10 slanke gewoontes voor blijvend resultaat
Alleen als je blijvend je gedrag verandert, zal het resultaat blijvend zijn. Tijdelijk anders eten of tijdelijk sporten levert je ook maar tijdelijk wat op. Een gezond, fit en vitaal leven, vraagt dus om gezonde, fitte en vitale gewoontes.
Gewoontes
Een gewoonte is gedrag dat je zo vaak doet, dat het automatisch gaat. Je denkt er niet meer bij na. Het gaat vanzelf.
Ruim 99% van alles wat we doen en van alle keuzes die we maken, maken we onbewust. Je hebt het al gedaan voordat je er erg in hebt. Ons onbewuste gedrag bestaat dus uit gewoontes. Ons brein is dol op gewoontes. Het houdt van oud en vertrouwd en zo gemakkelijk mogelijk.
Als je nu niet tevreden bent over je (eet-)gedrag, je gewicht of je vitaliteit, zou je kunnen zeggen dat je nu teveel gewoontes hebt, die je niet helpen.
Om slanker, gezonder en fitter te worden, heb je dus ander gedrag nodig. En om het resultaat dat je daarmee bereikt vast te houden, is het belangrijk dat je heel goed wordt in dat nieuwe gedrag. Want als je er heel goed in wordt en het heel veel doet, wordt dat nieuwe gedrag vanzelf een gewoonte.
10 slanke en gezonde gewoontes
Misschien heb je zelf al een idee welke gewoontes je wil veranderen. Toch kan het ook helpen om van iemand anders te horen welke gewoontes hij of zij heeft.
In de afgelopen jaren heb ik al honderden mensen begeleid naar een blijvende gedragsverandering. Met elkaar hebben we al heel veel nieuwe praktische en slanke gewoontes ontwikkeld.
Dit zijn de 10 meest populaire gewoontes.
1 Structuur in je maaltijden
We weten allemaal dat jezelf aan een strikt eetplan houden op de lange termijn niet werkt. Maar structuur aanbrengen in je eetgedrag is een gewoonte die voor de meesten van ons wél echt werkt.
Maaltijden plannen is een manier om structuur in je eetgedrag aan te brengen. Zeker voor de avondmaaltijden is het fijn om zo’n planning te hebben. Het geeft rust in je hoofd én je maakt het jezelf een stuk makkelijker om minder snel voor de vette hap te kiezen!
2 Maaltijden gaan voor extra’s
Drie keer per dag een goede, lekkere en voedzame maaltijd eten, helpt je om af te vallen, gezond en op gewicht te blijven. Deze gewoonte heb ik zelf al jaren. Door te kiezen voor lekkere, voedzame en gezonde maaltijden zal je zowel fysiek als mentaal verzadigd zijn. En als je zowel fysiek als mentaal verzadigd bent, heb je minder last van hoofdhonger.
Weet je niet precies wat hoofdhonger is? En wil je er meer over lezen? Download hier dan mijn 7 tips tegen hoofdhonger.
3 Water, tenzij….
Je weet vast wel dat het belangrijk is voor je lijf om voldoende te drinken. Als je iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht inneemt is dat voldoende. Alleen als het heel warm is, heb je meer nodig. Die 1,5 tot 2 liter hoeft niet alleen uit water te bestaan.
Toch is water een hele helpende keuze om slank en gezond te blijven. Water bevat geen caloriëen en heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel. En omdat het geen echte smaak heeft, krijg je er ook geen trek in eten van.
Als eerste optie water kiezen als je iets drinkt is dus een gezonde slanke gewoonte.
4 Fruit eten in plaats van drinken
Voor een glas verse jus d’orange heb je al snel 3 sinaasappels nodig. Dat is best veel, maar voelt heel anders dan wanneer je 3 sinaasappels gegeten hebt. Als je ergens op moet kauwen, dan voel je je meer verzadigd dan wanneer je iets drinkt. Door sap te maken van het fruit haal je er vaak de vezels uit die zo gezond voor je zijn en die je een verzadigd gevoel geven. Het grootste gedeelte wat overblijft is water met suiker. Dus fruit eten in plaats van drinken is een hele handige gewoonte.
5 Start de dag met een ommetje
Als je wil afvallen, dan is het aanpassen van je eetgewoonte het meest belangrijk. Dit bepaalt 95% van het resultaat dat je boekt. Maar er is ook wetenschappelijk bewezen dat mensen met een actieve levensstijl gemakkelijker op gewicht blijven. Vaak beginnen we wel vol goede moed met sporten. Maar volhouden is een tweede.
Een hele laagdrempelige manier om toch iedere dag actief te blijven, is om de dag te starten met een ommetje. Dat hoeft geen uur te zijn. 20 minuutjes is al effectief. En je hebt meteen twee vliegen in één klap, want als je een ommetje doet, ben je ook even buiten. En zo pak je meteen weer wat vitamine D mee.
Parkeer je auto iets verder van je werk of breng de kinderen lopend naar school. Hiermee onderhoud je je lichaam en geef je jezelf een mentale boost waar je de hele dag plezier van hebt.
6 De helft van je bord is groente
Vooral de avondmaaltijd is voor veel mensen een uitdaging. Er gaan veel verhalen rond over aardappelen zijn dikmakers. Brood bevat teveel koolhydraten. En van pasta word je helemaal dik. Wat mij betreft echt onzin. In een normaal gezond eetpatroon is er geen plaats voor verboden voedingsmiddelen. Het belangrijkste is dat je balans houdt en stopt met overeten.
Een hele handige manier om grip te houden op je avondmaaltijd is de gewoonte om ervoor te zorgen dat de helft van je bord altijd uit groente bestaat. Dan heb je nog 1/4 voor vlees, vis of vleesvervanger en 1/4 voor brood, pasta, rijst of aardappelen.
7 Een gevulde vriezer
We doen vaak ons best om controle te houden op alles wat er op een dag gebeurt. Maar als je er objectief naar kijkt, hebben we maar bar weinig invloed. Bijna iedere dag loopt het wel anders.
Als je gezond, fit en vitaal wil blijven, is het daarom noodzakelijk om zo flexibel mogelijk om te kunnen gaan met al deze onverwachte gebeurtenissen. Een goedgevulde vriezer helpt je hierbij. Als er altijd wel een lekkere soep, pasta of curry in de vriezer zit, heb je nooit een echte reden om afhaal te bestellen.
8 Schep 1x op
Deze gewoonte heb ik zelf al jaren en kan ik je echt aanraden. Je hebt vaak veel minder eten nodig dat je denkt. Extra opscheppen doen we bijna nooit, omdat we nog buikhonger hebben. Maar vooral omdat het zo lekker is. En dooreten, omdat iets zo lekker is, is een vorm van overeten.
Van overeten wordt je lijf niet blij. En jij uiteindelijk ook niet, omdat overeten altijd zorgt voor gewichtstoename. Het betekent immers meer eten dan je nodig hebt. 1x opscheppen scheelt je tussen de 5 en 8 kg per jaar.
Het is dus echt de moeite waard om jezelf te trainen om 1x op te scheppen. Daarmee bespaar je niet alleen extra kilo’s. Deze gewoonte levert je ook nog eens veel rust in je hoofd op. Omdat je hiermee die eeuwige discussie met je oerbrein voorkomt dat je graag verleidt om voor genot op korte termijn te kiezen.
9 Wandelen in plaats van bankhangen
Eén van mijn cliëntes heeft een nogal druk sociaal leven. Ze heeft veel vriendinnen en zat hierdoor meerdere keren per week met iemand en een grote koek op de bank. Ze wilde dit patroon doorbreken. Daarom besloot ze alleen nog af te spreken als de vriendin eerst een uur met haar gaat wandelen. En dat bevalt haar en haar vriendinnen ontzettend goed. Een leuke manier om én meer te bewegen én minder te snoepen.
10 Neem een broodje mee
Wat doe jij als je een dagje op stap gaat? Ga je altijd ergens lunchen of neem je zelf een broodje mee? Mijn gewoonte is het laatste. Als ik een dagje op stap ga, dan neem ik brood met gebakken ei en een flesje water mee. Dit is lekker en voedzaam. Hierdoor hou je grip op je lunch en heb je nog alle ruimte om ergens een lekkere kop koffie te drinken en daar eventueel iets lekkers bij te nemen.
Deze gewoonte combineer ik altijd met gewoonte 1 en 7. Als ik een dagje wegga, heb ik van te voren bedacht welke makkelijke maaltijd ik ‘s avonds op tafel zet. Omdat ook ik moe ben na een dagje uit. Lekkere spaghettisaus uit de vriezer is zo opgewarmd. En staat sneller op tafel dan een afhaalmaaltijd 😉.
Trainen
Voor blijvend resultaat heb je dus blijvende gedragsverandering nodig. Want een gezond, fit en vitaal lichaam vraagt om gezonde, fitte en vitale gewoontes. Om gewoontes in te laten slijten, is het belangrijk je ze traint. Dat betekent niet iedere keer iets anders doen, maar vooral heel vaak het gedrag herhalen waar je goed in wil worden.
Vind jij het lastig om nieuwe gewoontes te trainen? Dan kan een coach je hier heel goed bij helpen. Blijvende gedragsverandering is topsport. En achter iedere succesvolle topsporter zit een goede coach.
Wil je ontdekken of ik jouw coach kan zijn? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis coachgesprek om kennis te maken met mij en mijn coaching.
Groetjes,
Karin