Ga terug

Stamppot zuurkool met ananas en beenham

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze geen stamppot eten, omdat dit niet zou kunnen als je wil afvallen. Wat mij betreft, kan je alles eten als je wil afvallen. Als je maar slim kiest. Stamppot op zich is vaak helemaal niet zo'n zware maaltijd. De toevoegingen van spek en worst maken de maaltijd vaak calorisch rijk. Deze zuurkool stamppot met ananas en beenham is een heerlijk alternatief.
De beenham kan je van te voren braden. En wist je dat de jus van beenham echt heerlijk is! Zelf eet ik altijd jus bij mijn aardappelen, omdat ik het anders vaak een droge hap vindt. En ook jus past prima in een slank eetpatroon, mits je er niet teveel van neemt.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: ananas, beenham, stamppot, zuurkool
Porties: 4 personen
calorieën: 530kcal

Ingrediënten

  • 1 beenham
  • 25 gram roomboter
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagel
  • ½ zakje juspoeder
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram verse zuurkool
  • 1 blikje ananasblokjes

Instructies

  • Verwarm de roomboter in een braadpan. En zorg dat de boter echt goed warm is.
  • Doe de beenham in de pan en bak deze rondom goed bruin aan op hoog vuur.
  • Zet het vuur laag en voeg de laurier en kruidnagel toe.
  • Laat de beenham in 3 uur gaar koken met de deksel schuin op de pan.
  • Schil de aardappelen en kook deze in 20 min. gaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken en doe ze in een pan. Voeg wat van het ananassap toe en laat de zuurkool gelijk met de aardappelen op zachtvuur garen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg de zuurkool met het kooknat toe en roer de zuurkool door de aardappelen.
  • Voeg nog wat sap en de ananasblokjes toe en roer de stamppot goed door elkaar.
  • Haal de beenham uit de pan en snijd deze in plakken.
  • Doe de juspoeder in een glas en voeg een klein beetje koud water toe. Roer de juspoeder goed door totdat een dik papje ontstaat. Op die manier krijg je geen klonten. Voeg vervolgens meer water toe en roer alles goed door.
  • Voeg het juspapje bij het braadvet van de beenham. Roer alles goed door en laat het 2 min. inkoken.
  • Serveer de stamppot met de beenham en de jus.

Notities

Eet smakelijk!
Een portie van 300 gram stamppot met 80 gram beenham en 1 sauslepel jus bevat 530 kcal.
Tips:
  • Braad de beenham vooraf. Je wat je over hebt ook gemakkelijk invriezen.
  • Hou je niet van ananas door de zuurkool? Kook de zuurkool dan gewoon in het kooknat of in water.
  • Blijft de zuurkool een beetje hard? Voeg tijdens het koken dan een klontje boter toe.
  • Heb je jus over? Bewaar dit dan. Dit restje kan je dan weer mooi toevoegen aan andere jus als je weer vlees braad. Hoe meer restjes je mengt. Hoe lekkerder de jus wordt.
  • Prik de kruidnagelen in de laurierblaadjes. Op die manier kan je ze gemakkelijk uit het braadvet halen.