Zo weet wat je koopt als je af wil vallen ( 3 concrete tips om snel verpakkingen te scannen)
Vind jij het ook nog niet zo gemakkelijk om te kiezen tussen verschillen producten als je in de supermarkt staat?
Vraag je jezelf regelmatig af waar je nu eigenlijk precies op moet letten?
Zijn koolhydraten belangrijk of caloriën?
Is het verstandig om te kiezen voor light?
Je bent zeker niet de enige die hier vragen over heeft. Regelmatig ontvang ik appjes met foto’s van producten van cliënten die net gestart zijn met afvallen zonder dieet. En die twijfelen of ze wel de juiste muesli of granola gekocht hebben.
Bij afvallen zonder dieet kan je niets verkeerd doen.
Je moet niets en mag alles. Wat je wil kopen, bepaal je helemaal zelf. Het helpt om daarbij rekening te houden met 2 randvoorwaarden.
1 Er zijn geen verboden voedingsmiddelen.
Dus als je geen allergie of ziekte hebt, kan je alles kiezen wat je wil. Als je producten gaat vermijden of schrappen, kom je vaak voedingsstoffen tekort. Daarnaast start je hierdoor direct een strijd binnenin jezelf. Alles wat niet mag, vinden we vaak het meest aantrekkelijk. We doen dus niet aan diëten, maar voelen ons vrij om te kiezen.
2 Je kiest wel graag bewust
Want je wil graag afvallen en de meeste mensen willen zich ook graag gezond en vitaal voelen. Dat betekent dat je nadenkt over wat je wel en niet wil eten. En dat betekent dat je soms kiest voor iets dat misschien niet heel slank is, maar je wat wel heel lekker vindt. Je neemt er dan bijvoorbeeld iets minder van.
Lezen van verpakkingen
Om bewuste keuzes te kunnen maken, is het belangrijk dat je snel verpakkingen leert scannen in de supermarkt. Zodat je weet wat je koopt.
Ik geef je hier graag 3 tips voor.
Tip 1 De belangrijkste informatie over een product haal je uit de voedingswaardetabel.
Iedere fabrikant is verplicht om de voedingswaardetabel op de verpakking van een product te vermelden. Je vindt de voedingswaardetabel op de achterkant van een verpakking. Hierin vind je informatie over de hoeveelheid caloriëen, koolhydraten, suikers, eiwitten, vetten, vezels en zout dat een product bevat.
Als je producten onderling wil vergelijken, dan is het raadzaam om de voedingswaardetabel van deze produkten te vergelijken. Hou hierbij dan rekening met de volgende tips:
- Vergelijk produkten altijd per 100 gram en niet per portie. De ene fabrikant vindt een portie namelijk 15 gram en de ander 20 gram. Door met 100 gram te vergelijken, heb je altijd een eerlijke vergelijking.
- Kijk naar de hoeveelheid energie (kcal) per 100 gram als je slank wil kiezen. Als je af wil vallen wil je minder energie innemen dan je brandt. Daarom wil je graag slim met die energie (= caloriëen) omgaan.
- Let op de hoeveelheid suiker per 100 gram koolhydraten. Hoe minder gram suiker per 100 gram koolhydraten hoe beter de keuze. Suiker zorgt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel en maakt dat je trek krijgt. Dit helpt niet als je wil afvallen. Het helpt wel om te kiezen voor voeding waarvan de hoeveelheid suikers van koolhydraten zo laag mogelijk is. Hier kun goed op vergelijken. Dit wil niet zeggen dat een product zo weinig mogelijk koolhydraten moet bevatten. Langzame koolhydraten zijn prima en vormen een belangrijke brandstof voor jouw lichaam.
- Hoe meer vezels een product bevat, hoe beter de keuze. Vezels zorgen voor een langer gevoel van verzadiging, mits je er voldoende bij drinkt.
- Tenslotte kan je kijken naar de hoeveelheid verzadigd vet van het totale aantal gram vet. Onverzadigde vetten, zijn beter voor ons lijf dan verzadigde vetten.
Tip2 De ingrediëntenlijst
Een tweede belangrijke informatiebron op een product, is de ingrediëntenlijst. Hierin vind je de ingrediënten die in het product zijn gebruikt.
Hoe korter de lijst aan ingrediënten en hoe onbewerkter het product is en hoe blijer ons lijf ervan wordt.
Van het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, bevat het het produkt het meest. En van het ingrediënt dat als laatste wordt genoemd, bevat het produkt het minst. En dat loopt zo af.
Weetje: Veel fabrikanten gebruiken andere namen voor suiker
Er zijn meer dan 50 namen die worden gebruikt om suiker aan te geven. Veel gebruikte namen zijn: glucosestroop,aroma’s, vruchtensuiker, appelstroop, diksap, glucose, dextrose en nog veel meer.
Tip 3 De voorkant van een verpakking zegt vaak niets over het produkt zelf
De voorkant wordt gebruikt als marketingtool om jou te verleiden tot aankoop. Uitspraken als ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘met extra vezels’ zegt in principe dus niets. Laat je dus niet verleiden tot de aankoop van een product op basis van deze marketinguitspraken. Wil je weten wat je koopt? Lees dan de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst.
Groetjes,
Karin