Bang voor de weegschaal? Zo kom je daar vanaf!
Hoe is jouw relatie met de weegschaal 🤔?
❓ Weet jij wat je weegt? Of loop jij al een tijdje om de weegschaal heen? En heb je de weegschaal weg gedaan, omdat het wegen je leven ging beheersen?
❓ En als je jezelf weegt, voel je je dan ontspannen? Of breekt het zweet je van te voren al uit?
❓ Wat doet het getal op de weegschaal met jouw gevoel? Is dat voor jou een puur neutraal getal of beïnvloedt dat dan ook meteen je stemming voor die dag?
Als je onrust, spanning en vermijdingsdrang bij de weegschaal herkent, dan is de weegschaal voor jou meer dan alleen een tool om te zien wat je weegt. En de kans is groot dat het getal op de weegschaal je dan eigenlijk altijd stress geeft.
Want doordat je zoveel waarde hangt aan het getal dat je ziet, zoek je door te wegen in feite bevestiging of je het wel of niet goed gedaan hebt. Je geeft de weegschaal daarmee een veel te grote rol in je leven. Je wordt, voor jezelfbeeld, afhankelijk van de weegschaal. En dat is niet helpend als je een gezonde eetrelatie wil creëren.
Misschien herken je dit wel
✅ Het resultaat op de weegschaal valt tegen en dat geeft je stress, omdat de gedachten die je hierbij hebt je het gevoel geven dat je het niet goed gedaan hebt. Dat je strenger moet zijn. Of misschien zelfs wel het gevoel dat je gefaald hebt.
✅ Valt het resultaat mee, dan geeft dit je ook stress, want dan komt er meteen de gedachte bij je op dat je dit resultaat of deze lijn naar beneden nu wel vast moet houden. En hiermee voer je de druk op jezelf meteen op.
Als je deze gedachten en dit gevoel herkent, dan heb je nog geen gezonde relatie met de weegschaal. Je ziet het getal op de weegschaal niet als een neutraal getal. Je interpreteert het getal als een maatstaf over hoe je goed je je best hebt gedaan of moet doen als het gaat om eten en afvallen. En dat is gevaarlijk, omdat het juist jouw relatie met eten kan ondermijnen.
Nog een paar voorbeelden
Situatieschets
Je staat ‘s morgens op en loopt naar de badkamer. Je voelt je best goed en stapt op de weegschaal. Maar dan….valt het getal dat je ziet je tegen. Er ontstaat een rollarcoaster van gedachten in je brein en je laat je hierdoor overspoelen. Al deze gedachten bezorgen je een rotgevoel. En doordat je je laat leiden door dat rotgevoel, neem je een besluit (dat meestal niet helpend is 😏).
Voorbeeld 1
Je laat je bijvoorbeeld leiden door de gedachte “Ik kan het niet.” Deze gedachte geeft je het gevoel dat je gefaald hebt. Je voelt je moedeloos en misschien voel je zelfs wel paniek dat het je nooit zal lukken om slank te zijn zoals je zo graag wil. Vanuit deze moedeloosheid besluit je dat je jezelf de komende tijd maar niet weegt. Je gaat de confrontatie uit de weg. En hierdoor sluipt het erin dat je ook wat minder op je eetgedrag let. Je hebt geen zin meer om hier energie in te steken. En het resultaat is dat je langzaam en ongemerkt aankomt.
Voorbeeld 2
Je laat je leiden door de gedachte “Ik moet strenger zijn.” Deze gedachte geeft je het gevoel dat je het niet goed genoeg gedaan hebt en dat je beter je best moet doen of er harder voor moet werken. De druk op jezelf neemt toe. En je besluit om te gaan crashen. Het resultaat hiervan is dat je, na een tijdelijke energieboost door de adrenaline van de stress die je voelt, uiteindelijk allerlei voedingsstoffen tekort komt. En de energie op langere termijn uit je lichaam voelt wegstromen. Op korte termijn val je af. Maar daarna kom je weer heel snel aan. Je houdt crashen immers niet vol en je lichaam is ontregeld. En zo zet je de eerste stap op weg naar je eigen jojo effect en een gevecht met eten.
Voorbeeld 3
Je volgt de gedachte “Deze methode werkt niet voor mij.” Je voelt je opstandig en rebels. En stiekem ben je ook wel een beetje boos op de methode. Je hebt het gevoel dat er voor jou helemaal geen oplossing is. Je wordt er moedeloos van en je geeft de afslankpoging op. Met als resultaat dat je hierdoor je eigen waarheid creëert. Je valt niet meer af en komt weer aan.
Kortom: Je gedrag en gedachten laten beïnvloeden door een getal op de weegschaal helpt je niet 💎.
Je hebt het dus nodig om jouw relatie met de weegschaal te veranderen. En om te leren dat de weegschaal niets zegt over jou. De weegschaal is geen methode of examen, maar slechts een tool om aan te geven wat je weegt. Deze tool is alleen helpend voor je als je hem op de juiste manier gebruikt.
Wat geeft het getal op de weegschaal eigenlijk precies aan?
Het getal op de weegschaal geeft de massa van je lichaam aan. Die massa bestaat niet alleen uit vet, maar ook uit spieren, vocht, ontlasting e.d. Als je wil afvallen, dan wil je vet afvallen. Spieren wil je graag behouden of uitbouwen. Je wil je niet alleen slank, maar ook gezond, fit en vitaal voelen.
De weegschaal geeft dus meer aan dan het vet dat je weegt en is geen directe weerspiegeling van je gedrag. Het kan best zo zijn dat je 500 gram vet bent afgevallen, maar dat je op de weegschaal ziet dat je 500 gram zwaarder weegt. Hormonen, stoelgang en vochtbalans hebben veel invloed op het gewicht, maar zeggen niets over de hoeveelheid vet die je bent afgevallen.
Geef jezelf voor het wegen een cijfer
Om een gezonde relatie met de weegschaal te krijgen en te leren dat het slechts een tool is om bij te houden of je op de juiste weg bent, is het helpend om voordat je gaat wegen al terug te kijken naar je gedrag. Welk cijfer geef jij jezelf voor je eetgedrag en beweging over de afgelopen week 🤔? Als dat vooraf een 8 of hoger is en de weegschaal valt tegen, dan mag je erop vertrouwen dat je vet kwijt bent. En als jij dat goede gedrag volhoudt dat je dat een paar dagen later echt wel terug ziet in het getal. Geef je jezelf een 6je of 7. Dan kan je ervan uitgaan dat je op gewicht gebleven bent. En als je jezelf een onvoldoende geeft… dan kan je zelf wel invullen wat er gebeurt denk ik 😉.
Gedurende de week kan jouw gewicht wel 2 kg verschillen zonder dat het iets met afvallen te maken heeft 😉. Dagelijks wegen, zegt dus niets over hoeveel vet je afgevallen bent. Als je wil zien of je echt vet afvalt, dan helpt het om een tijdje 1x per week te wegen op een vast moment, schoon aan de haak 😉. En dat getal te vergelijken met het getal van een week eerder. Zelf dan kan het wel eens zo zijn dat je gewicht blijft hangen, maar op langere termijn ga je dan een grillige lijn zien. Die als het goed is naar beneden loopt 😊.
Focus dus op je gedrag. Daar heb je 100% invloed op 😀.
Niet tevreden met je gewicht en hulp nodig?
Ben je niet tevreden met je huidige gewicht en leefstijl? En kan je wel wat hulp gebruiken om je gedrag hierin te veranderen? Meld je dan vandaag nog aan voor een gratis online coachgesprek 🤗. Hulp is één van de belangrijkste factoren om succesvol gedrag te veranderen. Dus onderzoek eens wat zo’n coachgesprek je allemaal oplevert.
Iedere maand nodig ik hier 2 deelnemers voor uit. Wie weet wordt dat wel jouw eerste stap naar een ontspannen relatie met eten en de weegschaal 💃. Zou dat niet geweldig zijn 😊?
Ik zou het super leuk vinden om je in zo’n gesprek te ontmoeten!
Groetjes,
Karin