Wat eten we vandaag? 5 tips waarmee je deze vraag altijd snel beantwoordt.
Vind jij het ook zo’n opgave om iedere avond weer een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Wil je wel gezond eten, maar mis je vaak inspiratie? En kies je daardoor voor een minder verstandig alternatief?
Dan ben je zeker niet de enige! Veel van mijn cliënten worstelen hiermee. Vooral de avondmaaltijd blijkt een uitdaging.
Voel jij ook al stress bij de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Lees dan vooral verder. In deze blog laat ik je zien waar die stress vandaan komt. En geef ik je 5 tips om ervan af te komen 😊.
Moe en onrustig
We zijn vaak heel de dag druk met ons werk, gezin en anderen. En tegen de tijd dat we dan moeten gaan koken, zijn we eigenlijk moe. Als je dan nog na moet gaan denken over wat je die avond op tafel gaat zetten, kan dat behoorlijk veel stress opleveren. Misschien herken je deze interne discussie wel, die dan vaak op kan komen.
‘He bah, wat moeten we nu weer eten. Het moet wel gezond zijn natuurlijk. Het is nu al de hele dag best goed gegaan, dus volhouden. Maar ik ben eigenlijk moe. En ik heb helemaal geen zin om hier nu weer over na te denken. Wat moeten we nu weer eten? Die lust dit niet, die lust dat niet… Pffff…. snel maar even de supermarkt in. Ik zie wel wat ze hebben. Ah…pizza! Lekker makkelijk!’
Herken je dit?
Voordat je het goed beseft, zet je al jouw goede intenties overboord en rij je met een stel pizza’s naar huis. En na het eten heb je weer dat onbevredigende gevoel. ‘Het is weer niet gelukt. Het moet toch anders. Morgen wil ik het echt anders doen.’
Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn hoor 😉. Met een aantal simpele kleine stappen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
Ik geef je 5 tips.
Tip 1: Plan de maaltijden
Dit is meteen de belangrijkste tip. Want dit geeft ontzettend veel rust en zorgt ervoor dat je meer helpende keuzes maakt.
Aan het einde van de dag, als je vermoeid bent, nog gaan verzinnen wat je die dag gaat eten, is vaak niet het beste moment. Zeker niet als je dan ook nog inkopen moet doen.
Zorg dus dat je niet in die situatie belandt.
Als je 2x per week een half uurtje vrijmaakt om te plannen wat je de komende 3 of 4 dagen gaat eten. En hier dan ook direct een boodschappenlijstje bij maakt, zal je ervaren hoeveel rust dat geeft. Je hoeft dan niet iedere dag de vraag “Wat eten we vandaag?” te beantwoorden. Je gaat er 1x voor zitten en beantwoordt deze vraag meteen voor de komende 3 of 4 dagen. Dit zorgt ervoor dat je veel minder met eten bezig bent in je hoofd. Daarnaast verspil je op deze manier ook nog eens minder voedsel.
Let op de houdbaarheid
Het is handig om in jouw planning rekening te houden met de houdbaarheid van producten. Verse sla of roerbakgroente is minder lang houdbaar dan de bloemkool, broccoli of bietjes. Zet de dingen die het eerst op moeten dus ook het eerst op het menu.
Maak ook een planning voor het weekend
Je zal zeker niet de eerste zijn die afvallen door de week gemakkelijker vindt dan in het weekend. De belangrijkste oorzaak daarvan, is dat we in het weekend ons eetpatroon loslaten. We slaan ontbijt of lunch over en vervangen dit door snoep, gebak of een borrel.
Maar dit helpt niet als je wil afvallen. Als je wel ziet hoe het loopt en geen avondmaaltijd gepland hebt, sta je voordat je het weet, op zaterdagavond friet met frikadellen te bestellen.
Ook in het weekend kan je ‘s avonds een lekkere, snelle en gezonde maaltijd op tafel zetten. Zelf eet ik bijvoorbeeld graag turks brood met gyros kip of een bloemkoolpizza in het weekend.
Tip 2: Plan jouw maaltijden om jouw leven heen en niet andersom
Daarmee bedoel ik dat het verstandig is om rekening te houden met jouw agenda als je de maaltijden gaat plannen. Een ingewikkelde stoofschotel plannen op een dag dat je laat thuis bent is niet handig. Een biefstukje op het menu zetten als er meerdere gezinsleden later aanschuiven, is ook niet helpend. Stamppotten, ovenschotels, rijst, pasta of soepen zijn dan vaak een veel beter alternatief.
Tip 3: Gebruik de vriezer
Er zijn heel veel maaltijden die gemakkelijk in te vriezen zijn. Pastasauzen of soepen smaken zelfs vaak lekkerder als je ze van te voren maakt. Maak daarom porties voor meerdere keren als je zoiets maakt. Ik heb altijd verse basis pastasaus, spaghettisaus, goulashssaus of soep in de vriezer.
Deze maaltijden zijn ideaal voor drukke dagen. Als je de saus al klaar hebt, dan is het koken van rijst of pasta heel weinig moeite. Het kost dan meer vaak tijd om naar de frietboer te rijden 😉.
Ook vlees kan je heel goed invriezen. Dit is vaak minder lang houdbaar. Ontdooi maaltijden wel altijd in de koelkast. Op deze manier krijgen schadelijke bacteriën minder kans.
Tip 4: Doe maximaal 2x per week boodschappen
Ben jij ook zo iemand die dagelijks naar de supermarkt gaat? Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoeveel tijd je daar per week mee kwijt bent? Wat voor lekkers zou jij in die tijd allemaal op tafel kunnen zetten?
Dagelijks boodschappen doen, betekent niet alleen dat je dagelijks na moet denken over wat je gaat eten. Maar ook dat je dagelijks aan allerlei verleidingen wordt bloodgesteld. Vaak is dat niet helpend als je wil afvallen.
Maximaal 2x per week boodschappen doen, geeft rust, bespaart tijd en geld.
Neem wel een pen mee naar de supermarkt om jouw lijstje af te kunnen strepen 😉.
Tip 5: Maak het jezelf niet te moeilijk
Ik zie in mijn praktijk vaak dat dames die gezond willen eten, het lastig vinden om hier niet in door te slaan.
Zo sprak ik laatst een cliënte die veel stress ervaarde, omdat ze niet dagelijks de tijd had om een gezonde groente hap voor haar kinderen klaar te maken bij de lunch. En een ander had het idee om iedere middag een verse salade te maken van witte kool, radijs, geraspte wortel e.d.
Op zich is die intentie natuurlijk hartstikke goed. Maar je maakt het jezelf niet gemakkelijk. Het kost allemaal nogal wat tijd. En we hebben het vaak al zo druk.
Hierbij werkt het echt om jezelf de uitspraak: ‘Beter gedaan, dan perfect’ voor te houden.
Voldoende groente eten helpt om verzadigd en gezond te blijven. Maar dat hoeft niet bij iedere lunch een complete salade of verse soep te zijn. Ook een paar wortelen, tomaat of een stuk komkommer is al snel 100 gram groente. En dat kan je heel gemakkelijk toevoegen aan een lunch van brood met beleg, zonder dat het je heel veel tijd kost. Daarnaast zijn er in de supermarkt allerlei kant-en klare zakjes met rauwkost. En ook diepvriesgroente of voorgesneden groente is prima alternatief voor vers gesneden groente. Ik ga op drukke dagen ook geen krop andijvie staan snijden 😉.
De kans dat je die gewoonte volhoudt, is veel groter wanneer je het jezelf gemakkelijk maakt, dan wanneer je jezelf allerlei ingewikkelde verplichtingen oplegt.
Kortom: goed is goed genoeg!
Heb je naast deze tips behoefte aan meer inspiratie voor lekkere en vooral ook gemakkelijke verantwoorde recepten? Kijk dan eens in mijn receptenindex. De meeste maaltijden staan binnen een half uurtje op tafel. Ook vind je er leuke en lekkere soepen en sauzen die goed in te vriezen zijn.
Ik wens je veel smakelijke, gemakkelijke en gezonde maaltijden.
Groetjes,
Karin