12 TIPS om door te zetten als afvallen niet lukt
‘Waarom lukt het me niet om door te zetten?’ Herken je deze vraag als je het tegen zit? Als je telkens weer in je oude valkuilen stapt, de weegschaal tegenvalt of je weer mee gaat in drukte van alle dag?
Ik spreek regelmatig mensen ontzettend graag willen afvallen, maar bij wie dat het iedere keer niet gelukt is. Vaak wegen ze meer dan voordat ze met afvallen begonnen. En heeft alles wat ze gedaan hebben vooral hun relatie met eten vooral verstoord in plaats van verbeterd.
Er zijn veel oorzaken waardoor het niet lukt om slanke gewoontes vol te houden. Gelukkig is iedere tegenslag ook een kans om van te leren 😀.
In deze blog lees je daarom hoe deze 12 hobbels 12 tips worden om door te zetten!
1. Stop met jezelf te overvragen
Een belangrijke oorzaak waardoor het niet lukt om slankere gewoontes vol te houden, is dat je veel te hoge eisen aan jezelf stelt. Je doel is niet realistisch en je overvraagt jezelf.
Afvallen wordt dan een heel groot project. Er moet ineens van alles drastisch veranderen. En daar gaat het mis. Want ons brein functioneert voornamelijk op onbewust gedrag (gewoontes). Ruim 99% van alles wat we doen, doen we op de automatische piloot. We maken ruim 35.000 keuzes per dag (waarvan 200 over eten 😉). Als je dat allemaal bewust moet doen, dan wordt je hoofd een soort overkokende snelkookpan.
Als je dus van jezelf vraagt om ineens heel veel in je gedrag te veranderen in één keer, dan zal je merken dat het vaak niet lukt. Want zonder dat je erbij stilstond heb je toch weer gedaan wat je altijd deed.
Je hebt ruimte en tijd nodig om met kleine stapjes dingen te veranderen. Start daarom met 1 of 2 concrete acties waar je de komende week of weken mee gaat oefenen. En hou er ook rekening mee dat het niet altijd goed gaat. Dat is realistisch. Zijn deze 2 acties een beetje ingesleten in je dagelijkse patroon? Dan heb je ruimte voor een volgende stap.
2. Stop met honger lijden
Een grote misvatting over afvallen is dat je fysiek honger moet lijden. Maar dat is helemaal niet nodig. Sterker nog. Ik ben ervan overtuigd dat als je jezelf goed voedt het afvallen juist veel gemakkelijker gaat. Normaal eten geeft je rust in je lijf en in je hoofd.
Wil je afvallen? Dan is het noodzakelijk om tijdelijk iets minder in te nemen dan je verbrandt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Doe je dat niet, dan val je niet af.
Maar minder energie innemen, betekent niet dat je honger moet lijden. Ons lichaam heeft vaak helemaal niet zoveel energie nodig als we denken.
Als je dagelijks 3 goede voedzame maaltijden eet, zal je nauwelijks buikhonger hebben. Misschien dat je een half uurtje voor de maaltijd merkt dat je honger begint te krijgen. Maar dat is iets anders dan halve dagen hongeren. Hongeren past bij crashdiëten. En dat je een crashdieet niet volhoudt, ligt niet aan jou. Dat ligt aan het dieet 😉. En laten we eerlijk zijn, dat weet je eigenlijk allang 😉.
Als je blijvend slank wil worden, begin dan eerst om weer normaal te eten. En onderzoek daarnaast wat maakt dat je de neiging hebt om teveel te eten of te snoepen.
Er is namelijk een verschil tussen fysieke honger (buikhonger) en hoofdhonger. Je kan fysiek helemaal goed gevoed zijn en toch ‘trek’ hebben of ‘de gedachte hebben dat je honger hebt’. Dat is mentale honger. Om slanke gewoontes vol te houden en dus ook afvallen vol te houden, heb je het nodig om buikhonger en hoofdhonger van elkaar te leren onderscheiden. En om met hoofdhonger om te leren gaan, zodat je er minder last van hebt.
3. Schrap geen voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen indelen in ‘goed’ of ‘fout’ lijkt misschien een goed idee, maar is het op de lange termijn niet. En het is gelukkig niet nodig ook.
Het schrappen van voedingsmiddelen leidt tot alles of niets gedrag. En dat is niet houdbaar op de langere termijn. Je bent namelijk niet op zoek naar een quick fix, maar naar een nieuw normaal. Omdat je oude normaal niet slank genoeg is als je nu te zwaar bent. In dat nieuwe normaal draait het om een gezonde balans. Hoe die gezonde balans eruit ziet, bepaal je zelf.
Het helpt je enorm als je weet wát je eet. Dus basiskennis over voeding helpt. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, maar bevatten ook veel energie (kcal). Het is dus belangrijk om te beseffen dat ‘gezond’ niet altijd ‘slank’ is.
Om inzicht te krijgen in hoe slank jouw eetkeuzes zijn, kan het zinvol zijn om eens een tijdje bij te houden in een app wat je eet. De eetmeter van het voedingscentrum is een fijne app die je hiervoor kan gebruiken. Het doel van het bijhouden wat je eet, is wat mij betreft ‘inzicht krijgen over de keuzes die je maakt’. Dat is iets anders dan zo min mogelijk caloriën eten 😉. Denk aan punt 1 en 2.
4. Focus op je gedrag i.p.v. de weegschaal
Blijvend slank worden, gaat over een gezonde relatie met eten. En een nieuw normaal met slanke gewoontes die daarbij horen. Het draait dus allemaal om ‘normaal’ en ‘slank’ gedrag. Daar hoort ook een gezonde relatie met de weegschaal bij.
Als je een gezonde relatie met de weegschaal hebt, dan zie je je gewicht als neutraal. Ben je ontevreden over je gewicht, dan kijk je op een ontspannen manier wat je bereid bent om te doen om een gewicht te bereiken waar je je beter bij voelt.
Als je geen gezonde relatie met de weegschaal hebt, koppel je een oordeel over jezelf aan het getal dat je ziet. Dit oordeel gaat vervolgens een eigen leven leiden. Vaak koppelen mensen die geen gezonde relatie met de weegschaal hebben een ‘beloning’ of ‘straf’ aan dat getal. ‘Ik ben tevreden, dus ik heb het goed gedaan. En ik heb wel een beloning verdiend, ….🙄’ of ‘Ik baal. Ik doe het niet goed. Ik moet strenger zijn…😩. Ik kan het niet’. Herken je dat?
Een gezond nieuw normaal gaat over gezond gedrag. Het is dus noodzakelijk om je te focussen op het gedrag dat je wil vertonen. Welke stappen heb je al gezet? En wat levert dit nieuwe gedrag je op? Wat kan en wil je nog meer doen?
Snel afvallen en op een gezonde manier blijvend gedrag veranderen gaat niet samen. In het boek ‘De Hamster in je brein’ van Felix Kreier & Maarten Biezeveld wordt mooi uitgelegd waarom dit niet samen gaat.
5. Maak een keuze i.p.v. alles een beetje doen
Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die het gevoel hebben dat ze heel goed bezig zijn en denken dat ze heel hard werken om hun doel te bereiken. Maar toch boeken ze geen resultaat.
Vaak blijkt dat ze al een ruim dieet verleden hebben. En van ieder dieet hebben ze iets overgenomen.
Ze hebben de gedachte dat het verkeerd is om brood te eten, omdat ze ergens gelezen hebben dat brood dik maakt. Eten veel noten, zaden en Griekse Yoghurt en andere produkten met een hoog vet gehalte. Want ze hebben ooit koolhydraadarm gegeten en tijdelijk vielen ze daar iets mee af. Maar inmiddels hebben ze ook weer koolhydraten toegevoegd, omdat ze koolhydraatvrij niet volhielden. Ook zijn er mensen die denken dat je dik wordt als je ‘s avonds na 20:00 uur nog iets eet en worstelen om ‘s avonds niets meer te nemen. Wat vaak niet lukt en juist snaaidrang aanwakkert.
Als je van alles een beetje doet, maak je het jezelf heel lastig.
Het is mijn visie dat als je een gezonde relatie met eten wil ontwikkelen het noodzakelijk is om te stoppen met diëten en het klakkeloos opvolgen van alles wat een ander ooit geroepen heeft of wat je allemaal op social media voorbij ziet komen.
Een gezond gewicht behalen en behouden bereik je alleen als je leert om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en de keuzes die je maakt. Die verantwoordelijkheid kan je alleen maar nemen als je ook weet waar je voor kiest.
6. Focus niet alleen op eten
Een gezonde relatie met eten gaat over het maken van eetkeuzes waar je je goed bij voelt en eten inzetten waarvoor het bedoeld is. Dat gaat deels over eten, maar veel meer over jou. Je zoekt namelijk een nieuw normaal waar je oud mee wil worden.
Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat jij belangrijk vindt bij eten. Hoe wil je omgaan met eten? Wat wil je absoluut in je dagelijkse eetpatroon terug zien? Wat ben je bereid om te veranderen?
En wat maakt dat je nu niet doet wat je eigenlijk wil?
Onze grootste uitdaging bij afvallen gaat niet over wát je eet, maar over wáárom je eet. Fysiek hebben we helemaal niet zoveel eten nodig. We hebben vooral last van ‘trek’ of ‘eetdrang’ (hoofdhonger).
Om blijvend een gezond gewicht te behouden, is het noodzakelijk dat je jouw patronen onder de loep neemt. En anders om leert gaan met trek en eetdrang. Eetdrang gaat over waarom je wil eten terwijl je het niet nodig hebt. Bij een dieet focussen we ons op het weerstand bieden aan trek. Je moet sterk zijn en mag er niet aan toegeven.
Maar wilskracht is niet onuitputtelijk. Niemand wil altijd op de rem staan. Uiteindelijk hebben wij als mens allemaal het verlangen om vrij te zijn. En om vrije keuzes te maken.
Het is dus noodzakelijk dat je inzicht krijgt in wáárom je eet of snoept als je geen honger hebt. En dat je leert hoe je met hoofdhonger om kan gaan.
Verleg je focus bij eetdrang daarom van eten naar jezelf.
7. Durf ook voor jezelf te kiezen
Zoals ik aangaf, is een gezonde relatie met jezelf de basis voor een gezonde relatie met eten. Bij een gezonde relatie met jezelf hoort dat je ook voor jezelf durft te kiezen. En dat je zo nu en dan tijd vrij maakt voor jezelf.
Als je gewend bent om te pleasen, heb je vaak het gevoel dat je niet leeft, maar geleefd wordt. Je hebt het nodig om balans te leren vinden in geven en nemen. Zodat pleasen geen automatisch gedrag meer is, maar dat je het alleen inzet als je daar bewust voor wil kiezen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld perfectionisme en grenzen stellen.
Ook dit gaat dus niet over eten maar over jou.
8. Bewegen is 5%, eten 95%
Bewegen is altijd goed. Bewegen helpt je om je zowel fysiek als mentaal fitter te voelen. Ook is wetenschappelijk bewezen dat een actieve levensstijl helpt om op gewicht te blijven. Als het om afvallen gaat, overschatten we echter vaak het effect van beweging en onderschatten we het effect van wat we eten. Grof gezegd heeft bewegen 5% en eten 95% invloed op het resultaat dat je boekt.
Blijf dus bewegen en focus daarnaast vooral op de aanpassingen die je in je eetgedrag te doen hebt.
9. Vertel jezelf een eerlijk verhaal
Overtuigingen zijn niets anders dan dingen die we onszelf zo vaak verteld hebben dat we ze zijn gaan geloven. Ook over afvallen hebben we vaak overtuigingen die helemaal niet waar zijn. Maar die wel beïnvloeden hoe je naar afvallen kijkt en waarmee je jezelf saboteert.
Gedachten kunnen namelijk heel erg waar voelen, terwijl het niet waar is.
Wees je daarom bewust van wat je jezelf vertelt en wees eerlijk tegen jezelf. Wat zijn de feiten? En wat vertel je jezelf over deze feiten 🤔?
Meer informatie over dieetgedachten vind je hier.
10. Informatie verzamelen is leuk, maar alleen actie leidt tot resultaat
Doe jij echte acties om je gedrag te veranderen? Of ben je vooral bezig met het lezen van boeken en het verzamelen van informatie op internet?
Ik zie regelmatig mensen die de hele dag druk zijn met het lezen van alles over gedragsverandering, gezond eten, afvallen, bewegen en alles wat daarbij komt kijken. Maar in de praktijk verandert er niet echt iets.
Als je resultaat wil bereiken en je gedrag wil veranderen, dan is het noodzakelijk om dingen te doén. Het nadenken over wat je kan eten of kan veranderen in je gedrag, is niet voldoende. Om resultaat te bereiken moet je wel iets doen.
Datzelfde geldt voor anders omgaan met hoofdhonger. Ook daarvoor is het nodig dat je de oefeningen die daarbij horen gaat doén.
Alleen dingen veranderen in je hoofd, vergroot jouw strijd met eten. Je gaat dan rumineren. Dat wil zeggen dat je de ‘slechte film over alles waar je nu niet tevreden over bent’ iedere keer weer afspeelt in hoofd. Met andere woorden, je vertelt jezelf dus iedere keer weer een negatief verhaal. En daarmee verandert er niets.
Ga dus vooral dingen doén. Alleen toegepaste kennis is van waarde 😉. Het veranderen van gedrag is topsport. Daar moet je voor trainen en je moet ervoor gaan. Een goeie coach motiveert en helpt je hierbij. Hoe doe ik het tot nu toe 😉?
11. Focus op wat je wél wil
Als je aandacht vooral gericht is op wat je niét wil, ga je vechten met jezelf en met alles wat je niet meer wil. Dat wat je juist niet meer wil doen, krijgt op die manier heel veel aandacht. Je bent dan dus vooral bezig met wat je niet wil. Dit zorgt voor een negatieve mindset met alle gevolgen die daarbij horen.
Terwijl je juist je situatie wil veranderen. Je wil ergens anders uitkomen. En daar hoort ander gedrag bij waar je verder mee komt. Het is dus belangrijk dat je vooral veel aandacht schenkt aan wat je wél wil. Hier kan je meer lezen over ‘Waarom vechten niet helpt’.
12. Stop met stoppen
Tenslotte dit… Het veranderen van gedrag kost tijd en moeite. Je vergeet het vaak. Maar je bent juist heel goed geworden in je oude gedrag, omdat je dat zoveel getraind hebt.
Het is het dus belangrijk dat je jezelf de tijd gunt. En vooral blijft doen wat je te doen hebt. Alleen dan zal je resultaat boeken. Sta jezelf toe om te vallen en weer op te staan. Ontdek wat wel voor je werkt en wat niet. Schaaf bij en ga weer door.
Gedragsverandering is vooral trainen wat voor je werkt. Trainen en is misschien niet altijd leuk op het moment zelf. De ene keer gaat het lekker. De andere keer kost het meer moeite. Maar ook als je geen zin hebt, kan je stappen zetten. Omdat het belangrijk voor je is om verder te komen. Want voelen dat je sterker, fitter en vitaler wordt en steeds dichter bij je doel komt, is geweldig!
Dus laat je niet ontmoedigen. Stop met stoppen en ga ervoor 💃!
Welke tip spreekt jou het meeste aan?
Leuk als je het me laat weten!