Stoppen met dieetdenken in 3 stappen
Herken je deze gedachten?
✅ ‘Ik mag geen gebak, want ik moet afvallen’.
✅ ‘Ik wil wel overal aan mee kunnen doen, anders voelt het zo als dieet’.
✅ ‘Ik moet naar de sportschool, anders val ik niet af.’
✅ ‘Van bananen word je dik’.
✅ ‘Als ik slank wil worden, heb ik levenslang’.
✅ ‘Ik kan echt niets meer eten. Als ik één keertje wat neem, dan kom ik al aan’.
Dit zijn allemaal voorbeelden van dieetgedachten.
Welk gevoel krijg jij bij deze gedachten? Waarschijnlijk geen prettig gevoel. Dieetgedachten kunnen daardoor een behoorlijke belemmering zijn om het eetgedrag te kiezen waar je je goed bij voelt.
‘Hoe stop ik met dieetdenken?’ is dan ook één van de vragen die mij heel vaak wordt gesteld.
In deze blog geef ik je daar graag antwoord op.
Hoe ontstaat dieetdenken?
Het woord dieetdenken zegt het eigenlijk al. Dieetdenken gaat vooral over gedachten die je hebt bij het maken van eetkeuzes. Het gaat niet over wat je doet.
Zo kan je een gebakje eten of afslaan mét en zonder dieetgedachten.
De meeste mensen hebben meer last van de gedachten die ze hebben over het maken van eetkeuzes dan van de keuze op zich.
Om te begrijpen hoe dieetgedachten ontstaan, is het handig om wat meer kennis te hebben over de werking van ons brein.
Ons brein
Ons brein houdt niet van verandering, onzekerheid en spanning. Ons brein werkt het liefst zo effeciënt, gemakkelijk en veilig mogelijk. Alles wat bekend is, heeft daardoor de voorkeur. Ons brein draait grotendeels op gewoontes, die worden aangestuurd door het onbewuste deel van het brein. En houdt het liefst alles altijd bij het oude. Want gewoontes uitvoeren kost geen energie.
Ruim 95% van alle keuzes die we maken, wordt aangestuurd door het onbewuste deel van ons brein. Daarbij maakt ons brein geen onderscheid tussen informatie die goed of schadelijk voor je is. Het filtert dus niet of alles wat je gelooft ook echt waar is.
Je wordt niet geboren met dieetgedachten
Als we geboren worden en bij onze opvoeding een normale gezonde relatie met eten hebben meegekregen, dan hebben we vaak ook geen last van dieetgedachten. Eten is dan gewoon eten. En neemt dan helemaal niet zo’n grote plek in in ons leven.
Het eerste dieet
Pas als we een dieet gaan volgen of ons gaan verdiepen in allerlei informatie over eten en afvallen via boeken of internet gaat er iets veranderen. Je merkt misschien dat een dieet tijdelijk best werkt. En je leest ergens dingen over afvallen of eten die je goed bevallen en die je een tijdje ook best volhoudt.
Maar voor de meeste mensen geldt dat ze na een tijdje diëten toch weer terugvallen in oud gedrag en weer aankomen. Dit komt, omdat we ons bij diëten vooral verdiepen in eten. We zijn heel druk met minder eten. En we plaatsen eten in hokjes. Een appel is gezond, chips is fout. Hierdoor verandert onze relatie met eten vaak van een gezonde ontspannen relatie met eten naar een gespannen relatie met eten.
We worden onzeker in de eetkeuzes die we maken. Waar eten eerst neutraal voor ons was, wordt het nu een keuze tussen gezond of ‘slecht’. We gaan twijfelen aan onszelf. Vaak lukt het volgen van een dieet voor langere tijd maar één keer echt goed. Als je daarna toch weer aankomt, houden we een dieet steeds minder lang vol. Dit komt doordat je de ervaring van vorige keer met je meedraagt.
Vorige keer lukte het ook niet
Je brein heeft opgeslagen dat het vorige keer ook allemaal niet zo eenvoudig was. En dat het geen blijvende oplossing boodt. Weer op dieet gaan is dus niet iets waar je brein op zit te wachten. Want dat kost energie en moeite. En bovendien lukte het de vorige keer ook niet. Dus waarom zou het deze keer wel lukken?
Je brein zal je overladen met allerlei excuses en dieetgedachten om ervoor te zorgen dat je er niet mee begint. Em als je dat toch doet om er dan zo snel mogelijk weer mee te stoppen.
Nu denk je misschien ‘Lekker dan. Het is dus niet mogelijk om af te vallen, want mijn brein wil het niet’ 😉.
Ons brein kan altijd blijven leren
Gelukkig is het niet zo zwart-wit hoor. Het is waar dat je ‘onbewuste ‘ brein je niet zal helpen om je gedrag te veranderen. Maar gelukkig heb je ook nog je ‘bewuste brein’ waarmee je nieuw gedrag kan trainen. Zo kan je je brein zelf opvoeden met nieuwe meer helpende gewoontes.
Ons brein is namelijk neuroplastisch. Dat betekent dat het altijd kan blijven leren en nieuwe verbindingen kan leggen. Nieuwe gewoontes kan je dus gewoon trainen.
Al je huidige dieetgedachten heb je ook zelf getraind. Door heel vaak iets wat je jezelf vertelt te herhalen en door heel vaak bepaald gedrag te herhalen, maak je een nieuwe verbinding aan in je brein. Zo ontstaan nieuwe gedachten en nieuw gedrag.
Je weet inmiddels dat dieetgedachten je niet helpen om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen die je altijd kan volhouden. En dat heb je wel nodig als je na afvallen op gewicht wil blijven.
Omdat wanneer je nu te zwaar bent je een ‘normaal’ hebt dat niet slank genoeg is. Je bent dus op zoek naar een ‘nieuw slanker normaal’ waar je je zowel fysiek als mentaal fit en gezond bij voelt.
Hoe stop je dan met dieetdenken?
Om te stoppen met dieetdenken, is het belangrijk dat je andere gedachten en andere gewoontes gaat intrainen. Deze 3 stappen kunnen je hierbij helpen.
Stap 1: Opmerken
Dat begint met het bewust opmerken wat je jezelf vertelt. Pas als je opmerkt wat je jezelf vertelt en bewust wordt wat je doet, kan je er ook iets aan veranderen. Pak hiervoor bijvoorbeeld een schriftje en noteer de komende week eens welke dieetgedachten of eetregels je allemaal bij jezelf herkent. En wat je jezelf ziet doen als je deze gedachten volgt.
Het opschrijven van dingen die je wil veranderen, is noodzakelijk als je in je brein nieuwe paadjes aan wil leggen.
Stap 2: Onderzoek
Onderzoek vervolgens eens of alle gedachten die je genoteerd hebt ook echt waar zijn. Een handige manier om dit te doen, is om de gedachte uittevergroten.
Bijv. stel je hebt de gedachte “Als ik wil afvallen, moet ik naar de sportschool”. Vraag jezelf dan eens af “Gaan alle slanke mensen naar de sportschool?”.
Of als je de gedachte hebt “Van bananen word je dik”. Vraag jezelf dan eens af “Zijn alle mensen die bananen eten te dik 🤔?” of “Eten slanke mensen nooit bananen 🤔?”.
Wat gebeurt er met jouw dieetgedachte(n) als je het op deze manier bekijkt?
Stap 3: Nieuwe gedachten
De 3de stap die je kan nemen, is om tegenover al die dieetgedachten een andere helpende gedachte te zetten. Ook dit doe je weer op papier 😉.
Bijvoorbeeld “Ik mag geen gebak, want ik moet afvallen”. Je hebt jezelf natuurlijk eerst de vraag gesteld “Eten mensen die willen afvallen of slank zijn nooit gebak 🤔?”. Het antwoord hierop is ‘Nee, ook slanke mensen eten wel eens gebak’.
Een meer helpende gedachte is dan: ‘Ook slanke mensen en mensen die willen afvallen eten wel eens gebak. Ze nemen er niet teveel van.’
Of in het geval van de bananen. ‘Bananen passen in een gezond eetpatroon. Om af tevallen is het belangrijk dat je keuzes maakt en stopt met overeten’.
Een gezonde relatie met eten
Een gezonde relatie met eten leidt over het algemeen ook tot een gezond gewicht. Een gezonde relatie met eten gaat maar voor een deel over eten. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf goed te voeden. Zodat je je lichaam geeft wat het nodig heeft en je gezond, fit en vitaal blijft.
Hoofdhonger
Maar daarnaast is een gezonde mindset noodzakelijk. Omdat de belangrijkste oorzaak van ons overeten geen buik-, maar hoofdhonger is. Hoofdhonger gaat niet over eten. Dat gaat over jou. Hoofdhonger wordt altijd getriggerd door iets van buitenaf.
Dat kan zijn eten zien of ruiken. Maar meestal wordt hoofdhonger getriggerd door gevoel. Je bent moe, boos, teleurgesteld, verveeld, gespannen of onrustig. Op mijn site vind je nog veel meer blogs over hoofdhonger.
Dieetgedachten triggeren hoofdhonger
Zoals ik al aangaf, geven dieetgedachten geen prettig gevoel. Ze geven je een onrustig, onzeker of gefrustreerd gevoel. Daardoor triggeren ze hoofdhonger.
Gelukkig zijn dieetgedachten slechts gedachten. Ze zijn geen waarheid 😅. En dat betekent dat je er invloed op hebt. Je kan niet altijd voorkomen dat je bepaalde gedachten hebt. Je kan ze wel altijd onderzoeken en zelf beslissen of je er ook in mee wil gaan. Door jezelf te trainen, kan je dus leren om je gedachten de baas te worden.
Bovenstaande 3 stappen kunnen je hierbij helpen 😊.
Wat is de eerste dieetgedachte die jij gaat onderzoeken?
Groetjes,
Karin