Slank blijven na afvallen
Hoe blijf je nu slank, of misschien zeg je liever op gewicht, als je eenmaal afgevallen bent? Deze vraag krijg ik heel vaak. Omdat veel mensen het gemakkelijker vinden om af te vallen dan om op gewicht te blijven. Misschien herken je dat zelf ook wel. Dat je best goed bent in afvallen, maar dat het je maar niet lukt om op gewicht te blijven.
Of misschien ben jij iemand die wel op gewicht blijft, maar eigenlijk altijd op de rem staat als het over eten gaat. Dan ben je in principe eigenlijk altijd op een dieet. Vaak krijg je hierdoor een haat-liefde verhouding met eten. Je bent dan vooral bezig om controle te houden op je gewicht in plaats van dat je de vrijheid voelt om te eten wat je het liefst zou willen. En het voelt dan ook als heel hard werken om op gewicht te blijven.
Zelf heb ik dat jaren gedaan. Ik bleef hierdoor wel op gewicht, maar was altijd aan het vechten met eten. En daardoor raakte ik steeds meer verwijderd van een gezonde relatie met eten.
Gelukkig kan het ook anders.
Om het gewicht te behouden waar jij je goed bij voelt, zonder heel je leven op de rem te staan, heb je een aantal gewoontes nodig die je daarbij helpen.
Graag deel ik deze gewoontes met je.
1 . Een gezonde relatie met eten
Als je na het afvallen op gewicht wil blijven, heb je een gezonde relatie met eten nodig. Een gezonde relatie met eten, betekent niet dat je altijd gezond moet eten. Wat mij betreft, betekent het hebben van een gezonde relatie met eten dat jij zelf de baas bent over de eetkeuzes die je maakt. En dat je je ook volledig vrij voelt om die keuzes te maken. Eten is niet de baas over jou. Jij bent de baas over eten.
Als je zelf de baas bent over eten, neem je ook de volledige verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Je staat achter de keuze en achter de consequenties van de keuzes.
Om die keuzes te kunnen maken, heb je wel wat kennis nodig van voeding, maar vooral ook over jezelf. Weten wat je eet, is helpend. Omdat bepaalde voedingsmiddelen je helpen om gezond te blijven en je fit, vitaal en verzadigd te voelen. Daarnaast is vooral belangrijk om inzicht te krijgen in waarom je eet. In punt 2 en 3 lees je waarom dit zo belangrijk is.
Diëten staat een gezonde relatie met eten in de weg
Ik ben er daarom van overtuigd dat het noodzakelijk is om te stoppen met diëten als je na het afvallen op gewicht wil blijven.
Als je veel gedieet hebt, dan is het vaak niet zo gemakkelijk om die gezonde relatie met eten weer terug te krijgen. Merk je dat je onzeker blijft over de keuzes die je maakt? En dat je jezelf toch regelmatig ziet struikelen over dieetgedachten? Of dat je merkt dat je bepaalde voedingsmiddelen niet durft te nemen of toch eet met schuldgevoel?
Gun het jezelf dan om je een tijdje te laten begeleiden door een coach met kennis van de psychologie achter eetgedrag. Een diëtist is op dit vlak helaas vaak niet de juiste persoon om je te helpen. Diëtisten hebben vooral veel kennis van voeding en minder van wat ons motiveert om bepaalde dingen te doen. Een diëtist heeft vooral veel kennis van wat je eet en minder van waarom je eet. Veel diëtisten werken met eetregels en plaatsen voeding in hokjes van goed en fout. En voor een gezonde relatie met eten is het nu juist noodzakelijk dat je eten objectief leert bekijken en beoordelen. Zodat je los komt van dieetgedachten en zelf leert bepalen hoe je wil eten en wat hierbij belangrijk is voor jou.
Natuurlijk help ik je hier ook graag mee. Mocht je interesse hebben in persoonlijke begeleiding voor mij? Neem dan gerust contact met me op.
2. Leer onderscheid maken tussen buik- en hoofdhonger
Als je goed naar je lichaam leert luisteren, zal je ontdekken dat ons lichaam heeft veel minder voeding nodig heeft dan wij denken. Als je een gezonde relatie met eten hebt, heb je ook een ‘normaal’ eetpatroon. Bij een normaal eetpatroon zal je zelden last hebben van buikhonger. Buikhonger ontstaat vooral als je te weinig eet. Iets wat bij een dieet vaak wel gebeurt.
Je hebt veel vaker last van hoofdhonger dan van buikhonger. Hoofdhonger zit, zoals de naam al aangeeft, in ons hoofd. Hoofdhonger wordt getriggerd door iets van buitenaf. Triggers kunnen bijvoorbeeld zijn: gewoontes, eten zien, eten ruiken, reklame met eten zien, een vaste plek waar je gewend bent om te eten, onrust, vermoeidheid, teleurstelling, etc.
Hoofdhonger zal nooit helemaal verdwijnen. Maar als je een gezonde relatie met eten hebt, zal je er veel minder last van hebben. Omdat je jezelf voldoende voedt. En als je een gezonde relatie met eten hebt, ben je je bewust van het onderscheid tussen buik- en hoofdhonger. Met hoofdhonger kan je dan ook heel goed om leren gaan, zonder dat je iedere keer in de valkuil trapt om hoofdhonger op te lossen met eten.
3. Leer omgaan met hoofdhonger
Door jezelf voldoende te voeden, zal hoofdhonger verminderen. Maar het is een illusie om te denken dat je nooit meer hoofdhonger zal hebben. Tijdens een intake geven cliënten wel aan dat ze graag willen leren om gezond te eten en immuun te worden voor lekkers. Als jij dat verlangen ook hebt, moet ik je helaas teleurstellen. Hoofdhonger zal er altijd zijn.
Zoals ik al aangaf, kan je het gelukkig flink verminderen door jezelf goed te voeden. En daarnaast kan je leren om er anders mee om te gaan. Zodat je er minder last van hebt.
Vaardigheden die je hierbij nodig hebt, zijn dingen als:
- Grenzen leren stellen voor een ander en voor jezelf.
- Vermoeidheid en hoofdhonger uit elkaar leren halen.
- De baas leren worden over pleasegedrag.
- Leren om dicht bij jezelf te blijven en regie te pakken over de keuzes die je maakt.
- Ingesleten gewoontes om ‘onbewust’ te snoepen leren doorbreken.
- Onrust en vervelende gevoelens leren verdragen i.p.v. bevechten, omdat deze gevoelens onderdeel zijn van ons leven. Onprettige gevoelens zullen er altijd zijn. Dan kan je er dus maar beter mee leren dealen dan blijven proberen om iets te vermijden of verjagen wat altijd weer terugkomt 😉.
4. Maak bewegen onderdeel van je dagelijks leven
Je hoeft echt niet naar de sportschool te gaan als je af wil vallen of op gewicht wil blijven. Maar het is wel wetenschappelijk bewezen dat een actieve leefstijl helpt om op gewicht te blijven. Bewegen helpt je namelijk niet alleen om fysiek fitter te zijn. Het draagt ook heel erg bij aan je mentale gezondheid. En als je je mentaal beter voelt, is het veel gemakkelijker om helpende keuzes te maken.
Dus gewoontes als dagelijks even naar buiten, de trap nemen i.p.v. de lift, sneller de fiets pakken dan de auto zijn gewoontes die je helpen om op gewicht te blijven.
Kies bij bewegen vooral voor dingen die laagdrempelig zijn. Hoe leuker je de beweging vindt. En hoe gemakkelijker je het kan doen. Hoe groter de kans dat je het ook blijft doen. Iedere dag 30 minuten wandelen is op de lange termijn effectiever dan tijdelijk 3x per week naar de sportschool gaan.
5. Grijp tijdig in
Als je los wil komen uit de jojo cirkel is het belangrijk dat je tijdig bijstuurt. Het is veel gemakkelijker om 2 kg af te vallen dan om 10 kg af te vallen. Het helpt daarom om als je op het gewicht bent waar je je goed bij voelt een concrete afspraak te maken met jezelf over hoeveel je mag aankomen voordat je ingrijpt. We hebben allemaal wel eens een periode dat we minder in ons vel zitten of dat het leven even anders loopt waardoor je merkt dat je iets aankomt. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als je weer tijdig terug gaat naar je basis.
Kom je na de vakantie met 2 kg extra terug, zet dan weer even de puntjes op de ‘i’. Dan zullen die extra kilo’s er zonder al te veel moeite weer vanaf gaan.
Om tijdig in te kunnen grijpen helpt het als je de afspraak concreet maakt met jezelf. Ik zelf heb altijd een speelruimte van maximaal 2 kg.
Om te weten waar je staat en wanneer het verstandig is om in te grijpen, heb je een methode nodig om te monitoren. Zelf weeg ik 1x per week of 2 weken op een vaste dag op een vast moment. Maar als je geen voorstander bent van wegen, kan je ook een bepaald kledingstuk pakken dat pas zit. Ga dan niet smokkelen met elastische kleding, want daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee 😉. Ook buik, billen en taille meten kan een optie zijn. Zodra je merkt dat het ergens gaat “knellen”, grijp dan in.
6. Waarom
Afvallen en op gewicht blijven hoeft geen levenslange strijd te zijn. Het zal wel altijd van je vragen dat je bepaalde keuzes maakt. Ik ben inmiddels ruim 17 jaar om mijn huidige gewicht en ruim 15 kg slanker dan vroeger. Dat kost me niet veel moeite, omdat ik graag die keuzes maak. Ik eet niet alles wat er voorbij komt, omdat ik daar uiteindelijk niet gelukkig van word.
Wekelijks maken we ongeveer 1500 eetkeuzes. Het grootste gedeelte van die keuzes maak je onbewust. Nieuwe helpende gewoontes maken het gemakkelijk om die keuzes te maken.
Het ontwikkelen van die nieuwe gewoontes en leefstijl gaat niet vanzelf. En je zal ook niet altijd zin hebben om te doen wat belangrijk voor je is op dit gebied. Maar juist omdat je weet wat deze nieuwe leefstijl zo belangrijk voor je maakt, zal je bereid zijn om de dingen die belangrijk voor je zijn ook te doen als je er minder zin in hebt.
Het is dus heel belangrijk om te weten waarom je graag wil afvallen en op gewicht wil blijven.
Sta er eens bij stil wat dit zo belangrijk voor je maakt. Alleen als je dat weet en dat ook echt waardevol voor je is, zal je bereid zijn om keuzes te maken en op te komen dagen ook als je geen zin hebt 😉.
Als het goed is, weet je nu hoe je slank blijft als je afgevallen bent. Zonder dat je heel de tijd op de rem blijft staan. Heb jij al een gezonde relatie met eten? En een aantal helpende gewoontes?
Ik ben benieuwd welke gewoontes er bij jou al ingesleten zijn. En waar heb je nog het meeste werk te verzetten hebt. Is het belangrijk genoeg voor je om de stappen te zetten die je nodig hebt? Laat je dan niet tegenhouden en ga aan de slag!
Ik hoop dat je geinspireerd bent om op een gezonde manier te werken aan je fysieke en mentale gezondheid.
Veel suc6!