5 bekende valkuilen waardoor afvallen niet lukt
Herken je dit? Je valt een paar kilo af. Denkt dat je lekker bezig bent. Maar je aandacht verslapt. Of het zit tegen en voor je het weet, zitten die kilo’s die je afgevallen bent er weer bij.
Vaak zonder dat je je er bewust van bent, stap je in één of meer bekende valkuilen die je het gevoel geven dat je goed bezig bent. Maar die je stiekem afleiden van wat je echt te doen hebt om het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt.
In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die heel druk zijn met allerlei randverschijnselen, maar niet echt hun gedrag veranderen en blijvend resultaat boeken.
Dit zijn 5 bekende valkuilen
Veel informatie verzamelen
Je zit veel op internet. Volgt BN-ers die op hun 50ste ineens een wasbordje hebben 😉. Of andere mensen op social media die pronken met hun suc6 of je gouden bergen beloven, omdat zij echt de Holy Grail hebben. Je leest veel over diëten. Kortom, je verzamelt veel informatie over afvallen, maar doet er niet echt iets mee.
Alles op gevoel
Je intentie lijkt positief, maar stiekem steek je je kop in het zand. Eerst stond je zoveel op de weegschaal dat je er stress van kreeg. Daarom heb je nu besloten om helemaal niet meer te wegen.
Je houdt wel een beetje bij wat je gegeten hebt. Maar je weegt je porties het niet af. Want daar heb je geen zin in. Dat wordt weer zo diëten.
Je doet alles op gevoel. En het voelt heerlijk om er niet meer zoveel mee bezig te zijn. Je vertelt jezelf dat je hartstikke goed bezig bent en dat het resultaat echt vanzelf wel komt. Maar of je ook echt resultaat boekt, weet je eigenlijk echt.
Alleen meer bewegen
Je bent lekker bezig met bewegen. Je pakt wat vaker de fiets. Je wandelt meer en gaat zelfs 1x per week sporten. Het voelt goed dat je deze stappen zet. Maar aan je eetpatroon verander je niet veel. Je sport immers, dus zal je ook meer verbranden.
Je focust op wat in plaats van waarom
Iedere avond heb je last van eetdrang. Zodra het negen uur is geweest of als de kids op bed liggen, voel je dat je de drang krijgt om te eten. Eerst pakte je chips of koek. Nu heb je dit vervangen door een appel en amandelen. Op zich lijkt ook dit een goede intentie. Je maakt een ‘gezondere keuze’. Maar de eetdrang blijft. Want je doet niets aan de oorzaak die erachter zit.
Druk met randverschijnselen
Je eet vaak omdat je je onrustig voelt. Eten/snoepen is voor jou ontspanning. Eigenlijk zou je meer rust in moeten bouwen. Beter voor jezelf op moeten komen of beter je grenzen moeten bewaken. Maar dat vind je nog niet zo gemakkelijk. Dus je blijft doorhollen in je oude patroon en haalt tijdelijk geen ‘ongezonde dingen’ meer in huis. De eerste week gaat het nog prima. De tweede week smokkel je een beetje. En de derde week haal je de schade in en is je eetpatroon weer als voorheen.
Herkenbaar?
Dit is waarom ze niet werken
Alleen toegepaste kennis is van waarde
Informatie verzamelen kan op zich geen kwaad, mits je er ook iets mee doet. Want alleen door dingen anders te doen, zal er echt iets veranderen.
Daarbij komt dat er helaas geen Holy Grail bestaat als het over afvallen gaat. Als die wonderpil of wondermanier er was, hadden we allemaal een gezond gewicht.
Hoe je de baas wordt over je eigen eetgedrag lees je niet in een boekje. Dat gaat over zelfonderzoek, een goed plan van aanpak en commitment naar jezelf om dat nieuwe gedrag ook echt te gaan trainen.
Meten = weten
Als je echt commitment hebt naar jezelf, dan wil je ook weten wat al die inspanning je oplevert. Want alleen door te meten, weet je of dat wat je doet ook echt werkt. Dat inzicht heb je nodig om bij te kunnen sturen als dat wenselijk is.
Bewegen is 5% eten 95%
Bewegen is hartstikke goed. Daar word je fitter, blijer en gezonder van. Maar alleen meer bewegen is niet voldoende om af te vallen. 95% van het resultaat dat je bereikt, bereik je door het aanpassen van je eetpatroon. En als je jezelf met eten beloont voor de inspanning, is de kans groot dat je zelfs aankomt. Want we overschatten vaak wat we verbranden met bewegen en onderschatten wat we innemen.
Er is een oorzaak voor eetdrang
Het lijkt misschien handig om gezondere snacks te kiezen als je ’s avonds eetdrang hebt. Maar daarmee word jij nog steeds niet de baas over die eetdrang. Eetdrang gaat niet over eten. Dat gaat over jou. Met alleen aanpassingen doen in wat je pakt, blijft eten nog steeds de baas over jou. Je hebt blijkbaar iets te eten nodig om je goed te voelen.
Wil je echt van eetdrang af? Dan is het belangrijk dat je weet wat eetdrang bij jou triggert en leert om daarmee om te gaan. Zodat je je ook goed leert voelen, met ongemak en zonder dat je daar eten bij nodig hebt.
Randverschijnselen zijn slechts afleiding
De laatste valkuil is misschien wel de grootste. Want als jij regelmatig te veel eet of snoept doordat je jezelf voorbij loopt, is iets tijdelijk niet in huis halen, een schijnoplossing.
Alles wat je niet mag, ga je uiteindelijk willen. Alle verboden voedingsmiddelen worden een verleiding. Als jij niet de baas bent over je eigen eetgedrag dan ben je op veel meer vlakken in je leven vaak niet meer zelf de baas.
En doordat je de regie op je leven kwijt bent, zal het je maar kort lukken om alles wat je juist lekker vindt te weerstaan. Met als gevolg dat je baalt van jezelf als je er toch aan toegeeft en er niets verandert. Sterker nog? Als je je telkens niet aan de afspraak met jezelf kan houden, dan kost dit je je zelfvertrouwen. In mijn nieuwe e-book hoofdhonger en het oerbrein, leg ik je uit hoe dit werkt.
Ik ben heel benieuwd. Is dit herkenbaar voor je? En zo ja, wat is jouw grootste valkuil?
Deel je het met me?
Ik moet het toch zelf kunnen
Tenslotte nog dit. Een valkuil die hierboven niet is benoemd, maar ook heel vaak voorkomt, is dat je je laat leiden door de overtuiging dat je vindt dat je het zelf moet kunnen. Ik begrijp die wens heel goed. Maar als je zelf al heel lang niet meer zelf de baas bent over je eetgedrag. En afvallen niet is gelukt, dan is de kans dat het je zelf gaat lukken heel klein.
Gun jezelf dan de hulp om verder te komen. Want als het je niet alleen lukt. En je er klaar voor bent om regie te pakken op je eetgedrag en je leven. En je bereid bent om te stoppen met symptoombestrijding en pleisters plakken, help ik heel graag.
Neem dan contact met me op. Dan maken we samen een mooi plan van aanpak voor jou waarmee je blijvend resultaat gaat boeken. Zodat je niet iedere keer weer opnieuw hoeft te beginnen. Word je daar niet veel gelukkiger van 😉?