvalt. Ga voor een gezonde relatie met eten en een leefstijl die bij jou past en die je volhoudt. Start met kleine veranderingen. Iedere dag 1x opscheppen in plaats van 2x bespaart je al ruim 5 kg per jaar. Iedere dag 2 dropjes minder levert je al weer 3 kg per jaar op, mits je deze natuurlijk niet vervangt door iets anders 😉. En zo zijn er vast wel kleine aanpassingen die jij ook kan doen. Zo’n kleine aanpassing kan je altijd doen. Ook als je druk bent, feestjes hebt of als het vakantie is 😊.
Tip 3 Werk aan jezelf en STOP met vechten met eten
De gedachten die je over jezelf en je situatie hebt, bepalen hoe je je voelt. En het gevoel dat je hebt, bepaalt je gedrag.
Gewoontes die je hebt, komen vaak op meerdere vlakken in je leven terug. Ben jij bijv. iemand die zich regelmatig extra klussen in de maag laat splitsen? Dan is de kans groot dat jij het ook nog niet zo gemakkelijk vindt om iets af te slaan als iemand jou iets aanbiedt of om jouw favoriete maaltijden op het menu te zetten als het gezin andere plannen heeft. Vind je het niet zo gemakkelijk om keuzes te maken in je leven? Dan vind je het wellicht ook niet zo gemakkelijk om keuzes te maken in eet- en leefstijl.
Dit soort gewoontes verander je niet door in gevecht te gaan met eten. Die verander je alleen door zelfonderzoek te doen. Waar komt dit gedrag vandaan? Welke gedachten heb jij in dit soort situaties? Alleen als je weet wat je drijft om bepaald gedrag te vertonen kan je dit ook bij de kern aanpakken.
Tip 4 Vergelijk jezelf niet met anderen
In mijn praktijk spreek ik vaak dames die onzeker zijn, omdat ze worstelen met bepaalde dingen. “Waarom lukt mij dit toch niet” En waarom kan iemand anders dat wel?”
Jezelf met een ander vergelijken, helpt je niet. Je haalt jezelf vaak naar beneden en stelt jezelf de verkeerde vragen. Hiermee versterk je het gevoel dat je niet goed doet of dat je niet goed genoeg bent. En dat is niet helpend. Jij kan veel meer dan je denkt!
We hebben allemaal onze eigen uitdagingen. En niemand is perfect. Richt je aandacht daarom juist op je eigen talenten. Ook jij bent goed in bepaalde dingen. Hoe kan jij je talenten inzetten om je doel te bereiken?
De enige vergelijking die zinvol is in dit geval is de vergelijking met waar je nu staat ten opzichte van gisteren, vorige week of vorige maand.
Tip 5 Vraag hulp
Je bent echt niet de enige die het niet zo gemakkelijk vindt om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Toch vinden we vaak dat we het zelf wel moeten kunnen. En schamen we ons dat we hier zo mee worstelen. We vinden onszelf slap, omdat het steeds maar niet lukt.
Maar besef dat dit vooral je eigen interne criticus is die jou dit vertelt. Aan de eisen van je interne critius zal je nooit kunnen voldoen. Deze criticus heeft namelijk altijd wel weer iets nieuws waar je niet tevreden over mag zijn. Weet dat je gedachten HEBT, maar je BENT niet je gedachten. Je hoeft dus niet alles te geloven wat je denkt. Onderzoek je gedachten. Is dat wat je denkt werkelijk een feit? Of zijn er veel meer manieren waarop je ernaar kan kijken? Want wees eens eerlijk. Waar heb je meer lef voor nodig? Hulp inschakelen als iets je niet alleen lukt of zelf blijven worstelen en geen stap verder komen 🤔?
Hulp vragen is niet slap. Dat is slim!
Dus weet je dat het je niet alleen lukt, gun jezelf dan hulp. Misschien zijn er mensen in jouw omgeving die jou kunnen helpen.
Maar ook ik ondersteun je graag. Zelf heb ik ook jaren geworsteld met mijn gewicht. Ik weet met welke gedachten je het jezelf moeilijk maakt. Gelukkig is het echt niet nodig om te blijven worstelen 👍. Wil je eens vrijblijvend met me sparren om te onderzoeken of ik jou hierbij kan helpen? Meld je hier dan aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek 😃.
Dus doe jezelf niet tekort. Ontspannen afvallen kan echt iedereen.
Stel je eens voor hoe jouw leven eruit zou zien als je nu eens op een ontspannen manier start met afvallen 😇.
✅ Dat je ‘normaal’ zou eten, zonder dat je jezelf altijd afvraagt of dit wel normaal is 😇.
✅ Dat je kan genieten van koek, chocolade, chips of iets anders zonder schuldgevoel en zonder de stress dat alles ook direct op moet.
✅ Dat je de overtuiging hebt dat ook jij blijvend slank kan zijn 🤗
✅ Dat je vol trots de paskamer uitstapt, omdat alle kleding jouw leuk staat 💃.
Word je daar niet heel erg blij van 😊?
Ik ben ervan overtuigd dat dit leven ook voor jou is weggelegd.
Wat houd je nog tegen?
Groetjes,
Karin