De knop om na de vakantie: 5 tips voor een frisse start
Vind jij het ook zo lastig om na de vakantie weer grip te krijgen op je eetgedrag? Heb je de neiging om qua leefstijl nog een tijdje te blijven hangen in de ‘vakantiemodus’? Dan helpen de acties die ik zelf toepas jou vast ook.
Ken je dat? Je hebt genoten van een heerlijke vakantie. Tijdens de vakantie heb je allerlei plannen gemaakt om thuis weer echt werk te maken van je fysieke en mentale gezondheid.
Je neemt je voor om:
✅ gezonder en minder te eten;
✅ minder te snoepen;
✅ meer te bewegen;
✅ meer tijd voor jezelf te maken;
✅ en meer te genieten van de dingen die je echt belangrijk vindt het in je leven.
Opgeslokt door de waan van de dag
Maar zodra je thuis bent, word je weer opgeslokt door de waan van de dag. Alle verplichtingen die bij het gewone leven horen, komen op je af.
De vakantiezooi moet opgeruimd worden. Er moeten wassen worden gedraaid. De tuin heeft onderhoud nodig. Je moet weer beginnen met werken.
Al je goede voornemens verdwijnen al snel naar de achtergrond. En het laatste waar je dan zin in hebt, is om je ook nog bezig te houden met je eetgedrag 😉.
Herken je dat? Dat je eetgedrag het eerste is dat je opzij schuift 😉?
Veel mensen vinden het lastig om de spreekwoordelijke knop weer om te zetten na de vakantie. Qua eetgedrag blijven velen nog 1,2 of soms wel 3 weken hangen in de ‘vakantiemodus’. Waardoor het uiteindelijk steeds moeilijker wordt om weer terug te gaan naar ‘normaal’.
De verleiding van vermijding
Blijven hangen in de vakantiemodus lijkt op korte termijn heel verleidelijk, maar als je iets verder kijkt dan die hele korte termijn zal je zien dat de overstap naar ‘normaal’ hiermee alleen maar lastiger wordt. Want….
👉 Uitstel betekent vaak afstel. En dat is uiteindelijk niet wat wil. Want je wil je fit en vitaal voelen.
👉 Uitstellen wat uiteindelijk toch moet gebeuren, kost heel veel negatieve energie. Het geeft een ‘rotgevoel’ en onvrede. Zonde toch om de energie, die je tijdens de vakantie net weer opgebouwd hebt, zo te laten weglekken.
👉 En uitstellen betekent ook dat de drempel om weer in actie te komen steeds hoger wordt. Je gaat er steeds meer tegenop zien. En je vakantiegewoontes raken steeds meer ingesleten. En hoe meer iets is ingesleten, hoe lastiger het is om dat weer te doorbreken.
Wees daarom slimmer dan je brein en laat je niet verleiden tot korte termijn genot waar je op langere termijn een steeds hogere prijs voor betaalt.
5 praktische tips
Zelf heb ik een aantal praktische gewoontes ontwikkeld die me altijd helpen om heel snel weer terug te schakelen naar mijn ‘normaal’ modus. Ik deel ze graag om je te helpen om deze omschakeling ook zo snel mogelijk te maken.
Tip 1: Accepteer dat het normale leven anders is dan vakantie
Dat klinkt misschien niet heel verleidelijk, maar is wel waar en heel effectief. Vakantie is per definitie tijdelijk. En zodra de vakantie voorbij is, begint het gewone leven weer.
Voor mij is deze mindset een gewoonte geworden. Zodra ik thuis ben, doe ik weer normaal.
Het voordeel van deze mindset is, dat je je aandacht meteen gaat richten op ‘dat waar je naartoe wil’ in plaats van dat je krampachtig iets vast probeert te houden wat er simpelweg niet meer is. Wat je aandacht geeft groeit. Focussen op wat je wél wil, geeft positieve energie 😇. Steek je energie dus in wat je wél wil. In plaats vechten tegen iets wat je nooit kan winnen.
Tip 2: Maak een eetplan en boodschappenlijstje voordat je weer inkopen gaat doen
Er is niets zo effectief om helpende eetkeuzes te maken als het hebben van een planning voor de avondmaaltijden. Ontbijt en lunch zijn voor veel mensen redelijk standaard. Maar wat er ‘s avonds gegeten wordt, kan nog wel eens een uitdaging zijn. Na een drukke dag nog even de supermarkt in rennen is een valkuil die niet helpt. Omdat je dan vaak inkoopt vanuit emotie. Je bent moe. Je hebt geen idee wat je kan of wil eten en je hebt haast. De keuze voor minder helpend gemaksvoer is dan snel gemaakt. En dat wil je graag voorkomen.
Dus ga even zitten en noteer voordat je boodschappen gaat doen wat je de komende dagen gaat eten en schrijf op je lijstje wat je daarvoor nodig hebt. Op die manier kan je ook even rustig nadenken over wat je echt lekker vindt en wat bijdraagt aan je doel om te kiezen voor fit en vitaal.
Als je een koelkast hebt die gevuld is met groente, fruit, beleg en zuivel waar jij van houdt, is de verleiding om iets anders te kiezen veel minder groot. Meer inspiratie om de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ snel te beantwoorden, vind je hier.
Tip 3: Plan schakeltijd in
De overgang van vakantie naar het gewone leven is zowel fysiek als mentaal een flinke omschakeling.
Die omschakeling kan behoorlijk wat onrust geven. En daardoor eetdrang aanwakkeren.
Gun jezelf daarom ook de tijd om te schakelen. Gooi niet meteen je hele agenda vol met verplichtingen. Staat je agenda al vol? Kijk dan eens of er toevallig iets uit kan om even ruimte te maken voor jezelf. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te kunnen schakelen. Een paar lege plekken in de agenda helpen je hierbij. Hier vind je nog veel meer informatie over schakelen en het benutten van schakelmomenten.
Tip 4: Pak je beweging weer op
Bewegen is goed voor je lijf, maar ook ontzettend goed om je hoofd leeg te maken. Zodat je de rust kan bewaren. En als je rust hebt in je hoofd, maak je betere keuzes. Dus pak de beweging die je fijn vindt weer op. Hou je niet van sporten? Lees hier dan hoe je toch lekker actief kan zijn zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan.
Tip 5: Start de dag met een regievolle actie
Een goed begin van de dag is het halve werk. Die uitdrukking ken je vast wel en is wat mij betreft ook echt waar. Als je de dag goed begint, loopt de rest van de dag vaak ook meer volgens plan. Start de dag daarom goed. Voor mij betekent dat een goed ontbijt en een ochtendwandeling. Ik ken ook mensen die starten met yoga of meditatie. Welke actie(s) helpen jou om de dag goed te beginnen?
Bonustip: Oude niet helpende gewoontes
Het is mij de afgelopen jaren opgevallen dat ik thuis bepaalde gewoontes had die ik tijdens de vakantie helemaal niet had en omgekeerd. Misschien herken je dat wel. Bijvoorbeeld:
✅ Thuis altijd een toetje en op vakantie niet?
✅ Thuis altijd een koekje bij de koffie, maar op vakantie nauwelijks?
✅ Thuis regelmatig een handje drop pakken, maar op vakantie niet?
✅ Op vakantie maak je na het eten een ommetje met je partner, maar thuis plof je op de bank?
✅ Op vakantie lekker even een boek lezen voor het slapen. Maar thuis voor de buis naar nietszeggende programma’s zitten kijken.
Als je dit bij jezelf herkent, dan is dit hét moment om definitief met die oude gewoonte af te rekenen.
Want je hebt je oude patroon namelijk al 1, 2 of 3 weken doorbroken 😊.
Pak ook nu niet bij ieder kopje koffie automatisch een koekje, maar denk er even over na of je dit echt wel wil. Koop minder koekjes en geen toetje voor na het eten. En haal geen drop in huis. Wat er niet is, mis je vaak niet.
Maak na het eten ook nu nog even een ommetje. En pak even een boek voordat je automatisch de tv aanzet. Als je dit ook thuis nog een tijdje volhoudt, dan zal je merken dat de oude niet helpende gewoonte naar de achtergrond zal verdwijnen en een nieuwe meer helpende gewoonte zal inslijten.
Ik hoop dat deze tips jou net zo goed helpen als mij om na de vakantie meteen weer om te schakelen naar een ‘normaal’, waarmee je je zowel fysiek als mentaal fit gaat voelen.
Niet genoeg aan deze tips?
Merk jij dat je niet genoeg hebt aan deze tips? Dat je blijft trappen in oude valkuilen en dat je blijft vechten met jezelf en eten? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen eens onderzoeken om persoonlijke coaching jou hierbij kan helpen.
Groetjes,
Karin
Ben jij ook enthousiast over deze blog? Deel ‘m dan gerust op FB of Insta!