Waarom vechten niet helpt als je wil afvallen en wat wel werkt
Herken je dat gevoel dat je iedere maandag of misschien wel iedere dag weer opnieuw begint 😏?
Je begint vol goede moed. Maar….. naar mate de dag vordert, word je steeds minder enthousiast. Omdat dingen ‘anders’ lopen dan je vooraf had verwacht.
✅ Je krijgt iets aangeboden waar je niet op gerekend had.
✅ Je wordt overvallen door een nare reactie van iemand of een vervelend gesprek.
✅ Er komen dingen tussendoor waardoor je toch weer minder tijd hebt dan je had verwacht.
✅ Of overdag gaat het eigenlijk best wel goed, maar ’s avonds kak je in en dan is de snoeplade toch dichterbij dan je zou willen.
Ook ik begon iedere dag weer opnieuw
Zelf heb ik jarenlang geworsteld met afvallen en aankomen. Ook ik begon iedere dag weer opnieuw 😏. Eigenlijk was ik altijd op dieet of aan het overeten. Terugkijkend op die periode heb ik een aantal interessante inzichten opgedaan.
Mijn belangrijkste inzichten
✅ Ons leven is een aaneenschakeling van ‘lastige situaties’ . Het loopt iedere dag anders. We hebben allemaal wel eens een mindere dag, vakantie of een feestje.
✅ Ik was er vroeger van overtuigd dat ik moest afzien en honger moest lijden als ik wilde afvallen. Lekker en voldoende eten hoorde daar niet bij. Maar dat werkte juist niet 🙈. Doordat ik zo weinig at, had ik vaak buik- en hoofdhonger tegelijk. Ik wilde het dan wel bij 1 koekje laten, maar dat kon ik niet. En omdat dat me niet lukte, voelde ik me een slappeling en een ‘loser’. Wat helemaal niet zo was. Ik wist toen gewoon nog niet hoe ik een gezonde relatie met eten kon hebben.
✅ Door de week kon ik best streng zijn voor mezelf, maar in het weekend ging het mis. Want dan mocht het van mezelf. En dus at ik er eigenlijk alles wat ik er door de week af haalde in het weekend weer bij 😣.
✅ Iedere emotie die ik had, was een aanleiding om te eten. Als ik me rot voelde dook ik de koekjestrommel in. En was ik blij, dan hoorde daar een gebakje bij. Vaak at ik dat gebakje of die koekjes wel met schuldgevoel. Ik was immers fout bezig en moest maandag weer beginnen….😒
Heel hard werken
Misschien valt het je wel op als je naar mijn inzichten kijkt, dat afvallen op die manier heel hard werken was. Ik voerde iedere dag weer een groot gevecht met mezelf en met eten 😏.
Vechten
Tijdens mijn workshop hoofdhonger van afgelopen woensdag, raakte het me dat de deelnemers ook zo aan het vechten waren met eten en zichzelf.
We kwamen tot de conclusie dat ze eigenlijk altijd bezig zijn met afvallen, eten, schuldgevoel en balen van zichzelf.
Ze hadden óf een goeie dag, waarbij ze tevreden waren dat ze zichzelf aan hun eetplan hadden gehouden. Óf het was een slechte dag, omdat ze teveel gesnoept/gegeten hadden en ze voelden zich dan schuldig. En worstelden met alle gedachten die opkwamen, zoals ‘Pff…morgen begin ik echt weer. Of nee, maandag ga ik er echt weer tegenaan’.
Op het gebied van eten zat er eigenlijk nooit een normale ontspannen dag tussen.
Zelf heb ik dus ook jarenlang in dat cirkeltje gelopen. Maar nu ik inmiddels een gezonde relatie met eten heb, besef ik pas goed hoe zwaar het eigenlijk is om zo te leven.
✅ Iedere dag in meer of mindere mate weer die strijd met jezelf en met eten.
✅ Iedere keer dat het niet lukt, weer die teleurstelling in jezelf.
✅ En de oordelen die je daarbij over jezelf hebt.
Vechten helpt niet bij afvallen
‘Vechten’ bij afvallen helpt niet. Juist niet.
Hoe harder je vecht, hoe verder je afraakt van wat je graag wil bereiken.
Namelijk een gezonde relatie met eten, waarbij je niet heel de dag met eten bezig hoeft te zijn en waarmee je op het gewicht komt waar jij je goed bij voelt 😅.
Dit werkt wel
- Stop met diëten en start met het ontwikkelen van een ‘normaal’ basis eetpatroon. Diëten werkt alleen op korte termijn. Op lange termijn verstoort het je relatie met eten en worden de meeste mensen er zwaarder door.
- Leer je lichaam beter kennen. Zodat je onderscheid leert maken tussen buikhonger en hoofdhonger.
- Leer om in plaats van je perfect aan je eetplan te houden zo flexibel mogelijk om te gaan met alle onverwachte situaties die iedere dag weer voorbij komen. De perfecte eetdag bestaat niet. Als je daarnaar blijft streven, zal je uiteindelijk steeds harder gaan werken en vechten. Zonder dat je een stap verder komt. Simpelweg, omdat het niet haalbaar is wat je dan van jezelf vraagt.
- Leer en train de vaardigheden die je nodig hebt om met hoofdhonger om te gaan. Dit is ontzettend belangrijk, omdat de reden dat we overeten nooit met buikhonger te maken heeft. De oorzaak van overeten is altijd hoofdhonger. Je hebt het dus nodig om hiermee om te leren gaan. Coaching is hierbij heel waardevol. Omdat we deze vaardigheden niet geleerd hebben tijdens het opgroeien.
Uitdaging
Omgaan met hoofdhonger is voor de meeste mensen de grootste uitdaging. En tegelijkertijd is het ook het leukste onderdeel 😉. Tijdens het trainen van vaardigheden om anders met hoofdhonger om te gaan, ben je niet meer met eten bezig. Je ontwikkelt jezelf 😊. Hoe lekker is het om daaraan te kunnen werken, zonder de hele tijd met eten bezig te zijn 😇.
De manier waarop je met hoofdhonger omgaat, zegt veel over hoe je met allerlei dingen in het leven omgaat. Anders om leren gaan met hoofdhonger, zal je dus ook op allerlei andere vlakken in het leven helpen om keuzes te maken waar je je beter bij voelt.
Dit heeft het mij gebracht
Zelf heb ik die vaardigheden ook moeten leren. En het heeft me enorm veel gebracht.
✅ Ik hoef niet meer te vechten met eten en mezelf. Ik kan flexibel omgaan met alles wat er op een dag voorbij komt en toch de eetkeuzes maken waar ik me goed bij voel.
✅ Ik gun mezelf om te zijn wie ik ben.
✅ Ik eet nu altijd lekker en voldoende. Ik geniet van alles wat ik eet en heb geen buikhonger en geen schuldgevoel meer.
✅ Ik hoef ongemak en ongemakkelijke gevoelens niet meer weg te eten om me tijdelijk beter te voelen. En dat voelt zo ontzettend fijn😇.
✅ Ik voel me vrij in mijn keuzes en in mijn lijf! Dit maakt winkelen echt veel leuker 😉.
✅ Ik luister meer naar alle signalen die mijn lijf me geeft.
✅ En op het moment dat ik besef dat ik weer eens in een oude valkuil trap, ga ik met de echte oplossing aan de slag en verzand ik niet meer in een strijd met eten.
Te mooi om waar te zijn?
Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Zeker als je al van alles geprobeerd hebt en het je maar niet lukt om blijvend resultaat te boeken. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor jou mogelijk is 🤗. Want ik heb inmiddels al honderden vrouwen geholpen om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, die de hoop eigenlijk al opgegeven hadden.
Vaardigheden
Een gezonde relatie met eten is geen hogere wiskunde. Het gaat over vaardigheden. Vaardigheden kan je leren door te oefenen. Dus dat kan jij ook 😉.
Met hulp
Na mijn opleidingen als gewichtsconsultent, gedragscoach en ACT therapeut ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat we met afvallen vaak aan de ‘verkeerde’ kant beginnen 🙄.
Veel mensen richten zich bij het afvallen op eten. Maar we weten allemaal toch eigenlijk best wel dat een appel een ‘betere keuzes’ is dan een gevulde koek 🤔?
Het punt is dat we ondanks dat we dat weten toch andere keuzes blijven maken 🙄.
Je hebt het dus nodig om te ontdekken waarom je andere keuzes maakt. Pas als je de oorzaak weet, kan je er ook iets aan veranderen.
Daarnaast heb je dus vaardigheden nodig om anders met je valkuilen om te leren gaan. De meeste mensen halen deze kennis en vaardigheden niet uit een boek of via internet.
Vaak lezen ze er van alles over, maar doen ze er niet echt iets mee.
Gedragsverandering is topsport. Welke succesvolle topsporter zonder coach ken jij 🤔?
Ontdekken of ik jouw coach kan zijn?
Als je je gedrag wil veranderen, is het noodzakelijk om te oefenen. Om iets anders te doen dan je tot nu toe gedaan hebt.
Wil je stoppen met vechten met eten en jezelf. En op een duurzame manier starten met het aanleren van vaardigheden waarmee je je zowel fysiek als mentaal goed gaat voelen😊? Meld je dan aan voor een gratis coachgesprek. Dan kan je zelf ontdekken of ik de coach ben die jou naar je topprestatie mag begeleiden 🤗.
Een coach helpt je daarbij. Leert je welke opties er zijn. En helpt je om samen te ontdekken wat bij jou past.