Waarom vechten met eten en jezelf niet werkt – en wat wel helpt
👉 Begin jij iedere dag of iedere maandag opnieuw?
👉 Heb jij een goeie dag als je je aan je eetplan gehouden hebt?
👉 En een slechte dag als dat niet lukt. En voel je je dan schuldig?
Dan voer je een dagelijks gevecht met eten en jezelf. Dit gevecht is helaas zinloos, omdat je het nooit zal winnen.
Zolang jij blijft vechten met eten en jezelf, blijft eten de baas over jou.
Ook ik begon iedere dag weer opnieuw
Zelf voerde ik jarenlang een gevecht met afvallen en aankomen. Ik stond met goede voornemens op en ging met schuldgevoel naar bed. En iedere dag was ik wéér teleurgesteld als het niet lukte om te doen wat ik me had voorgenomen. Eigenlijk was ik altijd op dieet of aan het overeten. Terugkijkend op die periode heb ik een aantal interessante inzichten opgedaan.
Mijn belangrijkste inzichten
✅ Ons leven is een aaneenschakeling van ‘lastige situaties’ . Het loopt iedere dag anders. We hebben allemaal wel eens een mindere dag, vakantie of een feestje.
✅ Ik was er vroeger van overtuigd dat ik moest afzien en honger moest lijden als ik wilde afvallen. Lekker en voldoende eten hoorde daar niet bij. Maar dat werkt juist niet 🙈. Doordat ik zo weinig at, had ik buik- en hoofdhonger tegelijk. Ik wilde het wel bij 1 koekje laten, maar dat kon ik niet. En omdat dat me niet lukte, voelde ik me een slappeling en een ‘loser’. Wat achteraf helemaal niet terecht was. Ik wist toen gewoon niet hoe ik een gezonde relatie met eten kon hebben.
✅ Door de week was ik streng voor mezelf, maar in het weekend ging het mis. Want dan mocht het. En dus at ik er alles wat ik er door de week af haalde in het weekend weer bij 😣.
✅ Iedere emotie die ik had, was een aanleiding om te eten. Als ik me rot voelde dook ik de koekjestrommel in. En was ik blij, dan hoorde daar een gebakje bij. Vaak had ik na dat gebakje of die koekjes schuldgevoel. Ik was immers fout bezig en moest maandag weer beginnen….😒
Ben jij ook iedere dag in gevecht met eten en jezelf?
Al dat vechten met eten en jezelf is heel hard werken. Ook tijdens mijn workshops hoofdhonger zie ik veel deelnemers die vechten met eten en zichzelf.
Als je vecht met eten om af te vallen, dan ben de hele tijd bezig met afvallen, eten, schuldgevoel en balen van jezelf.
Je hebt óf een goeie dag óf een slechte dag. Op een goeie dag ben je tevreden omdat je je aan je eetplan gehouden hebt. Op een slechte dag voel je je schuldig, omdat je teveel gesnoept of gegeten hebt.
En dagelijks komen gedachten voorbij als ‘Pff…morgen begin ik echt weer. Of nee, maandag ga ik er echt weer tegenaan’.
Alles waar je dus niét mee bezig wil zijn, krijgt heel veel aandacht.
Op het gebied van eten zit er dan eigenlijk nooit een ontspannen dag tussen.
Waardeloos toch? Herken je dat?
✅ Iedere dag weer die strijd met jezelf en met eten.
✅ Iedere keer dat het niet lukt, die teleurstelling in jezelf.
✅ En de oordelen die je daarbij over jezelf hebt.
Vechten helpt juist niét
Weet dan dat vechten niet helpt. Van vechten word je moe, moedeloos en juist steeds zwaarder. Want het is een doodlopende weg. Als je een gezonde relatie met eten wil ontwikkelen en blijvend resultaat wil boeken, is het noodzakelijk dat je weer normaal leert eten en dat je jezelf leert begeleiden bij hoofdhonger. Vechten helpt niet. Want wat zie jij jezelf doen als je vechtend wil afvallen?
Herken je dit?
- Je gaat extreme eetkeuzes maken. Voedingsmiddelen schrappen of heel weinig eten.
- Je veroordeelt jezelf als de weegschaal tegenvalt. En je laat dit de rest van je dag bepalen.
- Je wordt boos op jezelf als het je niet gelukt is om je aan die strenge eetkeuzes te houden.
- Je wordt steeds meer ontevreden met jezelf.
- Je krijgt steeds minder zelfvertrouwen dat het je gaat lukken om een gezonde relatie met eten te krijgen. Negatieve gedachten nemen de overhand.
- Je gaat steeds harder werken en wordt steeds strenger voor jezelf totdat je moegestreden bent en het opgeeft.
En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Zie je wat al dit vechten met je doet? Je wordt er steeds onrustiger door en je relatie met eten en jezelf verslechtert.
Stop daarom met vechten en kies voor een andere aanpak.
De baas worden over je eigen eetbedrag is een traject van persoonlijke ontwikkeling. Het gaat namelijk vooral over jou en de manier waarop je keuzes maakt en met jezelf omgaat. Eten is echt slechts bijzaak.
Dit werkt wel
- Stop met diëten en ontwikkel een ‘normaal’ eetpatroon. Diëten werkt alleen op korte termijn. Op lange termijn verstoort het je relatie met eten en word je er zwaarder door. Het is niet raar als je door het volgen van diëten niet meer weet wat nu normaal eten is. Geldt dat voor jou? Schakel dan hulp in. Want, het is noodzakelijk om normaal te leren eten om rust in je hoofd en in je lichaam te krijgen.
- Leer je lichaam beter kennen. Zodat je onderscheid kan maken tussen buikhonger en hoofdhonger.
- Leer om in plaats van je perfect aan je eetplan te houden zo flexibel mogelijk om te gaan met alle onverwachte situaties die iedere dag weer voorbijkomen. De perfecte eetdag bestaat niet. Als je daarnaar blijft streven, zal je steeds harder gaan werken en vechten. Zonder dat je verder komt. Simpelweg, omdat het niet haalbaar is wat je dan van jezelf vraagt.
- Leer jezelf beter kennen. En train de vaardigheden die je nodig hebt om met hoofdhonger om te gaan. Dit is ontzettend belangrijk, omdat de reden dat we overeten nooit met buikhonger te maken heeft. De oorzaak van overeten is altijd hoofdhonger. Je hebt het dus nodig om hiermee om te leren gaan. Coaching is hierbij heel waardevol. Omdat je deze vaardigheden niet leert tijdens het opgroeien.
Gezond, fit en vitaal worden door jezelf te ontwikkelen
Leren omgaan met hoofdhonger betekent dat vaardigheden gaat trainen om anders met lastige situaties om te gaan,. Je bent dan dus niet meer met eten bezig maar met een persoonlijk ontwikkeltraject. Hoe fijn is het om gezonder, fitter en vitaler te worden, zonder de hele tijd met eten bezig te zijn!
De manier waarop je met hoofdhonger omgaat, zegt veel over de manier waarop je naar jezelf kijkt. En hoe je met allerlei lastige situaties in het leven omgaat. Als je de baas wordt over de keuzes die je maakt, zal je de baas worden over de eetkeuzes die je maakt en over allerlei andere keuzes die je dagelijks maakt. Dit maakt dat je zelf de baas wordt. Je wordt sterker en komt dichter bij jezelf te staan. En je zal letterlijk en figuurlijk lichter door het leven gaan.
Dit heeft het mij gebracht
Leren omgaan met eetdrang heeft mij enorm veel gebracht. Door vaardigheden te trainen om mezelf te begeleiden bij hoofdhonger ben ik veel weerbaarder geworden voor tegenslag.
✅ Ik hoef niet meer te vechten met eten en mezelf. Ik kan flexibel omgaan met alles wat er op een dag voorbij komt en toch eetkeuzes maken waar ik me goed bij voel.
✅ Ik gun mezelf om te zijn wie ik ben met al mijn plussen en minnen. Hierdoor ben ik veel minder bezig met wat anderen van mij vinden en blijf ik bij mezelf.
✅ Ik eet altijd lekker en voldoende. Ik geniet van alles wat ik eet en heb geen buikhonger of schuldgevoel meer.
✅ Ik eet ongemak en ongemakkelijke gevoelens niet meer weg om me tijdelijk beter te voelen. En dat is heel bevrijdend.
✅ Ik voel me vrij in mijn keuzes en in mijn lijf! Winkelen is nu echt veel leuker 😉.
✅ Ik luister meer naar de signalen van mijn lijf.
✅ En op het moment dat ik besef dat ik in een oude valkuil trap, onderzoek ik wat er gebeurt. Ik veroordeel mezelf niet en ga met de echte oplossing aan de slag. Waardoor ik niet meer verzand in een strijd met eten.
Te mooi om waar te zijn?
Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Zeker als je al van alles geprobeerd hebt en het je maar niet lukt om blijvend resultaat te boeken. Toch ben ik ervan overtuigd dat ook jij dit kan leren.
Vaardigheden
Een gezonde relatie met eten is geen hogere wiskunde. Het gaat over vaardigheden die je kan leren door te oefenen. Denk maar aan lopen, fietsen, lezen of schrijven. Dat zijn allemaal vaardigheden. Ik heb inmiddels al honderden mensen geholpen, die de hoop eigenlijk al opgegeven hadden.
Hier gaat het mis
Na mijn opleidingen als gewichtsconsultent, gedragscoach en ACT therapeut ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat we met afvallen vaak aan de ‘verkeerde’ kant beginnen 🙄.
Veel mensen richten zich bij het afvallen op eten. Maar we weten allemaal toch eigenlijk best wel dat een appel een ‘betere keuzes’ is dan een gevulde koek 🤔?
Het punt is dat je ondanks dat je dat weet toch andere keuzes maakt 🙄. Je hebt het dus nodig om te ontdekken waaróm je andere keuzes maakt én hoe het ook anders kan. Pas als je de oorzaak weet, kan je er ook iets aan veranderen.
Eén coachoefening heeft meer impact dan het lezen van 10 boeken.
De meeste mensen die hun gedrag willen veranderen, lezen het ene na het andere boek. Ook volgens ze veel mensen over het onderwerp op internet. Maar er is niets zo effectief als een goede coachoefening. Dat weet ik uit ervaring, want als gedragscoach heb ik alle oefeningen die ik inzet ook zelf ondergaan. Echt één goede coachoefening heeft meer effect dan het lezen van 10 boeken.
Dat maakt coaching zo waardevol.
Gedragsverandering is topsport. Welke succesvolle topsporter zonder coach ken jij 🤔?
Ontdek hoe je verder komt
Als je je gedrag wil veranderen, is het noodzakelijk om te oefenen. Om iets anders te doen dan je tot nu toe gedaan hebt. Want als je blijft doen wat je nu doet, krijg je het resultaat dat je nu hebt.
Welke topsporter ken jij die de gedachte heeft ‘Ik moet het toch zelf kunnen 🤔?’. Juist het inschakelen van hulp maakt dat je verder komt.
Wil je stoppen met vechten met eten en jezelf. En starten met het aanleren van vaardigheden waarmee je je zowel fysiek als mentaal goed voelt en blijvend resultaat boekt? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ontdekken of mij coaching bij jou past.