Heb jij ook zo’n hekel aan calorieën tellen?
Wil jij graag afvallen? Maar ben je helemaal klaar met diëten? Wekt het woord calorie al een soort allergische reactie bij je op? En moet je er helemaal niet aan denken dat je calorieën moet gaan tellen? Omdat calorieën tellen voor jou echt voelt als diëten?
Dan ben je zeker niet de enige die dat zo voelt. Ook vanmorgen sprak ik weer iemand die, in eerste instantie, veel weerstand voelde bij het invullen van een app waarmee je bijhoudt wat je eet.
Waar komt die weerstand toch vandaan?
Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat maakt dat je zo’n hekel hebt aan het bijhouden van calorieën?
Vroeger heb ik zelf ook vaak calorieën geteld. Ik kan me nog goed herinneren dat ik blaadjes maakte met vakjes van 10×10 blokjes. Dat stond voor de 1000 calorieën die ik die dag mocht eten. Iedere keer dat ik 10 calorieën had verbruikt, zette ik een kruisje in het vakje. Natuurlijk hield ik dat maar een paar weken vol.
Hield ik het maar zo kort vol omdat ik calorieën moest tellen? Of hield ik het maar zo kort vol omdat 1000 calorieën veel te weinig is om op een fijne manier af te vallen?
Ik kan je vertellen dat ik zeker weet dat het laatste het geval was. Als je calorieën gaat tellen en maar heel weinig mag eten dan hou je dat niet lang vol. Het voelt heel zwaar. En je valt maar tijdelijk een beetje af. Daarna stap je weer in je oude patronen en kom je alles weer aan.
Dat levert je weer een mislukte poging op. Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt. En je denkt dat het jou nooit zal lukken om blijvend slank te worden. Herken je dit?
Door deze ervaring koppel je calorieën tellen aan iets negatiefs. Het heeft je immers veel moeite gekost en niets opgeleverd.
Afvallen en aankomen
Toch is er maar 1 ding wetenschappelijk bewezen als het over afvallen en aankomen gaat. En dat is dat je aankomt als je meer energie inneemt dan je verbrandt. En dat je minder energie moet innemen dan je verbrandt om af te vallen. Die energie wordt nu eenmaal uitgedrukt in calorieën.
Dus als je wil afvallen zal je toch iets moeten met die calorieën.
Als je te zwaar bent, heb je op de pof geleefd
Hoe kan je nu wat meer afstand nemen van al die negatieve gevoelens bij calorieën tellen?
Bekijk een calorie eens niet als iets dat vertelt wat jij goed of fout doet. Maar vergelijk afvallen eens met het aflossen van een schuld.
Als je in de schulden zit, heb je een tijdje meer uitgegeven dat je binnen kreeg. Als je te zwaar bent, heb je een tijdje meer energie (calorieën) ingenomen dan je verbrand hebt.
Besparen
Als je uit de schulden wil komen, moet je een tijdje wat opzij zetten van jouw inkomsten om af te lossen. Zo is het ook met afvallen. Je gaat tijdelijk besparen op jouw calorie inname, zodat je weer op het gewicht komt waar jij je goed bij voelt.
Ongemerkte uitgaven
Bij het bijhouden van een kasboek komen er vaak allerlei vergeten uitgaven boven. Abonnementen of donaties waarvan je was vergeten dat je ze had lopen. Zo is het ook met het bijhouden van een app. Vaak eet je ongemerkt meer dan je door hebt. Denk maar aan het extra blokje kaas of plakje worst als je brood smeert. Of aan die dropjes die je ongemerkt in je mond stop. Alleen al deze inzichten leveren vaak al een leuke besparing op.
Jouw eigen keuze
Bij het aflossen van een schuld bepaal jij zelf waar je jouw bestedingsbedrag aan uitgeeft. Ook bepaal je zelf wanneer je dat bedrag uitgeeft. Je hebt maar 1 doel en dat is uit de rode cijfers komen.
Zo is het met calorieën ook. Je bepaalt zelf waar je jouw calorieën aan besteedt en wanneer je ze verbruikt. Je wil alleen afvallen en gezond blijven. Daarvoor is het nodig dat je minder inneemt dan je verbrandt en dat je slim kiest. De app is jouw kasboek. Het kasboek en de app hebben geen waardeoordeel over jou. Het zijn tools die je inzicht geven.
Hou het leuk
De laatste belangrijke overeenkomst tussen jouw kasboek en afvallen door minder energie in te nemen, is dat het wel leefbaar moet blijven.
Als je schulden gaat aflossen, zeg je ook niet dat je niet meer gaat eten en in de kou gaat zitten. Je zal op bepaalde extra uitgaven besparen, maar je wil wel gewoon blijven leven.
Dat geldt voor afvallen zonder dieet ook. Kies niet voor drastische maatregelen, zoals een crash dieet van bijvoorbeeld 1000 calorieën. Dat is niet vol te houden, slecht voor jouw gezondheid en daar word je op de lange termijn helemaal niet beter van.
Bezuinig een beetje op jouw calorie inname. Iedere kleine stap die je neemt, is er weer 1. Veel kleine stapjes zorgen voor een groot resultaat op lange termijn.
Een paar grote stappen zorgt vaak alleen voor resultaat op korte termijn.
Dit levert calorieën tellen je op
Ik hoop dat deze vergelijking jouw allergie voor het bijhouden van een eetdagboek al wat verminderd heeft. Weten en meten wat je eet, geeft inzicht. En dat inzicht heb je nodig om vrij te kunnen kiezen zonder schuldgevoel.
Zo sprak ik van de week een nieuwe cliënte die graag wil afvallen. Zij dronk dagelijks 10 koppen koffie verkeerd met suiker en 4 glazen limonade siroop. Ze had er geen idee van dat dit samen dagelijks 900 calorieën extra oplevert. Dat is ongeveer net zoveel als een lunch en avondmaaltijd samen voor een volwassen vrouw. Met haar overige maaltijden was niet zo heel veel mis. Toch had ze geen idee waar ze moest beginnen om af te vallen.
Door alleen al dit inzicht te krijgen, wist ze waar ze aan kon gaan werken om wel af te vallen. Dit betekende in haar geval dus dat ze zich vooral kan richten op het veranderen van haar drinkgedrag. Aan haar maaltijden hoeft ze helemaal niets te veranderen. Want iets wat al prima is, moet je vooral zo laten.
Calorieën tellen geeft je dus heel veel inzicht.
- Je krijgt inzicht in je eetgedrag
- Je krijgt inzicht in de grootte van jouw porties
- Je krijgt inzicht in de calorieën van bepaalde voedingsmiddelen. Zo ga je ontdekken dat wanneer een fabrikant iets aanbiedt als gezond en slank, het misschien helemaal niet zo gezond en slank is als beweerd wordt.
- Door dit inzicht krijg je de vrijheid om te experimenteren met voedingsmiddelen.
Het helpt je om keuzes te maken. En geeft je focus. Je hoeft niet direct je hele leven om te gooien. Pak aan wat niet voor je werkt. En versterk juist wat goed gaat. Bewust kiezen betekent ook vooral dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken.
Moet je dan altijd aan de app?
Nee hoor! Als je een tijdje bijgehouden hebt wat jouw uitgaven en inkomsten zijn, weet je wat jouw vaste lasten en wat de extra’s zijn. Zo is het ook met jouw eetdagboek. Na een tijdje weet je wat je gemiddeld inneemt als ontbijt, lunch en diner. Dat zijn jouw ‘vaste lasten’. De overige calorieën kan je dan besteden aan tussendoortjes die jij lekker vindt en waar je blij van wordt.
Daarmee blijf je dan over het algemeen op gewicht. Merk je dat je na een vakantieperiode toch iets aangekomen bent? Pak de app er dan weer even bij. Zo zet je net weer even de puntjes op de ‘i’ en ben je die vakantie kilo’s vaak weer zo kwijt.
Zo ga ik er inmiddels ook mee om. En daardoor ben ik al 15 jaar zonder strijd op mijn huidige gewicht 😉.
Wil jij hier ook mee aan de slag? Maar kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Vul dan het contactformulier in op de site. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.
Groetjes,
Karin