Afvallen en gourmetten (10 slimme tips)
Gourmetten
Veel van mijn cliënten vinden gourmetten best een dingetje. De grote hoeveelheid aan allerlei soorten voedsel bij gourmetten maakt veel mensen die willen afvallen onzeker. Wat is nu een goede keuze en wat niet? Hoe kom je zo’n lange maaltijd door zonder teveel te eten?
Als je afvalt door regie te pakken op je eetgedrag ben je niet aan de lijn. Er zijn geen ‘verkeerde’ keuzes. Alles draait dan om bewust kiezen, zodat jij zelf de baas blijft over je eetgedrag. Als je zelf de baas bent, doe je gewoon mee op al die bijzondere, leuke en gezellige momenten in het leven. Wel hou je je doel voor ogen. Je wilt immers afvallen of misschien op gewicht bljiven. Het is belangrijk om de keuzes die je aan tafel maakt, aan te passen op dat doel.
Met deze 10 slimme gourmettips inspireer ik je graag.
- Plan het gourmetten in jouw eetplan voor die dag en hou rekening met de keuzes die je maakt.
- Compenseer vooraf zodat je wat extra ruimte over hebt. Vooraf compenseren voelt heel anders dan achteraf compenseren😉. Hier vind je meer tips over slim compenseren.
- Kies je vlees bewust. Kip, kalkoen, ongepaneerde schnitzel, varkenshaas en biefstuk zijn slankere keuzes dan hamburgers, gehakt en worstjes.
- Weeg vooraf de stukjes vlees die je wil nemen af. En maak een leuk schoteltje voor jezelf klaar waarop je het vlees zet. Op die manier weet je hoeveel je ervan eet. En een vol leuk klein schaaltje ziet er leuk uit en lijkt veel meer dan een wit bord met lege vlekken. Een vol bord geeft automatisch een groter gevoel van verzadiging. Dus wees je brein lekker te slim af 😊.
- Zorg voor wat geklutst ei bij de gourmet. Dit vult goed en kan je lekker combineren met groente.
- Serveer voldoende groente om mee te experimenteren in een pannetje. Champignons, paprika, ui, aubergine en courget zijn heerlijke groente om te bakken.
- Laat salades als huzaren-, rundvlees- of kartoffelsalade achterwege. Deze bevatten vaak heel veel caloriëen. Dus kies voor een lekkere rauwkost salade van sla, komkommer, tomaat, rode ui, augurk en bijv. wat druiven of appel.
- Doe het rustig aan met stokbrood, kruidenboter en sausjes. Dit zijn echte dikmakers.
- Wees matig met alcohol. Een glas wijn bevat al snel 150 calorieën. 3 wijntjes is dus al meer energie dan een flinke lunch 😉. Drink daarom zoveel mogelijk water tijdens het gourmetten.
- Bij ons sloten wij de gourmet vroeger af met pannenkoekjes. Dit zijn ook echte caloriebommen. Een lekkere kop koffie met een stukje chocolade of 1 bolletje slagroomijs light is ook heel lekker om de maaltijd mee af te sluiten. En helpt je meer als je wil afvallen 😅.
Bonustip: eet niet te snel. Wacht bijv. met een nieuw stukje vlees of pannetje als je je bord leeg hebt. Op die manier krijgt je lichaam veel beter de tijd om je het signaaltje te geven dat je voldoende gehad hebt.
En geniet tijdens de gourmet verder vooral van de gezelligheid en de mensen om je heen. Wedden dat het echt niet minder gezellig is als jij iets minder eet 😉?
Ik hoop je hiermee te inspireren om op een ontspannen manier te genieten van gourmetten.
Ben jij ook enthousiast over deze blog? Deel ‘m dan gerust op FB of Insta. Dat vind ik harstikke leuk!
Groetjes,
Karin