Mindset en afvallen: 5 TIPS voor succes

Als je denkt dat je het niet kan,..... 
ga je je gedragen als iemand die het niet kan....


En precies dát gebeurde mij dit weekend op de tennisbaan....

We speelden een competitiewedstrijd met het mixteam. En met mijn maatje speelde ik de damesdubbel, die we, zoals bijna elke keer dit seizoen, weer verloren. 🙄

En wat ik daar over mijn eigen mindset leerde, deel ik graag met je. Inclusief 5 verrassende tips die je niet alleen op de tennisbaan kunt gebruiken, maar zeker ook voor het krijgen van grip op je eetgedrag. 😊

De mixpartijen winnen we bijna altijd. En als gedragscoach weet ik dat dit alles te maken heeft met overtuiging en mindset.

Want bij de mix:
  • sta ik zelfverzekerd op de baan,
  • ik heb vertrouwen in mijn partner,
  • voel me sterk en blijf rustig, ook als het even wat minder loopt.

Maar bij de damesdubbel is het anders. De ervaringen van het winterseizoen gaan een steeds grotere rol spelen in mijn hoofd. Omdat we al zo vaak hebben verloren, stappen we nu eigenlijk al met een achterstand de baan op. Niet qua stand, maar wél qua mindset en gevoel. Want in mijn achterhoofd, hoor ik steeds vaker dat stemmetje dat zegt: “We zullen wel weer verliezen.”

En die gedachte beïnvloedt alles...

Bij het eerste foutje dat ik maak, voel ik de spanning toenemen. Ik verstijf. En meteen komen er gedachten dat we iets moeten veranderen. In plaats van te focussen op mijn slagen en het spel, gaat mijn focus naar het spel van mijn maatje en wat er allemaal niet goed gaat. En bij mijn maatje gebeurt precies hetzelfde.

En dus laten we onze tactiek los, gaan we gekke dingen doen, raken we uit ons ritme… en verliezen we inderdaad.🙈

En dat… heeft alles te maken met mindset.


Jouw mindset bepaalt hoe je omgaat met tegenslagen of je af wilt vallen of wilt winnen met tennis....

Herken je dit?
Je begint vol goede moed met gezonder eten. De eerste dagen gaan best lekker.

Maar dan.....
  • komt er een moment dat het niet perfect gaat,
  • een feestje,
  • een tegenvaller op de weegschaal,
  • een dip,
  • een “ik heb het verdiend” moment.

En ineens is daar die gedachte: “Zie je wel, ik kan het niet.”

Net als ik op de tennisbaan deed, laat je dan misschien los wat juist wél werkt. Je past je aanpak aan, gaat hongeren, voedingsmiddelen schrappen, streng doen, of je laat het helemaal lopen.

Maar dat helpt niet. Sterker nog: je raakt helemaal in de war. Je hebt het gevoel dat je wéér faalt, bent een illusie armer en dan komt dat stemmetje weer dat zegt: "Zie je wel, jij kan het toch niet".

En als je dan niet ingrijpt ga je dit steeds meer geloven en ga je je steeds meer gedragen als iemand die het niet kan. Omdat je net als ik tijdens de damesdubbel raar gaat doen.

Tijd dus voor een andere mindset...

Want wat als je wél in jezelf gaat geloven?
🤔 Wat als je je fouten ziet als onderdeel van een leerproces in plaats van als bewijs dat je faalt?
🤔 Wat als je de draad gewoon weer op mag pakken, ook als het even tegenzit?
🤔 En wat als je nu eens gaat luisteren naar dat stemmetje dat zegt: "Hé kom op? Het hoeft allemaal niet perfect. Blijf vooral oefenen, dan zal het écht steeds beter gaan."

5 tips van een coach

Opgeven is geen optie! Dus vorige week ging ik naar een presentatie over mentaal winnen op de tennisbaan. De tips die ik daar kreeg, werken óók perfect als je meer grip wilt op je eetgedrag. Daarom deel ik ze graag met je:

🎾 Tip 1: Ga altijd de baan op met de overtuiging dat je van iedereen kan winnen.
🥗 Tip 1: Begin met de overtuiging dat jij uiteindelijk komt waar je wilt zijn, hoe lang het ook duurt.

🎾 Tip 2: Blijf vooral crossen, omdat je het jezelf hiermee het meest gemakkelijk maakt.
🥗 Tip 2: Maak het jezelf makkelijk met kleine, simpele gewoontes. Hoe makkelijker, hoe beter vol te houden.

🎾 Tip 3: Laat de stand de los en focus je op ieder punt.
🥗 Tip 3: Laat je focus op de weegschaal los en richt je op iedere kleine positieve verandering die je doorvoert. Ieder eetmoment is weer een nieuwe kans om te oefenen.

🎾 Tip 4: Visualiseer hoe je het punt wilt spelen voordat je opslaat.
🥗 Tip 4: Visualiseer de persoon die je wilt zijn. Hoe wil je omgaan met eten, bewegen en gevoelens? Want om die persoon te worden, moet je dat gedrag nu al gaan trainen.

🎾 Tip 5: Ben je nog niet goed genoeg? Blijf trainen (eventueel met behulp van een goeie coach), alleen dan word je beter.
🥗 Tip 5: Lukt het je nu nog niet? Blijf dan oefenen. En lukt het je niet alleen? Zoek een goede coach om je te helpen. Je zal zien dat je veel meer kunt dan je denkt! 😉

Een gezonde mindset is geen luxe, het is de basis voor succes!

Je doel bereiken vraagt om een gezonde mindset, oefening, bewustzijn en soms wat coaching 😉.

👉 Wil jij ontdekken hoe je met meer vertrouwen keuzes maakt over eten, zonder terug te vallen in ‘alles of niets’ denken? Plan dan een gratis en vrijblijvend gesprek met me in. Je hoeft het niet eerst ‘goed’ te doen of nog even je best te doen. Juist als je vastloopt, ben je welkom. In een gratis gesprek kijken we samen hoe jij uit die vicieuze cirkel komt op een manier die bij jóu past.💛
 

12 TIPS om door te zetten als afvallen niet lukt

'Waarom lukt het me niet om door te zetten?' Herken je deze vraag als je het tegen zit? Als je telkens weer in je oude valkuilen stapt, de weegschaal tegenvalt of je weer mee gaat in drukte van alle dag?

Ik spreek regelmatig mensen ontzettend graag willen afvallen, maar bij wie dat het iedere keer niet gelukt is. Vaak wegen ze meer dan voordat ze met afvallen begonnen. En heeft alles wat ze gedaan hebben vooral hun relatie met eten vooral verstoord in plaats van verbeterd. Er zijn veel oorzaken waardoor het niet lukt om slanke gewoontes vol te houden. Gelukkig is iedere tegenslag ook een kans om van te leren 😀. In deze blog lees je daarom hoe deze 12 hobbels 12 tips worden om door te zetten!

1. Stop met jezelf te overvragen

Een belangrijke oorzaak waardoor het niet lukt om slankere gewoontes vol te houden, is dat je veel te hoge eisen aan jezelf stelt. Je doel is niet realistisch en je overvraagt jezelf. Afvallen wordt dan een heel groot project. Er moet ineens van alles drastisch veranderen. En daar gaat het mis. Want ons brein functioneert voornamelijk op onbewust gedrag (gewoontes). Ruim 99% van alles wat we doen, doen we op de automatische piloot. We maken ruim 35.000 keuzes per dag (waarvan 200 over eten 😉). Als je dat allemaal bewust moet doen, dan wordt je hoofd een soort overkokende snelkookpan. Als je dus van jezelf vraagt om ineens heel veel in je gedrag te veranderen in één keer, dan zal je merken dat het vaak niet lukt. Want zonder dat je erbij stilstond heb je toch weer gedaan wat je altijd deed. Je hebt ruimte en tijd nodig om met kleine stapjes dingen te veranderen.  Start daarom met 1 of 2 concrete acties waar je de komende week of weken mee gaat oefenen. En hou er ook rekening mee dat het niet altijd goed gaat. Dat is realistisch. Zijn deze 2 acties een beetje ingesleten in je dagelijkse patroon? Dan heb je ruimte voor een volgende stap.

2. Stop met honger lijden

Een grote misvatting over afvallen is dat je fysiek honger moet lijden. Maar dat is helemaal niet nodig. Sterker nog. Ik ben ervan overtuigd dat als je jezelf goed voedt het afvallen juist veel gemakkelijker gaat. Normaal eten geeft je rust in je lijf en in je hoofd. Wil je afvallen? Dan is het noodzakelijk om tijdelijk iets minder in te nemen dan je verbrandt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Doe je dat niet, dan val je niet af. Maar minder energie innemen, betekent niet dat je honger moet lijden. Ons lichaam heeft vaak helemaal niet zoveel energie nodig als we denken. Als je dagelijks 3 goede voedzame maaltijden eet, zal je nauwelijks buikhonger hebben. Misschien dat je een half uurtje voor de maaltijd merkt dat je honger begint te krijgen. Maar dat is iets anders dan halve dagen hongeren. Hongeren past bij crashdiëten. En dat je een crashdieet niet volhoudt, ligt niet aan jou. Dat ligt aan het dieet 😉. En laten we eerlijk zijn, dat weet je eigenlijk allang 😉. Als je blijvend slank wil worden, begin dan eerst om weer normaal te eten. En onderzoek daarnaast wat maakt dat je de neiging hebt om teveel te eten of te snoepen. Er is namelijk een verschil tussen fysieke honger (buikhonger) en hoofdhonger. Je kan fysiek helemaal goed gevoed zijn en toch 'trek' hebben of 'de gedachte hebben dat je honger hebt'. Dat is mentale honger. Om slanke gewoontes vol te houden en dus ook afvallen vol te houden, heb je het nodig om buikhonger en hoofdhonger van elkaar te leren onderscheiden. En om met hoofdhonger om te leren gaan, zodat je er minder last van hebt.

3. Schrap geen voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen indelen in 'goed' of 'fout' lijkt misschien een goed idee, maar is het op de lange termijn niet. En het is gelukkig niet nodig ook. Het schrappen van voedingsmiddelen leidt tot alles of niets gedrag. En dat is niet houdbaar op de langere termijn. Je bent namelijk niet op zoek naar een quick fix, maar naar een nieuw normaal. Omdat je oude normaal niet slank genoeg is als je nu te zwaar bent. In dat nieuwe normaal draait het om een gezonde balans. Hoe die gezonde balans eruit ziet, bepaal je zelf. Het helpt je enorm als je weet wát je eet. Dus basiskennis over voeding helpt. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, maar bevatten ook veel energie (kcal). Het is dus belangrijk om te beseffen dat 'gezond' niet altijd 'slank' is. Om inzicht te krijgen in hoe slank jouw eetkeuzes zijn, kan het zinvol zijn om eens een tijdje bij te houden in een app wat je eet. De eetmeter van het voedingscentrum is een fijne app die je hiervoor kan gebruiken. Het doel van het bijhouden wat je eet, is wat mij betreft 'inzicht krijgen over de keuzes die je maakt'. Dat is iets anders dan zo min mogelijk caloriën eten 😉. Denk aan punt 1 en 2.

4. Focus op je gedrag i.p.v. de weegschaal

Blijvend slank worden, gaat over een gezonde relatie met eten. En een nieuw normaal met slanke gewoontes die daarbij horen. Het draait dus allemaal om 'normaal' en 'slank' gedrag. Daar hoort ook een gezonde relatie met de weegschaal bij. Als je een gezonde relatie met de weegschaal hebt, dan zie je je gewicht als neutraal. Ben je ontevreden over je gewicht, dan kijk je op een ontspannen manier wat je bereid bent om te doen om een gewicht te bereiken waar je je beter bij voelt. Als je geen gezonde relatie met de weegschaal hebt, koppel je een oordeel over jezelf aan het getal dat je ziet. Dit oordeel gaat vervolgens een eigen leven leiden. Vaak koppelen mensen die geen gezonde relatie met de weegschaal hebben een 'beloning' of 'straf' aan dat getal. 'Ik ben tevreden, dus ik heb het goed gedaan. En ik heb wel een beloning verdiend, ....🙄' of 'Ik baal. Ik doe het niet goed. Ik moet strenger zijn...😩. Ik kan het niet'. Herken je dat? Een gezond nieuw normaal gaat over gezond gedrag. Het is dus noodzakelijk om je te focussen op het gedrag dat je wil vertonen. Welke stappen heb je al gezet?  En wat levert dit nieuwe gedrag je op? Wat kan en wil je nog meer doen? Snel afvallen en op een gezonde manier blijvend gedrag veranderen gaat niet samen. In het boek 'De Hamster in je brein' van Felix Kreier & Maarten Biezeveld wordt mooi uitgelegd waarom dit niet samen gaat.

5. Maak een keuze i.p.v. alles een beetje doen

Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die het gevoel hebben dat ze heel goed bezig zijn en denken dat ze heel hard werken om hun doel te bereiken. Maar toch boeken ze geen resultaat. Vaak blijkt dat ze al een ruim dieet verleden hebben. En van ieder dieet hebben ze iets overgenomen. Ze hebben de gedachte dat het verkeerd is om brood te eten, omdat ze ergens gelezen hebben dat brood dik maakt. Eten veel noten, zaden en Griekse Yoghurt en andere produkten met een hoog vet gehalte. Want ze hebben ooit koolhydraadarm gegeten en tijdelijk vielen ze daar iets mee af. Maar inmiddels hebben ze ook weer koolhydraten toegevoegd, omdat ze koolhydraatvrij niet volhielden. Ook zijn er mensen die denken dat je dik wordt als je 's avonds na 20:00 uur nog iets eet en worstelen om 's avonds niets meer te nemen. Wat vaak niet lukt en juist snaaidrang aanwakkert. Als je van alles een beetje doet, maak je het jezelf heel lastig. Het is mijn visie dat als je een gezonde relatie met eten wil ontwikkelen het noodzakelijk is om te stoppen met diëten en het klakkeloos opvolgen van alles wat een ander ooit geroepen heeft of wat je allemaal op social media voorbij ziet komen. Een gezond gewicht behalen en behouden bereik je alleen als je leert om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en de keuzes die je maakt. Die verantwoordelijkheid kan je alleen maar nemen als je ook weet waar je voor kiest.

6. Focus niet alleen op eten

Een gezonde relatie met eten gaat over het maken van eetkeuzes waar je je goed bij voelt en eten inzetten waarvoor het bedoeld is. Dat gaat deels over eten, maar veel meer over jou. Je zoekt namelijk een nieuw normaal waar je oud mee wil worden. Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat jij belangrijk vindt bij eten. Hoe wil je omgaan met eten? Wat wil je absoluut in je dagelijkse eetpatroon terug zien? Wat ben je bereid om te veranderen? En wat maakt dat je nu niet doet wat je eigenlijk wil? Onze grootste uitdaging bij afvallen gaat niet over wát je eet, maar over wáárom je eet. Fysiek hebben we helemaal niet zoveel eten nodig. We hebben vooral last van 'trek' of 'eetdrang' (hoofdhonger). Om blijvend een gezond gewicht te behouden, is het noodzakelijk dat je jouw patronen onder de loep neemt. En anders om leert gaan met trek en eetdrang. Eetdrang gaat over waarom je wil eten terwijl je het niet nodig hebt. Bij een dieet focussen we ons op het weerstand bieden aan trek. Je moet sterk zijn en mag er niet aan toegeven. Maar wilskracht is niet onuitputtelijk. Niemand wil altijd op de rem staan. Uiteindelijk hebben wij als mens allemaal het verlangen om vrij te zijn. En om vrije keuzes te maken. Het is dus noodzakelijk dat je inzicht krijgt in wáárom je eet of snoept als je geen honger hebt. En dat je leert hoe je met hoofdhonger om kan gaan. Verleg je focus bij eetdrang daarom van eten naar jezelf.

7. Durf ook voor jezelf te kiezen

Zoals ik aangaf, is een gezonde relatie met jezelf de basis voor een gezonde relatie met eten. Bij een gezonde relatie met jezelf hoort dat je ook voor jezelf durft te kiezen. En dat je zo nu en dan tijd vrij maakt voor jezelf. Als je gewend bent om te pleasen, heb je vaak het gevoel dat je niet leeft, maar geleefd wordt. Je hebt het nodig om balans te leren vinden in geven en nemen. Zodat pleasen geen automatisch gedrag meer is, maar dat je het alleen inzet als je daar bewust voor wil kiezen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld perfectionisme en grenzen stellen. Ook dit gaat dus niet over eten maar over jou.

8. Bewegen is 5%, eten 95%

Bewegen is altijd goed. Bewegen helpt je om je zowel fysiek als mentaal fitter te voelen. Ook is wetenschappelijk bewezen dat een actieve levensstijl helpt om op gewicht te blijven. Als het om afvallen gaat, overschatten we echter vaak het effect van beweging  en onderschatten we het effect van wat we eten. Grof gezegd heeft bewegen 5% en eten 95% invloed op het resultaat dat je boekt. Blijf dus bewegen en focus daarnaast vooral op de aanpassingen die je in je eetgedrag te doen hebt.

9. Vertel jezelf een eerlijk verhaal

Overtuigingen zijn niets anders dan dingen die we onszelf zo vaak verteld hebben dat we ze zijn gaan geloven. Ook over afvallen hebben we vaak overtuigingen die helemaal niet waar zijn. Maar die wel beïnvloeden hoe je naar afvallen kijkt en waarmee je jezelf saboteert. Gedachten kunnen namelijk heel erg waar voelen, terwijl het niet waar is. Wees je daarom bewust van wat je jezelf vertelt en wees eerlijk tegen jezelf. Wat zijn de feiten? En wat vertel je jezelf over deze feiten 🤔? Meer informatie over dieetgedachten vind je hier.

10. Informatie verzamelen is leuk, maar alleen actie leidt tot resultaat

Doe jij echte acties om je gedrag te veranderen? Of ben je vooral bezig met het lezen van boeken en het verzamelen van informatie op internet? Ik zie regelmatig mensen die de hele dag druk zijn met het lezen van alles over gedragsverandering, gezond eten, afvallen, bewegen en alles wat daarbij komt kijken. Maar in de praktijk verandert er niet echt iets. Als je resultaat wil bereiken en je gedrag wil veranderen, dan is het noodzakelijk om dingen te doén. Het nadenken over wat je kan eten of kan veranderen in je gedrag, is niet voldoende. Om resultaat te bereiken moet je wel iets doen. Datzelfde geldt voor anders omgaan met hoofdhonger. Ook daarvoor is het nodig dat je de oefeningen die daarbij horen gaat doén. Alleen dingen veranderen in je hoofd, vergroot jouw strijd met eten. Je gaat dan rumineren. Dat wil zeggen dat je de 'slechte film over alles waar je nu niet tevreden over bent' iedere keer weer afspeelt in hoofd. Met andere woorden, je vertelt jezelf dus iedere keer weer een negatief verhaal. En daarmee verandert er niets. Ga dus vooral dingen doén. Alleen toegepaste kennis is van waarde 😉. Het veranderen van gedrag is topsport. Daar moet je voor trainen en je moet ervoor gaan. Een goeie coach motiveert en helpt je hierbij. Hoe doe ik het tot nu toe 😉?

11. Focus op wat je wél wil

Als je aandacht vooral gericht is op wat je niét wil, ga je vechten met jezelf en met alles wat je niet meer wil. Dat wat je juist niet meer wil doen, krijgt op die manier heel veel aandacht. Je bent dan dus vooral bezig met wat je niet wil. Dit zorgt voor een negatieve mindset met alle gevolgen die daarbij horen. Terwijl je juist je situatie wil veranderen. Je wil ergens anders uitkomen. En daar hoort ander gedrag bij waar je verder mee komt. Het is dus belangrijk dat je vooral veel aandacht schenkt aan wat je wél wil. Hier kan je meer lezen over 'Waarom vechten niet helpt'.

12. Stop met stoppen

Tenslotte dit... Het veranderen van gedrag kost tijd en moeite. Je vergeet het vaak. Maar je bent juist heel goed geworden in je oude gedrag, omdat je dát zoveel getraind hebt. Het is het dus belangrijk dat je jezelf de tijd gunt. En vooral blijft doen wat je te doen hebt. Alleen dan zal je resultaat boeken. Sta jezelf toe om te vallen en weer op te staan. Ontdek wat wel voor je werkt en wat niet. Schaaf bij en ga weer door. Gedragsverandering is vooral trainen wat voor je werkt. Trainen is misschien niet altijd leuk op het moment zelf. De ene keer gaat het lekker. De andere keer kost het meer moeite. Maar ook als je geen zin hebt, kan je stappen zetten. Omdat het belangrijk voor je is om verder te komen. Want voelen dat je sterker, fitter en vitaler wordt en steeds dichter bij je doel komt, is geweldig! Dus laat je niet ontmoedigen. Stop met stoppen en ga ervoor 💃! Dit zijn zomaar 12 belangrijke tips die jou helpen om vol te houden en door te zetten. Gedragsverandering is topsport. Het is niet voor niets dat achter iedere topsporter een goede coach staat. Wil jij jouw gedrag blijvend veranderen? Gun jezelf dan zo'n goede coach. Ik help jou hier graag bij ❤️. Maak gerust gratis en vrijblijvend een afspraak om samen te onderzoeken of ik jou hierbij kan helpen.    

Snaaibuien beheersen: 7 tips voor meer rust en controle

Verlang jij ook zo naar rust in je hoofd? Veel mensen die worstelen met hun eetgedrag verlangen nog meer naar rust in hun hoofd dan naar afvallen. Misschien overkomt het jou ook regelmatig dat je voor je gevoel zomaar uit het niets ineens een snaaibui krijgt. Dat je een enorme drang voelt om iéts te eten. Het maakt eigenlijk niet uit wat. En misschien herken je ook dat je vooral ’s avonds zo’n behoefte krijgt om te snaaien?

Die onbedwingbare drang om te snaaien

Je ploft eindelijk op de bank. En je gedachten dwalen meteen af naar iets lekkers. Je denkt aan die chocoladereep die nog in de kast ligt. Of dat lekkere stuk kaas in de koelkast. Ergens neem je het liever niet, want je weet dat je daarna niet meer kan stoppen. Na die reep chocolade krijg je trek in chips. Of na dat stuk kaas pak je gerust nog een stroopwafel. Dus nee, je wil er niet aan toe geven.

Maar op de een of andere manier ben je toch bij de kast belandt en zet je je tanden in dat stuk kaas of chocolade en geef je toe aan een snaaibui.

Een hoofd vol verwijten

Als je naar bed gaat, voel je je opgeblazen en baal je van jezelf 😒.

Bekende gedachten spelen door je hoofd:
✅ 'Wat gebeurt er toch met me?'
✅ 'Waarom kan ik dit toch niet.'
✅ 'Wat ben ik toch een slappeling'.
✅ 'Dit is toch niet wat ik wil'

Je zucht eens diep en gaat naar bed met het voornemen om het morgen echt anders te doen 😩.

Eetdrang

Eetdrang of snaaidrang heeft niets te maken met buikhonger. Het is hoofdhonger. Eetdrang kent diverse vormen en komt op verschillende momenten. Misschien heb je dat moment niet altijd in de avond als je op de bank ploft, maar regelmatig als je uit je werk komt, een vrije dag hebt, je stress hebt of juist als je je verveelt.

Er zijn verschillende oorzaken voor eetdrang. In de kern hebben deze oorzaken gemeen dat je vaak een gevoel hebt wat je niet prettig vindt en wat je door eten wil onderdrukken. Dit doen veel mensen onbewust.

Een veelvoorkomende oorzaak voor eetdrang, is het lastig vinden om te schakelen 😉.

Schakelen

Schakelmomenten zijn momenten waarop je van de ene situatie naar de andere gaat. In feite stap je van de ene rol die je vervult in de andere. Bijvoorbeeld: • Je stapt vanuit de drukte op je werk naar de rust in de auto op weg naar huis. • Van de gezelligheid en het samen zijn op het feestje ga je naar alleen thuis zijn. • Na een intensieve dag komt er een moment waarop je even helemaal niets hoeft. • Je bent de hele avond druk geweest met de kinderen en ploft even rustig op de bank. Je gaat in feite van inspanning naar ontspanning. Van samen naar alleen. Of van drukte naar rust.

Onrust

Schakelmomenten zijn dus momenten waarop je van de ene situatie in de andere stapt met alles wat daarbij hoort. Een andere sfeer, andere emoties, andere verwachtingen van jezelf of anderen, andere gedachtes etc. De veranderingen die het schakelen met zich mee brengt, zorgen voor onrust. En onrust is dé grote trigger voor eetdrang. Leren schakelen, helpt je dus enorm om meer rust in je hoofd te krijgen als het om eten gaat. Daarom geef ik je graag 7 TIPS die jou helpen om beter te schakelen.

7 TIPS

1. Inzicht

Iedere verandering begint met inzicht. Zorg daarom dat je inzicht krijgt in jouw schakelmomenten. Bekijk van te voren hoe je dag of week eruit gaat zien. Wat zijn momenten die je lastig vindt en waarop je onrust ervaart?

2. Acceptatie

Accepteer dat je onrust en het schakelen nog niet zo gemakkelijk vindt. Als je ongemak van jezelf accepteert, stop je in ieder geval met er tegen vechten. Je aandacht kan je dan weer richten op wat je wél wil. Dat schept ruimte om er iets mee te doen. Onderzoek hoe je nu met deze momenten omgaat. Wat werkt voor jou en wat juist niet? Hoe wil je graag met deze schakelmomenten omgaan?

3. Nieuwe gewoontes

Het is eenvoudiger om niet helpende gewoontes te vervangen door nieuwe gewoontes die wel helpen. Dan om gewoontes alleen maar te schrappen. Leer jezelf daarom om anders met  schakelmomenten om te gaan. Schakelen doe je meerdere keren per dag. Kijk eens hoe jij het jezelf zo gemakkelijk mogelijk kan maken.
  • Heb je veel reistijd vanuit je werk naar huis? Zet de telefoon dan eens uit. En luister naar muziek waar je blij van wordt of wat jou ontspant.
  • Vind je het lastig om direct uit je werk de keuken in te gaan om te koken? Gun jezelf dan eerst een kwartiertje tijd om te ‘landen’ als je thuis komt. Drink iets. Ga even zitten en ga dan aan de slag.
  • Loop je automatisch naar de kast als je partner nog even gaat werken? Blijf dan eens even zitten en sta stil bij jezelf. Wat maakt dat je onrustig wordt als je alleen zit? Waar word je blij van als je alleen bent? Een boek lezen, TV kijken, iemand bellen?

4. Schakel langzaam terug

Als je de hele dag druk bent met werk, kinderen en zorgen voor anderen. Dan is het niet zo raar dat je niet meteen relaxed bent als je dan even alleen op de bank zit. Je wil dan wel ontspannen, maar dat lukt niet. Grote kans dat je onrust alleen maar groter wordt, als je je ook nog eens gaat storen aan het feit dat je niet meteen relaxed bent.
  • Bouw een drukke dag daarom langzaam af.
  • Doe de klusjes die je nog te doen hebt als je thuis komt in steeds iets lager tempo.
  • Geef ieder klusje de aandacht dat het verdiend. Zodat je hartslag vanzelf wat vertraagt en je al meer tot rust komt.

5. Vanuit je hoofd terug in je lichaam

Veel mensen staan de hele dag aan. We zitten vooral in ons hoofd. En gedachten blijven de hele tijd maar komen. Herken je bij jezelf dat je hoofd nooit stil staat? Oefen dan eens om vanuit je hoofd terug te komen in je lichaam. Zodat je weer meer tot rust komt. Maak een kleine wandeling, doe een korte mindfulnes oefening (bijv. 1 minuutje op je ademhaling letten), ga sporten of doe wat grondoefeningen. Dit hoef je niet alleen te bewaren voor 's avonds. Het is heel effectief om ook overdag het tempo wat te verlagen en een paar momentjes van rust in te bouwen. Dat hoeft niet groot te zijn. Je kan ook op het toilet even stil staan bij jezelf door even op je ademhaling te letten of jezelf de vraag te stellen 'Hoe gaat het nu met mij?'.

6. Bedenk dat onze geest schreeuwt, maar ons lichaam fluistert.

Als je jezelf toestaat om meer te luisteren naar je lichaam. Zal je eerder opmerken hoe het met je gaat. En waar je werkelijk behoefte aan hebt op dat moment. Door de signalen van je lichaam meer serieus te nemen en het hoofd zo nu en dan het zwijgen op te leggen, leer je beter kennen waar je werkelijk behoefte aan hebt. Je zal merken dat als je hier wat vaker bij stilstaat en blijft oefenen dat het schakelen vanzelf gemakkelijker wordt. En als je beter leert schakelen, zal je behoefte om te snaaien op die momenten verminderen.

7. Bedenk waar eten voor bedoeld is

Als je zwaarder bent dan je wil zijn, dan is de kans groot dat je eten niet alleen gebruikt om jezelf te voeden, maar dat je overeet of snaait om andere redenen. Bedenk dan dat eten alleen maar een oplossing is voor buikhonger. Als honger niet het probleem is, is eten ook nooit de oplossing. Als je een gezonde relatie met eten hebt, dan ben jij de baas over eten. Dat betekent niet dat je je nooit meer ongemakkelijk of onrustig voelt of altijd alleen maar gezond eet. Het betekent wel dat je zelf bewust kiest wat je wel of niet wil eten, ongeacht de situatie waarin je je bevindt. De baas worden over eten, betekent ook de baas zijn over jezelf. Daarmee bedoel ik dat je jezelf goed leert kennen. Dat je jezelf accepteert met alle leuke en minder leuke eigenschappen die bij je horen. En dat je jezelf met compassie leert behandelen. Dat gaat niet over eten of diëten. Dat gaat over het ontwikkelen van een gezonde mindset over eten en jezelf.

Meer doen tegen eetdrang?

Een gezonde relatie met eten en jezelf gaat over vaardigheden die iedereen kan leren. Dus ook jij 😉. Ik help je hier graag bij. Groetjes, Karin  

Blijvend resultaat: mijn 7 belangrijkste lessen

"Hoe is het jou gelukt om af te vallen en slank te blijven?"  Die vraag krijg ik regelmatig.

Veel cliënten die ik begeleid, worstelen al jaren met hun gewicht en eetgewoontes. Bij mij voelen ze zich veilig om hun verhaal te delen, omdat ze weten dat ik zelf ook met hun uitdagingen heb geworsteld. Naast voedingsdeskundige, gedragscoach en ACT professional ben ik ook ervaringsdeskundige.

Die worsteling en dat vervelende gevoel

Ik weet hoe het voelt om op te groeien met het gevoel dat je "te dik" bent en ken het gevecht met eten en met jezelf. Alle twijfels die je voelt als je 'de grip' weer verliest. De angst om terug te vallen en de paniek dat dit misschien altijd zo zal blijven.

Herken je die strijd en die gevoelens? Misschien ben je al talloze keren afgevallen, maar lukt het je niet om op gewicht te blijven en val je steeds terug in oude patronen.

Ik hoop dat je moed en inspiratie vindt in mijn verhaal. Ook ik heb een lange weg afgelegd om een ​​gezonde relatie met eten te ontwikkelen en blijvend mijn gewicht te beheersen.

In deze blog deel ik mijn verhaal. Waarom? Omdat ik geloof dat diëten nooit de oplossing zijn.

Een eeuwige jojo

Op de foto bij deze blog zie je hoe ik vroeger uitzag en hoe ik er nu uitzie. Ondertussen houd ik mijn gewicht al 20 jaar stabiel, maar voor die tijd jojo'de ik altijd. Elk dieet gaf tijdelijk resultaat, maar ik zodra mijn streefgewicht had bereikt of het gewoon niet meer kon opbrengen om te blijven diëten, kwam ik weer aan. Ieder dieet werkte tijdelijk. Maar uiteindelijk viel ik daarna altijd terug in mijn oude patronen.

Pas toen ik ontdekte waarom het me niet lukte om op gewicht te blijven en mijn aanpak veranderde, ben ik blijvend slank geworden.

Mijn belangrijkste lessen

Les 1: Stoppen met diëten is noodzakelijk

De eerste en misschien wel belangrijkste les: stoppen met diëten. Dieten leiden bijna nooit tot blijvend resultaat. Sterker nog, voor veel mensen begint hun eetstrijd pas echt na hun eerste dieet. Diëten richten zich op wat je eet, maar geven geen antwoord op de vraag waarom je eet zoals je eet. En het zijn juist die onderliggende redenen die je moet aanpakken om jouw eetrelatie te veranderen.

Les 2: Ontdek waarom je eet zoals je eet

Een gezonde relatie met eten begint niet bij wat je eet, maar bij waarom je eet zoals je eet. We hebben eten nodig als brandstof, maar vaak eten we meer dan ons lichaam nodig heeft.

Wat maakt dat je keer op keer te veel eet of snoept? Welke factoren zorgen ervoor dat je bepaalde keuzes maakt die je lichaam geen goed doen? Het antwoord op deze vragen krijgt je niet van een dieet.

Bij diëten volgen we vaak klakkeloos een eetpatroon dat voor anderen werkt. Maar wat leer je tijdens een dieet nu echt over jezelf en over de manier waarop jij naar eten en naar jezelf kijkt?

Diëten kunnen zelfs je zelfvertrouwen ondermijnen, omdat je keer op keer teleurgesteld raakt in jezelf als je het dieet weer niet volgehouden hebt.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het niet aan jou ligt dat je een dieet niet volhoudt. Om blijvend je eigen eetgedrag te reguleren, moet je jezelf kunnen begrijpen. Diëten geven geen antwoord op waarom je doet wat je doet en zijn dús geen duurzame oplossing om zelf de baas te worden over jouw eetgedrag.

Je wílt vaak wel andere keuzes maken, maar toch doe je het niet.

Les 3: Vervang oude gewoontes door nieuwe slankere gewoontes

Blijvend resultaat vraagt ​​om blijvende veranderingen. Dat betekent dat je oude "dikke" gewoontes moet loslaten en nieuwe "slankere" gewoontes moet aanleren. 99% van alles wat je doet, doe je uit gewoonte. Voor een blijvende verandering zijn gewoontes daarom noodzakelijk.

Je bent nooit te oud voor nieuwe gewoontes

Je hoort vaak dat het gemakkelijker is om nieuwe gewoontes aan te leren als je jong bent. Maar laat dat geen excuus zijn 😉. Ons brein is neuroplastisch en blijft zich daardoor een leven lang ontwikkelen. Dus geef jezelf de tijd om nieuw gedrag te leren.

Mijn oudste cliënte was al 79 jaar toen we samen aan de slag gingen. Binnen een half jaar had ze haar doel bereikt. En inmiddels is ze 84 jaar en nog steeds op haar gewicht van het moment dat ze stopte met de coaching 😉.

Les 4: Onderzoek in plaats van te oordelen

Een belangrijke reden waarom het voor volwassenen moeilijk kan zijn om nieuwe dingen aan te leren, heeft te maken met hoe we met onszelf omgaan. We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk door kritisch te zijn en alle oordelen die we over onszelf hebben.

Dit maakt dat wij onszelf door een strenge bril bekijken en niet meer objectief naar ons eigen gedrag kijken. Dit belemmert je om vrij te experimenteren met nieuw gedrag. En om eerlijk en open naar jezelf en je eigen gedrag te kijken. Zodat je kan onderzoeken wat er allemaal bij jou speelt.

Want hoe kan je onderzoeken wat er speelt als je niet eerlijk naar jezelf durft te zijn vanwege alle kritiek die je op jezelf hebt 😏?

Probeer jezelf eens wat meer de ruimte te geven. Kijk eens naar een kind dat leert lopen of fietsen. Met welke mindset pakt een kind zoiets op?

Les 5 : Een gezonde leefstijl begint bij een gezonde mindset

Kinderen ontdekken spelenderwijs en gaan onbevangen uitdagingen aan. Ze vallen, staan ​​weer op en proberen het opnieuw, zonder zichzelf te vergelijken met anderen. Als volwassenen houden we vaak vast aan een kritische blik, terwijl we veel van de speelse houding van kinderen kunnen leren.

Wist je dat ieder kind dat leert lopen gemiddeld 10.000 keer valt en weer opstaat voordat het een beetje goed kan lopen 🙄? Als we hadden moeten leren lopen met de kritische bril waarmee we naar het veranderen van onze leefstijl kijken, dan waren we kruipend door het leven gegaan.

Ik ben er inmiddels meer dan ooit van overtuigd dat een gezonde leefstijl begint bij een gezonde mindset.

Hoe ga jij om met het veranderen van je levensstijl? Geef jij jezelf de ruimte om te leren? Of ben je vooral kritisch en blijf je daardoor hangen in veilig oud gedrag, waarvan je stiekem best weet dat het niet werkt 🤔?

Les 6: Blijf jezelf altijd ontwikkelen

Ook ik blijf nog steeds leren, oefenen, vallen en weer opstaan én ik schakel zo nu en dan een coach in om mezelf te blijven ontwikkelen. Door jezelf te blijven uitdagen en jezelf te blijven ontwikkelen, blijft het leuk om nieuwe dingen te leren en keuzes te maken waardoor je steeds dichter bij jezelf komt.

En onthoud: om je doelen te bereiken, hoef je maar één keer vaker op te staan ​​dan je valt. Maar stoppen en opgeven is geen optie😉!

Les 7: Gun jezelf hulp als het niet alleen lukt

Ik schakel zelf dus ook regelmatig hulp in als ik dat nodig heb en ik ben er ook trots op dat ik dat doe. Want het helpt me om mijn uitdagingen aan te gaan 😊. Hulpvragen is niet zwak, maar juist slim. Wat heb je eraan om te blijven geloven dat je het alleen moet doen als het niet lukt?

Jezelf hulp gunnen als je het nodig hebt, is de belangrijkste eerste stap op weg naar succes.

Als ervaringsdeskundige, gedragscoach en ACT-professional combineer ik alle kennis en mijn ervaringen in mijn coaching. Dus je bent van harte welkom als je mijn hulp kunt gebruiken en voorgoed wil afrekenen met die strijd met eten en jezelf.

Neem gerust vrijblijvend contact op.

Ik hoop dat deze blog je inspireert om in actie te komen of door te zetten als je jouw leefstijl wil veranderen. Deel hem gerust als je hem waardevol vindt 💖.

Groetjes,
Karin

Blijvend gedrag veranderen

Hoe blijf je op gewicht als je afgevallen bent? Het antwoord op deze vraag is:  "Als je blijvend resultaat wil krijgen, is het noodzakelijk om blijvend je gedrag te veranderen." Dat klinkt eenvoudig, maar, zoals je waarschijnlijk wel weet,  is dat in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. En dit is ook precies waar het bij de 'gezonde leefstijl' vaak mis gaat. Misschien herken je dit wel ✅ Je bent best goed in afvallen, maar het lukt je niet om op gewicht te blijven. ✅ Of je blijft wel op gewicht, maar je staat altijd op de rem. Voordat ik zelf een gezonde relatie met eten kreeg, heb ik in mijn leven periodes gekend waarin ik met beide opties worstelde.

Mijn eigen worsteling

Van mijn 14de tot mijn 26ste was ik een echte jojo-er. Ik heb alle diëten voorbij zien komen. En mijn gewicht schommelde altijd zo’n 15 kg. Vanaf mijn 26ste tot mijn 34ste bleef ik op gewicht, maar stond met eten altijd op de rem. En als ik die rem losliet, voelde ik me schuldig. Ik leek dan wel 'slank' maar toch was ik altijd in gevecht met eten. In principe was ik continue bezig met diëten. Met als gevolg, dat ik sinds mijn 14de geen ontspannen relatie met eten meer had. Ik was 'normaal eten' totaal verleerd. Voelde me onzeker bij iedere keuze die ik maakte. Dacht in 'goed' en 'fout' eten. En hierdoor ging eten, op een onprettige manier, een steeds grotere plek in mijn leven innemen. Pas toen ik alle dieetregels losliet en mijn aandacht ging verleggen van eten naar mezelf, mijn gedrag en mijn gewoontes, kreeg ik weer een gezonde relatie met eten. Ik leerde om objectief naar eten te kijken, bewust keuzes te maken en nieuwe gewoontes te ontwikkelen en te trainen. Zonder blijvende nieuwe gewoontes zou het me nooit gelukt zijn om op een ontspannen manier op gewicht te blijven.

Stoppen met diëten is noodzakelijk als je een gezonde relatie met eten wil ontwikkelen

Het is mijn stellige overtuiging dat een dieet om af te vallen een ontspannen relatie met eten in de weg staat en de strijd met eten juist versterkt. Omdat een dieet ervoor zorgt dat je eetkeuzes gaat maken met je hoofd. En een gezonde relatie met eten gaat niet over wat je hoofd ervan vindt. Voor een gezonde relatie met eten is het nodig dat je leert voelen en luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En juist door eetregels op te volgen die iemand anders je voorschrijft, raak je uit contact met de signalen die je lichaam je geeft. We overeten niet omdat ons lichaam dat zo prettig vindt. We overeten omdat we vaak hoofdhonger hebben. Hoofdhonger ontstaat in je hoofd en heeft niets met eten te maken. Diëten is één van de triggers voor hoofdhonger. Er wordt in een dieet een oordeel aan eten gekoppeld. Een appel is goed. En een koek is fout. Dit mag je wel en dat mag je niet. Hierdoor zie je eten niet meer als neutraal, maar als iets goeds of fouts. Met andere woorden: 'Je maakt een 'goede' of 'foute' keuze. En foute keuzes maken, doet wat met ons. Het knaagt aan je zelfbeeld.  Je voelt je er niet prettig bij. En onprettige gevoelens zijn een belangrijke trigger voor hoofdhonger. Als ik cliënten vraag wanneer de strijd met eten en hun gewicht is ontstaan. Dan blijkt dit vaak te zijn ná hun eerste dieet. Stoppen met diëten en weer normaal leren eten en voelen wat je lichaam nodig heeft, is noodzakelijk om het resultaat dat je wil bereiken ook te behouden.

Waarom zijn gewoontes zo belangrijk?

Gewoontes zijn zo belangrijk, omdat je het meeste doet op de automatische piloot. Ruim 95% van alle keuzes die je maakt, maak je onbewust. Je hebt het al gedaan, voordat je er erg in hebt. Ons brein Om te begrijpen waarom je dit doet een korte uitleg over de werking van ons brein. Ons onbewuste gedrag wordt voor 95% aangestuurd door ons oerbrein. Dat is ons reptielenbrein en het limbisch systeem (ook wel ons emotionele brein genoemd). Slechts 5% van alles wat je doet, wordt aangestuurd door de Neo Cortex (ons denkende brein) en doe je bewust. Een mooi voorbeeld van de kracht van ons oerbrein is non-verbale communicatie. Vaak is de manier waaróp iemand iets zegt (emotie) een veel grotere trigger voor ons dan wát iemand precies zegt (ratio). Iedere dag maken we ruim 35.000 keuzes, waarvan ongeveer 200 eetkeuzes. Al die keuzes allemaal bewust maken, is niet te doen. Je hebt dus gewoontes nodig die onbewust je (eet-)gedrag sturen en die ervoor zorgen dat je zowel fysiek als mentaal fit blijft.  

Ons gewicht is geen doel, maar het resultaat van heel veel keuzes die we gedurende een langere periode maken. Hoe je je bij dat gewicht voelt, wordt bepaald door de gedachten die je daar zelf op dat moment over hebt.

  Zonder nieuwe blijvende gewoontes val je terug in oud gedrag. Met als gevolg oud resultaat.

Buikhonger en hoofdhonger

Zoals je al kon lezen, worden we vooral te zwaar doordat we blijven eten bij hoofdhonger. Als we geboren worden, wordt ons eetgedrag aangestuurd door buikhonger. Als baby kunnen we niet praten, maar huilen we als we honger hebben en stoppen we met eten als we voldoende hebben. Tijdens het opgroeien, kan dit patroon verstoord raken. We ontdekken lekkers wat ons een fijn gevoel geeft en een bepaald stofje in ons brein triggert. Waardoor we er meer van willen. Ook leren we dat lekkers vaak wordt ingezet om iets te vieren of te belonen. Omgaan met onze emoties leren we vaak niet. Gevoelens die we lastig vinden, willen we niet voelen. We willen daar zo snel mogelijk bij weg. En ontwikkelen een manier om gevoel te onderdrukken. Zoals bijvoorbeeld eten of snoepen. Als je dat eten bij lastige gevoelens vaak doet, dan train je 'onbewust' dit gedrag. En zo wordt ongemak wegeten een (niet helpende) gewoonte. Iedere keer dat je  geconfronteerd wordt met 'lastige gevoelens', zal je dan verlangen naar eten, omdat eten op dat moment heel even verlichting geeft. Dit verlangen naar eten noemen we hoofdhonger/eetdrang. Dat verlangen naar eten kan heel sterk zijn. Zodat eten op zo'n moment de baas over jou is in plaats van dat jij de baas bent over eten. 

Bij een gezonde relatie met eten, hoort een gezonde omgang met hoofdhonger en met jezelf.

Effectief gedrag veranderen

Hoe pak je blijvende gedragsverandering het beste aan? Blijvende gedragsverandering begint altijd in eerste instantie met opmerken wat je doet. Heel veel keuzes maak je onbewust. Pas als je gaat herkennen wat je doet, word je je er bewust van en kan je er ook voor kiezen om iets anders te doen.

Stap 1 is dus bewustwording

Een goede training die je kan helpen om je bewust te maken van wat je doet bij hoofdhonger is om bijv. een week (langer mag altijd) op te merken dat je iets te eten pakt terwijl je fysiek geen honger hebt. Op die manier leer je buikhonger en hoofdhonger onderscheiden. En zal je je bewust worden hoe vaak je iets wil eten, terwijl je fysiek helemaal geen honger hebt. En kan je stilstaan bij hoe je je op die momenten voelt.

Stap 2  nieuw gedrag trainen

Als je je bewust wordt van je huidige gedrag kan je bepalen wat je wil veranderen. Je weet na een tijdje obseren wat je doet en wat niet voor je werkt. Bedenk vervolgens eens wat je meer zal helpen en wat je wél wil doen. Oud gedrag vervangen door iets nieuws is gemakkelijker voor ons brein dan ergens alleen mee stoppen. Bijv. Stel, je ontdekt dat je, iedere keer als je een lastige e-mail moet schrijven, eerst langs de droppot loopt. Ongemerkt eet je hierdoor dagelijks behoorlijk veel drop. Deze gewoonte wil je veranderen. Dan kun je jezelf bijv. trainen door iedere keer dat je opmerkt dat je op weg bent naar de droppot een glas water te pakken in plaats van drop. Als je dit iedere keer weer doet, zal water drinken bij een lastige e-mail je nieuwe slanke gewoonte worden.

Suc6vol gedrag veranderen

Het trainen van nieuw gedrag tijd kost en oefening. Je wordt ergens alleen maar beter in door gewenst gedrag heel veel te herhalen. Iedere x iets anders doen, werkt dus niet. Steeds informatie verzamelen over een onderwerp, lijkt misschien handig, maar is niet effectief. Want daarmee leidt je jezelf af. Je doét niet echt iets en word dus ook nergens echt goed in. Bewust iets doen, kost moeite. Het meeste doe je immers op de automatische piloot. Heel veel tegelijk veranderen, is daarom onmogelijk. Overvraag jezelf dus niet. Gun jezelf de tijd om te ontdekken en succeservaringen en vertrouwen op te bouwen. Train bewust 1 gewoonte tegelijk. En als die gewoonte meer ingesleten is, pak je een volgende. Totdat je uiteindelijk tevreden bent. Geef jezelf de ruimte om te leren. Observeer wat je doet en oordeel niet. Vallen is niet erg. Dat hoort erbij. Het gaat erom dat je altijd weer opstaat.

Tenslotte

Lukt het je steeds niet om blijvend je gedrag te veranderen? Weet dan dat je niet de enige bent. Zoals ik al aangaf, is gedragsverandering pittig. Ons brein houdt niet van veranderen en zal het je moeilijk maken tijdens het veranderproces. Laat je daar echter niet door tegenhouden, maar schakel hulp in. Tijdens coaching ga je bijvoorbeeld altijd aan de slag met zelfsabotage. Dat is een onderwerp waar iedereen tegenaan loopt. En gelukkig kan je ook leren om daar de baas over te worden 😉. Laat je dus niet tegenhouden door een oude gewoonte die je vertelt dat je altijd alles alleen moet kunnen 😉.

Want als je blijft doen wat je doet, blijf je het resultaat krijgen dat je nu hebt.

De enige weg naar blijvend resultaat is een blijvende gedragsverandering.

Wil je een eerste stap zetten met wat hulp? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of kom naar mijn workshop hoofdhonger. Liefs, Karin  

Rust in je hoofd, dankzij 3 simpele gewoontes

Hoe zou het voelen om eindelijk rust te hebben in je hoofd en vol vertrouwen met eten om te gaan? Geen calorieën tellen, geen verboden lijstjes, maar gewoon leven zonder dat eten de hele dag door je gedachten beheerst. Het kan! Drie simpele gewoontes vormen de basis. In deze blog deel ik 3 gewoontes die je helpen om je lichaam te voeden, buikhonger te voorkomen en bewuste keuzes te maken. Zo krijg je niet alleen rust in je hoofd, maar werk je ook op een gezonde en ontspannen manier aan je gewicht.

Tip 1 Geef je lichaam wat het nodig heeft

De basis van een gezonde relatie met eten begint bij het goed voeden van je lichaam. Dit betekent: stoppen met diëten en starten met luisteren naar wat je lichaam echt nodig heeft. Vergelijk je lichaam met een fabriek waar jij de leiding over hebt: als je een mooi eindproduct wil maken (zoals energie, rust, gezonde ontlasting), heb je de juiste grondstoffen nodig. Je voeding is de grondstof. En buikhonger is het signaal dat je fabriek grondstof nodig heeft. Stop daarom vandaag nog met diëten en begin je lichaam de brandstof te geven die het écht nodig heeft.

3 voedzame maaltijden per dag

Door het eten van 3 gezonde voedzame maaltijden per dag geef je jezelf de structuur om jouw 'fabriek' goed te laten draaien en buikhonger te verminderen. ✅ Ontbijt : Start jouw productieproces met een voedzaam ontbijt, zoals havermout met fruit of volkorenbrood met hartig beleg. ✅ Lunch : Vul tekorten aan met een maaltijd vol vezels en eiwitten, zoals bijvoorbeeld een broodmaaltijd met soep of groene salade. ✅ Avondeten : Sluit je dag af met een uitgebalanceerde maaltijd die je lichaam 's nachts helpt herstellen. Denk aan een bord met groente, een stukje vis of vlees, en een portie langzame koolhydraten zoals volkorenrijst, pasta of aardappelen. Streef ernaar om iedere maaltijd te vullen met de belangrijkste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft: langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Honger lijden is nergens voor nodig. Het zorgt alleen maar voor onrust. Wil je een gezond lichaam en een gezond gewicht? Geef je lichaam dan de bouwstoffen die het nodig heeft. Meer tips over gezonde en voedzame maaltijden vind je hier. Ben jij onzeker over jouw eetkeuzes of de porties die je nodig hebt? Of vind je het lastig om je lichaam de leiding te geven bij de eetkeuzes die je maakt? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je hier graag bij.

Tip 2 Herken echte honger

Een van de belangrijkste gewoontes die je helpt om rust in je hoofd en lijf te krijgen, is het leren voelen van het verschil tussen buik- en hoofdhonger. ✅ Buikhonger ontstaat meestal 2 à 3 uur na je laatste maaltijd. Je herkent het aan een knorrende maag of een leeg of weeig gevoel in je maagstreek. Dit is je lichaam dat om brandstof vraagt. Heb je buikhonger? Kijk dan op je horloge. Ga je binnen 1 uur eten, dan kan je het best even verdragen en zal je al snel de maaltijd gaan klaarmaken. Duurt het langer dan een uur voordat je gaat eten? Geef je lichaam dan brandstof, zoals bijv. een cracker, boterham of stukje fruit. De hele dag honger leiden, is dus niet nodig en niet helpend om je eetgedrag en gewicht te reguleren. 😉Hoofdhonger heeft niets met brandstof te maken. Het onstaat letterlijk in je hoofd en wordt getriggerd door iets van buitenaf. Bij hoofdhonger heb je meestal vooral zin in snoep of snacks. Hoofdhonger gaat niet over eten, maar over jou. Heb jij veel last van hoofdhonger? Download dan één van mijn gratis e-books hierover.

Tip 3 Bewuste keuzes maken

Om je lichaam de juiste brandstof te geven, is het belangrijk om te weten wát je kiest. Hierbij helpt het om voeding niet in 'goed' of 'fout' in te delen, maar onderscheid te maken tussen voeding en snoep. ✅ Voeding is brandstof: het levert energie en bouwstoffen die je lichaam helpen goed te functioneren. Denk aan groente, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, en eiwitten. ✅ Snoep is afval: het geeft weinig voedingsstoffen en bevat veel suiker, zout en transvetten. Af en toe een snoepje of snack kan geen kwaad (elk productieproces heeft immers afval! 😉). Maar het is geen brandstof voor je lichaam. Vind je het lastig om bewuste keuzes te maken? De schijf van 5 biedt een algemene richtlijn voor voeding. Maar ook met boerenverstand kom je al heel ver 😉. Het belangrijkste is wat mij betreft, dat je weet waarom je bepaalde keuzes maakt.
  • Waarom zou je kiezen voor volkorenbrood in plaats van wit brood?
  • Waarom is ontbijtkoek geen voeding?
  • Maakt het uit of je ontbijt met yoghurt met granola of 2 boterhammen kaas?
Om zelfstandig en vrij bewuste keuzes te maken, heb je de kennis nodig om dit soort vragen te kunnen beantwoorden. Lukt jou dat nu nog niet, maar wil je dit wel graag leren? Tijdens mijn coaching ontdek je hoe je zelf een lekker en eenvoudig eetpatroon ontwikkelt, zonder strikte regels, waar jij en jouw fabriek zich goed bij voelen. 😊 En eens per jaar geef ik hier de speciale workshop 'normaal eten' over.

Gratis E-book

Door het toepassen van deze 3 gewoontes reken je af met 'angst voor honger' of 'onrust' als je niet weet wat er precies op tafel komt. Er zijn immers geen verboden voedingsmiddelen waardoor je vrij bent om altijd en overal zelf te bepalen wat je wel of niet eet. En doordat je alles kan eten en geen buikhonger meer zal hebben, zal je ook veel minder overeten. Heb je jezelf deze gewoontes eigen gemaakt, maar heb je toch nog regelmatig last van hoofdhonger? En wil je leren hoe je daarmee omgaat? Download dan mijn gratis e-book “Hoofdhonger en de invloed van ons oerbrein” . In dit e-book leer je niet alleen hoe je hoofdhonger herkent. Het zit ook boordevol praktische tips die je meteen kunt toepassen. Je kunt het nu meteen downloaden! Ik wens je veel eetrust. Groetjes, Karin  

Zo blijf je in december verleidingen de baas 5 TIPS!

Het is weer december! De maand vol lichtjes, gezelligheid, maar ook verplichtingen en verleidingen. Maar dit kan ook stressvol zijn. Zeker als eten voor jou nog een 'ding' is.  Misschien herken je gedachten zoals:

  • “Ik mag toch ook wel eens wat lekkers.”
  • “In januari begin ik wel weer.”
  • “In december lukt het toch niet. Dat moet ik maar gewoon accepteren.”
Maar als je het nuchter bekijkt, dan heeft december maar 4 feestdagen. En je hebt vast ook wel vaker 4 verjaardagen in een maand toch? 'Laat je dan ook alles los?'😉 En in januari weer beginnen, is toch eigenlijk hetzelfde als iedere maandag weer beginnen? Dus waarom zou je wachten als je nu al kleine stappen kunt zetten?  

Maar hoe blijf je dan de baas over je eetgedrag in december?

Het begint allemaal met bewustwording. Wat vertel je jezelf? En wat doe je op de automatische piloot? Wist je dat je 99% van alles wat je doet, uit gewoonte doet? En een gewoonte is niets anders dan gedrag dat je zo vaak hebt herhaald dat het vanzelf gaat. Je bent er dus heel goed geworden in dat gedrag. Als je blijvend slank wil worden, dan helpt het enorm als je heel goed wordt in deze 6 gewoontes . 😉 Maar goed. Daarnaast worden je acties gestuurd door de overtuigingen die je hebt. Als jij gelooft dat “het in december toch niet lukt”, dan ga je je gedragen als iemand die in december alles laat lopen. Je hebt jezelf er immers al van overtuigd dat het niet anders kan.  Dit geldt niet alleen voor je eetgedrag, maar voor alle gewoontes die je hebt. Maar dat kan ook anders hoor!  Deze overtuigingen hebben mij de afgelopen jaren geholpen om slanke gewoontes te ontwikkelen. De eerste stap naar regie is een gezonde mindset. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: wat brengt het mij als ik de gedachte ‘In december lukt het toch niet’ verander in: ‘In december vind ik het minder gemakkelijk. Daarom maak ik een plan om het mezelf eenvoudiger te maken.’  

Deze 5 praktische tips gaan je hier zeker bij helpen:

Tip 1  Accepteer en relativeer

Het is een feit dat er in december meer verleidingen zijn dan in veel andere maanden van het jaar. Accepteer dat, maar relativeer tegelijkertijd ook. Eten is maar eten he! En teveel eten is er niet alleen in december. Dat is er altijd! Een gedachte als ‘Straks kom ik iets tekort’ is dus echt onzin. Geniet met mate en focus je vooral op de andere dingen die december je te bieden heeft en die belangrijk zijn voor jou. Dat kan je geloof zijn, de mensen om je heen of juist even ontspanning omdat je vrij bent.

Tip 2 Koop niet teveel

Een grote valkuil is vaak dat we niet voor 2 kerstdagen, maar wel voor 5 inkopen. Dezelfde gedachte hebben we vaak over bezoek. We krijgen 4 man te eten, maar kopen voor 8 personen in. En wat dan toch in huis is, moet ook vaak weer op. Trap hier dus niet in!  Maak een lijstje met wat je allemaal nodig hebt en hou je hier aan. Dat scheelt echt 😉.

Tip 3 Let op je houding

Dit is misschien niet waar je meteen aan denkt, maar je lichaamshouding heeft invloed op hoe je je voelt. Zit je een beetje in elkaar gedoken aan de tafel, dan maak je je letterlijk klein. En als je je klein voelt, is de kans dat eten de baas wordt over jou veel groter dan wanneer je je rug recht en stevig zit of staat.

Ga daarom eens rechtop zitten, met je schouders ontspannen en je voeten stevig op de grond. Dat geeft je meer zelfvertrouwen.

Niet alleen bij eten, maar in elke situatie waarin je je onzeker voelt.

Tip 4: Geef een cijfer

Als er veel lekkers op tafel staat, geef dan alle hapjes een cijfer van 0 tot 10. En kies alleen de hapjes die een 9 of 10 scoren. Zo voorkom je dat je ongemerkt allerlei dingen pakt die je helemaal niet zo lekker vindt. En kies je bewust voor het allerlekkerste. Je kunt deze tip ook gebruiken om je portiegrootte te beheersen. De eerste hap is vaak écht lekkerder dan de laatste. Geef elke hap een cijfer. Daalt het cijfer onder de 8? Stop dan met eten. Zo geniet je bewuster en eet je minder.

Tip 5: Denk grijs

Een grote valkuil voor lijners is zwart-wit denken: alles of niets. Maar dat helpt je juist niet. Een gezonde leefstijl draait om balans. Wees lief voor jezelf en geniet met mate. Kies in plaats van “alles of niets” voor “een beetje van het beste”. Dat is de sleutel tot succes. 😉

Kies voor balans

Met deze tips lukt het jou zeker om decemberverleidingen de baas te blijven. Je hoeft niet alles perfect te doen, kleine, bewuste stappen maken al een groot verschil. Geniet van de feestdagen en maak keuzes waar je trots op kunt zijn! Wil jij meer weten over afvallen zonder eetregels of honger, maar wel controle over je eetgedrag én de stemmetjes in je hoofd die altijd met eten bezig zijn.? Maak dan een afspraak om gratis en vrijblijvend kennis te maken. Hoe fijn zou het zijn om in januari samen een mooie start te maken? 💖   Veel liefs, Karin  

Waarom vechten met eten en jezelf niet werkt – en wat wel helpt

👉 Begin jij iedere dag of iedere maandag opnieuw?
👉 Heb jij een goeie dag als je je aan je eetplan gehouden hebt?
👉 En een slechte dag als dat niet lukt. En voel je je dan schuldig?

Dan voer je een dagelijks gevecht met eten en jezelf. Dit  gevecht is helaas zinloos, omdat je het nooit zal winnen.

Zolang jij blijft vechten met eten en jezelf, blijft eten de baas over jou.

Ook ik begon iedere dag weer opnieuw

Zelf voerde ik jarenlang een gevecht met afvallen en aankomen.  Ik stond met goede voornemens op en ging met schuldgevoel naar bed. En iedere dag was ik wéér teleurgesteld als het niet lukte om te doen wat ik me had voorgenomen. Eigenlijk was ik altijd op dieet of aan het overeten. Terugkijkend op die periode heb ik een aantal interessante inzichten opgedaan.

Mijn belangrijkste inzichten

✅ Ons leven is een aaneenschakeling van ‘lastige situaties’ .  Het loopt iedere dag anders. We hebben allemaal wel eens een mindere dag, vakantie of een feestje.
✅ Ik was er vroeger van overtuigd dat ik moest afzien en honger moest lijden als ik wilde afvallen. Lekker en voldoende eten hoorde daar niet bij. Maar dat werkt juist niet 🙈. Doordat ik zo weinig at, had ik buik- en hoofdhonger tegelijk. Ik wilde het wel bij 1 koekje laten, maar dat kon ik niet. En omdat dat me niet lukte, voelde ik me een slappeling en een 'loser'. Wat achteraf  helemaal niet terecht was. Ik wist toen gewoon niet hoe ik een gezonde relatie met eten kon hebben.
✅ Door de week was ik streng voor mezelf, maar in het weekend ging het mis. Want dan mocht het. En dus at ik er alles wat ik er door de week af haalde in het weekend weer bij 😣.
✅ Iedere emotie die ik had, was een aanleiding om te eten. Als ik me rot voelde dook ik de koekjestrommel in. En was ik blij, dan hoorde daar een gebakje bij. Vaak had ik na dat gebakje of die koekjes schuldgevoel. Ik was immers fout bezig en moest maandag weer beginnen….😒

Ben jij ook iedere dag in gevecht met eten en jezelf?

Al dat vechten met eten en jezelf is heel hard werken.  Ook tijdens mijn workshops hoofdhonger  zie ik veel deelnemers die vechten met eten en zichzelf.

Als je vecht met eten om af te vallen, dan ben de hele tijd bezig met afvallen, eten, schuldgevoel en balen van jezelf.

Je hebt óf een goeie dag óf een slechte dag. Op een goeie dag ben je tevreden omdat je je aan je eetplan gehouden hebt. Op een slechte dag voel je je schuldig, omdat je teveel gesnoept of gegeten hebt.

En dagelijks komen gedachten voorbij als 'Pff...morgen begin ik echt weer. Of nee, maandag ga ik er echt weer tegenaan'.

Alles waar je dus niét mee bezig wil zijn, krijgt heel veel aandacht.

Op het gebied van eten zit er dan eigenlijk nooit een ontspannen dag tussen.

Waardeloos toch? Herken je dat? 
✅ Iedere dag weer die strijd met jezelf en met eten.
✅ Iedere keer dat het niet lukt, die teleurstelling in jezelf.
✅ En de oordelen die je daarbij over jezelf hebt.

Vechten helpt juist niét

Weet dan dat vechten niet helpt. Van vechten word je moe, moedeloos en juist steeds zwaarder. Want het is een doodlopende weg. Als je een gezonde relatie met eten wil ontwikkelen en blijvend resultaat wil boeken, is het noodzakelijk dat je weer normaal leert eten en dat je jezelf leert begeleiden bij hoofdhonger. Vechten helpt niet. Want wat zie jij jezelf doen als je vechtend wil afvallen?

Herken je dit?

  • Je gaat extreme eetkeuzes maken. Voedingsmiddelen schrappen of heel weinig eten.
  • Je veroordeelt jezelf als de weegschaal tegenvalt. En je laat dit de rest van je dag bepalen.
  • Je wordt boos op jezelf als het je niet gelukt is om je aan die strenge eetkeuzes te houden.
  • Je wordt steeds meer ontevreden met jezelf.
  • Je krijgt steeds minder zelfvertrouwen dat het je gaat lukken om een gezonde relatie met eten te krijgen. Negatieve gedachten nemen de overhand.
  • Je gaat steeds harder werken en wordt steeds strenger voor jezelf totdat je moegestreden bent en het opgeeft.
En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Zie je wat al dit vechten met je doet? Je wordt er steeds onrustiger door en je relatie met eten en jezelf verslechtert.  Stop daarom met vechten en kies voor een andere aanpak. De baas worden over je eigen eetbedrag is een traject van persoonlijke ontwikkeling. Het gaat namelijk vooral over jou en de manier waarop je keuzes maakt en met jezelf omgaat. Eten is echt slechts bijzaak.

Dit werkt wel

  1. Stop met diëten en ontwikkel een 'normaal' eetpatroon. Diëten werkt alleen op korte termijn. Op lange termijn verstoort het je relatie met eten en word je er zwaarder door. Het is niet raar als je door het volgen van diëten  niet meer weet wat nu normaal eten is. Geldt dat voor jou? Schakel dan hulp in. Want, het is noodzakelijk om normaal te leren eten om rust in je hoofd en in je lichaam te krijgen.
  2. Leer je lichaam beter kennen. Zodat je onderscheid kan maken tussen buikhonger en hoofdhonger.
  3. Leer om in plaats van je perfect aan je eetplan te houden zo flexibel mogelijk om te gaan met alle onverwachte situaties die iedere dag weer voorbijkomen. De perfecte eetdag bestaat niet. Als je daarnaar blijft streven, zal je steeds harder gaan werken en vechten. Zonder dat je verder komt. Simpelweg, omdat het niet haalbaar is wat je dan van jezelf vraagt.
  4. Leer jezelf beter kennen. En train de vaardigheden die je nodig hebt om met hoofdhonger om te gaan. Dit is ontzettend belangrijk, omdat de reden dat we overeten nooit met buikhonger te maken heeft. De oorzaak van overeten is altijd hoofdhonger. Je hebt het dus nodig om hiermee om te leren gaan. Coaching is hierbij heel waardevol. Omdat je deze vaardigheden niet leert tijdens het opgroeien.

Gezond, fit en vitaal worden door jezelf te ontwikkelen

Leren omgaan met hoofdhonger betekent dat vaardigheden gaat trainen om anders met lastige situaties om te gaan,. Je bent dan dus niet meer met eten bezig maar met een persoonlijk ontwikkeltraject. Hoe fijn is het om gezonder, fitter en vitaler te worden, zonder de hele tijd met eten bezig te zijn!

De manier waarop je met hoofdhonger omgaat, zegt veel over de manier waarop je naar jezelf kijkt. En hoe je met allerlei lastige situaties in het leven omgaat. Als je de baas wordt over de keuzes die je maakt, zal je de baas worden over de eetkeuzes die je maakt en over allerlei andere keuzes die je dagelijks maakt. Dit maakt dat je zelf de baas wordt. Je wordt sterker en komt dichter bij jezelf te staan. En je zal letterlijk en figuurlijk lichter door het leven gaan.

Dit heeft het mij gebracht

Leren omgaan met eetdrang heeft mij enorm veel gebracht. Door vaardigheden te trainen om mezelf te begeleiden bij hoofdhonger ben ik veel weerbaarder geworden voor tegenslag.
✅ Ik hoef niet meer te vechten met eten en mezelf. Ik kan flexibel omgaan met alles wat er op een dag voorbij komt en toch eetkeuzes maken waar ik me goed bij voel.
✅ Ik gun mezelf om te zijn wie ik ben met al mijn plussen en minnen. Hierdoor ben ik veel minder bezig met wat anderen van mij vinden en blijf ik bij mezelf.
✅ 
Ik eet altijd lekker en voldoende. Ik geniet van alles wat ik eet en heb geen buikhonger of schuldgevoel meer.
✅ Ik eet ongemak en ongemakkelijke gevoelens niet meer weg om me tijdelijk beter te voelen. En dat is heel bevrijdend.
✅ 
Ik voel me vrij in mijn keuzes en in mijn lijf! Winkelen is nu echt veel leuker 😉.
✅ 
Ik luister meer naar de signalen van mijn lijf.
✅ En op het moment dat ik besef dat ik in een oude valkuil trap, onderzoek ik wat er gebeurt. Ik veroordeel mezelf niet en ga met de echte oplossing aan de slag. Waardoor ik niet meer verzand in een strijd met eten.

Te mooi om waar te zijn?

Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Zeker als je al van alles geprobeerd hebt en het je maar niet lukt om blijvend resultaat te boeken. Toch ben ik ervan overtuigd dat ook jij dit kan leren. 

Vaardigheden
Een gezonde relatie met eten is geen hogere wiskunde. Het gaat over vaardigheden die je kan leren door te oefenen. Denk maar aan lopen, fietsen, lezen of schrijven. Dat zijn allemaal vaardigheden. Ik heb inmiddels al honderden mensen geholpen, die de hoop eigenlijk al opgegeven hadden. 

Hier gaat het mis

Na mijn opleidingen als gewichtsconsultent, gedragscoach en ACT therapeut ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat we met afvallen vaak aan de ‘verkeerde’ kant beginnen 🙄.

Veel mensen richten zich bij het afvallen op eten. Maar we weten allemaal toch eigenlijk best wel dat een appel een ‘betere keuzes’ is dan een gevulde koek 🤔?

Het punt is dat je ondanks dat je dat weet toch andere keuzes maakt 🙄.
Je hebt het dus nodig om te ontdekken waaróm je andere keuzes maakt én hoe het ook anders kan. Pas als je de oorzaak weet, kan je er ook iets aan veranderen.

Eén coachoefening heeft meer impact dan het lezen van 10 boeken.

De meeste mensen die hun gedrag willen veranderen, lezen het ene na het andere boek. Ook volgens ze veel mensen over het onderwerp op internet. Maar er is niets zo effectief als een goede coachoefening. Dat weet ik uit ervaring, want als gedragscoach heb ik alle oefeningen die ik inzet ook zelf ondergaan. Echt één goede coachoefening heeft meer effect dan het lezen van 10 boeken.
Dat maakt coaching zo waardevol. 

Gedragsverandering is topsport. Welke succesvolle topsporter zonder coach ken jij 🤔?

Ontdek hoe je verder komt

Als je je gedrag wil veranderen, is het noodzakelijk om te oefenen. Om iets anders te doen dan je tot nu toe gedaan hebt. Want als je blijft doen wat je nu doet, krijg je het resultaat dat je nu hebt.

Welke topsporter ken jij die de gedachte heeft 'Ik moet het toch zelf kunnen 🤔?'. Juist het inschakelen van hulp maakt dat je verder komt.

Wil je stoppen met vechten met eten en jezelf. En starten met het aanleren van vaardigheden waarmee je je zowel fysiek als mentaal goed voelt en blijvend resultaat boekt? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ontdekken of mij coaching bij jou past.

Slim en slank genieten: mijn vakantieprotocol

Hoe vind je nu een balans tussen genieten van eten en drinken tijdens de vakantie zonder heel de dag met eten bezig te zijn of heel veel aan te komen? Mijn vakantie protocol kan ook jou hierbij vast helpen.

Ander ritme

De vakantie is een periode om jezelf op te laden. Even niets moeten. Genieten van goed gezelschap en de omgeving. Vaak heb je een ander ritme en andere eetgewoontes. Deze verandering van structuur vinden veel mensen lastig. Vind jij dat ook? Dan hoop ik je met deze blog te inspireren. Lees hoe ik zelf balans vond en wat altijd werkt als je slim en slank wil genieten tijdens de vakantie 😊.

Die eeuwige strijd

Vroeger was de vakantie een hele uitdaging voor mij. Vaak had ik voor de vakantie even flink aan de lijn gedaan om weer in mijn badpak of bikini te durven. Dat dieet was meestal pittig geweest, want de kilo’s moesten er snel af. Ik wist toen nog helemaal niet dat snel afvallen, leidt tot weer snel aankomen en overmatige eetdrang 😅. Ook wist ik niet dat je op een gezonde manier helemaal niet snel af kan vallen. Ik modderde maar wat aan 🙈.

Alles of niets

Tijdens de vakantie at ik alles. Van een croissantje of 2 bij het ontbijt, ijs, stokbrood bij de barbecue, wijntjes, kaasjes en knabbels. Ik moest het er nu van nemen. Het was tenslotte vakantie! En door het afzien van de weken daarvoor, had eten en magische glans gekregen. Het dieet had een enorme eetdrang in mij aangewakkerd. Het was alles of niets. En ik was de regie compleet kwijt. Gedachten als: ‘Het is vakantie, nu moet ik het ervan nemen’ en ‘Ik heb nu echt geen zin om weer op mijn eten te moeten letten hoor.’ bepaalden onbewust mijn eetgedrag. Mijn buik groeide gestaag mee met mijn eetkeuzes en al snel liep ik weer met ingehouden buik richting de rand van het zwembad. Ik dacht dat ik genoot van al het lekkers, maar was dat eigenlijk wel zo 🤔?

Wat ging er toch mis?

Wat er mis ging, is dat ik balans miste. Het was alles of niets'. Nu mocht het. Dus moest ik het er ook echt van nemen. Ik was klaar met al dat afzien om maar af te vallen en wilde vooral echt even helemaal niet met eten bezig zijn.

Dat irritante stemmetje in mijn hoofd

Maar in mijn achterhoofd zat altijd dat irritante zeurende stemmetje dat zei dat ik het eigenlijk niet moest doen. Omdat dat het niet goed voor me was. Omdat het niet gezond was. Omdat ik dan weer dik zou worden en omdat ik dan weer op dieet moest.

Heel de vakantie bezig met eten

En zo at ik veel meer dan ik fijn vond en was ik uiteindelijk toch heel de vakantie bezig met eten 😵‍💫.  En at ik al die croissants, ijsjes, en andere dingen met schuldgevoel. Jammer eigenlijk dat ik niet eerder wist hoe ik het voor mezelf veel makkelijker en aangenamer kon maken.

Schuldgevoel hoort niet bij eten

Inmiddels weet ik dat schuldgevoel en eten niet bij elkaar horen. Schuldgevoel is alleen passend als je een peuter of oud vrouwtje van haar ijsje berooft 😉. Schuldgevoel over eten ontstaat door de gedachten die je over jezelf en eten hebt. Je pakt toch iets lekkers terwijl je ook vindt dat het eigenlijk niet mag. Daar voel je je schuldig over. Dat heeft helemaal niets met eten te maken. Dat gaat erom dat je iets doet wat je zelf niet ok vindt. Inmiddels heb ik naast een normaal eetprotocol ook al jaren een vakantieprotocol waarmee ik ontspannen kan genieten tijdens de vakantie zonder schuldgevoel 😎.

Mijn vakantieprotocol

Graag deel ik de belangrijkste tips uit dit protocol met jou.

Tip 1: verantwoordelijkheid nemen

Neem de volledige verantwoordelijkheid voor alle eetkeuzes die je maakt en de consequenties hiervan. Verantwoordelijkheid nemen, geeft invloed. Invloed hebben, maakt je krachtig 🤗. En als jij je krachtig voelt, maak je krachtige keuzes 💃.

Tip 2: jezelf de ruimte geven

Gun jezelf om best iets aan te mogen komen  tijdens de vakantie. Dit geeft ruimte om te kiezen. Juist omdat je jezelf die ruimte geeft, haal je de magische glans van eten af. Waardoor je er minder behoefte aan zal hebben 😉.  Ik kom meestal 1 kg in 3 weken vakantie aan. En ik vind dat helemaal prima. Na de vakantie gaat die kilo er vanzelf weer af, omdat ik dan mijn normale gewoonten weer oppak. Vroeger groeide ik rustig 5 kg als ik 3 weken met vakantie ging. Dat is me echt teveel. Dat wil ik niet meer. Welke ruimte gun jij jezelf?

Tip 3: bewust kiezen

Ik kies ervoor om te genieten van wat ik het allerlekkerst vind. Ik ben helemaal niet zo dol op croissants. Ik vind het wel heel lekker om ’s middags even te chillen met een glaasje en een knabbeltje. Dus ik skip de croissant en kies voor dat glaasje. Een bekende tip hierbij is om eten een cijfer te geven. Is iets voor jou een 6 of 7? Kies je er dan voor om het te nemen? Of kies je liever voor iets dat je een 9 of 10 waard vindt?

Tip 4: 3 maaltijden per dag

Eet ook tijdens de vakantie 3 maaltijden per dag. Hiermee geef je je lichaam voldoende voedingsstoffen. Dat geeft rust in je lijf en hoofd. Waardoor je minder eetdrang zal krijgen.

Tip 5: ijs en alcohol

De belangrijkste 'dikmakers' tijdens de vakantie zijn ijs en alcohol. Ook ik eet tijdens de vakantie best wel eens een ijsje, maar niet iedere dag. En als ik dan een ijsje eet, vind ik 1 of 2 bolletjes echt voldoende. Wist je dat een dame blanche of sorbet ongeveer gelijk staat aan een goede lunch 😉? Datzelfde geldt voor 3 wijntjes (zonder de extra snacks die we daar vaak bij pakken) 😉. Waar kies jij dan voor?

Tip 6: veel water

Drink zowel thuis als tijdens de vakantie veel water en niet teveel calorisch rijke drankjes. Door voldoende water te drinken, blijft je lijf gehydrateerd. En je voorkomt daarmee dat je honger en dorst door elkaar haalt.

(Quilty) pleasure

Ik  zet  (quilty) hierbij bewust tussen haakjes, want schuldgevoel hoort helemaal niet bij eten he 😉. Maar ik vind het tijdens de vakantie ook heerlijk om even echt te genieten van een (quilty) pleasure die ik thuis minder snel pak. Als we op reis gaan, neem ik mijn favoriete koeken mee voor onderweg. We reizen vaak 2 dagen met de caravan. Zodra we onze eerste stop hebben, neem ik koffie met zo’n koek. Heerlijk!!! Ik geniet daar dan volop van en na die 2 reisdagen zijn ze op 😊. Ik kan me er dus niet aan overeten maar geniet er wel bewust heel erg van 😇. Ik hoop jou hiermee te inspireren en te laten beseffen dat balans houden én genieten prima naast elkaar kan bestaan. Als je het maar slim aanpakt.

Meer concrete tips

Kan jij nog wel meer concrete tips voor tijdens de vakantie gebruiken? Dan vind je hier nog 5 Concrete tips om slank te genieten tijdens de vakantie en een stappenplan waarmee je kan oefenen. Ik wens je een hele fijne en regievolle vakantie! Heb ik je kunnen inspireren met mijn blog? Deel je hem dan op Facebook of Insta?

De kracht van deze 6 slanke gewoontes

Ken je die posts op Insta met 'What I eat in a day'? Ik zie ze regelmatig voorbij komen en vind er echt wat van 🙄. Want, veel van die posts staan vol met dingen als:
  • Eiwitpoeder
  • Eiwitshakes
  • Speciale koolhydraadarme recepten
  • Smoothies met bepaalde poeders en vitaminen
  • Speciale repen als tussendoortje
  • Proteïnebrood
  • Light siroop om je water te zoeten.
En heel veel mensen volgen dit en zien dit soort tips als inspiratie. Maar ondanks dat de intentie van de mensen die dit delen, echt wel goed zal zijn, ben ik ervan overtuigd dat ze juist niet helpen.

Want als je blijvend resultaat wil hebben van al het werk dat je erin steekt om af te vallen of gezonder en fitter te worden, is de enige oplossing dat je nieuwe gewoontes gaat trainen.
En wie wil er nu zijn hele leven proteïnbrood of speciale repen als tussendoortje blijven eten? Er komt toch altijd weer een moment dat je verlangt naar een lekkere pistolet of stroopwafel?
En dat kan gewoon. Echt waar!! Daar heb je gelukkig al die producten helemaal niet voor nodig.

Wat je wel nodig hebt, zijn slanke gewoontes

In de jaren 70 waren we veel minder zwaar dan nu. En toen zaten mensen niet aan de eiwitpoeder en proteïnebrood omdat ze anders teveel honger hadden 🙄. We hadden toen wel andere gewoontes. En die gewoontes maakten bij elkaar dat we minder energie binnenkregen en meer verbranden. Het is daarom heel effectief om een aantal van die gewoontes ook nu in te bouwen in je dagelijks leven. Het voordeel van gewoontes Wist je dat we 99% van alles wat we doen, onbewust doen? Slechts 1% doen we bewust. De rest doen we allemaal op de automatische piloot. Anders gezegd, de meeste keuzes die we maken, maken we uit gewoonte. Vervang daarom de gewoontes die je nu te zwaar maken,  door slankere gewoontes. En maak het jezelf hierbij niet te moeilijk. Als je blijvend je gewicht wil reguleren heb je gewoontes nodig die bij jou passen en waar je je goed bij voelt. Hoe beter een nieuwe gewoonte bij je past, hoe sneller het ook een gewoonte wordt.

Afvallen en op gewicht blijven
Afvallen en op gewicht blijven heeft te maken met energiebalans. Dat is de balans tussen hoeveel je inneemt (calorieën) en verbrandt.

Als je meer inneemt dan je verbrandt, word je zwaarder. Neem je minder in dan val je af. En is er precies balans, dan blijf je op gewicht.

Als je je gewicht wil beheersen, kan je dus niet alles eten wat er voorbij komt. Maar dat wil niet zeggen dat je honger moet lijden, eiwitshakes nodig hebt of alleen maar 'gezond' kan eten. Het gaat om balans, voeden, keuzes maken en gewoontes.

Graag deel ik  6 effectieve slanke gewoontes met je

1️⃣ Eet wat je grootmoeder nog herkent
Vroeger was voedsel veel minder bewerkt dan nu. Hoe minder bewerkt voedsel is, hoe blijer jouw lijf ervan wordt. Daarom is de gewoonte om vooral te kiezen voor voeding dat je grootmoeder nog herkent, een hele handige gewoonte 😉. 
Onbewerkt voedsel heeft een minder groot dooreet gehalte. Wist je dat fabrikanten van snacks en snoep hele teams hebben die ervoor moeten zorgen dat je ervan blijft eten? Ze zijn continue op zoek naar de juiste combinatie van vet, suiker en zout zodat jouw brein blijft verlangen naar meer. Je helpt jezelf daarom enorm om vooral te kiezen voor producten die onbewerkt zijn. Als je zelf iets klaarmaakt, kan je zelf bepalen wat je toevoegt. Wist je dat verse pasta saus niet alleen meer verzadigt door alle groente die het bevat, maar ook nog eens 40% minder calorieën bevat dan een pot saus? 2️⃣ Eet 3 voedzame én lekkere maaltijden op een dag Honger lijden om af te vallen, is echt niet nodig. Als je alle verleidingen waar je tegenwoordig de hele dag aan blootgesteld wordt beter wil kunnen weerstaan, is het juist belangrijk dat je voldoende gevoed bent en lekker eet. Honger houdt niemand vol. Dus verwacht niet dat jij dit wel kan. Lekker eten is net zo belangrijk als voedzaam eten. Want als je mentaal ontevreden bent over wat je eet, krijg je hoofdhonger. Wil je meer lezen over hoofdhonger? Download dan mijn gratis e-book 'Hoofdhonger en het oerbrein'. Sla dus geen maaltijd over om 's middags een gebakje te eten. Een gebakje bevat geen voedingsstoffen waar je lijf iets aan heeft. Dus de kans dat je later op de dag buikhonger krijgt, is dan heel groot. Wil je besparen op de hoeveelheid calorieën binnen een maaltijd, maak dan slimme keuzes. Soep is bijvoorbeeld zo'n slimme keuze. Soep is vaak slank en voedzaam. ​

3️⃣ De helft van je bord groente
Een helpende slanke gewoonte is om veel groente te eten. ​Groentes zijn niet alleen heel gezond. Ze bevatten ook veel vezels. En vezels zorgen voor een 'vol' gevoel. Daarnaast bevatten ze nauwelijks calorieën. Dus je kan er echt nooit teveel van eten. Kies je dan ook nog voor een groente waar je op moet kauwen, dan heb je dubbel winst. Want iets waar je op moet kauwen zorgt voor meer verzadiging dan iets wat je zo doorslikt. Denk maar aan het verschil tussen een glas verse juice d'orange of 3 sinaasappels. Je krijgt hetzelfde binnen, maar na 3 sinaasappels zit je voorlopig echt wel vol. Na dat glas verse juice lust je er vaak nog wel één. 

Als je de helft van je bord vult met groente, dan heb je nog 1/4 over voor rijst, pasta of aardappelen en 1/4 voor vlees, vis of vleesvervanger.
Dagelijks 250 gram groente helpt je om slank en gezond te blijven. Vind je het lastig om bij de avondmaaltijd 250 gram groente te eten? Voeg dan wat tomaatjes, wortelen of komkommer toe bij de lunch. Zelf eet ik al jaren 2 wortelen bij de lunch. 

4️⃣ Beweeg dagelijks
Vier keer per week naa​r de sportschool gaan, klinkt natuurlijk heel mooi. Maar voor de meeste mensen is dat niet haalbaar voor het leven. Bij afvallen wordt het resultaat dat je bereikt voor 95% bepaald door wat je eet en 5% door beweging. Je hebt altijd invloed op wat je eet. En je hebt niet altijd invloed op hoeveel je beweegt. We zijn allemaal wel eens ziek of zo druk dat het niet past.

Maar bewegen is wel belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een actieve leefstijl gemakkelijker op gewicht blijven. Een actieve leefstijl betekent echt niet dat je naar de sportschool hoeft te gaan.

Wandelen en fietsen is net zo goed bewegen. En dit kan je gemakkelijk inpassen in je dagelijks leven. Mijn persoonlijke gewoontes qua bewegen zijn:
  • Ik start iedere dag met een korte wandeling (vaak tussen de 20 en 30 minuten) voordat ik ga werken.
  • Ik neem de trap i.p.v. de lift.
  • Ik tennis 1 tot 3 keer per week (afhankelijk van het seizoen).
  • Kleine boodschappen doe ik lopend.
  • Ik poets mijn eigen huis.​
5️⃣ Leer water drinken Niet iedereen is dol op water. Water is iets wat je misschien wel moet leren drinken. Net zoals we onze eerste kop koffie of glas wijn vaak ook niet zo lekker vinden 😉. Toch is water drinken een hele fijne slanke gewoonte. Het voordeel van veel water drinken is:
  • Je hebt het nodig om de vezels goed hun werk te laten doen. Vezels zetten uit in je maag. Hierdoor geven ze een vol gevoel. Maar dat kunnen ze alleen doen als je er ook voldoende bij drinkt.
  • Water bevat geen calorieën, dus je kan er zoveel van drinken als je wil.
  • Jouw lijf bestaat voor 70% uit vocht. Je hebt dus voldoende water nodig om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt.
  • Water helpt je om je lichaamstemperatuur en bloedvolume op peil te houden.
  • Water zorgt voor de opname van de juiste voedingsstoffen in je darmen.
  • Door voldoende te drinken, voorkom je dat je honger verwart met dorst.
Het lijkt misschien slim om een light siroop toe te voegen als je niet zo van water houdt, maar is geen helpende gewoonte. Want light siroop bevat zoetstoffen en ons lichaam kan zoetstoffen niet goed verwerken. Daardoor zal ook zoetstof jouw bloedsuikerspiegel triggeren. Waardoor je meer behoefte krijgt om te eten terwijl je dit fysiek niet nodig hebt. Dus ben je nog niet zo dol op water, train jezelf dan om dit meer te drinken. Een simpele manier om meer water te drinken is om bijvoorbeeld bij iedere kop koffie of iedere maaltijd een glaasje water te nemen. Als je dit doet, dan drink je al snel tussen de 450 en 750 ml. water extra per dag. Reken maar uit hoeveel dat in een week of maand is 😉. 6️⃣ Minder suiker Deze laatste gewoonte helpt enorm. Als je minder bewerkt voedsel eet, zet je hierin al een mooie stap. Suiker is niet alleen een smaakmaker, maar wordt ook veel gebruikt als conserveringsmiddel. Dus zelfs als je een plakje ham eet, zit hier tegenwoordig suiker in. Je hoeft daarom ook niet suikervrij te eten. Minder suiker aan je eetpatroon toevoegen, geeft je lijf rust. Hierdoor zal je minder de behoefte voelen om te eten. Fijne gewoontes om minder suiker toe te voegen zijn:
  • Minder zoet broodbeleg
  • Thee en koffie zonder suiker of zoetje
  • Yoghurt of kwark zoeten met vers fruit
  • Minder tussendoortjes eten
  • Water drinken zonder toevoegingen
Veel mensen vinden het lastig om minder suiker te eten. Suikerverslaving is echter vooral mentaal. Het effect op de bloedsuikerspiegel stopt vrij snel nadat jij stopt met het toevoegen van veel snelle suikers.

Een gezonde leefstijl begint met een gezonde mindset

Zoals je ziet, gaan deze gewoontes niet over speciale soorten brood of shakes. Het gaat over gedrag en keuzes maken. Als je deze gewoontes gaat trainen, zet je echt een hele mooie stap naar een gezonde, fitte, slanke en vitale leefstijl. Als gedragscoach besef ik des te meer dat het trainen van gewoontes lang niet altijd gemakkelijk is. Voor een gezonde, fitte leefstijl heb je een gezonde mindset nodig. Dat gaat niet over eten. Dat gaat over de manier waarop je naar jezelf, gewoontes en leefstijl kijkt. Als je denkt dat je iets niet kan, gaat het je ook niet lukken. Een gezonde mindset is een vaardigheid die je kan leren én een hele fijne helpende gewoonte. Wil jij je gewoontes wel veranderen, maar lukt het je niet? Heb jij behoefte aan een andere mindset en kan je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag 💖.

5 valkuilen waardoor afvallen niet lukt

Herken je dit? Je valt een paar kilo af. Denkt dat je lekker bezig bent. Maar je aandacht verslapt. Of het zit tegen en voor je het weet, zitten die kilo’s die je afgevallen bent er weer bij. Vaak zonder dat je je er bewust van bent, stap je in één of meer bekende valkuilen die je het gevoel geven dat je goed bezig bent. Maar die je stiekem afleiden van wat je echt te doen hebt om het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt. In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die heel druk zijn met allerlei randverschijnselen, maar niet echt hun gedrag veranderen en blijvend resultaat boeken.

Dit zijn 5 bekende valkuilen

Veel informatie verzamelen

Je zit veel op internet. Volgt BN-ers die op hun 50ste ineens een wasbordje hebben 😉. Of andere mensen op social media die pronken met hun suc6 of je gouden bergen beloven, omdat zij echt de Holy Grail hebben. Je leest veel over diëten. Kortom, je verzamelt veel informatie over afvallen, maar doet er niet echt iets mee.

Alles op gevoel

Je intentie lijkt positief, maar stiekem steek je je kop in het zand. Eerst stond je zoveel op de weegschaal dat je er stress van kreeg. Daarom heb je nu besloten om helemaal niet meer te wegen. Je houdt wel een beetje bij wat je gegeten hebt. Maar je weegt je porties het niet af. Want daar heb je geen zin in. Dat wordt weer zo diëten. Je doet alles op gevoel. En het voelt heerlijk om er niet meer zoveel mee bezig te zijn. Je vertelt jezelf dat je hartstikke goed bezig bent en dat het resultaat echt vanzelf wel komt. Maar of je ook echt resultaat boekt, weet je eigenlijk echt.

Alleen meer bewegen

Je bent lekker bezig met bewegen. Je pakt wat vaker de fiets. Je wandelt meer en gaat zelfs 1x per week sporten. Het voelt goed dat je deze stappen zet. Maar aan je eetpatroon verander je niet veel. Je sport immers, dus zal je ook meer verbranden.

Je focust op wat in plaats van waarom

Iedere avond heb je last van eetdrang. Zodra het negen uur is geweest of als de kids op bed liggen, voel je dat je de drang krijgt om te eten. Eerst pakte je chips of koek. Nu heb je dit vervangen door een appel en amandelen. Op zich lijkt ook dit een goede intentie. Je maakt een ‘gezondere keuze’. Maar de eetdrang blijft. Want je doet niets aan de oorzaak die erachter zit.

Druk met randverschijnselen

Je eet vaak omdat je je onrustig voelt. Eten/snoepen is voor jou ontspanning. Eigenlijk zou je meer rust in moeten bouwen. Beter voor jezelf op moeten komen of beter je grenzen moeten bewaken. Maar dat vind je nog niet zo gemakkelijk. Dus je blijft doorhollen in je oude patroon en haalt tijdelijk geen ‘ongezonde dingen’ meer in huis. De eerste week gaat het nog prima. De tweede week smokkel je een beetje. En de derde week haal je de schade in en is je eetpatroon weer als voorheen. Herkenbaar?

Dit is waarom ze niet werken

Alleen toegepaste kennis is van waarde

Informatie verzamelen kan op zich geen kwaad, mits je er ook iets mee doet. Want alleen door dingen anders te doen, zal er echt iets veranderen. Daarbij komt dat er helaas geen Holy Grail bestaat als het over afvallen gaat. Als die wonderpil of wondermanier er was, hadden we allemaal een gezond gewicht. Hoe je de baas wordt over je eigen eetgedrag lees je niet in een boekje. Dat gaat over zelfonderzoek, een goed plan van aanpak en commitment naar jezelf om dat nieuwe gedrag ook echt te gaan trainen.

Meten = weten

Als je echt commitment hebt naar jezelf, dan wil je ook weten wat al die inspanning je oplevert. Want alleen door te meten, weet je of dat wat je doet ook echt werkt. Dat inzicht heb je nodig om bij te kunnen sturen als dat wenselijk is.

Bewegen is 5% eten 95%

Bewegen is hartstikke goed. Daar word je fitter, blijer en gezonder van. Maar alleen meer bewegen is niet voldoende om af te vallen. 95% van het resultaat dat je bereikt, bereik je door het aanpassen van je eetpatroon. En als je jezelf met eten beloont voor de inspanning, is de kans groot dat je zelfs aankomt. We overschatten vaak wat we verbranden met bewegen en onderschatten wat we innemen.  Hoe zit dat bij jou?

Er is een oorzaak voor eetdrang

Het lijkt misschien handig om gezondere snacks te kiezen als je ’s avonds eetdrang hebt. Maar daarmee word jij nog steeds niet de baas over die eetdrang. Eetdrang gaat niet over eten. Dat gaat over jou. Met alleen aanpassingen doen in wat je pakt, blijft eten nog steeds de baas over jou. Je hebt blijkbaar iets te eten nodig om je goed te voelen. Wil je echt van eetdrang af? Dan is het belangrijk dat je weet wat eetdrang bij jou triggert en leert om daarmee om te gaan. Zodat je je ook goed leert voelen, met ongemak en zonder dat je daar eten bij nodig hebt.

Randverschijnselen zijn slechts afleiding

De laatste valkuil is misschien wel de grootste. Want als jij regelmatig te veel eet of snoept doordat je jezelf voorbij loopt, is iets tijdelijk niet in huis halen, een schijnoplossing. Alles wat je niet mag, ga je uiteindelijk willen. Alle verboden voedingsmiddelen worden een verleiding. Als jij niet de baas bent over je eigen eetgedrag dan ben je op veel meer vlakken in je leven vaak niet meer zelf de baas. En doordat je de regie op je leven kwijt bent, zal het je maar kort lukken om alles wat je juist lekker vindt te weerstaan. Met als gevolg dat je baalt van jezelf als je er toch aan toegeeft en er niets verandert. Sterker nog? Als je je telkens niet aan de afspraak met jezelf kan houden, dan kost dit je je zelfvertrouwen. In  mijn e-book hoofdhonger en het oerbrein, leg ik je uit hoe dit werkt. Ik ben heel benieuwd. Is dit herkenbaar voor je? En zo ja, wat is jouw grootste valkuil? Deel je het met me?

Ik moet het toch zelf kunnen

Tenslotte nog dit. Een valkuil die hierboven niet is benoemd, maar ook heel vaak voorkomt, is dat je je laat leiden door de overtuiging dat je vindt dat je het zelf moet kunnen. Ik begrijp die wens heel goed. Maar als je zelf al heel lang niet meer zelf de baas bent over je eetgedrag. En afvallen niet is gelukt, dan is de kans dat het je zelf gaat lukken heel klein. Gun jezelf dan de hulp om verder te komen. Want als het je niet alleen lukt. Ben jij er klaar voor om het echt anders te doen? Ik help je graag op weg. Neem dan contact met me op. Dan maken we samen een mooi plan van aanpak voor jou waarmee je blijvend resultaat gaat boeken. Zodat je niet iedere keer weer opnieuw hoeft te beginnen. Word je daar niet veel gelukkiger van 😉?    

10 slanke gewoontes voor blijvend resultaat

Alleen als je blijvend je gedrag verandert, zal het resultaat blijvend zijn. Tijdelijk anders eten of tijdelijk sporten levert je ook maar tijdelijk wat op.  Een gezond, fit en vitaal leven, vraagt dus om gezonde, fitte en vitale gewoontes.

Gewoontes

Een gewoonte is gedrag dat je zo vaak doet, dat het automatisch gaat. Je denkt er niet meer bij na. Het gaat vanzelf. Ruim 99% van alles wat we doen en van alle keuzes die we maken, maken we onbewust. Je hebt het al gedaan voordat je er erg in hebt. Ons onbewuste gedrag bestaat dus uit gewoontes. Ons brein is dol op gewoontes. Het houdt van oud en vertrouwd en zo gemakkelijk mogelijk. Als je nu niet tevreden bent over je (eet-)gedrag, je gewicht of je vitaliteit, zou je kunnen zeggen dat je nu teveel gewoontes hebt, die je niet helpen. Om slanker, gezonder en fitter te worden, heb je dus ander gedrag nodig. En om het resultaat dat je daarmee bereikt vast te houden, is het belangrijk dat je heel goed wordt in dat nieuwe gedrag. Want als je er heel goed in wordt en het heel veel doet, wordt dat nieuwe gedrag vanzelf een gewoonte.

10 slanke en gezonde gewoontes

Misschien heb je zelf al een idee welke gewoontes je wil veranderen. Toch kan het ook helpen om van iemand anders te horen welke gewoontes hij of zij heeft. In de afgelopen jaren heb ik al honderden mensen begeleid naar een blijvende gedragsverandering. Met elkaar hebben we al heel veel nieuwe praktische en slanke gewoontes ontwikkeld. Dit zijn de 10 meest populaire gewoontes.

1 Structuur in je maaltijden

We weten allemaal dat jezelf aan een strikt eetplan houden op de lange termijn niet werkt. Maar structuur aanbrengen in je eetgedrag is een gewoonte die voor de meesten van ons wél echt werkt.

Maaltijden plannen is een manier om structuur in je eetgedrag aan te brengen. Zeker voor de avondmaaltijden is het fijn om zo'n planning te hebben. Het geeft rust in je hoofd én je maakt het jezelf een stuk makkelijker om minder snel voor de vette hap te kiezen!

2 Maaltijden gaan voor extra's

Drie keer per dag een goede, lekkere en voedzame maaltijd eten, helpt je om af te vallen, gezond en op gewicht te blijven. Deze gewoonte heb ik zelf al jaren. Door te kiezen voor lekkere, voedzame en gezonde maaltijden zal je zowel fysiek als mentaal verzadigd zijn. En als je zowel fysiek als mentaal verzadigd bent, heb je minder last van hoofdhonger. Weet je niet precies wat hoofdhonger is? En wil je er meer over lezen? Download hier dan mijn 7 tips tegen hoofdhonger.

3 Water, tenzij....

Je weet vast wel dat het belangrijk is voor je lijf om voldoende te drinken. Als je iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht inneemt is dat voldoende. Alleen als het heel warm is, heb je meer nodig.  Die 1,5 tot 2 liter hoeft niet alleen uit water te bestaan. Toch is water een hele helpende keuze om slank en gezond te blijven. Water bevat geen caloriëen en heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel. En omdat het geen echte smaak heeft, krijg je er ook geen trek in eten van. Als eerste optie water kiezen als je iets drinkt is dus een gezonde slanke gewoonte.

4 Fruit eten in plaats van drinken

Voor een glas verse jus d'orange heb je al snel 3 sinaasappels nodig. Dat is best veel, maar voelt heel anders dan wanneer je 3 sinaasappels gegeten hebt. Als je ergens op moet kauwen, dan voel je je meer verzadigd dan wanneer je iets drinkt.  Door sap te maken van het fruit haal je er vaak de vezels uit die zo gezond voor je zijn en die je een verzadigd gevoel geven. Het grootste gedeelte wat overblijft is water met suiker. Dus fruit eten in plaats van drinken is een hele handige gewoonte.

5 Start de dag met een ommetje

Als je wil afvallen, dan is het aanpassen van je eetgewoonte het meest belangrijk. Dit bepaalt 95% van het resultaat dat je boekt. Maar er is ook wetenschappelijk bewezen dat mensen met een  actieve levensstijl gemakkelijker op gewicht blijven. Vaak beginnen we wel vol goede moed met sporten. Maar volhouden is een tweede. Een hele laagdrempelige manier om toch iedere dag actief te blijven, is om de dag te starten met een ommetje. Dat hoeft geen uur te zijn. 20 minuutjes is al effectief. En je hebt meteen twee vliegen in één klap, want als je een ommetje doet, ben je ook even buiten. En zo pak je meteen weer wat vitamine D mee. Parkeer je auto iets verder van je werk of breng de kinderen lopend naar school. Hiermee onderhoud je je lichaam en geef je jezelf een mentale boost waar je de hele dag plezier van hebt.

6 De helft van je bord is groente

Vooral de avondmaaltijd is voor veel mensen een uitdaging. Er gaan veel verhalen rond over aardappelen zijn dikmakers. Brood bevat teveel koolhydraten. En van pasta word je helemaal dik. Wat mij betreft echt onzin. In een normaal gezond eetpatroon is er geen plaats voor verboden voedingsmiddelen. Het belangrijkste is dat je balans houdt en stopt met overeten. Een hele handige manier om grip te houden op je avondmaaltijd is de gewoonte om ervoor te zorgen dat de helft van je bord altijd uit groente bestaat. Dan heb je nog 1/4 voor vlees, vis of vleesvervanger en 1/4 voor brood, pasta, rijst of aardappelen.

7 Een gevulde vriezer

We doen vaak ons best om controle te houden op alles wat er op een dag gebeurt. Maar als je er objectief naar kijkt, hebben we maar bar weinig invloed. Bijna iedere dag loopt het wel anders. Als je gezond, fit en vitaal wil blijven, is het daarom noodzakelijk om zo flexibel mogelijk om te kunnen gaan met al deze onverwachte gebeurtenissen. Een goedgevulde vriezer helpt je hierbij. Als er altijd wel een lekkere soep, pasta of curry in de vriezer zit, heb je nooit een echte reden om afhaal te bestellen.

8 Schep 1x op

Deze gewoonte heb ik zelf al jaren en kan ik je echt aanraden. Je hebt vaak veel minder eten nodig dat je denkt. Extra opscheppen doen we bijna nooit, omdat we nog buikhonger hebben. Maar vooral omdat het zo lekker is. En dooreten, omdat iets zo lekker is, is een vorm van overeten. Van overeten wordt je lijf niet blij. En jij uiteindelijk ook niet, omdat overeten altijd zorgt voor gewichtstoename. Het betekent immers meer eten dan je nodig hebt. 1x opscheppen scheelt je tussen de 5 en 8 kg per jaar. Het is dus echt de moeite waard om jezelf te trainen om 1x op te scheppen. Daarmee bespaar je niet alleen extra kilo's. Deze gewoonte levert je ook nog eens veel rust in je hoofd op.  Omdat je hiermee die eeuwige discussie met je oerbrein voorkomt dat je graag verleidt om voor genot op korte termijn te kiezen.

9 Wandelen in plaats van bankhangen

Eén van mijn cliëntes heeft een nogal druk sociaal leven. Ze heeft veel vriendinnen en zat hierdoor meerdere keren per week met iemand en een grote koek op de bank. Ze wilde dit patroon doorbreken. Daarom besloot ze alleen nog af te spreken als de vriendin eerst een uur met haar gaat wandelen. En dat bevalt haar en haar vriendinnen ontzettend goed. Een leuke manier om én meer te bewegen én minder te snoepen.

10 Neem een broodje mee

Wat doe jij als je een dagje op stap gaat? Ga je altijd ergens lunchen of neem je zelf een broodje mee? Mijn gewoonte is het laatste. Als ik een dagje op stap ga, dan neem ik brood met gebakken ei en een flesje water mee. Dit is lekker en voedzaam. Hierdoor hou je grip op je lunch en heb je nog alle ruimte om ergens een lekkere kop koffie te drinken en daar eventueel iets lekkers bij te nemen. Deze gewoonte combineer ik altijd met gewoonte 1 en 7. Als ik een dagje wegga, heb ik van te voren bedacht welke makkelijke maaltijd ik 's avonds op tafel zet. Omdat ook ik moe ben na een dagje uit. Lekkere spaghettisaus uit de vriezer is zo opgewarmd. En staat sneller op tafel dan een afhaalmaaltijd 😉.

Trainen

Voor blijvend resultaat heb je dus blijvende gedragsverandering nodig. Want een gezond, fit en vitaal lichaam vraagt om gezonde, fitte en vitale gewoontes. Om gewoontes in te laten slijten, is het belangrijk je ze traint. Dat betekent niet iedere keer iets anders doen, maar vooral heel vaak het gedrag herhalen waar je goed in wil worden. Vind jij het lastig om nieuwe gewoontes te trainen? Dan kan een coach je hier heel goed bij helpen. Blijvende gedragsverandering is topsport. En achter iedere succesvolle topsporter zit een goede coach. Wil je ontdekken of ik jouw coach kan zijn? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis coachgesprek om kennis te maken met mij en mijn coaching. Groetjes, Karin

Verander je echt iets of trap je toch in de valkuil van vermijding?

Herken je dit? Je begint heel enthousiast met het veranderen van je leefstijl om af te vallen. Je doet een aantal aanpassingen en merkt snel wat resultaat. Dat motiveert je en zo zet je nog even door. Je valt een paar kilo af, totdat je blijft hangen. Zonder dat je je er heel bewust van bent, sluipt oud gedrag er toch weer in. Zodat je na een paar weken weer volledig in je oude patroon zit. Het gevolg hiervan is dat er wezenlijk helemaal niets verandert in je gedrag en dat je vaak ‘ongemerkt’ iedere keer weer iets zwaarder wordt. Vroeger ging het bij mij zelf zo. En ook voor veel cliënten is dit gedrag heel herkenbaar.

Hoe komt het toch dat we iedere keer in deze valkuil trappen?

Dat we vaak in dit cirkeltje blijven lopen, heeft te maken met ons brein. Van nature zijn we geprogrammeerd om ons te laten leiden door een beloning of pijnprikkel op korte termijn. Als iets ons een snelle beloning oplevert, dan kiezen we daar vaak voor. En als ons gedrag direct wordt afgestraft met een negatieve ervaring dan doen we het juist niet. Daarom hebben we al een koek gepakt als die ons wordt aangeboden en trekken we onze hand juist automatisch in als we vuur voelen.

Crashen

Als je daarbij de vertaling maakt naar afvallen, zijn heel veel crash diëten hier een mooi voorbeeld van. Daarbij neem je bijvoorbeeld maaltijdvervangers die je op korte termijn laten geloven dat je geen honger hebt en doordat je een enorm energietekort krijgt, val je snel af. Het fijne gevoel van dat snelle resultaat is een korte termijn beloning. Het voelt fijn om snel resultaat te zien. En daardoor laten veel mensen zich verleiden om hieraan te beginnen. Terwijl bijna iedereen weet dat een crash dieet geen oplossing is voor de lange termijn. Dat het bakken met geld kost. En dat je er al helemaal geen gezonde relatie met eten door ontwikkelt. Toch zijn er legio mensen die eraan beginnen. Bizar eigenlijk he 😉.

Korte termijn

Ons brein is dus vooral bezig met prikkels op de korte termijn. Toch verlangen we naar een oplossing voor de lange termijn. Maar die oplossing vraagt meer van ons. Daarvoor is het nodig om structureel je gedrag te veranderen. Je hebt een nieuw ‘normaal’ nodig. En het echt veranderen van gedrag kost moeite en tijd. Ook dit is niet echt nieuws, denk ik. Bijna iedereen weet dat je nieuwe blijvende gewoontes nodig hebt als je uit de dieet cirkel wil stappen. Bij iedere verandering, dus ook bij het veranderen van je leefstijl, zijn de eerste stapjes vaak het gemakkelijkst. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Meer vezels eten.
  • Meer water drinken.
  • Eetwissels toepassen
Voor veel mensen zijn deze veranderingen wel te doen.

Eetdrang

Maar zodra het moeilijker wordt. En het belangrijk wordt om naar onszelf te kijken, haken we vaak af. De belangrijkste reden waarom we te zwaar zijn, gaat niet over WAT we eten, maar WAAROM we eten. We hebben vaak last van eetdrang. En eetdrang aanpakken gaat over onszelf. Over de manier waarop we met ons leven en onszelf omgaan. Dat is veel minder gemakkelijk dan een eetwissel toepassen. Echt wezenlijk iets veranderen, vinden we vaak lastig en spannend. En die gevoelens voelen we liever niet. Daarom geeft ons brein op die momenten graag toe aan de ‘verleiding van vermijding’.

Vermijden

Als we iets spannend of moeilijk vinden, willen we hier liefst zo snel mogelijk van weg. Het spannende of moeilijke gevoel kun je zien als een pijnprikkel op korte termijn die we willen vermijden. Ons brein is hier goed in getraind. Vermijden doen we door:
  • Te proberen om een gevoel of situatie te voorkomen. Denk bijv. aan een etentje skippen of bepaalde voedingsmiddelen niet in huis halen, omdat we willen afvallen.
  • Onszelf af te leiden. Denk bijv. aan Netflixen als we moe zijn of je kop in het zand steken.
  • Onszelf verdoven. Denk hierbij bijv. aan eten, troostshoppen, drinken, overmatig sporten.
Allemaal manieren om even niet te voelen wat er is. En ook allemaal dingen die op korte termijn even lijken te werken. Maar die op lange termijn niets oplossen.

Het valt ons vaak helemaal niet op

Dat we op deze manier onszelf voor de gek houden, valt ons vaak helemaal niet op. Daarom is het ook zo waardevol om een coach te hebben die met je meedenkt 😉. Dit weekend hoef ik niet af te vallen Zo sprak ik vorige week een cliënte die al een week of 7 blijft hangen op hetzelfde gewicht. Zolang het leven op rolletjes loopt, is er niet zoveel aan de hand en valt ze prima af. Maar zodra het anders loopt, valt ze iedere keer terug in oud gedrag. Ze vertelde me dat ze ziek was geweest en merkte dat bepaalde gewoontes, over hoe ze met zichzelf om ging, weer de kop op staken. Toen ik vroeg of dit ook invloed had op haar eetgedrag, zei ze ‘Nee, hoor. Ik ben er niet meer door gaan eten ofzo. Afgelopen weekend heb ik tegen mezelf gezegd dat ik deze week even niet hoefde af te vallen en heb ik gewoon wat extra’s genomen en daar heb ik vrede mee’. Herken je wat hier gebeurt? Ik vroeg haar of ze hier ook echt vrede mee had. Ze staat immers al 7 weken stil. En ze wil deze zomer graag nog een kilo of 8 afgevallen zijn. Ben je dan toch niet stiekem bezig om jezelf af te leiden (deze week hoef ik niet af te vallen?) en te verdoven (ik het het zo zwaar gehad, ik gun mezelf wat extra’s?) Welk resultaat heb je komende zomer bereikt als je iedere keer op deze manier met tegenslag om blijft gaan 🤔? Voor deze cliënte was dit een enorme eye opener. Ik ben zo goed aan het bewegen Een andere cliënte gaf aan dat ze niet afviel en maar niet begreep waarom niet. Ze hield bij wat ze at en ze was meer gaan sporten. Dat klinkt op zich hartstikke goed. Maar toen ik haar vroeg wat er in haar eetgedrag nu daadwerkelijk veranderd was ten opzichte van toen ze startte met het traject, bleek er niet zo heel veel gewijzigd te zijn. Ze hield wel bij wat ze at, maar ze at eigenlijk nog steeds hetzelfde. Door tegen zichzelf te zeggen dat ze goed bezig was, omdat ze meer bewoog en opschreef wat ze at, vermeed ze om daadwerkelijk de aanpassingen te doen in haar eetgedrag die nodig zijn om af te vallen. Het helpt enorm om zelf eens stil te staan bij de manier waarop jij hiermee omgaat. Zet jij echt de stappen die nodig zijn voor jouw slanke ontspannen nieuwe normaal? Of merk je dat je stiekem toch heel vaak toegeeft aan de verleiding van vermijding 😉. Ik ben benieuwd!          

Stoppen met dieetdenken in 3 stappen

Herken je deze gedachten? ✅ 'Ik mag geen gebak, want ik moet afvallen'. ✅ 'Ik wil wel overal aan mee kunnen doen, anders voelt het zo als dieet'. ✅ 'Ik moet naar de sportschool, anders val ik niet af.' ✅ 'Van bananen word je dik'. ✅ 'Als ik slank wil worden, heb ik levenslang'. ✅ 'Ik kan echt niets meer eten. Als ik één keertje wat neem, dan kom ik al aan'. Dit zijn allemaal voorbeelden van dieetgedachten. Welk gevoel krijg jij bij deze gedachten? Waarschijnlijk geen prettig gevoel. Dieetgedachten kunnen daardoor een behoorlijke belemmering zijn om het eetgedrag te kiezen waar je je goed bij voelt. 'Hoe stop ik met dieetdenken?' is dan ook één van de vragen die mij heel vaak wordt gesteld. In deze blog geef ik je daar graag antwoord op.

Hoe ontstaat dieetdenken?

Het woord dieetdenken zegt het eigenlijk al. Dieetdenken gaat vooral over gedachten die je hebt bij het maken van eetkeuzes. Het gaat niet over wat je doet. Zo kan je een gebakje eten of afslaan mét en zonder dieetgedachten. De meeste mensen hebben meer last van de gedachten die ze hebben over het maken van eetkeuzes dan van de keuze op zich.  Om te begrijpen hoe dieetgedachten ontstaan, is het handig om wat meer kennis te hebben over de werking van ons brein.

Ons brein

Ons brein houdt niet van verandering, onzekerheid en spanning. Ons brein werkt het liefst zo effeciënt, gemakkelijk en veilig mogelijk. Alles wat bekend is, heeft daardoor de voorkeur. Ons brein draait grotendeels op gewoontes, die worden aangestuurd door het onbewuste deel van het brein. En houdt het liefst alles altijd bij het oude. Want gewoontes uitvoeren kost geen energie. Ruim 95% van alle keuzes die we maken, wordt aangestuurd door het onbewuste deel van ons brein.  Daarbij maakt ons brein geen onderscheid tussen informatie die goed of schadelijk voor je is. Het filtert dus niet of alles wat je gelooft ook echt waar is.

Je wordt niet geboren met dieetgedachten

Als we geboren worden en bij onze opvoeding een normale gezonde relatie met eten hebben meegekregen, dan hebben we vaak ook geen last van dieetgedachten. Eten is dan gewoon eten. En neemt dan helemaal niet zo'n grote plek in in ons leven.

Het eerste dieet

Pas als we een dieet gaan volgen of ons gaan verdiepen in allerlei informatie over eten en afvallen via boeken of internet gaat er iets veranderen. Je merkt misschien dat een dieet tijdelijk best werkt. En je leest ergens dingen over afvallen of eten die je goed bevallen en die je een tijdje ook best volhoudt. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze na een tijdje diëten toch weer terugvallen in oud gedrag en weer aankomen. Dit komt, omdat we ons bij diëten vooral verdiepen in eten. We zijn heel druk met minder eten. En we plaatsen eten in hokjes. Een appel is gezond, chips is fout. Hierdoor verandert onze relatie met eten vaak van een gezonde ontspannen relatie met eten naar een gespannen relatie met eten. We worden onzeker in de eetkeuzes die we maken. Waar eten eerst neutraal voor ons was, wordt het nu een keuze tussen gezond of 'slecht'.  We gaan twijfelen aan onszelf. Vaak lukt het volgen van een dieet voor langere tijd maar één keer echt goed. Als je daarna toch weer aankomt, houden we een dieet steeds minder lang vol. Dit komt doordat je de ervaring van vorige keer met je meedraagt.

Vorige keer lukte het ook niet

Je brein heeft opgeslagen dat het vorige keer ook allemaal niet zo eenvoudig was. En dat het geen blijvende oplossing boodt. Weer op dieet gaan is dus niet iets waar je brein op zit te wachten. Want dat kost energie en moeite. En bovendien lukte het de vorige keer ook niet. Dus waarom zou het deze keer wel lukken? Je brein zal je overladen met allerlei excuses en dieetgedachten om ervoor te zorgen dat je er niet mee begint. Em als je dat toch doet om er dan zo snel mogelijk weer mee te stoppen. Nu denk je misschien 'Lekker dan. Het is dus niet mogelijk om af te vallen, want mijn brein wil het niet' 😉. 

Ons brein kan altijd blijven leren

Gelukkig is het niet zo zwart-wit hoor. Het is waar dat je 'onbewuste ' brein je niet zal helpen om je gedrag te veranderen. Maar gelukkig heb je ook nog je 'bewuste brein' waarmee je nieuw gedrag kan trainen. Zo kan je je brein zelf opvoeden met nieuwe meer helpende gewoontes. Ons brein is namelijk neuroplastisch. Dat betekent dat het altijd kan blijven leren en nieuwe verbindingen kan leggen. Nieuwe gewoontes kan je dus gewoon trainen. Al je huidige dieetgedachten heb je ook zelf getraind. Door heel vaak iets wat je jezelf vertelt te herhalen en door heel vaak bepaald gedrag te herhalen, maak je een nieuwe verbinding aan in je brein. Zo ontstaan nieuwe gedachten en nieuw gedrag. Je weet inmiddels dat dieetgedachten je niet helpen om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen die je altijd kan volhouden. En dat heb je wel nodig als je na afvallen op gewicht wil blijven. Omdat wanneer je nu te zwaar bent je een 'normaal' hebt dat niet slank genoeg is. Je bent dus op zoek naar een 'nieuw slanker normaal' waar je je zowel fysiek als mentaal fit en gezond bij voelt.

Hoe stop je dan met dieetdenken?

Om te stoppen met dieetdenken, is het belangrijk dat je andere gedachten en andere gewoontes gaat intrainen. Deze 3 stappen kunnen je hierbij helpen.

Stap 1: Opmerken

Dat begint met het bewust opmerken wat je jezelf vertelt. Pas als je opmerkt wat je jezelf vertelt en bewust wordt wat je doet, kan je er ook iets aan veranderen. Pak hiervoor bijvoorbeeld een schriftje en noteer de komende week eens welke dieetgedachten of eetregels je allemaal bij jezelf herkent. En wat je jezelf ziet doen als je deze gedachten volgt. Het opschrijven van dingen die je wil veranderen, is noodzakelijk als je in je brein nieuwe paadjes aan wil leggen.

Stap 2: Onderzoek

Onderzoek vervolgens eens of alle gedachten die je genoteerd hebt ook echt waar zijn. Een handige manier om dit te doen, is om de gedachte uittevergroten. Bijv. stel je hebt de gedachte "Als ik wil afvallen, moet ik naar de sportschool". Vraag jezelf dan eens af "Gaan alle slanke mensen naar de sportschool?". Of als je de gedachte hebt "Van bananen word je dik". Vraag jezelf dan eens af "Zijn alle mensen die bananen eten te dik 🤔?" of "Eten slanke mensen nooit bananen 🤔?". Wat gebeurt er met jouw dieetgedachte(n) als je het op deze manier bekijkt?

Stap 3: Nieuwe gedachten

De 3de stap die je kan nemen, is om tegenover al die dieetgedachten een andere helpende gedachte te zetten. Ook dit doe je weer op papier 😉. Bijvoorbeeld "Ik mag geen gebak, want ik moet afvallen". Je hebt jezelf natuurlijk eerst de vraag gesteld "Eten mensen die willen afvallen of slank zijn nooit gebak 🤔?". Het antwoord  hierop is 'Nee, ook slanke mensen eten wel eens gebak'. Een meer helpende gedachte is dan: 'Ook slanke mensen en mensen die willen afvallen eten wel eens gebak. Ze nemen er niet teveel van.' Of in het geval van de bananen. 'Bananen passen in een gezond eetpatroon. Om af tevallen is het belangrijk dat je keuzes maakt en stopt met overeten'.

Een gezonde relatie met eten

Een gezonde relatie met eten leidt over het algemeen ook tot een gezond gewicht. Een gezonde relatie met eten gaat maar voor een deel over eten. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf goed te voeden. Zodat je je lichaam geeft wat het nodig heeft en je gezond, fit en vitaal blijft.

Hoofdhonger

Maar daarnaast is een gezonde mindset noodzakelijk. Omdat de belangrijkste oorzaak van ons overeten geen buik-, maar hoofdhonger is. Hoofdhonger gaat niet over eten. Dat gaat over jou. Hoofdhonger wordt altijd getriggerd door iets van buitenaf. Dat kan zijn eten zien of ruiken. Maar meestal wordt hoofdhonger getriggerd door gevoel. Je bent moe, boos, teleurgesteld, verveeld, gespannen of onrustig. Op mijn site vind je nog veel meer blogs over hoofdhonger.

Dieetgedachten triggeren hoofdhonger

Zoals ik al aangaf, geven dieetgedachten geen prettig gevoel. Ze geven je een onrustig, onzeker of gefrustreerd gevoel. Daardoor triggeren ze hoofdhonger. Gelukkig zijn dieetgedachten slechts gedachten. Ze zijn geen waarheid 😅. En dat betekent dat je er invloed op hebt. Je kan niet altijd voorkomen dat je bepaalde gedachten hebt. Je kan ze wel altijd onderzoeken en zelf beslissen of je er ook in mee wil gaan. Door jezelf te trainen, kan je dus leren om je gedachten de baas te worden. Bovenstaande 3 stappen kunnen je hierbij helpen 😊. Wat is de eerste dieetgedachte die jij gaat onderzoeken? Groetjes, Karin    

3 belangrijke misverstanden over afvallen

Weet je dat er 3 belangrijke misverstanden over afvallen zijn die ervoor zorgen dat afvallen vooral een groot project in je hoofd blijft. Zonder dat er daadwerkelijk iets verandert? Ik leg je graag uit hoe dit zit.

Ben je veel bezig met eten en je gewicht zonder echt resultaat?

Dan zit je waarschijnlijk vast in een vicieuze cirkel van denken zonder doen. Veel denken over je eetgedrag en gewicht zonder dat je echt iets bereikt, maakt je moedeloos. Het leidt tot negatieve gevoelens over eten en afvallen. Waardoor je het steeds moeilijker vindt om verandering in je keuzes aan te brengen. Gedachten als "Ik moet honger lijden" of "Ik mag niets meer snoepen" zijn niet waar, maar kunnen je wel tegenhouden om in actie te komen. Wil je deze negatieve spiraal doorbreken? Begin dan met het ontwikkelen van een gezonde mindset over eten en jezelf. Laat 3 belangrijke misverstanden over afvallen los en zet echte stappen richting een gezonder en fitter leven.  

3 belangrijke misverstanden over afvallen

1. Afzien 

Het eerste misverstand is dat je moet afzien en buikhonger moet lijden om af te vallen. Dit helpt juist helemaal niet. Afzien houdt namelijk niemand vol. Zodra het resultaat tegenvalt of het leven er tussendoor komt (omdat het nu even niet uitkomt, omdat de weegschaal tegenvalt, of omdat je niet zo lekker in je vel zit), kom je in opstand en kap je ermee. Afzien maakt ons rebels, omdat het knelt. Niemand houdt het vol om zijn leven lang in een keurslijf te lopen of op de rem te staan. Afzien zorgt er juist voor dat je relatie met eten verslechtert in plaats van gezond wordt. Eetkeuzes maken wordt een gevecht. Hierdoor zal je uiteindelijk juist steeds zwaarder worden in plaats van slank. Omdat je 'normaal eten' helemaal verleert. Trap dus niet in de valkuil dat je moet afzien om af te vallen💎. Ga jezelf voeden en leer luisteren naar je lichaam. Zodat je kan ontdekken hoeveel voeding jij nodig hebt. Als je je lichaam de voeding geeft die het nodig heeft, krijg je rust in je hoofd en in je lijf. Hierdoor zullen tussendoortjes een hele andere plek in je eetpatroon krijgen. En dat is belangrijk. Want de meeste mensen worden niet te zwaar van hun maaltijden maar van alle extraatjes die ze eten. Voel jij je onzeker over eetkeuzes? Vind je het nog lastig om te voelen wat buikhonger is en wanneer je voldoende gevoed bent? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag.  

2. De hele de dag met eten bezig zijn

Het tweede misverstand is dat je de hele dag met eten bezig moet zijn als je wil afvallen. Dat is echt niet waar! Zelf heb ik vroeger jarenlang gedieet. Tijdens zo'n dieet leefde ik van eetmoment naar eetmoment. Ik was heel de dag met eten bezig in mijn hoofd. Dit mocht ik wel. Dat mocht ik niet. Dit was goed. Dit was fout. Alles wat fout was, vond ik lekker. Ga zo maar door 😅. Een dieet draait om eetregels waar je je aan moet houden. Daardoor wordt eten vaak een heel groot ding. Je verliest het contact met je lijf en bent vooral in je hoofd met eten bezig. Daardoor krijgt eten heel veel aandacht. Vaak zie je dan dat je op de momenten dat je niet mag eten, voor je gevoel honger hebt, doordat je er zoveel mee bezig bent. Je bent niet bezig met buikhonger of jouw lijf voeden. Maar vooral met de weegschaal en met wat en wanneer je mag eten. Dus of je nu mag eten of niet. De hele dag denk je aan eten. Hierdoor krijg je naast fysieke honger heel veel last van hoofdhonger. Terwijl je nu juist niet zoveel met eten bezig wil zijn. Bij een gezonde relatie met eten, ben je juist niet heel de dag met eten bezig. Je maakt dan onderscheid tussen buik- en hoofdhonger en luistert vooral naar je lijf. Hoofdhonger heeft niets met eten of fysieke honger te maken. Het ontstaat letterlijk in je hoofd. Een gezonde eetrelatie draait dus juist over minder met eten bezig. Je creëert dan eetrust voor jezelf. Eten krijgt niet meer de hoofdrol in je leven, maar een bijrol. De hoofdrol speel jij 😉.  

3. Ik kan het niet

Het laatste grote misverstand is de gedachte dat jij het niet kan. Want deze gedachte houdt je klein. En belemmert je om jezelf te ontwikkelen. Als je jouw eigen eetkeuzes wil leren beheersen, is het belangrijk dat je stopt met jezelf te vertellen dat jij het niet kan. Want wat je jezelf vertelt ga je waarmaken en geloven. De gedachte dat jij het niet kan, is vaak ontstaan door alle ‘lijnpogingen’ die je achter de rug hebt. Alle diëten die je gedaan hebt, werkten ongetwijfeld even. Maar zodra je stopte met het dieet, viel je weer terug in je oude gedrag. Waardoor je misschien het gevoel gekregen hebt, dat jij het niet kan. Gelukkig is dat onzin. Dat je niet zelf de baas bent geworden over je eetgedrag, ligt niet aan jou. Maar komt doordat diëten niet blijvend werken. Dit is het gevolg van een dieet voor je zelfvertrouwen Een tijdje geleden las ik een onderzoek waarin stond dat de meeste mensen een eerste lijnpoging gemiddeld 6 weken volhouden. De tweede poging houden ze vaak nog 4 weken vol. Er zit immers al in het achterhoofd dat het de vorige keer ook niet lukte. En die gedachte doet veel meer met je gevoel en gedrag dan je misschien beseft. De 3de keer dat iemand gaat diëten strandt de poging vaak al binnen 1 of 2 weken. Je bent dus niet raar als het jou niet gelukt is om blijvend slank te worden door het volgen van een dieet. Als je nu dus wel blijvend resultaat wil boeken, is het essentieel om te stoppen met diëten en te stoppen om jezelf te vertellen dat jij het niet kan. Neem het besluit dat je jezelf gaat leren om je gewoontes in kleine stapjes te veranderen. Zodat je een resultaat gaat boeken waar je je beter bij voelt.  

Regie draait om flexibiliteit

Een gezond eetpatroon, heeft echt niets met diëten te maken. Dat gaat over een nieuw slanker normaal met bijbehorende gewoontes. Een normaal dat goed voelt voor jou. Dat past bij jouw leven en waar jij je blij, fit en vitaal bij voelt. En dit begint met een gezonde mindset. Zodat je met een nieuwsgierige blik gaat onderzoeken wat werkt voor jou. Dat gaat niet over het perfect opvolgen van allerlei eetregels. Maar over het flexibel om kunnen gaan met eten en andere uitdagingen in het leven. Het leven is geen vastomlijnde weg. Er gebeurt iedere dag wel iets waar je niet op gerekend hebt. Het is enorm bevrijdend als je daar flexibel mee om kunt gaan. Een gezonde leefstijl gaat niet over eetregels. Het draait om flexibiltiteit, vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en de kunst om te kiezen. Petra is een van de cliënten die ik heb begeleid om deze gezonde leefstijl te ontwikkelen. Dit is wat zij hier zelf over schrijft.

Petra Wijgerse

'“Wat een waardevolle tijd heb ik bij Karin gehad! Ik dacht dat ik me bezig zou gaan houden met eten, maar dat bleek slechts een klein deel van het verhaal. Ik ben Karin dankbaar voor alle inzichten die ik met vallen en opstaan mocht ontdekken. Met alle geduld van de wereld bleef ze me aanmoedigen om mijn eigen weg te ontdekken en om stappen te zetten. Ik heb mogen leren om goed voor mezelf te zorgen, om het lef te hebben om voor mezelf te kiezen. En dan blijkt eten helemaal niet meer zo’n issue te zijn … Als je een gezonde relatie met eten wilt hebben, zul je dieper moeten dan een weekmenu opstellen. Karin kan het klankbord en de spiegel zijn tijdens die reis. Aanbevolen!”
Wil jij ook graag die gezonde vrije mindset ontwikkelen. Waarmee je zelf de baas wordt over de (eet-) keuzes die je maakt en je gewicht gaat beheersen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder. Een gezonde leefstijl is wat mij betreft geen dieet, maar een traject van persoonlijke ontwikkeling 💖!      

Slank blijven na afvallen zónder dieet: 6 gewoontes die echt werken

Hoe blijf je op gewicht als je bent afgevallen? Of zoals veel van mijn cliëten zeggen: "Ik kan prima afvallen, maar op gewicht blijven, dát vind ik echt heel lastig." Misschien herken je het zelf ook wel. Je bent goed in lijnen, maar het je maar niet lukt om op gewicht te blijven. Je bent misschien iemand die altijd op de rem staat. Of je volgt een soort permanent dieet en bent vooral bezig om controle te houden op je gewicht in plaats van de vrijheid te voelen om te eten wat je graag wilt.

Zelf heb ik dat jaren gedaan. Ik bleef hierdoor wel op gewicht, maar ik was altijd aan het vechten met eten. Waardoor mijn relatie met eten steeds ongezonder werd.

Gelukkig kan het ook anders. Zonder eeuwige strijd. Zonder diëten. En mét ruimte om te genieten. In deze blog deel ik de 6 gewoontes die mij al jaren helpen om 15 kilo lichter te blijven, zonder dat het als keihard werken voelt.  

1 . Bouw een gezonde relatie op met eten

Als je na het afvallen op gewicht wil blijven, heb je een gezonde relatie met eten nodig.

Een gezonde relatie met eten betekent niet dat je altijd gezond eet. Het betekent wél dat jij de baas bent over wat je eet en niet andersom. Jij bent de baas over de keuzes die je maakt en je voelt je ook zelf verantwoordelijk voor de consequenties van die keuzes.

Om die keuzes te kunnen maken, heb je wel kennis over voeding nodig en kennis over jezelf.
  • kennis van voeding (wat voedt je lichaam om gezond te blijven en je fit, vitaal en verzadigd te voelen?)
  • inzicht in je eigen gedrag (waarom eet je?)
Merk je dat je blijft hangen in die dieetgedachten? Laat je dan een tijdje coachen door iemand met kennis van de psychologie achter eetgedrag. En ja – dat is vaak iets anders dan wat je bij een diëtist vindt ;) Diëten staat een gezonde relatie met eten in de weg Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om te stoppen met diëten als je na het afvallen op gewicht wil blijven. Als eten de overhand krijgt, voel je je vaak machteloos of schuldig. Dat is precies wat diëten versterken. Daarom zeg ik: stop met diëten als je blijvend op gewicht wilt blijven. Diëten geven regels, maar geen vrijheid. En juist die vrijheid heb je nodig om keuzes te maken die écht bij jou passen. Merk je dat je blijft hangen in die dieetgedachten? Laat je dan een tijdje coachen door iemand met kennis van de psychologie achter eetgedrag.

2. Leer het verschil tussen buik- en hoofdhonger

Als je goed naar je lichaam leert luisteren, merk je dat ons lichaam heeft veel minder voeding nodig heeft dan je nu misschien denkt. Buikhonger is fysieke honger. Iets wat bij diëten regelmatig voor komt. Hoofdhonger is mentale honger en wordt getriggerd door iets van buitenaf. Denk aan:
  • eten uit gewoonte
  • eten zien of ruiken
  • reklame met eten zien
  • een vaste plek waar je gewend bent om te eten
  • onprettige gevoelens zoals, onrust, vermoeidheid, teleurstelling, etc.
Herken je deze triggers? Dan ben je al een eind op weg. Hoofdhonger zal nooit helemaal verdwijnen, maar je kan er wel de baas over worden. Dat begint bij een gezonde relatie met eten.

3. Ga slim om met hoofdhonger

Hoofdhonger zal nooit helemaal verdwijnen. Maar je kunt er wél de baas over worden:
  • Zorg dat je voldoende gevoed bent.
  • Leer grenzen leren stellen voor een ander én voor jezelf.
  • Leer ruimte voor jezelf te maken en stop met pleasen.
  • Doorbreek ingesleten gewoontes om 'onbewust' te snoepen.
  • Leer omgaan met onrust en onprettige gevoelens zonder naar de voorraadkast te rennen 😉. Omdat ze altijd weer terugkomen.

En nee, dit leer je niet in één dag. Maar het is zó de moeite waard, omdat jouw leven echt zal verrijken.

4. Maak bewegen: laagdrempelig & leuk

Je hoeft echt niet naar de sportschool te gaan als je af wil vallen of op gewicht wil blijven. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat een actieve leefstijl helpt om op gewicht te blijven. Bewegen maakt je fitter, gelukkiger én helpt je betere keuzes maken.

Tips:

  • Neem de trap
  • Pak vaker de fiets
  • Ga elke dag een blokje om
Maak het laagdrempelig en leuk. Dat maakt de kans groter dat je het ook blijft doen. Iedere dag 30 minuten wandelen is op de lange termijn effectiever dan tijdelijk 3x per week naar de sportschool gaan.

5. Grijp op tijd in

Af en toe aankomen is helemaal niet erg. Het gaat erom dat je op tijd bijstuurt. Het is veel gemakkelijker om 2 kg af te vallen dan om 10 kg af te vallen.

Maak een afspraak met jezelf: Wanneer grijp jij in? Bij 2 kg, 3 cm, die ene broek die begint te knellen?

Zelf geef ik mezelf een speelruimte van 2 kilo. Gaat het daarboven? Dan weet ik: even terug naar de basis. Dat betekent voor mij gewoon blijven eten zoals ik eet én iets minder snoepen.

6. Weet waarom je dit wilt

Een gezonde leefstijl vraagt om keuzes. Elke dag weer. Maar het hoeft geen levenslange strijd te zijn. Als je weet waarom het belangrijk voor je is, wordt het veel makkelijker om keuzes te maken waar je je goed bij voelt. Ik ben inmiddels ruim 17 jaar om mijn huidige gewicht en ruim 15 kg slanker dan vroeger. Dat kost me niet veel moeite, omdat ik graag die keuzes maak. Ik eet niet alles wat er voorbij komt, omdat ik daar uiteindelijk niet gelukkig van word.

Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik op gewicht blijven? Wil je je energieker voelen? Wil je gezond oud worden? Meer vrijheid ervaren? Voorbeeld zijn voor je kinderen? Herinner jezelf eraan. Dit helpt je om ook op lastige momenten te kiezen voor wat voor jou écht belangijk is.

En jij?

Wekelijks maken we ongeveer 1500 eetkeuzes. Het grootste gedeelte van die keuzes maak je onbewust. Nieuwe helpende gewoontes maken het gemakkelijk om die keuzes te maken. Welke van deze gewoontes heb jij al onder de knie? En waar ligt voor jou nog winst? Deel het gerust met me. Of wil je graag persoonlijke begeleiding bij het afvallen zonder dieet, of coaching naar een gezonde leefstijl? Neem dan vooral even contact met me op. Je hoeft het niet alleen te doen. Veel suc6 💪        

Hoofdhonger: Minder snoepen en snaaien 7 TIPS

Herken je dit? Je wil graag afvallen en let op je eetgedrag. Je zorgt dat je maaltijden gezonder zijn en kiest bewust je tussendoortjes uit die je mee neemt naar je werk. Je neemt je iedere dag voor om er echt voor te gaan. Toch merk je dat je het heel lastig vindt om tussendoor niet extra te snoepen. ’s Morgens gaat het best wel goed, maar in de loop van de dag duik je toch telkens weer de dropjespot in.

Hoofdhonger

'Onbewust' de behoefte hebben om tussendoor te snoepen en te snaaien noemen we hoofdhonger. Fysiek heb je op die momenten helemaal geen eten nodig. Maar je ervaart wel een behoefte om te eten. Hoofdhonger heeft dus niets met fysieke honger te maken. Hoofdhonger wordt eigenlijk altijd getriggerd door iets van buitenaf. Dat kunnen hele verschillende triggers zijn zoals:
  • Iemand anders iets zien eten.
  • Eten zien staan.
  • Eten ruiken.
  • Dooreten na een maaltijd, omdat je het zo lekker vindt.
  • Ergens gaan zitten waar je altijd iets eet.
  • Een tijdstip waarop je gewend bent om iets te eten.
  • Een liedje horen dat je herinnert aan een fijn eetmoment.
  • Een uitje, als je gewend bent om op uitjes altijd extra te snoepen.
  • Onrust
  • Vermoeidheid
En zo zijn er nog veel meer triggers die hoofdhonger aan kunnen wakkeren. De belangrijkste oorzaak dat we zwaarder zijn dan we graag willen zijn, is vaak dat we, iedere keer dat hoofdhonger getriggerd wordt, gaan snoepen, snaaien of overeten. Als je graag wil afvallen en daarna ook op gewicht wil blijven, is het noodzakelijk om hoofdhonger te leren herkennen en er anders om mee te leren gaan.

Onbewust

Herken je dat? Je hebt al iets in je mond voordat je er erg in hebt. Je was je er helemaal niet bewust van toen je het pakte, maar achteraf baal je ervan. Omdat het niet je bedoeling was. Dat dit je overkomt, is niet raar. Als je niet getraind bent om hoofdhonger te herkennen, dan gaat snaaien ook vaak echt onbewust. Het is een impulsreactie gestuurd vanuit ons reptielenbrein dat binnen 3/100 van een seconde de beslissing al genomen heeft. Dus even met je ogen knipperen en het zit al in je mond 😉. Het eerste wat je te doen hebt om anders met hoofdhonger om te leren gaan, is dus opmerken wanneer je hoofdhonger hebt. En de triggers voor hoofdhonger bij jou leren kennen. In mijn blog 'Oude gewoontes vervangen door nieuwe gewoontes' vind je een mooie oefening die je kan doen om dit inzicht voor jezelf te krijgen. Bovendien lees je daarin ook waarom het zo belangrijk is om andere gewoontes aan te leren om hoofdhonger te verminderen.

Beïnvloed je omgeving

Als je je eenmaal bewust bent van hoofdhonger. En je weet van jezelf dat je de neiging hebt om hier aan toe te geven, dan helpt het om je omgeving zo in te richten dat je minder verleid wordt. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Tip 1:  Eet bewust

Als je een tussendoortje of maaltijd eet, eet dan bewust. Ga even achter je computer vandaan en ga lekker zitten met je tussendoortje of maaltijd. Zorg ervoor dat je alleen eet en niets anders doet op dat moment, zodat je brein ook echt het signaal krijgt dat je iets gegeten hebt.

Tip 2: Zet de snoeppot uit het zicht

Dit lijkt misschien een open deur, maar het is wel heel effectief. Zet de snoeppot uit het zicht en op een andere plaats, zodat je er niet automatisch langs loopt. Als de pot op een andere plaats staat, moet je er bewust over nadenken om erheen te lopen. Je hebt dan nog alle tijd om te bedenken waar je naar op weg bent. En om jezelf af te vragen of je echt nog wel een handje wil pakken.

Tip 3: Creëer eetvrije zones

Creëer eetvrije zones in huis of op je werk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen beneden eet en niet boven. Of dat je niet eet als je aan het werk bent.

Tip 4: Eet alleen nog zittend

Dit voorkomt dat je tijdens het klaarmaken van eten bijvoorbeeld 'ongemerkt' wat blokjes kaas of worst opeet. En het voorkomt ook dat je aan de chips gaat tijdens het koken.

Tip 5: Koop kleine verpakkingen

Er zijn tegenwoordig heel veel mini verpakkingen. Hiermee voorkom je dat je direct een reep chocolade of een zak chips leeg eet. Denk bijv. aan:
  • Een klein verpakt stukje ontbijtkoek
  • Een klein stukje verpakte chocolade
  • Een mini zakje chips
  • Een mini zakje dropjes
  • Een mini mars, bounty of een andere candy bar

Tip 6: Koop het allerlekkerst per stuk

Haal bijv. één warme stroopwafel in huis. Of kies dat lekkere gebakje waar je zo van houdt. Haal een klein zakje van de pinda’s waar je zo dol op bent. Zelf doe ik dat ook. Ik haal geen grootverpakking bij de supermarkt, maar kies zo nu en dan voor een lekkere verse koek van de markt of bakker.

Tip 7: Zie een tussendoortje ook echt als een extraatje

Je helpt jezelf enorm door ervoor te zorgen dat je maaltijden voedzaam en gezond zijn en om een tussendoortje ook echt als extraatje te zien. Als je 80% van je energie inname aan evenwichtige maaltijden besteedt, heb je nog 20% over om te besteden aan dingen die niet perse gezond zijn, maar die je wel heel lekker vindt 😁. Deze verhouding zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je het nieuwe eetpatroon ook volhoudt. Verbieden van lekkers is wat mij betreft geen helpende gewoonte. Daarmee creëer je voor jezelf namelijk een verleiding. En verleidingen zijn veel moeilijker te weerstaan dan dingen die altijd mogen. Bespaar niet op maaltijden. Want als je bespaart op je maaltijden, dan zal je dit later op de dag vaak dubbel en dwars terugbetalen, doordat je dan meer snaaidrang krijgt. Je hebt dan vaak niet alleen hoofdhonger, maar ook buikhonger. Dus eet lekker. Maak tijd voor je maaltijden en tussendoortjes. En besteed aandacht aan de keuzes die je maakt. Daarmee doe je jezelf echt een plezier 😊. Wil jij meer weten over hoofdhonger en snaaidrang? Neem dan gerustl contact met me op. Of ga zelf aan de slag met mijn online training 'Eetdrang en emotie eten'.  Zodat je op een leuke en ontspannen manier leert om hier anders mee om te gaan. Groetjes, Karin  

Afvallen als je niet van sporten houdt

Hoe kijk je naar sporten en afvallen? Heb je de overtuiging dat je verplicht moet sporten om af te vallen? En is sporten voor jou dan vooral naar de sportschool gaan? Of beweeg je vooral omdat je er blij van wordt?

Afvallen en bewegen loskoppelen van elkaar

Afvallen en sporten worden heel veel aan elkaar gekoppeld. Zelf ben ik daar geen voorstander van. Beweging is wel goed voor ons lichaam en kan je ook helpen bij het afvallen, maar misschien wel op een andere manier dan jij denkt 😉.

Ook als je niet beweegt, kan je gewoon afvallen

Als je kijkt naar de invloed van bewegen op afvallen, dan wordt ongeveer 95% van het resultaat dat je boekt behaald door wat je eet. En heeft bewegen ongeveer 5% invloed op het resultaat.

Waarom is het zo belangrijk om afvallen en bewegen niet aan elkaar te koppelen?

Als je (nog) niet van bewegen houdt en je hebt het idee dat je persé moet bewegen om te af te vallen, dan wordt bewegen vaak een opgave. Het wordt een regel waar je van jezelf aan moet voldoen, maar waar je in eerste instantie niet blij van wordt. Grote kans dus dat je op een drukke of mindere dag het niet kan opbrengen om te bewegen. En daarmee ga je dan tegen je eigen regels in. En dat heeft ongeveer hetzelfde effect als snoepen op een dag dat je van jezelf niet mag snoepen 😏. Het voelt niet ok dat je je niet aan je regels houdt. En dat is vaak een trigger voor de gedachte 'Ik kan me niet eens aan mijn eigen afspraken houden'‘Nu is de dag toch al verpest’ of ‘Laat maar zitten, morgen weer een dag’. En dat is vaak een trigger om de goeie voornemens die je over eten hebt, ook los te laten 😉. 'Vandaag wordt het immers toch niets mee 😣' .

Meer eten als je gaat bewegen

Daarnaast hebben we de neiging om te onderschatten wat we innemen aan energie door te eten en te overschatten wat we verbranden aan bewegen 😉. Herken je de gedachte ‘Ik heb nu goed gesport, dus ik kan wel wat extra’s nemen’?  Als je daarin meegaat, eet je er vaak meer bij dan je hebt verbrandt met je beweging. En helpt bewegen je dan dus niet om af te vallen.

Bewegen koppelen aan meer energie krijgen, ontspannen en fitter worden, helpt wel!

De meesten van ons willen niet alleen slanker zijn. Maar ook een gezonde relatie met eten en meer energie. We willen ons vaak ook fit en vitaal voelen. Daar is beweging heel effectief voor 😊. Ook is wetenschappelijk bewezen dat mensen die een actieve levensstijl hebben, gemakkelijker op gewicht blijven. Maar daarvoor hoef je echt niet naar de sportschool hoor 😇.

Kleine stapjes

Juist als je er tegenop ziet om in beweging te komen, is het belangrijk dat je kleine stapjes zet op dit gebied. Dat je een vorm van bewegen kiest die past bij jou. Waarvan je weet, dat je het kan. En waar je niet enorm tegenop ziet.

Wandelen

Wandelen is een mooi voorbeeld van bewegen dat bijna iedereen kan doen en heeft veel voordelen waardoor het laagdrempelig is. ✅ Het is gratis. ✅ Je hoeft er niet veel tijd voor vrij te maken. ✅ Fysiek is het bijna voor iedereen te doen. ✅ Het is goed voor botten en brein. ✅ En het is heel effectief om meer energie te krijgen, beter te slapen en te ontspannen. En daarmee is het ook een gigantisch handig hulpmiddel tegen eetdrang 😊. Wandelen helpt je om je beter te voelen. Als jezelf beter voelen je drijfveer wordt om te wandelen, dan ga je een wandeling waarderen. Dan ga je het doen, omdat je het graag wil en niet omdat het moet en je denkt dat je anders niet afvalt 💎. En dan zal het wandelen, zonder dat jij daar zo op gefocust bent, zelfs ook nog een bijdrage leveren aan het afvallen 😉.

Het effect van wandelen op afvallen

Effect per dag Als je dagelijks 2 keer een kwartiertje gaat wandelen, wandel je per dag toch een half uur. Doe je dit iedere dag, dan wandel je iedere week dus wel 3,5 uur. Effect per week Als je dagelijks 2 keer een kwartiertje wandelt, verbrand je gemiddeld zo’n 100-110 kcal per dag extra. Dat is  per week 700-770 kcal meer dan je verbrandt als je niet wandelt 😊. Effect per maand Bekijk je dit nog eens over een maand dan verbrand je in een maand zelfs ruim 3000 tot 3400 kcal extra. Als je die kcal niet extra aanvult met eten, dan kan je dat per maand ruim 450 gram gewichtsverlies opleveren. Effect per jaar Wordt deze extra beweging een gewoonte voor je en doe je dit dus altijd, dan kan je hiermee per jaar ruim 5 kg afvallen.  Op die manier draagt bewegen dus zeker wel bij aan afvallen 💎.

Beweeg daarom vooral omdat het je helpt om je goed te voelen.

Extra voordelen van bewegen

✔ Bewegen werkt stress verlagend

We zitten tegenwoordig heel veel in ons hoofd. We moeten van alles en krijgen via allerlei schermen heel veel prikkels binnen. Niet voor niets hebben veel mensen last van een overprikkeld brein. Door te bewegen, kom je weer in contact met je lichaam. Dat werkt ontspannend.

✔ Bewegen helpt je om beter te slapen

Je bent vaak meer ontspannen en ook fysiek meer uitgedaagd als je beweegt, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Belangrijk is hierbij wel dat je niet te laat op de avond nog gaat sporten, want je lichaam heeft ook tijd nodig om weer tot rust te komen.

✔ Bewegen is goed voor botten en hersenen

Als je gebruik maakt van de app ‘Ommetje’ dan vertelt proffessor Erik Scherder je precies hoe dit werkt. De ‘Ommetje’ app kan je ook heel goed inzetten om jezelf wat meer in beweging te krijgen. Wist je dat een ommetje maar 20 minuutjes hoeft te duren om al effectief te zijn 😇?

✔ Bewegen maakt je fitter en vitaler

Van afvallen alleen word je niet fitter en vitaler. Om meer conditie en sterkere spieren op te bouwen, zal je echt in beweging moeten komen. Dat hoeft helemaal niet in de sportschool. Ook fietsen, wandelen, zwemmen of tuinieren helpen hierbij.

✔ Minder eetdrang

En al deze bovenstaande punten bij elkaar, maken dat je blijer wordt. Dat je minder stress zal ervaren en beter zal slapen. En dat bij elkaar zal ervoor zorgen dat eetdrang zal verminderen 😊. Omdat stress, vermoeidheid en disbalans grote triggers voor eetdrang zijn. Wil je overigens meer tips tegen eetdrang? Dan vind je deze in mijn gratis e-book 7 tips tegen eetdrang En al die tijd dat je beweegt, je niet kan eten 😉. Kortom: Bewegen is niet noodzakelijk om af te kunnen vallen, maar het helpt zeker wel 😉.

Zo kom ook jij in beweging

Zie jij nog op tegen bewegen? Met deze tips help ik je graag over de drempel heen helpen . 💪 Zorg voor een vorm van beweging die past bij je lichaam en conditie. Hardlopen is geen aanrader als je te zwaar bent. Wandelen, fietsen of zwemmen is dan een betere keuze. 💪 Bouw het bewegen langzaam op. Zorg dat je de actie zo klein maakt dat je eigenlijk nooit een echt excuus hebt waarom het niet zou kunnen. Liever 2x 15 minuten wel doen, dan niets doen, omdat je geen tijd hebt om een uur te wandelen. 💪 Kies een vorm van bewegen die je ‘leuk’ vindt. Ik hou zelf meer van wandelen dan van fietsen en ga daarom ook dagelijks wandelen. 💪 Plan het bewegen in je agenda in. De kans dat je het dan gaat doen, is echt groter. 💪 Zoek een maatje om mee te bewegen. Als je afspreekt om met iemand te gaan tennissen of wandelen, is de kans dat je afzegt veel minder groot, omdat je de ander niet wil laten zitten. En als je met iemand sport, kan het ook nog eens heel gezellig zijn. 💪Vind je alleen wandelen saai? Zet dan eens een podcast op tijdens het wandelen. Op spotify vind je heel veel leuke en interessante podcasts. 💪 Vergeet niet dat je ook zonder zin in actie kan komen. Dat geldt niet alleen voor bewegen, maar voor heel veel dingen die je dagelijks doet. Denk maar eens aan je tanden poetsen of de vaatwasser uitpakken 😉. Vaak is de eerste hobbel de grootste. Focus je daarom niet op de hobbel, maar op hoe je je voelt ná de inspanning. Ook ik heb echt niet altijd zin om te gaan wandelen of te gaan tennissen. Maar ná de wandeling of het tennissen voel ik me altijd veel beter dan ervoor. Daarom ga ik dus toch. Ook als ik geen zin heb 😉. Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om eens te onderzoeken wat beweging voor jou kan doen. Niet omdat je 'moet afvallen', maar omdat het je zo'n goed gevoel zal geven 😊 💃! Groetjes, Karin Ps: Vind je deze blog inspirerend? 💗 als je hem dan deelt op FB of Insta 🙏.      

Eetdrang: 3 redenen waarom je meer snaait en eet dan je wil

Hoe komt het toch dat je zo vaak meer snoept of snaait dan je wil 🤔? Misschien herken je dit wel: ✅ Je neemt je voor om vandaag niet te snoepen. Tot 11:00 uur gaat het prima, maar dan eet je toch ‘ongemerkt’ dat koekje bij de koffie. En de rest van de dag zie je jezelf steeds meer andere keuzes maken dat je jezelf had voorgenomen. ✅ Je wil graag afvallen. Je maakt bewuste keuzes, maar na een akkefietje op je werk stop je bij het eerste beste tankstation. En daarna laat je het lopen, want ‘deze dag is toch al verpest’. ✅ Je bent al een week ‘goed bezig’ , maar dan is het weekend en kan je jezelf niet meer bedwingen. In plaats van een bakje chips op vrijdag,  zie je jezelf een hele zak chips leegeten. En meteen voel je die drang dat alles dit weekend maar op moet, want ‘Je kan toch geen maat houden’. ✅ Je hebt jezelf voorgenomen om niet meer uit de pan te snaaien of niet meer 2x op te scheppen, maar je ziet het jezelf toch weer doen. Je baalt en denkt meteen ‘Het lukt me nooit’.

Zo werkt ons brein

Om beter te begrijpen waarom je deze keuzes soms maakt, is het handig om iets meer te weten over de werking van ons brein. Ons brein is heel ingenieus. Ze houdt van efficiency. Daarom zijn gewoontes ook zo belangrijk voor ons brein. En de eerste twee dingen waar ons brein altijd naar streeft, zijn genot en overleven. Ons brein zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat we dit bereiken. Heel veel dingen, die we onbewust, doen, worden dus gedreven vanuit dit streven naar genot en overleving. 35.000 keuzes Als je weet dat je dagelijks ruim 35.000 keuzes maakt, waarvan 99,76% onbewust gemaakt wordt, begrijp je misschien iets beter waarom je jezelf soms betrapt op ‘onbewust gedrag’ dat je helemaal niet wilde vertonen. Een blij brein Eetdrang is niet iets wat ontstaat bij een blij en tevreden brein. Wij zorgen er vaak zelf voor dat we die hang naar snaaien en overeten activeren. Nu doe je dat waarschijnlijk onbewust. Maar als je weet, wat belangrijke redenen zijn die ervoor zorgen dat je regelmatig meer eetdrang krijgt, kun je er zelf ook wat tegen doen 😉.  

3 belangrijke redenen die maken dat je meer snoept of eet dan je eigenlijk wil.

1. Diëten

Een van de belangrijkste triggers voor eetdrang is diëten. Een dieet verstoort de gezonde verhouding die je van nature hebt met eten, gevoel van honger en verzadiging en je lichaam. Hoe vaak heeft een dieet er bij jou toe geleid dat je jezelf bepaalde eetregels oplegde? Zoals: ✅ Door de week geen snoep ✅ Na 20:00 uur ’s avonds niet meer eten ✅ Een verboden voedingsmiddelenlijst Oordelen en schuldgevoel Dit soort regels verstoort juist die gezonde relatie met eten. Want het zorgt ervoor dat je eten niet meer ziet als eten. Maar dat je een oordeel aan eten en eetkeuzes hangt. Een appel is goed. Een gevulde koek verkeerd. Snoepen in het weekend mag, maar door de week is het verkeerd. En als je dan toch een keer een gevulde koek eet of door de week snoept, dan geeft dit vaak het ‘bekende schuldgevoel’. En dit schuldgevoel maakt vaak weer dat je ‘als je dan toch een x die gevulde koek gegeten hebt’ ook nog wel door kan gaan met snoepen. Want ‘je bent dan toch al verkeerd bezig’. Of dat je in het weekend helemaal los gaat, ‘omdat het dan mag en alles op moet voordat het weer maandag is, omdat je het dan niet meer kan weerstaan’. Om eetdrang te verminderen, is het dus belangrijk om te stoppen met diëten en alles wat bij diëten hoort.

2. Gebrek aan genot

Zoals ik al aangaf, streeft ons brein voortdurend naar genot. Dit geldt voor genot uit het leven, maar ook uit eten. Denk maar eens terug aan een dag dat je helemaal in je element was. Je voelde je goed en deed wat je graag doet. Hoe vaak heb jij op dat soort dagen eetdrang 🤔? Levensgeluk Als je in het dagelijks leven niet gelukkig bent met hoe je je leven inricht. Dan wil ons brein dit gebrek aan genot vaak compenseren met eten. Jezelf troosten of belonen met eten. Je kent vast die gedachte wel ‘Ik heb het verdiend’. Als je jezelf etend betrapt op deze gedachte, is het goed om jezelf eens af te vragen wat je nu daadwerkelijk verdiend hebt. Waar had je nu echt behoefte aan? Mentale verzadiging Dit geldt niet alleen voor ons levensgeluk. Ook als je mentaal en fysiek niet verzadigd bent door de eetkeuzes die je maakt, krijg je vaak eetdrang. Eet je te weinig verzadigend, dan krijg je honger. En als je gaat snoepen bij honger ‘Ik heb immers al gegeten 😉’, dan stilt een koekje die honger niet. En dus wil je nog meer. Was de maaltijd niet echt lekker? Dan voelen we ons mentaal ontevreden. En die onvrede triggert vaak ‘het gevoel dat je iets tekort komt’. En dat compenseren we dan graag weer met iets lekkers. Dus zorg dat je genot uit je leven en je maaltijden haalt. Waar word je blij van? Welke voeding past bij jou? Experimenteer en ontdek 💃!

3. Er speelt iets anders…

Een 3de belangrijke reden voor eetdrang is dat er eigenlijk iets anders speelt waar je nog niet zo goed mee om weet te gaan. Je bent bijvoorbeeld moe en voelt de drang om dit weg te eten. Maar vermoeidheid kan je niet weg eten. Als je vermoeid bent, helpt het om je hoofd leeg te maken bij geestelijke vermoeidheid en om te gaan slapen bij lichamelijke vermoeidheid. Een ander voorbeeld is dat je stress voelt waardoor je wil gaan snoepen. Maar ook tegen stress helpt snoepen of eten uiteindelijk niet. Het verdooft hooguit je gevoel voor een paar seconden. Als je merkt dat je vaak eetdrang krijgt als er iets anders speelt. Dan heb je het nodig om anders met deze ongemakkelijke gevoelens om te leren gaan. Eten of snoepen zal het gevoel van ongemak even dempen, maar nooit oplossen. Emoties en gevoelens hebben we niet voor niets. Die willen ons iets vertellen. Het is daarom ook belangrijk om ze de aandacht te geven die ze vragen en om te leren om ermee om te gaan. Zo zie je dus dat je zelf best veel kan doen om eetdrang tegen te gaan. Het begint allemaal met terug gaan naar de basis. Stop met diëten en al die regels en oordelen die daarbij horen. Ga eten weer zien als eten. En neem zelf verantwoordelijkheid voor alle keuzes die je maakt. Zowel op het gebied van eten als ook op het gebied van zelfzorg.

'Regie pakken op je eetgedrag gaat hand in hand met regie pakken op je leven.'

Dus pak die verantwoordelijkheid voor jezelf. Stop met oordelen over de keuzes die je maakt. En oefen, experimenteer, maak fouten en leer ervan 😊. Wil jij heel graag die regie pakken? Wil je zelf invloed uitoefenen op je brein. Stoppen met overeten en starten met zorgen voor jezelf? Maar kan je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Meld je dan aan voor mijn themaworkshop hoofdhonger de baas!  Liever eerst wat meer lezen over eetdrang? Vraag dan hier mijn gratis e-book met 5 TIPS tegen eetdrang aan.  

De knop om na de vakantie: 5 tips voor een frisse start

Vind jij het ook zo lastig om na de vakantie weer grip te krijgen op je eetgedrag? Heb je de neiging om qua leefstijl nog een tijdje te blijven hangen in de 'vakantiemodus'? Dan helpen de acties die ik zelf toepas jou vast ook. Ken je dat? Je hebt genoten van een heerlijke vakantie. Tijdens de vakantie heb je allerlei plannen gemaakt om thuis weer echt werk te maken van je fysieke en mentale gezondheid. Je neemt je voor om: ✅ gezonder en minder te eten; ✅ minder te snoepen; ✅ meer te bewegen; ✅ meer tijd voor jezelf te maken; ✅ en meer te genieten van de dingen die je echt belangrijk vindt het in je leven.

Opgeslokt door de waan van de dag

Maar zodra je thuis bent, word je weer opgeslokt door de waan van de dag. Alle verplichtingen die bij het gewone leven horen, komen op je af. De vakantiezooi moet opgeruimd worden. Er moeten wassen worden gedraaid. De tuin heeft onderhoud nodig. Je moet weer beginnen met werken. Al je goede voornemens verdwijnen al snel naar de achtergrond. En het laatste waar je dan zin in hebt, is om je ook nog bezig te houden met je eetgedrag 😉. Herken je dat? Dat je eetgedrag het eerste is dat je opzij schuift 😉? Veel mensen vinden het lastig om de spreekwoordelijke knop weer om te zetten na de vakantie.  Qua eetgedrag blijven velen nog 1,2 of soms wel 3 weken hangen in de 'vakantiemodus'. Waardoor het uiteindelijk steeds moeilijker wordt om weer terug te gaan naar 'normaal'.

De verleiding van vermijding

Blijven hangen in de vakantiemodus lijkt op korte termijn heel verleidelijk, maar als je iets verder kijkt dan die hele korte termijn zal je zien dat de overstap naar 'normaal' hiermee alleen maar lastiger wordt. Want.... 👉 Uitstel betekent vaak afstel. En dat is uiteindelijk niet wat wil. Want je wil je fit en vitaal voelen. 👉 Uitstellen wat uiteindelijk toch moet gebeuren, kost heel veel negatieve energie. Het geeft een 'rotgevoel' en onvrede. Zonde toch om de energie, die je tijdens de vakantie net weer opgebouwd hebt, zo te laten weglekken. 👉 En uitstellen betekent ook dat de drempel om weer in actie te komen steeds hoger wordt. Je gaat er steeds meer tegenop zien. En je vakantiegewoontes raken steeds meer ingesleten. En hoe meer iets is ingesleten, hoe lastiger het is om dat weer te doorbreken. Wees daarom slimmer dan je brein en laat je niet verleiden tot korte termijn genot waar je op langere termijn een steeds hogere prijs voor betaalt.

5 praktische tips

Zelf heb ik een aantal praktische gewoontes ontwikkeld die me altijd helpen om heel snel weer terug te schakelen naar mijn 'normaal' modus. Ik deel ze graag om je te helpen om deze omschakeling ook zo snel mogelijk te maken.

Tip 1: Accepteer dat het normale leven anders is dan vakantie

Dat klinkt misschien niet heel verleidelijk, maar is wel waar en heel effectief. Vakantie is per definitie tijdelijk. En zodra de vakantie voorbij is, begint het gewone leven weer. Voor mij is deze mindset een gewoonte geworden. Zodra ik thuis ben, doe ik weer normaal. Het voordeel van deze mindset is, dat je je aandacht meteen gaat richten op 'dat waar je naartoe wil' in plaats van dat je krampachtig iets vast probeert te houden wat er simpelweg niet meer is.  Wat je aandacht geeft groeit. Focussen op wat je wél wil, geeft positieve energie 😇.  Steek je energie dus in wat je wél wil. In plaats vechten tegen iets wat je nooit kan winnen.

Tip 2: Maak een eetplan en boodschappenlijstje voordat je weer inkopen gaat doen

Er is niets zo effectief om helpende eetkeuzes te maken als het hebben van een planning voor de avondmaaltijden. Ontbijt en lunch zijn voor veel mensen redelijk standaard. Maar wat er 's avonds gegeten wordt, kan nog wel eens een uitdaging zijn. Na een drukke dag nog even de supermarkt in rennen is een valkuil die niet helpt. Omdat je dan vaak inkoopt vanuit emotie. Je bent moe. Je hebt geen idee wat je kan of wil eten en je hebt haast. De keuze voor minder helpend gemaksvoer is dan snel gemaakt. En dat wil je graag voorkomen. Dus ga even zitten en noteer voordat je boodschappen gaat doen wat je de komende dagen gaat eten en schrijf op je lijstje wat je daarvoor nodig hebt. Op die manier kan je ook even rustig nadenken over wat je echt lekker vindt en wat bijdraagt aan je doel om te kiezen voor fit en vitaal. Als je een koelkast hebt die gevuld is met groente, fruit, beleg en zuivel waar jij van houdt, is de verleiding om iets anders te kiezen veel minder groot. Meer inspiratie om de vraag 'Wat eten we vandaag?' snel te beantwoorden, vind je hier.

Tip 3: Plan schakeltijd in

De overgang van vakantie naar het gewone leven is zowel fysiek als mentaal een flinke omschakeling. Die omschakeling kan behoorlijk wat onrust geven. En daardoor eetdrang aanwakkeren. Gun jezelf daarom ook de tijd om te schakelen. Gooi niet meteen je hele agenda vol met verplichtingen. Staat je agenda al vol? Kijk dan eens of er toevallig iets uit kan om even ruimte te maken voor jezelf. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te kunnen schakelen. Een paar lege plekken in de agenda helpen je hierbij. Hier vind je nog veel meer informatie over schakelen en het benutten van schakelmomenten.

Tip 4: Pak je beweging weer op

Bewegen is goed voor je lijf, maar ook ontzettend goed om je hoofd leeg te maken. Zodat je de rust kan bewaren. En als je rust hebt in je hoofd, maak je betere keuzes. Dus pak de beweging die je fijn vindt weer op. Hou je niet van sporten? Lees hier dan hoe je toch lekker actief kan zijn zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan.

Tip 5: Start de dag met een regievolle actie

Een goed begin van de dag is het halve werk. Die uitdrukking ken je vast wel en is wat mij betreft ook echt waar. Als je de dag goed begint, loopt de rest van de dag vaak ook meer volgens plan. Start de dag daarom goed. Voor mij betekent dat een goed ontbijt en een ochtendwandeling. Ik ken ook mensen die starten met yoga of meditatie. Welke actie(s) helpen jou om de dag goed te beginnen?

Bonustip: Oude niet helpende gewoontes

Het is mij de afgelopen jaren opgevallen dat ik thuis bepaalde gewoontes had die ik tijdens de vakantie helemaal niet had en omgekeerd. Misschien herken je dat wel. Bijvoorbeeld: ✅ Thuis altijd een toetje en op vakantie niet? ✅ Thuis altijd een koekje bij de koffie, maar op vakantie nauwelijks? ✅ Thuis regelmatig een handje drop pakken, maar op vakantie niet? ✅ Op vakantie maak je na het eten een ommetje met je partner, maar thuis plof je op de bank? ✅ Op vakantie lekker even een boek lezen voor het slapen. Maar thuis voor de buis naar nietszeggende programma's zitten kijken. Als je dit bij jezelf herkent, dan is dit hét moment om definitief met die oude gewoonte af te rekenen. Want je hebt je oude patroon namelijk al 1, 2 of 3 weken doorbroken 😊. Pak ook nu niet bij ieder kopje koffie automatisch een koekje, maar denk er even over na of je dit echt wel wil. Koop minder koekjes en geen toetje voor na het eten. En haal geen drop in huis. Wat er niet is, mis je vaak niet. Maak na het eten ook nu nog even een ommetje. En pak even een boek voordat je automatisch de tv aanzet. Als je dit ook thuis nog een tijdje volhoudt, dan zal je merken dat de oude niet helpende gewoonte naar de achtergrond zal verdwijnen en een nieuwe meer helpende gewoonte zal inslijten. Ik hoop dat deze tips jou net zo goed helpen als mij om na de vakantie meteen weer om te schakelen naar een 'normaal', waarmee je je zowel fysiek als mentaal fit gaat voelen.

Niet genoeg aan deze tips?

Merk jij dat je niet genoeg hebt aan deze tips? Dat je blijft trappen in oude valkuilen en dat je blijft vechten met jezelf en eten? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen eens onderzoeken om persoonlijke coaching jou hierbij kan helpen.   Groetjes, Karin Ben jij ook enthousiast over deze blog? Deel 'm dan gerust op FB of Insta!