7 TIPS Stoppen met snaaien in Corona tijd
Hoe is het met jou? Voel jij ook onrust in jezelf in deze roerige tijd? Merk je dat je de neiging hebt om meer te snaaien dan je gewend bent? Komen de ‘Corona kilo’s’ er langzaam bij?
Gevoel en verstand
Veel mensen die ik spreek worstelen met gevoel en verstand. Verstandelijk weten we dat het virus nog niet klaar is met ons en dat we ons aan de maatregelen moeten houden. Maar gevoelsmatig zijn we het zo zat. En verlangen we weer naar knuffelen, feesten, sporten, onbezorgd shoppen en vakantie.
Er wordt veel van ons gevraagd. En ondanks dat we (bijna) allemaal wel vinden dat dit nodig is om uit deze situatie te komen, valt het niet altijd mee om je aan te passen. De onrust en frustratie die dat met zich meebrengt, kan gemakkelijk leiden tot eetdrang. Maar helaas is snaaien in dit geval niet de oplossing.
Hoe komt het toch dat onze eetdrang op dit moment toeneemt? En dat we ons soms zo onrustig voelen?
Het loopt anders….
Als het anders loopt dan verwacht, vinden we dat vaak niet gemakkelijk. Onze impulsreactie is dan om ons te verzetten tegen de situatie en in gevecht te gaan met de situatie en/of met onszelf.
Vaak komen er direct gedachten in ons op als: “De situatie zou anders moeten zijn. Wij zouden anders om moeten gaan met de situatie. Of anderen zouden zich anders moeten gedragen.”
Als je daarin meegaat, kom je heel gemakkelijk in een negatieve gedachtenspiraal terecht.
Gedachten en de koektrommel
Je baalt dat het zo loopt. Je wil dat het anders is. Je voelt je boos, bang of teleurgesteld. En dat gevoel vind je niet prettig. Dus daar wil je vanaf. En doordat je dan in gevecht gaat met jezelf groeien al die gedachten en emoties juist in je hoofd. Totdat er een soort chaos in je brein ontstaat. En voor je het weet duik je de koektrommel of koelkast in. Met alle gevolgen van dien. Want na z’n snaaibui voel je je nog ellendiger dan ervoor.
Voorkom die frustratie en extra Corona kilo’s
Mijn overtuiging is dat wanneer jij zelf in balans bent en goed in je vel zit, snaai- of eetdrang veel minder groot is. Je hebt dan veel minder de behoefte om onprettige gevoelens of onrust te onderdrukken door eten.
Daarom deel ik graag 7 tips met je om te zorgen voor jezelf. Want als jij beter luistert naar wat je echt nodig hebt, ga jij minder snaaien. En dat helpt! Want snaaien maakt de situatie alleen maar erger 😉. Daar word je zwaarder, vermoeider en meer neerslachtig van.
Dus hou het hoofd koel en gebruik jouw invloed om fit en gezond te blijven.
Invloed
Je hebt zelf niet veel invloed op de verspreiding van het virus en op hoe andere mensen zich gedragen. Maar je hebt wel invloed op jouw eigen gedrag. Dus gebruik die invloed. Want je kan best veel doen om te zorgen dat je zo goed mogelijk in je vel zit, zowel letterlijk als figuurlijk 😉.
7 TIPS om te zorgen voor jezelf
Tip 1: Maak ruimte voor jouw gevoel
Zoals ik al aangaf, vinden we verandering en onzekerheid niet gemakkelijk. Dit zorgt vaak voor een gevoel van onrust in ons lichaam.
Zelf onderdrukte ik deze onrust vroeger met koek en gebak. Maar inmiddels weet ik dat zulk gedrag helemaal niet helpt. Dus nu maak ik ruimte voor die onrust. Ik voel waar die onrust zich nestelt in mijn lijf. Ik vecht er niet tegen, maar laat het gevoel er zijn. En werk eraan om te accepteren dat de situatie is zoals het is.
Als jij ook onrust ervaart, besteedt ‘s morgens, dan eens 15 minuten aan dit gevoel. Voel waar het zit in jouw lijf. Observeer het zonder ermee in gevecht te gaan. Het zit er toch en vechten maakt de onrust alleen maar groter. Het is nu eenmaal jouw realiteit. Als je de situatie niet gemakkelijk vindt, is dat ok. Laat het gevoel er gewoon zijn. Je hoeft het niet op te lossen of weg te nemen. Het gaat er niet om dat je het gevoel niet voelt. Het gaat er juist om dat je leert voelen. Haal daarna een paar keer diep adem. Je voelt je dan vast al beter 😊.
Nadat je aandacht besteed hebt aan jouw gevoel, kan je aan de slag met deze realiteit.
Tip 2: Welke opties heb je?
Leef daarbij in het NU. Laatst deed mijn dochter een mooie uitspraak: ‘Yesterday is history. Tomorrow is a mistery. Today is a gift. That’s why it is called present’. Dus zie iedere dag weer als een cadeau 😃. Open dat cadeautje en geniet ervan! Aan gisteren kun je niets meer veranderen. Je weet niet wat morgen jouw brengt. Dus richt je op vandaag!
Hoe kan jij er vandaag een mooie dag van maken voor jezelf 🍀? Waar krijg jij energie van? Waar word jij blij van? Wat helpt jou om jouw doel te bereiken?
Tip 3: Verlaag het tempo
We leven in een hele drukke maatschappij. We moeten vaak heel veel van onszelf. Dit levert ook vaak veel druk en onrust op.
In deze onzekere tijd is het belangrijk om stress te verminderen en in balans te blijven. Vraag je bij de dingen die je van jezelf allemaal ‘moet’ daarom eens af of het ook echt allemaal NU moet gebeuren? En van wie moet jij die dingen? Als je veel moet van jezelf, vraag jezelf dan eens af of je dit daadwerkelijk allemaal wil.
In de vertraging komen vinden we vaak niet gemakkelijk. Maar achteraf levert het heel vaak veel mooie inzichten en ideëen op.
Tip 4: Hou regelmaat
Het is natuurlijk heel verleidelijk om andere tijden aan te houden nu bepaalde verplichtingen wegvallen, maar regelmaat is heel belangrijk voor lichaam en geest.
Ons lichaam gedijt het beste als we op regelmatige tijden eten en op vaste tijden naar bed gaan en opstaan.
Tip 5: Eet gezond
Gezond eten helpt om je goed te voelen en om gezond te blijven. Je kan niet altijd voorkomen dat je ziek wordt, maar je kan jouw lichaam wel een beetje helpen.
Voor mij betekent gezond eten, dat ik mijn ‘normale’ basis eetpatroon vasthoud. Dat houdt in dat ik 3 goede en vooral ook lekkere verse maaltijden 😉 per dag eet. Deze maaltijden bevatten voldoende groente, fruit en volkoren producten. En daarnaast drink ik veel water. Natuurlijk zorg ik ook voor een lekker verwenmoment als tussendoortje per dag.
Kan jij wel wat inspriratie gebruiken om lekker, gemakkelijk en gezond te eten? Kijk dan eens bij de recepten op de site. Er zit was wel iets tussen wat jij ook lekker vindt.
Tip 6: Ga naar buiten en beweeg
Ga iedere dag even naar buiten als je kan. Buiten zijn is heel gezond voor lichaam en geest. Het maakt je hoofd leeg, je kan je zorgen even loslaten en je doet lekker vitamine D op. Bewegen hoeft niet altijd sporten te zijn. Ook wandelen, fietsen of tuinieren is goed voor je lijf. Zelf probeer ik iedere morgen voor 9:00 uur even een wandeling van een half uurtje te maken. Ik merk dat ik de dag echt beter start als ik dat gedaan heb.
Werkt het weer niet echt mee? Bedenk dan dat je je hier altijd op kan kleden. Dus regen, kou of wind hoeft geen excuus te zijn.
Tip 7: Wees dankbaar
Ondanks alle onzekerheden, gevoelens en gedachten die in ons opkomen, hebben we nog zoveel dingen om dankbaar voor te zijn. We hebben elkaar, een dak boven ons hoofd, voldoende eten, vrijheid en een goede gezondheidszorg.
Het helpt om positief te blijven als je dagelijks stil staat bij 3 dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Geluk zit vaak in hele kleine dingen.
En bedenk..‘Wat je aandacht geeft, groeit!’ Dus richt jouw aandacht vooral op alle mogelijkheden die je wel hebt en niet op alles wat je anders zou willen, maar niet kan veranderen.
Tenslotte..Jij bent belangrijk!
Afgelopen week sprak ik een aantal dames die aangaven dat ze een schuldgevoel hebben als ze bezig zijn met afvallen en het ontwikkelen van zichzelf. Ik begrijp dat het soms zo kan voelen, maar echt…. Je kan alleen maar van waarde zijn voor een ander als je ook goed zorgt voor jezelf.
Dus wees mild voor jezelf en daadkrachtig.
Maak ruimte voor jouw gevoel en kijk wat je nodig hebt om in balans te blijven. En op welke manier je daar het beste invulling aan kan geven. Ongeacht de situatie op dit moment.
Als jij zorgt voor jezelf kan je ook wat extra aandacht en zorg geven aan de mensen om je heen die dat op dit moment extra nodig hebben. We moeten de klus immers met elkaar klaren 😊.
Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
Wil jij graag afvallen zonder dieet? Maar voel je je een beetje verlamd door de huidige situatie? Laat je niet ontmoedigen. Ook in deze Corona tijd kun je hier gewoon mee aan de slag.
En weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Het kan juist heel fijn zijn om even te sparren met iemand die wat verder af staat en de dingen daardoor net iets anders bekijkt.
Ik nodig je daarom graag uit voor een gratis coachgesprek.
Ik wens je ook in deze bijzondere tijd een heel ontspannen relatie met eten en jouw gewicht!
Hou jouw hart warm en het hoofd koel!
Groetjes,
Karin