Blijvend resultaat: mijn 7 belangrijkste lessen
“Hoe is het jou gelukt om af te vallen en slank te blijven?” Die vraag krijg ik regelmatig.
Veel cliënten die ik begeleid, worstelen al jaren met hun gewicht en eetgewoontes. Bij mij voelen ze zich veilig om hun verhaal te delen, omdat ze weten dat ik zelf ook met hun uitdagingen heb geworsteld. Naast voedingsdeskundige, gedragscoach en ACT professional ben ik ook ervaringsdeskundige.
Die worsteling en dat vervelende gevoel
Ik weet hoe het voelt om op te groeien met het gevoel dat je “te dik” bent en ken het gevecht met eten en met jezelf. Alle twijfels die je voelt als je ‘de grip’ weer verliest. De angst om terug te vallen en de paniek dat dit misschien altijd zo zal blijven.
Herken je die strijd en die gevoelens? Misschien ben je al talloze keren afgevallen, maar lukt het je niet om op gewicht te blijven en val je steeds terug in oude patronen.
Ik hoop dat je moed en inspiratie vindt in mijn verhaal. Ook ik heb een lange weg afgelegd om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen en blijvend mijn gewicht te beheersen.
In deze blog deel ik mijn verhaal. Waarom? Omdat ik geloof dat diëten nooit de oplossing zijn.
Een eeuwige jojo
Op de foto bij deze blog zie je hoe ik vroeger uitzag en hoe ik er nu uitzie. Ondertussen houd ik mijn gewicht al 20 jaar stabiel, maar voor die tijd jojo’de ik altijd. Elk dieet gaf tijdelijk resultaat, maar ik zodra mijn streefgewicht had bereikt of het gewoon niet meer kon opbrengen om te blijven diëten, kwam ik weer aan. Ieder dieet werkte tijdelijk. Maar uiteindelijk viel ik daarna altijd terug in mijn oude patronen.
Pas toen ik ontdekte waarom het me niet lukte om op gewicht te blijven en mijn aanpak veranderde, ben ik blijvend slank geworden.
Mijn belangrijkste lessen
Les 1: Stoppen met diëten is noodzakelijk
De eerste en misschien wel belangrijkste les: stoppen met diëten. Dieten leiden bijna nooit tot blijvend resultaat. Sterker nog, voor veel mensen begint hun eetstrijd pas echt na hun eerste dieet. Diëten richten zich op wat je eet, maar geven geen antwoord op de vraag waarom je eet zoals je eet. En het zijn juist die onderliggende redenen die je moet aanpakken om jouw eetrelatie te veranderen.
Les 2: Ontdek waarom je eet zoals je eet
Een gezonde relatie met eten begint niet bij wat je eet, maar bij waarom je eet zoals je eet. We hebben eten nodig als brandstof, maar vaak eten we meer dan ons lichaam nodig heeft.
Wat maakt dat je keer op keer te veel eet of snoept? Welke factoren zorgen ervoor dat je bepaalde keuzes maakt die je lichaam geen goed doen? Het antwoord op deze vragen krijgt je niet van een dieet.
Bij diëten volgen we vaak klakkeloos een eetpatroon dat voor anderen werkt. Maar wat leer je tijdens een dieet nu echt over jezelf en over de manier waarop jij naar eten en naar jezelf kijkt?
Diëten kunnen zelfs je zelfvertrouwen ondermijnen, omdat je keer op keer teleurgesteld raakt in jezelf als je het dieet weer niet volgehouden hebt.
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het niet aan jou ligt dat je een dieet niet volhoudt. Om blijvend je eigen eetgedrag te reguleren, moet je jezelf kunnen begrijpen. Diëten geven geen antwoord op waarom je doet wat je doet en zijn dús geen duurzame oplossing om zelf de baas te worden over jouw eetgedrag.
Je wílt vaak wel andere keuzes maken, maar toch doe je het niet.
Les 3: Vervang oude gewoontes door nieuwe slankere gewoontes
Blijvend resultaat vraagt om blijvende veranderingen. Dat betekent dat je oude “dikke” gewoontes moet loslaten en nieuwe “slankere” gewoontes moet aanleren. 99% van alles wat je doet, doe je uit gewoonte. Voor een blijvende verandering zijn gewoontes daarom noodzakelijk.
Je bent nooit te oud voor nieuwe gewoontes
Je hoort vaak dat het gemakkelijker is om nieuwe gewoontes aan te leren als je jong bent. Maar laat dat geen excuus zijn 😉. Ons brein is neuroplastisch en blijft zich daardoor een leven lang ontwikkelen. Dus geef jezelf de tijd om nieuw gedrag te leren.
Mijn oudste cliënte was al 79 jaar toen we samen aan de slag gingen. Binnen een half jaar had ze haar doel bereikt. En inmiddels is ze 84 jaar en nog steeds op haar gewicht van het moment dat ze stopte met de coaching 😉.
Les 4: Onderzoek in plaats van te oordelen
Een belangrijke reden waarom het voor volwassenen moeilijk kan zijn om nieuwe dingen aan te leren, heeft te maken met hoe we met onszelf omgaan. We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk door kritisch te zijn en alle oordelen die we over onszelf hebben.
Dit maakt dat wij onszelf door een strenge bril bekijken en niet meer objectief naar ons eigen gedrag kijken. Dit belemmert je om vrij te experimenteren met nieuw gedrag. En om eerlijk en open naar jezelf en je eigen gedrag te kijken. Zodat je kan onderzoeken wat er allemaal bij jou speelt.
Want hoe kan je onderzoeken wat er speelt als je niet eerlijk naar jezelf durft te zijn vanwege alle kritiek die je op jezelf hebt 😏?
Probeer jezelf eens wat meer de ruimte te geven. Kijk eens naar een kind dat leert lopen of fietsen. Met welke mindset pakt een kind zoiets op?
Les 5 : Een gezonde leefstijl begint bij een gezonde mindset
Kinderen ontdekken spelenderwijs en gaan onbevangen uitdagingen aan. Ze vallen, staan weer op en proberen het opnieuw, zonder zichzelf te vergelijken met anderen. Als volwassenen houden we vaak vast aan een kritische blik, terwijl we veel van de speelse houding van kinderen kunnen leren.
Wist je dat ieder kind dat leert lopen gemiddeld 10.000 keer valt en weer opstaat voordat het een beetje goed kan lopen 🙄? Als we hadden moeten leren lopen met de kritische bril waarmee we naar het veranderen van onze leefstijl kijken, dan waren we kruipend door het leven gegaan.
Ik ben er inmiddels meer dan ooit van overtuigd dat een gezonde leefstijl begint bij een gezonde mindset.
Hoe ga jij om met het veranderen van je levensstijl? Geef jij jezelf de ruimte om te leren? Of ben je vooral kritisch en blijf je daardoor hangen in veilig oud gedrag, waarvan je stiekem best weet dat het niet werkt 🤔?
Les 6: Blijf jezelf altijd ontwikkelen
Ook ik blijf nog steeds leren, oefenen, vallen en weer opstaan én ik schakel zo nu en dan een coach in om mezelf te blijven ontwikkelen. Door jezelf te blijven uitdagen en jezelf te blijven ontwikkelen, blijft het leuk om nieuwe dingen te leren en keuzes te maken waardoor je steeds dichter bij jezelf komt.
En onthoud: om je doelen te bereiken, hoef je maar één keer vaker op te staan dan je valt. Maar stoppen en opgeven is geen optie😉!
Les 7: Gun jezelf hulp als het niet alleen lukt
Ik schakel zelf dus ook regelmatig hulp in als ik dat nodig heb en ik ben er ook trots op dat ik dat doe. Want het helpt me om mijn uitdagingen aan te gaan 😊. Hulpvragen is niet zwak, maar juist slim. Wat heb je eraan om te blijven geloven dat je het alleen moet doen als het niet lukt?
Jezelf hulp gunnen als je het nodig hebt, is de belangrijkste eerste stap op weg naar succes.
Als ervaringsdeskundige, gedragscoach en ACT-professional combineer ik alle kennis en mijn ervaringen in mijn coaching. Dus je bent van harte welkom als je mijn hulp kunt gebruiken en voorgoed wil afrekenen met die strijd met eten en jezelf.
Neem gerust vrijblijvend contact op.
Ik hoop dat deze blog je inspireert om in actie te komen of door te zetten als je jouw leefstijl wil veranderen. Deel hem gerust als je hem waardevol vindt 💖.
Groetjes,
Karin