Eetdrang: 3 redenen waarom je meer snaait en eet dan je wil
Hoe komt het toch dat je zo vaak meer snoept of snaait dan je wil 🤔?
Misschien herken je dit wel:
✅ Je neemt je voor om vandaag niet te snoepen. Tot 11:00 uur gaat het prima, maar dan eet je toch ‘ongemerkt’ dat koekje bij de koffie. En de rest van de dag zie je jezelf steeds meer andere keuzes maken dat je jezelf had voorgenomen.
✅ Je wil graag afvallen. Je maakt bewuste keuzes, maar na een akkefietje op je werk stop je bij het eerste beste tankstation. En daarna laat je het lopen, want ‘deze dag is toch al verpest’.
✅ Je bent al een week ‘goed bezig’ , maar dan is het weekend en kan je jezelf niet meer bedwingen. In plaats van een bakje chips op vrijdag, zie je jezelf een hele zak chips leegeten. En meteen voel je die drang dat alles dit weekend maar op moet, want ‘Je kan toch geen maat houden’.
✅ Je hebt jezelf voorgenomen om niet meer uit de pan te snaaien of niet meer 2x op te scheppen, maar je ziet het jezelf toch weer doen. Je baalt en denkt meteen ‘Het lukt me nooit’.
Zo werkt ons brein
Om beter te begrijpen waarom je deze keuzes soms maakt, is het handig om iets meer te weten over de werking van ons brein.
Ons brein is heel ingenieus. Ze houdt van efficiency. Daarom zijn gewoontes ook zo belangrijk voor ons brein. En de eerste twee dingen waar ons brein altijd naar streeft, zijn genot en overleven. Ons brein zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat we dit bereiken.
Heel veel dingen, die we onbewust, doen, worden dus gedreven vanuit dit streven naar genot en overleving.
35.000 keuzes
Als je weet dat je dagelijks ruim 35.000 keuzes maakt, waarvan 99,76% onbewust gemaakt wordt, begrijp je misschien iets beter waarom je jezelf soms betrapt op ‘onbewust gedrag’ dat je helemaal niet wilde vertonen.
Een blij brein
Eetdrang is niet iets wat ontstaat bij een blij en tevreden brein. Wij zorgen er vaak zelf voor dat we die hang naar snaaien en overeten activeren. Nu doe je dat waarschijnlijk onbewust. Maar als je weet, wat belangrijke redenen zijn die ervoor zorgen dat je regelmatig meer eetdrang krijgt, kun je er zelf ook wat tegen doen 😉.
3 belangrijke redenen die maken dat je meer snoept of eet dan je eigenlijk wil.
1. Diëten
Een van de belangrijkste triggers voor eetdrang is diëten. Een dieet verstoort de gezonde verhouding die je van nature hebt met eten, gevoel van honger en verzadiging en je lichaam.
Hoe vaak heeft een dieet er bij jou toe geleid dat je jezelf bepaalde eetregels oplegde? Zoals:
✅ Door de week geen snoep
✅ Na 20:00 uur ’s avonds niet meer eten
✅ Een verboden voedingsmiddelenlijst
Oordelen en schuldgevoel
Dit soort regels verstoort juist die gezonde relatie met eten. Want het zorgt ervoor dat je eten niet meer ziet als eten. Maar dat je een oordeel aan eten en eetkeuzes hangt. Een appel is goed. Een gevulde koek verkeerd. Snoepen in het weekend mag, maar door de week is het verkeerd.
En als je dan toch een keer een gevulde koek eet of door de week snoept, dan geeft dit vaak het ‘bekende schuldgevoel’. En dit schuldgevoel maakt vaak weer dat je ‘als je dan toch een x die gevulde koek gegeten hebt’ ook nog wel door kan gaan met snoepen. Want ‘je bent dan toch al verkeerd bezig’. Of dat je in het weekend helemaal los gaat, ‘omdat het dan mag en alles op moet voordat het weer maandag is, omdat je het dan niet meer kan weerstaan’.
Om eetdrang te verminderen, is het dus belangrijk om te stoppen met diëten en alles wat bij diëten hoort.
2. Gebrek aan genot
Zoals ik al aangaf, streeft ons brein voortdurend naar genot. Dit geldt voor genot uit het leven, maar ook uit eten.
Denk maar eens terug aan een dag dat je helemaal in je element was. Je voelde je goed en deed wat je graag doet. Hoe vaak heb jij op dat soort dagen eetdrang 🤔?
Levensgeluk
Als je in het dagelijks leven niet gelukkig bent met hoe je je leven inricht. Dan wil ons brein dit gebrek aan genot vaak compenseren met eten. Jezelf troosten of belonen met eten. Je kent vast die gedachte wel ‘Ik heb het verdiend’. Als je jezelf etend betrapt op deze gedachte, is het goed om jezelf eens af te vragen wat je nu daadwerkelijk verdiend hebt. Waar had je nu echt behoefte aan?
Mentale verzadiging
Dit geldt niet alleen voor ons levensgeluk. Ook als je mentaal en fysiek niet verzadigd bent door de eetkeuzes die je maakt, krijg je vaak eetdrang. Eet je te weinig verzadigend, dan krijg je honger. En als je gaat snoepen bij honger ‘Ik heb immers al gegeten 😉’, dan stilt een koekje die honger niet. En dus wil je nog meer. Was de maaltijd niet echt lekker? Dan voelen we ons mentaal ontevreden. En die onvrede triggert vaak ‘het gevoel dat je iets tekort komt’. En dat compenseren we dan graag weer met iets lekkers.
Dus zorg dat je genot uit je leven en je maaltijden haalt. Waar word je blij van? Welke voeding past bij jou? Experimenteer en ontdek 💃!
3. Er speelt iets anders…
Een 3de belangrijke reden voor eetdrang is dat er eigenlijk iets anders speelt waar je nog niet zo goed mee om weet te gaan. Je bent bijvoorbeeld moe en voelt de drang om dit weg te eten. Maar vermoeidheid kan je niet weg eten. Als je vermoeid bent, helpt het om je hoofd leeg te maken bij geestelijke vermoeidheid en om te gaan slapen bij lichamelijke vermoeidheid. Een ander voorbeeld is dat je stress voelt waardoor je wil gaan snoepen. Maar ook tegen stress helpt snoepen of eten uiteindelijk niet. Het verdooft hooguit je gevoel voor een paar seconden.
Als je merkt dat je vaak eetdrang krijgt als er iets anders speelt. Dan heb je het nodig om anders met deze ongemakkelijke gevoelens om te leren gaan. Eten of snoepen zal het gevoel van ongemak even dempen, maar nooit oplossen. Emoties en gevoelens hebben we niet voor niets. Die willen ons iets vertellen. Het is daarom ook belangrijk om ze de aandacht te geven die ze vragen en om te leren om ermee om te gaan.
Zo zie je dus dat je zelf best veel kan doen om eetdrang tegen te gaan. Het begint allemaal met terug gaan naar de basis. Stop met diëten en al die regels en oordelen die daarbij horen. Ga eten weer zien als eten. En neem zelf verantwoordelijkheid voor alle keuzes die je maakt. Zowel op het gebied van eten als ook op het gebied van zelfzorg.
‘Regie pakken op je eetgedrag gaat hand in hand met regie pakken op je leven.’
Dus pak die verantwoordelijkheid voor jezelf. Stop met oordelen over de keuzes die je maakt. En oefen, experimenteer, maak fouten en leer ervan 😊.
Wil jij heel graag die regie pakken? Wil je zelf invloed uitoefenen op je brein. Stoppen met overeten en starten met zorgen voor jezelf? Maar kan je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Meld je dan aan voor mijn themaworkshop hoofdhonger de baas!
Liever eerst wat meer lezen over eetdrang? Vraag dan hier mijn gratis e-book met 5 TIPS tegen eetdrang aan.