Blijvend slank: mijn 7 belangrijkste lessen
“Hoe is het jou gelukt om af te vallen en slank te blijven?” Deze vraag krijg ik heel vaak.
Veel cliënten die mijn hulp inschakelen, worstelen al jaren met zichzelf, met eten en hun gewicht. Ze voelen zich veilig om mij hun eerlijke verhaal te vertellen, omdat ze weten dat ik hier zelf ook jaren mee geworsteld heb. Naast voedingsdeskundige, gedragscoach en ACT professional ben ik namelijk ook ervaringsdeskundige.
Die worsteling en dat vervelende gevoel
Ik weet wat het is om op te groeien met het gevoel dat je te dik bent. Ik ken het gevecht met eten en met jezelf. Al die twijfels als je bent afgevallen en voelt dat je ‘de grip’ weer verliest. Als je voelt dat je terugvalt in oud gedrag en ziet dat je weer aankomt. De weerstand die je dan voelt om weer te beginnen. En de paniek bij gedachten dat het je nooit gaat lukken. Dat dit een eeuwige strijd blijft.
Mijn belangrijkste lessen
Herken je die worsteling en gevoelens die ik beschrijf? Ben je al heel vaak afgevallen met een dieet. Maar lukt het je maar niet om op gewicht te blijven? Val je iedere keer weer terug in oude patronen?
Dan hoop ik dat je moed en inspiratie haalt uit deze blog. Want ook ik heb een lange weg afgelegd voordat ik een gezonde relatie met eten heb ontwikkeld en uiteindelijk blijvend slank ben geworden.
In deze blog vind je de belangrijkste lessen die ik geleerd heb over blijvend slank worden. En waarom diëten je hierbij nooit zullen helpen.
Een eeuwige jojo
Op de foto bij deze blog zie je mij van vroeger en hoe ik er nu uit zie. Inmiddels ben ik ruim 18 jaar op mijn huidige gewicht. Maar het grootste deel van mijn leven heb ik gejojood. Ik wandelde vroeger van het ene dieet naar het andere. Er is bijna geen dieet dat ik niet geprobeerd heb. Ieder dieet werkte tijdelijk. En altijd viel ik weer terug in mijn oude patronen als ik op mijn streefgewicht was of als ik het gewoon niet meer kon opbrengen.
Pas toen ik inzicht kreeg waarom het me niet lukte om na een dieet op gewicht te blijven. En ik mijn aanpak heb veranderd, ben ik blijvend slank geworden.
Les 1: Stoppen met diëten is noodzakelijk
De eerste les die ik geleerd heb over blijvend slank worden, is dat het noodzakelijk is om te stoppen met diëten. Een dieet leidt bijna nooit tot een blijvend resultaat. Sterker nog, de meeste mensen krijgen pas echt serieuze problemen met afvallen en aankomen nadat ze hun eerste dieet hebben gevolgd. Een dieet leidt vaak tot een verstoorde relatie met eten.
De meeste mensen houden een dieet de eerste keer 6 weken volhouden. Bij de tweede poging nog 4 weken. En bij de derde poging haken we meestal binnen een week af 😅.
Een dieet is primair gericht op WAT je eet. Het is heel helpend om daar inzicht in te hebben. Maar de meeste mensen weten redelijk goed wat ze eten en wat helpende en minder helpende keuzes zijn. We hebben vaak helemaal geen antwoord nodig op de vraag ‘Wat is een helpende keuze?’. We zoeken het antwoord op de vraag ‘Waarom ik eet teveel?’. En dat antwoord krijg je niet als je een dieet volgt.
Daar is een hele andere aanpak voor nodig 😉.
Les 2: WAAROM eet ik teveel?
Het belangrijkste bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten, is om niet alleen te weten WAT je weet, maar vooral WAAROM je eet. Eten is de brandstof voor ons lichaam. We hebben het nodig. Maar we eten te vaak, te vet en veel meer dan ons lichaam nodig heeft.
Je hebt dus inzicht nodig in wat maakt dat je vaak veel meer eet dan goed voor je is en dat je regelmatig eetkeuzes maakt die helemaal niet helpend zijn voor je lichaam 😉?
We willen die helpende keuzes vaak wel maken, maar we doen het niet 😉.
Terugvallen na een dieet
Bij het volgen van een dieet gaan we ervan uit dat dat wat voor een ander werkt ook voor ons zal werken. Je past tijdelijk je eetpatroon aan, omdat je denkt dat je zo afvalt en hoopt dat je slank blijft. In de praktijk werkt dit helaal maar al te vaak niet. Want hoe ga je na zo’n dieet verder?
✅ Wat leer je tijdens een dieet over jezelf?
✅ En over de manier waarop jij naar jezelf en eten kijkt?
✅ Wat leer je over WAAROM je eet 🤔?
Een dieet lost die vraagstukken niet op. En iedere keer dat je daarmee vastloopt, knaagt dat aan het vertrouwen dat je in jezelf hebt en dat je deze keer echt blijvend slank zal worden.
Als ervaringsdeskundige weet ik wat diëten met je doet. En ik weet inmiddels ook dat alleen het ontdekken van je eigen weg en het weten van het WAAROM je eet blijvend voor je zal werken .
Herken jij bij jezelf ook dat diëten altijd maar tijdelijk voor je werkt?
Onderzoek dan eens wat maakt dat je het zo lastig vindt om afvallen vol te houden. Weet jij waarom je meer of anders eet dan je eigenlijk wil?
Les 3: Vervang oude gewoontes door nieuwe helpende gewoontes
Als je blijvend resultaat wil hebben van de aanpassingen die je doet in je leefstijl, moeten de aanpassingen die je doet ook blijvend zijn. Met andere woorden: Je hebt het nodig om te stoppen met oude gewoontes en nieuwe gewoontes in te trainen.
Veranderen is gemakkelijker als je jong bent
Je hoort vaak dat het gemakkelijker is om nieuwe gewoontes aan te leren als je jong bent, dan wanneer je wat ouder bent. Nu kun je die wetenschap natuurlijk meteen gebruiken als excuus om af te haken 😉. Maar je kan ook even verder lezen om te ontdekken dat het zo zwart-wit niet is. En onderzoeken hoe het komt dat veranderen gemakkelijker is als je jong bent dan wanneer je ouder bent.
Weet je hoe dat komt?
Voor een deel is de oorzaak biologisch. Van je nulde tot zevende jaar is je brein het meest ontvankelijk voor nieuw gedrag. Dan pak je nieuw gedrag het meest gemakkelijk op. Vaak door gedrag te kopiëeren van iemand die je ziet als autoriteit. Het is dus heel goed mogelijk dat je op die leeftijd gedrag aanneemt wat je later niet meer dient. En dat je in die periode overtuigingen hebt aangenomen die je aanzetten tot meer of anders eten dan je nu graag wil💎.
Maar dat is niet de enige reden
Dat het veranderen van gedrag op latere leeftijd minder gemakkelijk gaat, komt deels doordat je ingesleten gedrag eerst moet afleren. Je hebt jezelf jarenlang getraind in gedrag dat je nu niet meer dient. Daar wil je vanaf. Dus het kost je extra inspanning om jezelf te trainen om dat oude gedrag te vervangen door nieuw gewenst gedrag.
Ons brein is neuroplastisch
Maar als je jezelf de tijd gunt om dat nieuwe gedrag in te laten slijten, dan is dat altijd mogelijk. Ons brein is neuroplastisch. En dat betekent dat je altijd nieuwe dingen kan blijven leren en dat je brein altijd in staat blijft om nieuwe verbindingen te blijven leggen.
Mijn oudste cliënte
Mijn oudste cliënte was al 79 jaar toen we samen aan de slag gingen. Binnen een half jaar had ze haar doel bereikt. En inmiddels is ze 84 jaar en nog steeds op haar gewicht van het moment dat ze stopte met de coaching 😉.
Les 4: Onderzoek in plaats van te oordelen
Een belangrijke oorzaak waardoor we het minder gemakkelijk nieuwe dingen aanleren als we volwassen zijn, ligt aan de manier waarop we met onszelf omgaan. We maken het onszelf vaak heel erg moeilijk, doordat we zoveel oordelen over onszelf hebben. Hierdoor kijken we door een hele kritische bril naar onszelf. We voelen ons niet veilig bij onszelf door onze eigen oordelen. En zo belemmert die kritische bril je om je vrij te voelen om te experimenteren met nieuw gedrag. En om eerlijk en open naar jezelf en je eigen gedrag te kijken. Zodat je kan onderzoeken wat er allemaal bij jou speelt.
Want hoe kan je nu onderzoeken wat er speelt als je niet eerlijk naar jezelf durft te zijn vanwege alle kritiek die je op jezelf hebt 😏?
Kijk eens naar een kind dat bijvoorbeeld leert lopen of fietsen.
Les 5 : Kijk naar een kind
Wat zie je een kind dat iets wil leren vaak doen?
- Ontdekken
- Speels en onbevangen de uitdaging aangaan
- Vallen en direct weer opstaan
- Genieten van succesjes
- Blijven oefenen
- Zichzelf niet vergelijken met anderen
- Hulp vragen als het niet lukt.
10.000 keer vallen en opstaan
Wist je dat ieder kind dat leert lopen gemiddeld 10.000 keer valt en weer opstaat voordat het een beetje goed kan lopen 🙄? Als we hadden moeten leren lopen met de kritische bril waarmee we naar het veranderen van onze leefstijl kijken, dan waren we kruipend door het leven gegaan.
Onderzoek
Gun het jezelf daarom om te leren. Met welke mindset kijk je naar afvallen en jezelf?
👉 Ga je onbevangen op ontdekkingstocht? En onderzoek je wat maakt dat je bepaalde keuzes maakt (WAAROM je eet)? Of kijk je met een oordeel naar je eigen gedrag en focus je vooral op WAT je eet?
👉 Maak jij het afvallen leuk voor jezelf met nieuwe recepten, experimentjes en uitdagingen? Of ben je juist streng en ontzeg je jezelf juist van alles?
👉 Zie je een mindere dag of keuze als een leermoment? Pak je je les mee en sta je meteen op en vervolg je je pad? Of word je boos op jezelf. Vind je dat je gefaald hebt, haal je jezelf naar beneden en blijf je daar een tijd in hangen?
👉 Kies je jouw eigen pad of vergelijk je jezelf veel met anderen? En als je jezelf dan vergelijkt, wat doet dit dan met je zelfvertrouwen en gevoel?
👉 Blijf je oefenen met dingen die je nog niet zo gemakkelijk vindt? Of hou je vast aan de gedachte dat je meteen alles goed moet doen in je nieuwe gedrag? En geef je op als het je niet snel genoeg lukt?
👉 Vraag je hulp als het je niet alleen lukt? Of hou je vast aan de overtuiging dat hulp vragen zwak is en dat je het alleen moet kunnen?
Les 6: Blijven jijzelf altijd ontwikkelen
Ook ik heb al deze stappen doorgemaakt. En ook ik blijf nog steeds leren, oefenen, vallen en weer opstaan. Ik maak het leuk voor mezelf en verander zo nu en dan dingen in mijn leefstijl, omdat ze op dat moment bij me passen. Ook ik ben ontzettend veel gevallen, maar ook altijd weer opgestaan 😊. Door jezelf te blijven uitdagen en jezelf te blijven ontwikkelen op dit vlak, blijft het leuk om helpende keuzes te maken. En nieuwe gewoontes te ontdekken.
Om te komen waar je wil komen, is het nodig dat je altijd één keer meer opstaat dan je valt. Stoppen en opgeven is geen optie!
Welke mindset heb jij?
Als het je nu nog niet lukt om blijvend je gedrag te veranderen. Onderzoek dan eens welke mindset je hebt.
✅ Heb je een onbevangen mindset?
✅ Sta je open voor een nieuwe weg.
✅ Ben je bereid om jouw WAAROM te ontdekken?
✅ Geef je jezelf de ruimte om te vallen?
✅ En ben je ook bereid om iedere keer weer op te staan?
Of zit je vol oordelen over jezelf en ben je je eigen grootste blokkade op de weg naar je nieuwe ik 😏?
Is dat laatste het geval? Kijk dan eens wat vaker naar de aanpak van een kind 😉.
Laat je oordelen los en ga ervoor! Ontdek wat wel voor jou werkt en wat niet.
Les 7: Gun jezelf hulp als het niet alleen lukt
Lukt het je niet alleen? Vraag dan hulp!
Als ervaringsdeskundige , gedragscoach, en ACT professional weet ik hoe ontzettend waardevol het is als je hulp krijgt. Hulp vragen is niet zwak, maar juist slim.
Want,
🤔 Wat heb je eraan om aan de overtuiging vast te houden dat hulp vragen zwak is of dat je het alleen moet kunnen?
🤔 Op welke manier brengt dat je dichter bij je doel?
🤔 En welk advies zou je je vriendin geven als ze in jouw situatie zat?
Ik ben heel benieuwd naar je antwoord 🤗.
Wil je graag mijn hulp om voorgoed af te rekenen met afvallen en aankomen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.
Wil je eerst wat meer concrete tips over afvallen volhouden lezen? Lees dan ook mijn blog ‘Afvallen volhouden 5 TIPS’.
Ik hoop je hiermee te inspireren om er vol voor te gaan. Grijp je kans en maak er wat moois van 💃!
Vind je deze blog waardevol? Dan vind ik het super lief als je hem deelt💖.
Groetjes,
Karin